Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

janko869
Nov uporabnik

Kupovanje študentskega avtomobila

Napisal/-a janko869 Ne feb 13, 2011 7:20 pm

Trenutno vozim Cordobo letnik 1995, ki pa bo počasi odslužila svojemu namenu. Zato razmišljam o nakupu novega avtomobila. Ker pa sem še vedno študent in je moja prihodnost "meglena" bi rad kupil avto za nekako 3, 4 leta. Z avtom bom delal približno 20.000km/leto, od tega bo 3/4 avtoceste (služba). Pri avtu mi je pomembno le, da deluje - ne gre mi za značko, za opremo, ni mi problem voziti po avtocesti 100km/h. Fino je, če ima čim več, ni pa nujno.

Gledal sem avtomobile letnik 2000. Zelo všeč mi je bila Cordoba tega letnika. Sicer bi raje imel Ibizo, ki je manjša, a so te malce dražje. Morda Cordoba tega letnika za 1500-2000€?

Uporabniški avatar
Kegl
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Ljubljane

Re: Kupovanje študentskega avtomobila

Napisal/-a Kegl Ne feb 13, 2011 7:32 pm

a to je tut tvoj budget 1500-2000€?

izbire maš kr velik...

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Ne feb 13, 2011 7:37 pm

Pa saj dobiš tut kr nekaj ibiz letnik 2000 za tvoj budget... Recimo:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4510279&show=1
Pri tej še da "zglihaš" ceno, pa imaš zelo dober avto...

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa Ne feb 13, 2011 7:40 pm

Pred enim letom sem za 800€ dobil Laguno 1996 1.8 RT (avtomatska klima, el. šipe,....) brez praske, brez rje, s 175.000km
Je pa ta laguna pravi avto za avtocesto, v njej se res voziš kot kralj :!:

za 1500 bi pa verjetno že dobil faceliftanega dizla 8)

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Ne feb 13, 2011 7:51 pm

Mogoče kaj takega?:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4332851&show=1

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4470492&show=1

klima je, airbagi so, ABS je, servo, kot dodatno imaš pa še el. ogledala, el. šibedah.
Sam sem ga imel, prodal ker ga nisem več potreboval 1leto(135kkm - 175, z novim lastnikom pa sem
letos poleti govoril in ni bilo nobenih izredni stroškov, ima pa avto sedaj po njegovih podatkih okrog
200t km). Zatem sem pa od starih starešv dobil
enakega samo 1.4 (105KM) (s pol manj km, ampak prvi lastnik in brez ene same buškice)
S prvim naredil 40k km s tem sedaj pa 22k km. Nobenih izrednih stroškov, samo redni.
Zna pohecat kdaj pa kdaj da zgublja hladilno tekočino - največkrat je pumpa,
včasih pa tesnilo glave kar je malo bolj zoprna zadeva, a vseeno ne spet tako draga -
250eur z menjavo in materialom. Pa glede na to da je rover ni ravno briljantno sestavljen
tako da razni črički v armaturkah - hja enkrat mi je nekdo rekel: "saj nisi sam v avtu"
Redni servisi so normalni cca. 120-150eur pri urednem,
če se pa sam malo znajdeš pa prideš s komplet malim servisom za 80eur čez.
Avto ti lahko iz izkušenj povem da res leti. Na AC ga načelom spraviš čez 8L/100km samo
če se voziš konstanto 160+. Če voziš tako kot je treba se poraba giblje okrog številke 6.8
za 1.6 in 1.4 105konjki okoli 6.4 (to je 90 regionalka in 125-135 na AC, z skoraj nič
mesta). Po mestu pa papca tako kot vsi avti čez 10L/100km (tu je govora seveda o pravi
pristni mestni vožnji, npr Lj ob 16h popoldne).

Upam da sem ti kej pomagal - ni ravno seat ali pa VW, je pa avto z odličnimi
voznimi lastnostmi (meni osebno boljšimi) - sem vozil cordobo, polota itd., ampak to ni niti približno to.
Je pa res da zna kdaj pa kdaj bit hudo neudoben. Pa še ena malenkost: sedenje je nizko tako
da če ti to ne odgovarja potem to ni avto zate.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Ne feb 13, 2011 9:01 pm

Badzo je napisal/-a:Mogoče kaj takega?:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4332851&show=1

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4470492&show=1

klima je, airbagi so, ABS je, servo, kot dodatno imaš pa še el. ogledala, el. šibedah.
Sam sem ga imel, prodal ker ga nisem več potreboval 1leto(135kkm - 175, z novim lastnikom pa sem
letos poleti govoril in ni bilo nobenih izredni stroškov, ima pa avto sedaj po njegovih podatkih okrog
200t km). Zatem sem pa od starih starešv dobil
enakega samo 1.4 (105KM) (s pol manj km, ampak prvi lastnik in brez ene same buškice)
S prvim naredil 40k km s tem sedaj pa 22k km. Nobenih izrednih stroškov, samo redni.
Zna pohecat kdaj pa kdaj da zgublja hladilno tekočino - največkrat je pumpa,
včasih pa tesnilo glave kar je malo bolj zoprna zadeva, a vseeno ne spet tako draga -
250eur z menjavo in materialom. Pa glede na to da je rover ni ravno briljantno sestavljen
tako da razni črički v armaturkah - hja enkrat mi je nekdo rekel: "saj nisi sam v avtu"
Redni servisi so normalni cca. 120-150eur pri urednem,
če se pa sam malo znajdeš pa prideš s komplet malim servisom za 80eur čez.
Avto ti lahko iz izkušenj povem da res leti. Na AC ga načelom spraviš čez 8L/100km samo
če se voziš konstanto 160+. Če voziš tako kot je treba se poraba giblje okrog številke 6.8
za 1.6 in 1.4 105konjki okoli 6.4 (to je 90 regionalka in 125-135 na AC, z skoraj nič
mesta). Po mestu pa papca tako kot vsi avti čez 10L/100km (tu je govora seveda o pravi
pristni mestni vožnji, npr Lj ob 16h popoldne).

Upam da sem ti kej pomagal - ni ravno seat ali pa VW, je pa avto z odličnimi
voznimi lastnostmi (meni osebno boljšimi) - sem vozil cordobo, polota itd., ampak to ni niti približno to.
Je pa res da zna kdaj pa kdaj bit hudo neudoben. Pa še ena malenkost: sedenje je nizko tako
da če ti to ne odgovarja potem to ni avto zate.

vse je vredu ampak ta o porabi je pa smešna do onemoglosti..
1.4 motor v praznem avtu ob normalni dinamični vožnji 10%mesto/50%avtocesta/40%regionalna nikoli ne porabi tako malo kot pišeš. 1.6 ne poznam, ampak 1.4 je požeruh, da ga ni večjega.
glede na to da bo fant delal 20.000km letno seveda ni treba ravno dizla kupovat, ampak tole je pa samomor. mirno lahko napišem, da avto porabi ob vožnji po omejitvah skoraj toliko kot 2.0 laguna takratnega časa. deli in servis je pa spet druga zgodba, skratka polom

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Ne feb 13, 2011 10:03 pm

Jerch_ je napisal/-a:vse je vredu ampak ta o porabi je pa smešna do onemoglosti..
1.4 motor v praznem avtu ob normalni dinamični vožnji 10%mesto/50%avtocesta/40%regionalna nikoli ne porabi tako malo kot pišeš. 1.6 ne poznam, ampak 1.4 je požeruh, da ga ni večjega.
glede na to da bo fant delal 20.000km letno seveda ni treba ravno dizla kupovat, ampak tole je pa samomor. mirno lahko napišem, da avto porabi ob vožnji po omejitvah skoraj toliko kot 2.0 laguna takratnega časa. deli in servis je pa spet druga zgodba, skratka polom

In to govoriš na podlagi izkušenj? Dej povej kakšno izkušnjo! Povej koliko je ta poraba in ne da pije kot laguna 2.0.
Mirno lahko napišem da NIMAŠ POJMA o roverjih!

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Ne feb 13, 2011 10:08 pm

Že vse lepo in prav glede roverjev in porabe se kar samedva zmenita ampak vseeno pa ti bi roverja odsvetoval že zaradi njegove katastrofalne varnosti, ki pa danes ni tako nepomembna.

lp

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ Ne feb 13, 2011 10:12 pm

Badzo je napisal/-a:
Jerch_ je napisal/-a:vse je vredu ampak ta o porabi je pa smešna do onemoglosti..

In to govoriš na podlagi izkušenj? Dej povej kakšno izkušnjo! Povej koliko je ta poraba in ne da pije kot laguna 2.0.
Mirno lahko napišem da NIMAŠ POJMA o roverjih!

kaj te zanima izkušnja 1997 214 si..? res da sem bil mlad in neumen, ampak avto je bil večji požeruh kot bilo kateri kasneje. vsi moji kasnejši avti so imeli več konj pa mi noben toliko ne pije. laguno 2.0 ali pa 1.8 pa sem dal čisto tako za primerjavo, ker je bila ravno omenjena. in zato, ker še nikjer nisem zasledil da bi kdo jamral o 10+.. z roverjem pa to ni problem. ajde da bi imel 150km+

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Ne feb 13, 2011 10:35 pm

Lej, reci karkoli želiš, moja poraba na relaciji LJ-velenje-Lj dvakrat in nekaj mesntega drkanja (cca. 30km) od 330 prevoženih porabil sem pa 21.3L (1.4)
Z 1.6 sem prišel z vožnjo 90km/h in brez klime na relaciji Lj-Poreč-lj na 4.9L/100. Relacija Lj-Salzburg-Lj mi je na Eksimkah požrl 5.4 ob konstanti 110km/h. Lj-Pag 6.5 s klimo in naloženim avtom ter dvema osebama. Na poti v grčijo mi je polno naložen s klimo in dvema kolesoma na strehi pokuril 7.8 na 100 prevoženih, ob tem da sem laufal klimo v benetkah v vrsti ko smo čakali na trajekt cca. 2.5 ure. Vožnja pa 100-110 zaradi kolesa na strehi.
1.4 sem pripeljal iz Velenja v podčetrtek in nazaj do lj s porabo 5.1/100. Letos na poti na Pag in nazaj do cresa ter s klimo in prižagnim avtom 3ure ko smo čakali na trajekt (laufala je klima) 6.76/100 prevoženih.
Pri mestnih relacijah je 1.6 pil med 10.5-11.8, tega pa prav izključno po mestu nisem še vozil. najvišja zabeležena poraba je 9.77/100. Od Lj do pirana in nazaj konstantno do konca, razen čez predore, je bila poraba 8.5.
Nekateri kupijo, nekateri pa imamo izpravne avte in imajo tudi kulturne porabe, veš.
Lahko prisedeš kdaj pa se odpeljeva na kako relacijo ti z vseljem dokažem 6.5/100.

Pa ne jemli tega osebno, ampak če je tebi žrl zato ker je bilo kaj narobe z njim itd to ni moj problem, uporabnika Sigor vprašaj kako porabo je imela njegova 214ka 105konjska.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ Ne feb 13, 2011 11:16 pm

Badzo je napisal/-a:Lej, reci karkoli želiš, moja poraba na relaciji LJ-velenje-Lj dvakrat in nekaj mesntega drkanja (cca. 30km) od 330 prevoženih porabil sem pa 21.3L (1.4)
Z 1.6 sem prišel z vožnjo 90km/h in brez klime na relaciji Lj-Poreč-lj na 4.9L/100. Relacija Lj-Salzburg-Lj mi je na Eksimkah požrl 5.4 ob konstanti 110km/h. Lj-Pag 6.5 s klimo in naloženim avtom ter dvema osebama. Na poti v grčijo mi je polno naložen s klimo in dvema kolesoma na strehi pokuril 7.8 na 100 prevoženih, ob tem da sem laufal klimo v benetkah v vrsti ko smo čakali na trajekt cca. 2.5 ure. Vožnja pa 100-110 zaradi kolesa na strehi.
1.4 sem pripeljal iz Velenja v podčetrtek in nazaj do lj s porabo 5.1/100. Letos na poti na Pag in nazaj do cresa ter s klimo in prižagnim avtom 3ure ko smo čakali na trajekt (laufala je klima) 6.76/100 prevoženih.
Pri mestnih relacijah je 1.6 pil med 10.5-11.8, tega pa prav izključno po mestu nisem še vozil. najvišja zabeležena poraba je 9.77/100. Od Lj do pirana in nazaj konstantno do konca, razen čez predore, je bila poraba 8.5.
Nekateri kupijo, nekateri pa imamo izpravne avte in imajo tudi kulturne porabe, veš.
Lahko prisedeš kdaj pa se odpeljeva na kako relacijo ti z vseljem dokažem 6.5/100.

Pa ne jemli tega osebno, ampak če je tebi žrl zato ker je bilo kaj narobe z njim itd to ni moj problem, uporabnika Sigor vprašaj kako porabo je imela njegova 214ka 105konjska.

verjamem, da se marsikaj da.. in ne jemljem tega osebno, ker ne navijam za noben drugi avto, sem pa le želel izpostaviti probleme, ki sem jih imel s porabo. avto je bil vožen od novega, nikoli karamboliran. vozil sem ga redko in sicer mojo standardno relacijo, kjer je bil recimo na oko precej bolj požrešen kot primerljivi avti tistega razreda s podobnimi konji. nebom pisal s čim točno primerjam, da nebo kreganja. čudežne porabe pa verjamem da se da doseči na relacije. imam očeta, ki rad postavlja rekorde, pa ko se vsedem v njegov avto ni treba, da je ravno ko pride z relacije, lahko tudi generalno gledam skupno porabo recimo kot na posnetku ( http://www.youtube.com/watch?v=BYqU_zKvJp8 ) po 2500km pa je neverjetno nizka a sam vem, da z mojim stilom vožnje- po omejitvah v mestu z normalnim speljevanjem in do 20+ izven mesta ter do 30+ na ac dinamične vožnje s tem avtom enostavno ne gre pod 7litri realno. ko sem z roverjem vozil tako raje ne povem koliko je popil, ker bi bil užaljen..

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Po feb 14, 2011 1:08 am

zadosti offtopica!

King1 je napisal/-a:Že vse lepo in prav glede roverjev in porabe se kar samedva zmenita ampak vseeno pa ti bi roverja odsvetoval že zaradi njegove katastrofalne varnosti, ki pa danes ni tako nepomembna.

jaz ne bi lih roverja priporočal ampak en avto za študenta, kjer dobiš tudi kose poceni in jih je dosti, kar naredi s tega tudi konkurenco.

to so npr. avti Clio 2, peugeot 206, itd samo za AC so bolj mali, ni kakšnega udobja...

za 1500 kupi avto, 500 pa prišparaj, če bo potrebno menjat potrošni material (sklopko, diske, pumpo, termostat, alternator, itd..)

pa kupi bencinca!

lp
Alergičen na rjo

Broz
Nov uporabnik

Kraj: Velenje

Napisal/-a Broz Po feb 14, 2011 6:22 am

Tudi jaz sem študent pa se vozim že dve leti sam v mb pa nazaj, včasih se celo 2x na teden peljem domov in to s P406 ki ni lih najbolj šparoven.
Pa recimo da me boli k... Priznam da je v mestih avto požeruh, ampak ko mi pa reče kak prijatelj da s kakšnih pol manjšim mlinčkom v mestu doseže cca 1.5 L manj kot moja limuzina se ne sekiram kaj dosti ker vem da ima moj avtek dolg nos, 2 airbaga in vsaj nekaj udobja, varnosti pri avtih tega letnika.

Mogoče kot zanimivost, meni se kot riba v konzervi ni prijetno voziti v avtu, tako kot je @Jerch napisal smo prej imeli pri hiši Laguno 1.8. Avto ima nizko turažno mašino in okoli 90 hp. In kolikor se spomnem ni dosti kurila. Cene danes so smešne oz skoraj nižje od malih avtov, mašine pa zanesljive.

Drugače pa avto iz linka ni slab. Kot so ti napisali pojdi pogledati in malo zglihaj. Sicer pa imaš za ta denar že kar izbiro med starimi jajcami :D

P.s. Osebno nimam nič proti roverju, ampak ne slovijo ravno po zanesljivosti in ne kupuj avta za katerega se '' govori '' da rada kakšna glava spusti.
Kar se tiče pa porabe roverja, vsak pije kolikor mu daš. Tudi moj kolega je imel istega P406 kot jaz, sma večkrat stestirala, s tem da ga je vozil skoz relacijsko in šaltal kot dizla pa dosegal neke 6 - 7 porabe. To zame ni vožnja 8) in je pri meni slika popolnoma drugačna.
Zamenjam Opel Astro GTC Black & White za Laguno II grandtour Dynamique :)

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Po feb 14, 2011 1:17 pm

Jst ne navijam za R, dal sem ga kot alternativo. Ugoden je, opreme je dovoljm pa še močnejši motor je. zavarovanje pa itak isto za 1.4 recimo.
Jerch, lambda sonda je bila ok? Servisi na 10-15k km? Kolikor se menim z ljudmi ki imajo roverje (jasno pravilno vzdrževane - ne pa da kupi
pa potem goni dokler gre) imajo zelo podobno porabo kot jaz. In to brez da bi predstavljali oviro na cesti.
Sicer pa, tvoja vožnja je potratna, pridelaš občutno višjo porabo, nekaj kazni in še točke zvestobe.
Varnost je drugo vprašanje, o tem ne rečem nič.

Da so pa deli ne vem koliko dražji od Clia, hm ne vem no jaz nimam tega občutka, pa so mi deli in recimo Clio I znani zelo. ok ne stanejo isto, so malenkost dražji,
ampak 200ka je daleč od ranga cliota - je v rangu megana. Tam se pa kar naenkrat cene zglihajo.

dal sem samo predlog, izbral bo pa itak on sam kaj bo nabavil. Če bo to Polo bo polo, če pa A6 pa A6. Meni je vseeno.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Po feb 14, 2011 1:40 pm

rover 200 je v klasi golfa. je pa res najmanjši v svoji kategoriji z svojimi 399 cm :mrgreen: Zakaj naj bi bla problematična varnost roverja? Sej verjetno je isti k kot za ostale avte istega letnika oz. istega leta lansiranja na trg. Bi se moralo najdet take roverje kot v linku tudi za <1000€, nevem kje si našel te 1800€ :D
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Dawid1
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a Dawid1 Po feb 14, 2011 2:09 pm

Da še jaz napišem nekaj glede Lagune.

Jo imamo doma. Sicer letnik 1996, motor 1.8 210.000km.

Za avtocesto je to res več kot odličen avto. Res da bi naj bile 2.0 mašine malce bolj varčne, ampak tudi z 1.8 se da z lahko nogo vozit nekje z 7,5l/100km.

Po mestu je poraba malce višja, ampak s kombinirano vožnjo se da vozit pod 8l.

Kar se tiče opreme in udobja pa je tud prva klasa, glede na ostale avtomobile za pribl. enak denar. Solidno laguno že dobiš za 1000€. Edino kar moraš pazit je rja, na pragih in obrobah.

lp, D

Uporabniški avatar
Aston
Nov uporabnik

Napisal/-a Aston Po feb 14, 2011 2:21 pm

Tudi sam bi za ta denar najraje vzel Roverja. Imel sem že dve, sicer tastare dvestotke z roverjevo 1.4 mašino in hondino 1.6 mašino. Oba sta brez večjih problemov. Pri 1.6 mašini imam kombinirano porabo 7.5l res pa je da vozim zmerno in večinoma relacije.

Res zanimiva je tista izjava o Roverjevi katastarofalni varnosti, tako za primerjavo recimo: Rover 200 je na crash testu dobil 3. zvezdice, BMW 3. 97. letnik pa samo 1. zvezdico.
Rover 200 ima od letnika 96 naprej serijsko dve zračni blazini kar je bila takrat redkost.

Lp

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Po feb 14, 2011 3:54 pm

Blinder je napisal/-a:rover 200 je v klasi golfa. je pa res najmanjši v svoji kategoriji z svojimi 399 cm :mrgreen: Zakaj naj bi bla problematična varnost roverja? Sej verjetno je isti k kot za ostale avte istega letnika oz. istega leta lansiranja na trg. Bi se moralo najdet take roverje kot v linku tudi za <1000€, nevem kje si našel te 1800€ :D

Je ja najmanjši, po širini pa najširši ;)

Zanalašč sem napopal dražje, ker vem koliko je ta avto vreden, vem za koliko sem ga kupil in vem za koliko prodal. Prodal sem ga takrat za 1.2X višjo ceno od večine ostalih avtov. Na avtonetu je bil najdražji rover kar si jih lahko dobil, prodal sem ga v pičlih 8urah. Zakaj? Zato ker je bil vzdrževan, zato ker je bila zgodovina znana, ker se je lepo skrbelo zanj (pa ni bil najlepše ohranjen). Roverji pod 1200eur recimo, so ZAME OSEBNO zgonjeni, ene par izjem pa je, ko lastniki ne vedo kako ceno bi postavili..
Glede varnosti res ni najbolj varen, a v rangu konkurence iz tistega leta je tam-tam.

Sicer pa še en predlog: zelo neproblematičen motor, v meganu karavan celo zelo šparoven motor, v laguni baje malo manj:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4496792&show=1

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Po feb 14, 2011 4:53 pm

Jaz osebno nebi nikoli odštel za Roverja teh letnikov 1500 evrov, taki Roverji so vredni do l.00 max.1000 evrov in niti centa več.
Član od leta 2004

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Po feb 14, 2011 5:30 pm

tiguan je napisal/-a:
Jaz osebno nebi nikoli odštel za Roverja teh letnikov 1500 evrov, taki Roverji so vredni do l.00 max.1000 evrov in niti centa več.

Prav, samo potem ne jokaj in ne pljuvaj čez znamko, ko se ti bo pojavilo milijon napak.. aja takrat bojo pa vsi drugi predvsem pa rover kriv, ti pa bolj čist kot devica Marija.

Sam sem dal zanj 2100eur 3leta nazaj, nobene izredne napake! Avto je bil od druge lastnice, solidno ohranjen. Prodal sem ga 1 leto nazaj za 1900eur.
Ko ga je prišel gospod pogledat, ni zbil cene niti za en cent - v soboto zvečer ga je odpeljal za 1900eur.

Sicer pa tukaj nismo za to, da bi diskutirali o tem kaj bi kdo in koliko bi kdo dal za kaj. Avtorju teme sem dal nekaj popolnoma korektnih in konkretnih predlogov , sam pa naj presodi ali jih bo upošteval ali ne. Zraven pa še podal v obeh primerih (1.6 16v, ki je v laguni imamo doma v meganu od 2000 dalje blizu 200k km, roverja sem pa vozil enega pa vozim še sedaj, oba vzdrževal/ujem sam in tankam sam) podatke, ki so preverjeni in iz lastnih izkušenj, medtem ko je kar nekaj odgovorov tu baziranih na teoriji in ustnem izročilu.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 15 gostov