Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

JaNo
Nov uporabnik

Nov avtomobil za 20k €??

Napisal/-a JaNo Po jan 24, 2011 7:48 pm

Lepo pozdravljeni!

Nekje v spomladanskih mesecih (maj) imam namen kupiti "nov" avtomobil. To bo moj prvi nakup, saj sem trenutnega nekako "podedoval". Vem, da je takšnih ali podobnih tem na tem forumu že nešteto. Ampak vendarle, vam bom zelo hvaležen za takšne in drugačne nasvete ter napotke, ki mi bodo pomagali pri izbiri.

Naštel bom nekaj dejstev oziroma kriterijev, ki jih upoštevam pri izbiranju. Avto namreč kupujem za dlje časa in ga ne nameravam menjati vsaj še 5 let po nakupu.

- želim limuzino
- nekako sem bolj za diesel. predvsem zaradi porabe.
- nov / testni ali prevoženih max 20-30 tisoč km
- budget: 20k € ( polovico zneska bom odplačal na kredit ali leasing... )

Nekako imam nagledana dva avtomobila:
Mazda6 ali Open Insignia.

Predvsem me zanima, koliko ( v praksi ) še lahko zbijemo cene , ki se pojavljajo na avto.net. Predvsem tiste, ki jih objavijo avto hiše??
Se mi splača kupit čisto nov avto? Vedno se sprašujem, kaj je narobe z avtmobili da se že prodajajo po 1 letu? So testni avtomobili "varna naložba"?

Najlepše hvala za nasvete!

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Re: Nov avtomobil za 20k €??

Napisal/-a Blinder Po jan 24, 2011 7:57 pm

Pri testnem vozilu imaš še tovarniško garancijo, torej kje je problem? Cena testnega pa je toliko nižja da lahko zanjo narediš generalko na motorju in zamenjaš en kup potrošnega materiala.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

hnoda
Novinec

Napisal/-a hnoda Po jan 24, 2011 8:07 pm

LP

Po mojem sta za ta denar tako Mazda kot Opel dober nakup, mogoče ima kdo kaj več izkušenj s tem, ampak morda je Opel kaj cenejši za vzdraževanje. Za okorog 20k bi jaz pogledal še:
Škodo Superb http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4253127&show=1 (res dobiš veliko avta)
Ford Mondeo http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2646941&show=1 (velja enako kot za superb)
Avensisa http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4404226&show=1 (ne glede na to, da je zadnje čase malce trpel ugled Toyot, po mojem še vedno super avto)
Citroen C5 http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3392593&show=1 (moja osebna izbira bi bila najbrž kar tole)

Pa še malo off za ta denar:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4146946&show=1 (velik avto, ogromno opreme, 4x4, če iščeš uporabnost)
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4282496&show=1 (če bi rad izstopal, tale motorček, če je isti kot sem ga sprobal v Bravotu, je res super)

Sicer pa priporočam nov avto, s testnim nikoli ne veš kaj točno so počeli (ali pa je bolja, da ne veš :))...

JaNo
Nov uporabnik

Napisal/-a JaNo Po jan 24, 2011 8:37 pm

Hvala obema!

Nekaj še me zanima. Nekako sem pristaš dizla. Ampak, jaz naredim na leto cca 15k kilometrov. Nekako se mi zdi, da se mi dizl sploh ne splača.

Mi lahko nekdo lepo prosim pove kakšna je realna poraba:

- Mazda 1.8i 120 KM
- Insignia 1.8 16v 140 KM

Nevem zakaj sem imam občutek, da se pri takih avtih splača samo dizel? Kakšni so vaše izkušnje

Hvala

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Po jan 24, 2011 9:02 pm

napiši kateri avto si imel do sedaj in kakšno okvirno porabo v določenem ciklu vožnje..

za kaj pa potrebuješ avto? če ne delaš nekih relacij imaš verjetno okoli 25km do dela.. (predvidevam glede na kilometrino)
je večina poti relacija, avtoceste+odprte državne ceste? ali živiš v mestu in imaš precej kratkih poti?

JaNo
Nov uporabnik

Napisal/-a JaNo Po jan 24, 2011 9:16 pm

Trenutno vozim:

Seat Toledo 1.9 TDI. Avto je špica. Vendaj jih ima čez 250k.

Imaš prav, do službe imam cca 20km. Sem pa doma izven mesta. Po končanem faxu in dobri službi si sedaj lahko privoščim avto, ki ga bom mel 5+ let in ga odplačal do naslednjih življenskih investicij. Stanovanje/hiša...

Hvala za vse bodoče nasvete.

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Po jan 24, 2011 9:29 pm

No jaz bi ti seveda predlagal kaj pa drugega kot BMW, ampak to boš sam kasneje spoznal kaj si do sedaj zamujal :mrgreen: . Ker se ga boš seveda branil ti predlagam nekaj drugega, kar je za svoj denar top ponudba

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3355932&show=1

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po jan 24, 2011 9:32 pm

mihaing je napisal/-a:No jaz bi ti seveda predlagal kaj pa drugega kot BMW, ampak to boš sam kasneje spoznal kaj si do sedaj zamujal :mrgreen: . Ker se ga boš seveda branil ti predlagam nekaj drugega, kar je za svoj denar top ponudba

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3355932&show=1

Moj glas gre tudi Superbu. 8)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po jan 24, 2011 9:39 pm

Še en malo drugačen predlog...

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4084764&show=1

Slaba in dobra stvar je, da je star model.... nov je narejen na isti osnovi in ima skoraj isto notranjost, motor je po informacijah na tem forumu sodeč (skoraj) isti kot 140KM in ima na ta račun velik chip tuning potencial (celo do 180KM se omenja, sam bi se odloil za kakšnih 150-160)), menjalnik je sicer 5-stopenjski, ampak so zelo dolge prestave in 6. ne pogrešaš niti na avtocesti, poraba je zelo ugodna, opreme za ta denar tudi ne manjka(ESP, parking senzorji, 2-conska klima, meglenke, električni ogrevani špeglji, el. sedeži, multifunkcijski volan, tempomat,(auto hold?),...). Vglavnem avto kot se spodobi, čeprav mogoče ne tako "zanimiv" kot kakšna Mazda 6, je pa čisto nov, kar tudi nekaj šteje.

Cena bi pa morala še dol, vsaj po mojih izkušnjah, ko sem spraševal za karavana... ;)
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Po jan 24, 2011 9:44 pm

Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

JaNo
Nov uporabnik

Napisal/-a JaNo Po jan 24, 2011 10:11 pm

Hvala vsem.

Predvsem pri superb škodi res dobiš veliko avta. Vendar mi zunanjost ni preveč všeč, kar ni tako zanemarljivo če avto že enkrat kopuješ..

Imate kakšne izkušnje, koliko se da zdilat za ceno v avtohišah? se da za kak 1k-2k še spustit ceno za nova / testna vozila? Kakšne so vaše izkušnje?

nalcoq4
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana - Bežigrad

Napisal/-a nalcoq4 Po jan 24, 2011 10:13 pm

Alfa Romeo 159 ;)
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4414859&show=1

Honda Accord - če želiš kvaliteten in zanesljiv avto
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4373489&show=1

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Po jan 24, 2011 10:23 pm

Mitsubishi Lancer 1.8 Sportback INTENSE 5 LET GARANCIJE
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2468169&show=1

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 To jan 25, 2011 8:13 am

JaNo je napisal/-a:Hvala obema!

Nekaj še me zanima. Nekako sem pristaš dizla. Ampak, jaz naredim na leto cca 15k kilometrov. Nekako se mi zdi, da se mi dizl sploh ne splača.

- Mazda 1.8i 120 KM

Nevem zakaj sem imam občutek, da se pri takih avtih splača samo dizel? Kakšni so vaše izkušnje

Hvala

Mazda 1.8i ima porabo tam okoli 8 litrov, s tem da se jo da na relaciji komot zbiti na 7, pri striktno mestni vožnji pa lahko naraste krepko čez 9 litrov. Glede na to, da sedaj voziš TDI-ja se bojim, da te utegne atmosferski bencinar razočarat, ker se ti bo zdel, da predvsem v spodnjem območju vrtljajev ne gre nikamor. In glede na to, da si napisal, da imaš do službe cca. 20 km, se pri tej kilometrini sodoben dizel že segreje in mislim, da bi se ti vseeno splačal. Jebat ga, cene bencina/nafte so vse višje in 1,5 litra manjša poraba na 100km ni več tako zanemarljiva, ko jo izračunaš na letni ravni, ne glede na to, da narediš "samo" 15k km. Potem je pa tu še užitek v vožnji v prid dizla zaradi vse tiste zaloge navora (fan-i atmosferskih bencinarjev se sicer ne bodo strinjali).

Kar se pa same znamke tiče, z Mazdo 6 nikakor ne boš zgrešil, dizel motor iz začetka ponudbe ima za svoje konje največ navora med konkurenco (129 km in kar 340 Nm), avto kot tak pa eden najbolj kvalitetnih v razredu. Insignia je verjetno tudi v redu avto, sam bi pogledal še za kakim Accordom, Avensisom, morda tudi Passat ne bi bil slaba izbira, čeprav bi moral biti še malo cenejši, da bi se ga splačal kupit (ciljam na tistega iz tommyjevega linka). Časa imaš torej še dovolj, zato se ne "zaleti" v prvi avto oz. prvo ponudbo, ki ti bo všeč, s pogajanjem se danes da izboriti lep popust. ;)
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
tdk
Novinec

Napisal/-a tdk To jan 25, 2011 11:54 am

JaNo je napisal/-a:Hvala obema!

- Mazda 1.8i 120 KM

Hvala

Insignio 1.8 16v 140 konjev vozi večinoma bratova žena(nekaj malega tudi brat);avto je star nekaj malega čez leto dni in nista z njim preveč zadovoljna.Je bilo nekaj reklamacij mislim da zaradi zaklepanja avta,črički ipd...se bom detaljno pozanimal pa napišem.
Drugače se meni osebno avto vizuelno zelo dopade.

lp tdk

JaNo
Nov uporabnik

Napisal/-a JaNo To jan 25, 2011 12:19 pm

Super, hvala za nasvete. Mi precej pomaga pri izbiri. Sam se sicer malce bolj nagibam k mazdi6. Bom pa definitivno preizkušil večina naštetih avtov ( Avensis, superb, c5 ). Pri passatu se mi zdi, da je malce dražji, predvsem za opremo, ki jo ponuja. Morda se motim.

LP!

Uporabniški avatar
grizli
Novinec

Napisal/-a grizli To jan 25, 2011 12:28 pm

Mislim da ne z Mazdo6 in ne z Insignio nimaš kaj zgrešiti. Pač, oglej si oba avtomobila, pojdi na testno vožnjo, potem pa se odloči in to je to.

Sam bi na tvojem mestu za ta denar vzel nov avto in za tako malo km/leto prav gotovo bencinarja. Ne vem, če pa imaš čas in voljo pa lahko tudi skačeš naokrog in iščeš kaj malo rabljenega. Sigurno se tako da nekaj privarčevati, samo osebno so mi taki vedno malce sumljivi, res da ni nujno da so bili vsi razbiti, ampak vseeno, previdnost ni nikoli odveč. Kar se pa tiče testnih vozil imam pa jaz z njimi dobre izkušnje - imel sem dva, obadva sta imela okoli 4k km, ko sem jih kupil in z njima ni bilo nobenih večjih težav. Res pa je, da sta bila oba čisto običajna atmosferska bencinarja.

razor911
Nov uporabnik

Napisal/-a razor911 To jan 25, 2011 12:55 pm

pri insigniji smo dobil 7 k € popusta, torej je bila konča cena dobrih 20 k €

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Napisal/-a gusti85 To jan 25, 2011 1:11 pm

Če je res 20 jurjov maksimalna cena, ti seveda priporočam superba, ki ga je mihaing prilepil oz. nekaj podobnega.

Če pa lahko še kaj napraskaš, bi pa jaz šel po tole: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4273066&show=1
Vsaj za mene sanjski avto in opreme ima tudi čez glavo. Mislim da pride nov takšen malo čez 40 jurjov.
Sej vem, da ima vsak svoj okus sam tale hondica je meni zelo zelo všeč in sem nevoščljiv vsakemu, ki ima tak avto.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To jan 25, 2011 1:28 pm

JaNo je napisal/-a:Super, hvala za nasvete. Mi precej pomaga pri izbiri. Sam se sicer malce bolj nagibam k mazdi6. Bom pa definitivno preizkušil večina naštetih avtov ( Avensis, superb, c5 ). Pri passatu se mi zdi, da je malce dražji, predvsem za opremo, ki jo ponuja. Morda se motim.

LP!

Novi Passati so dražji, tisti stari model iz mojega linka bi pa moral it na cca. 20 jurjev, ker ima cena še "lufta", pač star model na zalogi. Ko sem se zanimal za karavana(dražji), sem ceno iz avtoneta zbil na cca. 21k € in potem me je prodajalec še klical čez nekaj dni, tako da se splača malo "povohat". Od opreme pa ne vem, kaj ti pri tem Edition manjka za ta denar in tvojo letno kilometrino. Največja prednost je pa izredno varčen motor z ogromno lufta pri konjih, če si enkrat želiš malo več od njega in ga čipaš.

Pri drugih je "problem" akcijska cena že všteta v ceno, kar zna v praksi pomenit prej kakšno dodatno doplačilo, kot popust. Recimo Superb je za podoben denar slabše opremljen in ima tudi bolj slab motor za to težo, ostali dizli so pa v praksi cca. 2500€ dražji, če bi se za tistega Passata dobro pogodil (kar se po mojih izkušnjah da).

Zaradi cene, opreme in motorja, ki me je v Golfu 6 zelo prepričal se mi zdi res odlična ponudba, se pa res po "atraktivnosti" ne more niti približno kosat z Mazdo6, C5, Insignio ipd. Vsekakor ti svetujem, da se vsaj zapelješ do salona, pogledaš avto in probaš zmenit za ceno okrog 20 tisočakov, ker za 2-3k € razlike je definitivno vreden razmisleka. Nič ne vsiljujem, Mazda6 je recimo dosti bolj zanimiva in v vseh pogledih odlična izbira, ampak če bi ti tisti Edition kljub "nezanimivosti" odgovarjal, ti lahko ostane lep kup denarja v žepu. Odvisno tudi od tega, kakšen presežek zastavljenega proračuna te ne bo preveč tepel po denarnici. V nakup testnega oz. rabljenega se pa sam ne bi spuščal, enostavno sem zgubil zaupanje v takšne avte, čeprav lahko najdeš tudi odličnega.

P.S.: Moj nasvet za Passata Edition velja v primeru, da je cena okrog 20k € in je konkurenca dražja, če pa prideš kje na podobno ceno, vzemi raje kaj bolj svežega.

Vsekakor pa srečno z nakupom! ;)
Zadnjič spremenil ~toMmy~, dne To jan 25, 2011 1:32 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov