Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

boli
Nov uporabnik

Renault scenic ali Peugeot 307 SW

Napisal/-a boli Sr feb 16, 2011 1:08 pm

Pozdravljeni!

Ker vidim, da ste zelo pripravljeni dajati nasvete nam laikom glede avtomobilov, vas še jaz prosim za nasvet glede nakupa avtomobila.
Rada bi kupila enega od omenjenih vozil do nekje 8000 evrov (+ / - kakšen €). Sem našla podobno temo, vendar ni bilo govora o porabi konkretno.

Nagledana imam dva: R Scenic, 1.5 dCi, s 6. prestavami (uvoz iz Francije) in
P 307 SW, 1.6 Hdi, 5 prestav (kupljen v SLO)

Ker se vozim dosti v Lj po AC, me zanima predvsem poraba diesel motorjev, glede na št. prestav.

Zelo bi bila hvaležna, za kakšno uporabno mnejnje, da bi se lažje odločila.

Uporabniški avatar
RaVeN
Novinec

Re: Renault scenic ali Peugeot 307 SW

Napisal/-a RaVeN Sr feb 16, 2011 1:27 pm

Pozdravljena!

Najprej bi bilo vredu če bi nam podala, kakšne povezave (seveda če sta avtomobila na netu), drugače pa sta to različna tipa eden enoprostorec in drugi karavan. Kar se porabe tiče je večja pri enoprostorcih kot pri karavanih, toda sam mislim, da tako 1.6 Hdi kot 1.5 dci nista požrešna agregata, tako da zgrešiti z njima praktično ne moreš.
Če je Peugeot slovenski avto, potem bi se jaz na tvojem mestu odločil za tistega, seveda če je z znano zgodovino in po možnosti še od fizične osebe.

LP

boli
Nov uporabnik

Napisal/-a boli Sr feb 16, 2011 2:43 pm

Oba sta letnik 2007:

Peugeot 307 SW
http://www.avto.net/2004/dealer_oglas.asp?ID=4511023

Scenic, pa se prodaja v Petovia avto Ptuj, vendar ga ni na avto.net, ne vem zakaj, ima pa 120k km.

zanima me predvsem, koliko se pozna 6. prestava na AC, glede ne porabo.

tomazpog
Novinec

Napisal/-a tomazpog Sr feb 16, 2011 3:00 pm

tele "finte" v smislu SLOVENSKI AVTO ne bom razumel, pa da se na glavo postavim.. Važno je stanje avtomobila, papirji, zgodovina.. Pišeš pa takole: če je avto SLO, pa če ima znano zgodovino in papirje, bi jaz vzel SLO.. KER?? ZAKAJ ŽE ?? Morda zaradi manj prevoženih?? ker se je SLO lastnik jajcal po SLO cestah na KRATKE relacije, kjer niti ni dobro ogrel motorja?' Ker so ga popravljali vrli SLO serviserji?? Ker Slovenci striktno dajemo rihtat na pooblaščene servise in smo pripravljeni brez problema odštet denar za pooblaščeni servis?? Ker Slovenci, ko kupujemo nov avto, ne stiskamo pri opremi, ampak kupimo avto z veliko opreme in nam ni žal kakih par tisočakov za npr ksenon, sončno streho, lita platišča, senzorje spredaj, zadaj, močnejši motor ipd??

Zakaj to pišem?' Ker mi gre na K+++C. kako nekateri še vedno nabijate v smislu, če je SLO avto, pol je pa alfa in omega od avtomobila.. SLO avto je ponavadi kupljen na zadnje zakreditirane pare, z najosnovnejšo opremo, če je sreča in je bila akcija, ima celo metalno barvo in ASR.. Potem se pa avto j***a po SLO cestah cca 5-15 km v eno smer. Servis v garanciji se še nekako naredi na pooblaščencu, potem pa najcenejša garaža vabi in seveda temu primerno nabiranje rez delov pri raznih "prodajalcih".. In spraševanje, a bo ta in ta disk na sprednjih kolesih še zdržal 3 tisoč kilometrov, ker pol ga bom itak prodal... In potem je ta SLO avto dražji in boljši od npr avta iz Francije, kjer ga je človek kupil z ( ponavadi ) vso opremo, ga vzel na leasing ( všteti tudi VSI servisi po knjigi ), ga zapeljal na lepo avtocesto in se z njim vsak dan peljal cca 100-150 kilometrov v eno smer. Avto je lepo predel, brez tisočkratnega prestavljanja, brez tisočkratnega stiskanja sklopke, vrtenja volana, ugaševanja, prižiganja, mrdanja z ritjo po sedežih not pa ven.... Ampak NE, ta NESLOVENSKI avto ima fuul več prevoženih, je zjeban in ohinsploh zanič.. Treba je kupit avto, ki je zvožen na naših, "hudih" SLO cestah, od človeka, ki ima v štirih letih komaj 35000 kilometrov.. Kakšni so ti kilometri, itak nikogar ne zanima, važno, da jih je MALO..In seveda, da je ena knjigica poštemplana...

Sicer sem tole precej karikiral, ampak ni daleč od resnice.. Hočem samo povedat, da ne razumem, kaj zaboga je v tej miselnosti SLO avtomobila?? Če imaš vse papirje poštimane, če veš zgodovino, če je avto tak kot mora bit?? kaj zaboga ima tukaj SLO veze?? Je RES tolk boljši?? Ne vem no, ne bi rekel..

Pa pustimo dejstvo, da je pri preprodajalcih "friziranje" nacionalni šport!! Sfrizirali vam bodo SLO avto ali pa Francoza.. Fora je samo, ali se pustite sfrizirat ali ne.. In tukaj nima nobene veze, ali je avto SLO, FRA, NEM, ITA, ali pa iz bazarja na Turčiji...Če ste lahkoverni, vas bo pač slej ko prej nekdo *** ...

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee Sr feb 16, 2011 3:19 pm

tkole ti lahko povem da bejz od pezoja 307sw, cimbolj stran temboljse. Sem punci kupil povsem nov avto in je bil vec kot na cesti na servisih, pa ne zaradi njenih napak ampak je avtomobil bil nenormalno kvarljiv. Odpoved klimatske pa odpoved tempomata pa pumpa zanic mislm.. za nov avto prava katastrofa, tako da sva ga zelo hitro prodala
Minds are like parachutes. They only function when they are open.

boli
Nov uporabnik

Napisal/-a boli Sr feb 16, 2011 3:32 pm

@tomazpog

veliko je resnice v tvojem postu ;-)

Samo bi želela kaj slišat glede razlike motorja s 5 ali s 6. prestavami.

bazilika
Nov uporabnik

Napisal/-a bazilika Sr feb 16, 2011 3:42 pm

jaz bi raje vzel 1.6 HDI-ja s 5 imi prestavami :), kot 1.5 dci z veliko prevoženimi kilometri...

tomazpog

Sicer sem tole precej karikiral, ampak ni daleč od resnice.. Hočem samo povedat, da ne razumem, kaj zaboga je v
tej miselnosti SLO avtomobila?? Če imaš vse papirje poštimane, če veš zgodovino, če je avto tak kot mora bit??
kaj zaboga ima tukaj SLO veze?? Je RES tolk boljši?? Ne vem no, ne bi rekel..

vsi ljudje na žalost ne hodijo kupovat avtomobilov z mehanikom (pa bi bilo dobro, če bi)
Nekateri sploh ne vedo, kakšne svinjarije počnejo preprodajalci, jim pač kar zaupajo. Takšni sploh ne berejo foruma...
In takih je veliko, saj preprodajalci nategovalci sicer spoh nebi imeli dela.

Glej jaz kupujem skoraj enak avto kot ga voziš ti, le da grand verzijo. Ker pač ne poznam nobenega, ki bi mi direktno uvozil avto,
sem šel pogledat nekaj uvoženih s cca 120 000 prevoženih. Trije imed njih niso imeli niti enega vpisanega servisa v Citroenovo
podatkovno bazo. Niti v času garancije. Servisne knjige pa vse lepo poštemplane.

Tudi če je z avtom trenutno vse v redu (ni karamboilan, turbina ok, motor ok,...) mi gre vseeno na jetra zakaj plačevati
neko vsoto visoko denarja za avto, ki ima že 200 000 prevoženih na števcu pa samo 120 000 km.

Uporabniški avatar
grizli
Novinec

Napisal/-a grizli Sr feb 16, 2011 3:58 pm

tomazpog je napisal/-a:tele "finte" v smislu SLOVENSKI AVTO ne bom razumel, pa da se na glavo postavim.. Važno je stanje avtomobila, papirji, zgodovina..

Zakaj to pišem?' Ker mi gre na K+++C. kako nekateri še vedno nabijate v smislu, če je SLO avto, pol je pa alfa in omega od avtomobila..

Ampak NE, ta NESLOVENSKI avto ima fuul več prevoženih, je zjeban in ohinsploh zanič.. Treba je kupit avto, ki je zvožen na naših, "hudih" SLO cestah, od človeka, ki ima v štirih letih komaj 35000 kilometrov.. Kakšni so ti kilometri, itak nikogar ne zanima, važno, da jih je MALO..In seveda, da je ena knjigica poštemplana...

Sicer sem tole precej karikiral, ampak ni daleč od resnice.. Hočem samo povedat, da ne razumem, kaj zaboga je v tej miselnosti SLO avtomobila?? Če imaš vse papirje poštimane, če veš zgodovino, če je avto tak kot mora bit?? kaj zaboga ima tukaj SLO veze?? Je RES tolk boljši?? Ne vem no, ne bi rekel..

Pa pustimo dejstvo, da je pri preprodajalcih "friziranje" nacionalni šport!! Sfrizirali vam bodo SLO avto ali pa Francoza.. Fora je samo, ali se pustite sfrizirat ali ne.. In tukaj nima nobene veze, ali je avto SLO, FRA, NEM, ITA, ali pa iz bazarja na Turčiji...Če ste lahkoverni, vas bo pač slej ko prej nekdo *** ...

Imaš prav, problem je samo v tem, ker dobri rabljeni avtomobili tudi v tujini niso bistveno cenejši kot pri nas in ker večina teh naših dilerjev uvoženih avtomobilov želi maksimalno zaslužiti, kupuje karambolirane avtomobile, dotrajane in take z ogromno kilometri, rentacar in taxi variante, ker le ti pa so dejansko cenejši. Potem pa jih na hitro popravijo, sfrizirajo in poštempljajo servisno knjigo ter jih prodajajo kot nekarambolirane, odlično ohranjene, skoraj kot nove... Btw, velika večina teh uvoženih avtov dela povprečno po 60 do 100-tisoč km/leto, pri nas pa se prodajajo potem stari 4,5 let z 90-tisoč km. Tega in ostalih podobnih prigod pa je vsaj pri fizičnih osebah, ki prodajajo svoj avto, nekoliko manj in posledično je tako tudi manjša verjetnost natega.

V vsakem primeru pa velja imeti pri nakupu rabljenega avtomobila veliko mero previdnosti in zdrave pameti ter, če se na avtomobile ne spoznaš najbolje, nujno kupovati v družbi kakega mehanika, ki bo bolje znal oceniti dejansko v kakšnem stanju je avto.

Aja, glede porabe 1.5 dci vs. 1.6 hdi pa menim, da nekih bistvenih razlik ne bi smelo biti.

FLINK
Uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a FLINK Sr feb 16, 2011 3:59 pm

Scenic ni kar tako najbolj prodajan avto in vedno najbolj ocenjen enoprostorec pri nas !

1.5 s 6 brzinami je sparovec. In tudi v Slo (ce se ti gre ze za to, da je avto iz Slo) je izbire na avto.net zelo veliko.
:)

Uporabniški avatar
RaVeN
Novinec

Napisal/-a RaVeN Sr feb 16, 2011 4:12 pm

@tomazpog

Tudi sam sem imel avto iz tujine pa mi je dobro delal celoten čas, toda če ima na voljo slovenski avto z znano zgodovino in po kakšni možnosti še od fizične osebe, zakaj si potem delati probleme z uvoženim? :roll:

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar Sr feb 16, 2011 5:01 pm

tomazpog je napisal/-a:tele "finte" v smislu SLOVENSKI AVTO ne bom razumel, pa da se na glavo postavim.. Važno je stanje avtomobila, papirji, zgodovina.. Pišeš pa takole: če je avto SLO, pa če ima znano zgodovino in papirje, bi jaz vzel SLO.. KER?? ZAKAJ ŽE ?? Morda zaradi manj prevoženih?? ker se je SLO lastnik jajcal po SLO cestah na KRATKE relacije, kjer niti ni dobro ogrel motorja?' Ker so ga popravljali vrli SLO serviserji?? Ker Slovenci striktno dajemo rihtat na pooblaščene servise in smo pripravljeni brez problema odštet denar za pooblaščeni servis?? Ker Slovenci, ko kupujemo nov avto, ne stiskamo pri opremi, ampak kupimo avto z veliko opreme in nam ni žal kakih par tisočakov za npr ksenon, sončno streho, lita platišča, senzorje spredaj, zadaj, močnejši motor ipd??

Zakaj to pišem?' Ker mi gre na K+++C. kako nekateri še vedno nabijate v smislu, če je SLO avto, pol je pa alfa in omega od avtomobila.. SLO avto je ponavadi kupljen na zadnje zakreditirane pare, z najosnovnejšo opremo, če je sreča in je bila akcija, ima celo metalno barvo in ASR.. Potem se pa avto j***a po SLO cestah cca 5-15 km v eno smer. Servis v garanciji se še nekako naredi na pooblaščencu, potem pa najcenejša garaža vabi in seveda temu primerno nabiranje rez delov pri raznih "prodajalcih".. In spraševanje, a bo ta in ta disk na sprednjih kolesih še zdržal 3 tisoč kilometrov, ker pol ga bom itak prodal... In potem je ta SLO avto dražji in boljši od npr avta iz Francije, kjer ga je človek kupil z ( ponavadi ) vso opremo, ga vzel na leasing ( všteti tudi VSI servisi po knjigi ), ga zapeljal na lepo avtocesto in se z njim vsak dan peljal cca 100-150 kilometrov v eno smer. Avto je lepo predel, brez tisočkratnega prestavljanja, brez tisočkratnega stiskanja sklopke, vrtenja volana, ugaševanja, prižiganja, mrdanja z ritjo po sedežih not pa ven.... Ampak NE, ta NESLOVENSKI avto ima fuul več prevoženih, je zjeban in ohinsploh zanič.. Treba je kupit avto, ki je zvožen na naših, "hudih" SLO cestah, od človeka, ki ima v štirih letih komaj 35000 kilometrov.. Kakšni so ti kilometri, itak nikogar ne zanima, važno, da jih je MALO..In seveda, da je ena knjigica poštemplana...

deloma se strinjam s tabo, ampak zadevo je teba realno pogledati:
- verjetnost zbitih km pri uvoženem avtu je veliko večja,
- če ima slo ali uvožen avto servisno knjigo brez vpisov v centralno bazo ti kulanca ne velja,
- dober uvožen avto ni veliko cenejši napram slo avtu (prodajalec - kolega mi je razložil, da je v tujini teško dobiti dober avto za malo denarja, da se ga splača tukaj prodajati naprej npr.vw touran, to pa zato, ker kupci iz vzhodne evrope precej dvigujejo cene,
-sodelavec ima uvožen avtu in je sel k istem prodajalcu pri katerem je obstoječega kupil, da ga da v račun za drug avto - prodajalec mu ga ni hotel zamenjati,
-določene avto hiše ne jemljejo v račun uvoženih avtov, ali jih vzamejo precej pod ceno (če se slučajno zaj*** in bi se ga rad na hitr znebu),
- nakup katerega koli rabljenega avta zahteva, da se kupec pozanima o dejanskem stanju avta in sicer na servisu ali na amzs-ju (drugače je vse skupaj kupovanje mačka v žaklju),
- terna je kupiti slo avto, z znano zgodovino, realnimi kilometri in od poznanega človeka, oziroma vsaj avtohišo katera ti da garancijo (za moje pojme brezplačno in ne proti plačilu),
- žal pa je vsak avto (nov ali rabljen, slovenski ali uvožen) lahko kup problemov, ti problemi pa so lahko zelo dragi....
- včeraj zvedel od kolega - kupil je avto pri fizični osebi - švercerju, ki je zbil km za 140 000...namesto 170 000 jih ima 310 000...sej zgleda lepo ohranjen, servisno je imel do 100 000 km, na servisu so pa ugotovili dejsnako stanje km... veselje do avta ga je v trenutku minilo :(

glede omenjenih avtov - nebi vzel ne enega ne drugega, ampak bi iskal dalje...

lp

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Sr feb 16, 2011 5:17 pm

Tako kot niso slovenski zlati, tudi tuji avtomobili niso. Že res, da so oboji servisirani ko so v garanciji, ko pa je garancije konec pa se kaj hitro poišče alternativa, tako pri nas kot tudi v tujini.
Menda res verjamete da "švabo" vozi svoj 5 let stari avto na poblaščeni servis, nekateri že ,drugi pa k alternativam. Isto je pri nas....o italajnih sploh da ne govorimo

Glede porabe pa :

Če uporabim podatke z nemške strani o porabi in z istimi pogoji ( primerljiv motor po moči, enako št km in letnik ) dobimo ven neko povrečje:

http://www.spritmonitor.de/de/uebersich ... inkm=25000

http://www.spritmonitor.de/de/uebersich ... inkm=25000

Zgleda da čelni upor scenica naredi svoje kljub 6 prestavam.

O prednostih enga in drugega pa svetujem obisk renualt in peugeot forum, kjer bo razvidno kaj je najbol problematično pri dotičnih modelih
Božiček je car, eno noč na leto dela, ostalo ma dopust......

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Sr feb 16, 2011 5:20 pm

tomazpog je napisal/-a:tele "finte" v smislu SLOVENSKI AVTO ne bom razumel, pa da se na glavo postavim.. Važno je stanje avtomobila, papirji, zgodovina.. Pišeš pa takole: če je avto SLO, pa če ima znano zgodovino in papirje, bi jaz vzel SLO.. KER?? ZAKAJ ŽE ?? Morda zaradi manj prevoženih?? ker se je SLO lastnik jajcal po SLO cestah na KRATKE relacije, kjer niti ni dobro ogrel motorja?' Ker so ga popravljali vrli SLO serviserji?? Ker Slovenci striktno dajemo rihtat na pooblaščene servise in smo pripravljeni brez problema odštet denar za pooblaščeni servis?? Ker Slovenci, ko kupujemo nov avto, ne stiskamo pri opremi, ampak kupimo avto z veliko opreme in nam ni žal kakih par tisočakov za npr ksenon, sončno streho, lita platišča, senzorje spredaj, zadaj, močnejši motor ipd??

Avto pri nas z manj opreme in 120t prevoženimi stane enako kot tuj avto, z "eanko prevoženimi" in boljšo opremo. Sam navajaš če je naš avto boljši ker je ožen na kratke relacije neogret? A njihov ima pa enako prevoženih pa je vožen na relaciji? Velika večina avtov iz tujine je prevrtenih - večina jih je tudi dizlov ker sem ji to splača. Slovencelj dela pa 5-10t km na leto pa bo vseeno kupil dizla, zato da potem prigospodari popravilo raznih turbin itd.

V vsakem primeru se splača pogledat. Lahko dobiš super lepo ohranjenega in servisiraneg iz tujine, pa pri nas poden. Splača se povohljat.

Pa še nekaj o temi oz. odgovor na vprašanje: Razlika med motorjem z 5 in 6 prestavami. Načeloma ima motor nek razpon, oz. širino prestav.
Nekatere tovarne v ta prostor dajo 5 nekatere 6 prestav. Če razložim drugače: opel corsa 1.4 bencinar 90KM ima v 5. prestavi
pri 130km/h 3500obratov. Recimo novi megane berilne ima 6 prestav ampak ima v 6. ravno tako 3500obratov pri enaki hitrosti.
Se pravi so skrajšali malenkost prve 4. prestave da so vrinili vmes še eno dodatno. kar pa sicer ni slabo - avto je zaradi tega malo bolj
prožen hkrati pa več krajših prestav zmanjša luknjo ki jo ima corsa med 4. in 5. prestavo. Pri corsi recimo pri 60 daš v 4. ampak do 85
nekako nimaš kaj delat s 5. ker ima motor prenizke obrate. Pri meganu pa imaš tisto eno stopnjo še vmes kjer recimo pri 70 lahko
daš v 5 nato pa v zadnjo preestavo pri cca. 85.
Imaš pa tudi druge avte, kjer imajo recimo "pravo" 6. prestavo. Se pravi ima prvi 5 razporejenih tako kot vsak bencinar (nekje 2200 obratov
pri 60 v 4. in 1700-1750obratov pri enaki hitrosti v 5.) potem ima pa dodatno še 6. prestavo. Lep primer je TSI od VW kjer se dejnasko bencinar
vrti z 2800 obrati pri 130km/h.

Razlika med Pžojem in Renojem - pižo je lažji z manj upora enake moči kot scenic, zato ne rabi umesne stopnje, scenic pa težji z malenksot
več upora, zato je bolje da ima 6 krajših prestav - s tem so dosegli da sicer malo švohnejši motor poganja zadovoljivo in dovolj dinamično
malo težji avto.
Načeloma pa sem skoraj prepričan da se oba avta vrtita na AC ob enaki hitrosti z enakimi obrati, poraba pa bi znala bit pri
scenicu kakega pol litra višja ob istem režimu. Bistvenih odstopanj ni.

Če sem se kje zmotil, naj me kdo popravi.

Lp

Uporabniški avatar
ales66
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a ales66 Sr feb 16, 2011 5:27 pm

boli je napisal/-a:
Samo bi želela kaj slišat glede razlike motorja s 5 ali s 6. prestavami.

Načeloma je poraba pri avtomobilu s 6-prestavami nižja. Npr pri hitrosti 130 km/h se bo motor vrtel z manj vrtljaji pri avtomobilu s 6 prestavami kot pri 5 in bo zaradi tega poraba nižja. Je pa poraba odvisna tudi od drugih stvari. Npr GSenic ima verjetno nekoliko večjo čelno površino od P307 SW, posledično je zračni upor večji, sploh pri velikih hitrostih in zaradi tega poraba. Kljub temu po moje ni neke velike razlike v porabi med tema dvema avtomobiloma. Jaz se na tvojem mestu ne bi oziral na to. Vzel bi tistega, ki bi mi bil bolj všeč (na splošno - ne na videz) in bolje ohranjen.

Kolikor sem videl ima P307 SW na linku kar bogato opremo, ESP, el. stekla zadaj, usnjen volan, senzorji za parkiranje,...

boli
Nov uporabnik

Napisal/-a boli Sr feb 16, 2011 5:45 pm

Hvala lepa za vsa mnenja, bom še nekaj napora vložila v temeljito preveritev vozil po št. šasije, potem pa odločitev.

Hvala vsem.

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Sr feb 16, 2011 5:47 pm

ales66 je napisal/-a:
Načeloma je poraba pri avtomobilu s 6-prestavami nižja. Npr pri hitrosti 130 km/h se bo motor vrtel z manj vrtljaji pri avtomobilu s 6 prestavami kot pri 5 in bo zaradi tega poraba nižja.

Ni čisto res - beri moj post, enega višje od tvojega.

airbus320
Novinec

Napisal/-a airbus320 Sr feb 16, 2011 6:05 pm

Pozdravljena,
jaz sem imel lansko leto Xsaro Piccaso z isto motorizacijo (+ ESP) kot jo ima ta Peugeot, letos (Xsara je bila službena) sem si pa kupil G.Scenica 1,5 106KM (6prestav). Razlika v pospeških/končni hitrosti in porabi je v prid Piccasoju/Peugeotu HDI 110KM.
Xsara P. mi je popila v povprečju 1,5l/100km manj kot Scenic.
Jaz osebno bi rajši vzel HDI 110KM motorizacijo, edini minus je mogoče filter trdih delcev, ampak ker imaš relacijo po AC, ga 1x tedensko mal "preluftaš".

Pa še, Peugeot ima kar veliko opreme in kot je napisal ales66:, imaš še ESP.
lp

Uporabniški avatar
ales66
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a ales66 Sr feb 16, 2011 7:24 pm

Badzo je napisal/-a:
ales66 je napisal/-a:
Načeloma je poraba pri avtomobilu s 6-prestavami nižja. Npr pri hitrosti 130 km/h se bo motor vrtel z manj vrtljaji pri avtomobilu s 6 prestavami kot pri 5 in bo zaradi tega poraba nižja.

Ni čisto res - beri moj post, enega višje od tvojega.

Imaš prav. Zato sem napisal načeloma in dal primer pri 130 km/h za katerega mislim, da ima večina primerljivih avtomobilov menjalnik preračunan tako, da se pri 130 km/h (avtocesta) motor vrti z nekoliko manj vrtljaji. Morda se motim. Se pa verjetno vsi strinjamo, da lahko na porabo bolj vplivajo druge dejavniki: velikost, teža, način vožnje in da lahko te stvari izničijo prednost 6 prestav, če sploh obstaja. Torej št. prestav naj ne bo odločilni faktor pri nakupu avtomobila.

boli
Nov uporabnik

Napisal/-a boli Sr feb 16, 2011 8:14 pm

@airbus320 Hvala za informacijo.

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar Sr feb 16, 2011 8:15 pm

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4490062&show=1

sam bi pogledal tole 307 (če že mora biti 307), čeprav je malo starejša... drugače pa raje scenica,..

lp
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov