Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

doo
Nov uporabnik

Menjava

Napisal/-a doo Po feb 21, 2011 7:09 pm

Razmišljam ,da bi menjal dizla za bencinarja. Razlog predvsem zaradi cenejšega vzdrževanja ter manj prevoženih kilometrov-krajše relacije. Menjal pa bi staro za staro.Imam pa Forda mondeota l.04 karavan 130 konjski. Mel pa bi nekaj v istem cenovnem rangu,karavan ,nekaj opreme.. Imate kakšen nasvet, priporočilo. Hvala za odgovor lp

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Re: Menjava

Napisal/-a tristan01 To feb 22, 2011 12:24 pm

doo je napisal/-a:Razmišljam ,da bi menjal dizla za bencinarja. Razlog predvsem zaradi cenejšega vzdrževanja ter manj prevoženih kilometrov-krajše relacije. Menjal pa bi staro za staro.Imam pa Forda mondeota l.04 karavan 130 konjski. Mel pa bi nekaj v istem cenovnem rangu,karavan ,nekaj opreme.. Imate kakšen nasvet, priporočilo. Hvala za odgovor lp

Nasvet bo precej preprost: Ne menjuj.

Razlog pa povsem enostaven: Če kupuješ novejši/drugačen avtomobil ima menjava smisel. Prodati dobrega/solidnega dizla in kupiti veliko neznanko in s tem nič pridobiti pa ne vidim pravega smisla. Praviš da je vzdrževanje dizla drago? Po čem sklepaš da bo bencinar kaj cenejši za vzdrževat? Redni servisi se razlikujejo minimalno. Za prihranek 50 EUR na leto nima smisla početi kaj takšnega. Sicer ne omenjaš koliko km letno prevoziš. Sklepam da dokaj malo, če gledaš bencinske motorje. Tistih 50 EUR letno ki jih boš privarčeval bo izginilo skozi malce večjo porabo.

Ob tem pa upam, da se zavedaš da je ob menjavi ali nakupu novega rabljenega vozila potrebno narediti takoj vsaj osnovni servis in morda zamenjati še kakšen iztrošen del.... Kje je torej prihranek pri menjavi?

Seveda je zgodba drugačna, če je tvoj avtomobil v slabem stanju in se bojiš večjih okvar (turbina, generalka...). V takem primeru čimprej prodaj in nato razmišljaj kaj kupiti.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

doo
Nov uporabnik

Napisal/-a doo To feb 22, 2011 1:45 pm

Ja gre se predvsem za slednjo zadevo kot si napisal ,sicer avto je solidno ohranjen dela lepo, vendar je pa kilometraže že kar nekaj čez 200 in tukaj me skrbi. Predvsem turbina, občutljive dize..... Razmišljam predvsem tako nevem morda se motim, ampak avto sedaj dela še ok, sedaj je še čas ,da ne bo kasneje bankrot. Drugače hvala za nasvet

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic To feb 22, 2011 3:15 pm

Kako je torej - a pri delovanju avta že slutiš da kaj odpoveduje, ali te skrbi zgolj ob pogledu na številke na števcu kilometrov?

Če gledaš na avto.net, se taki avti prodajajo okoli 5 jurjev, realno bi lahko zanj sedaj iztržil verjetno max nekje 4.000 - 4.500 EUR (če je sedaj še brez kakih napak). Ta cifra je torej maksimalna višina tvoje potencialne izgube ob najbolj črnem scenariju (to je, da nekaj res velikega crkne, tako velikega da je avto samo še za na odpad). Pa še ta scenarij najbrž ni zelo verjeten - verjetno lahko v primeru večje okvare vseeno vložiš kakega jurja in se voziš naprej, v res najslabšem primeru pa ga prodaš po delih in vsaj nekaj dobiš nazaj.

Kot je povedal že @tristan01, bi menjava imela smisel, če imaš resno željo (ter denar) za nakup novega avta. Z nakupom nekega drugega rabljenega avta čisto lahko da ne bi nič naredil, posebej če bi za nakup vložil le toliko, kot bi dobil ob prodaji mondea. Drug rabljen avto je pa itak nova potencialna vreča presenečenj, o kateri veš še manj kot o svojem. Lahko sicer da ti bi nek drug rabljen avto za tak denar služil še vrsto let, ampak saj isto načeloma velja za tvoj sedanji avto (glede na informacije, ki si jih podal).
Z menjavo boš le zapravljal čas in si nakopal vsaj nekaj stroškov ob prodaji/nakupu in prepisih itd, tveganje pa morda kvečjemu še povečal...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To feb 22, 2011 4:11 pm

No pa dajmo na papir še malo matamatike: Če se slučajno poslovi motor, boš za drugega rabljenega dal koliko? Tisočaka največ tisočaka in pol skupaj z menjavo pri popoldancu.

Če greš svojega prodajati/menjavati ga boš težko spravil v promet za realno ceno. Torej bo treba prodati pod ceno, kjer si takoj ob vsaj petsto EUR, morda celo tisočaka. Potem boš pol leta iskal soliden drug avto. Bencinarja v tem razredu je skoraj nemogoče dobiti, saj je trg preplavljen z dizli. Kupiš si srečko ki ne veš kaj prinaša. Takoj narediš servis (olje, vsi filtri in še kakšna iztrošena malenkost), kar te stane 200 morda 300 EUR, odvisno kje nabavljaš material in ali boš servisiral sam. K temu prištej še kakšno manjše popravilo npr: kak končnik, zavorne ploščice ali kako tesnilo, bog ne daj še kompleta novih gum in smo z lahkoto na 500 EUR vložka v drug avtomobil. Če sešteješ samo stroške ki jih boš imel (izguba zaradi prodaje pod nujno, preventivni vložek v nov avtomobil...) smo približno tam kot če moraš menjati motor pri sedanjem avtomobilu. Seveda pa v to ni niti vštet tvoj čas in živci preden boš projekt speljal....

Na kratko ne vidim pravega smisla v vsem skupaj. Če imaš poleg avtomobila še kaj prihrankov in kupuješ nekaj boljšega, ali pa da potrebuješ avtomobil popolnoma drugače od tega kar imaš....

Sicer pa 200.000km na števcu za današnje avtomobile ni nič posebnega. Marsikateri jih ima v resnici še 100 ali 150.000 več pa še vedno deluje brez problema, le lastnik se tolaži da jih ima 100.000 ker so se preprodajalci igrali "taho tuninng" in bo kljub vsemu še veselo služil nekaj let. Torej če o svojem vozilu veš da je zanesljivo in si vsaj približno prepričan da deluje kot je treba ga obdrži.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

doo
Nov uporabnik

Napisal/-a doo To feb 22, 2011 6:31 pm

Bom kar po vsej verjetnosti upošteval vajina nasveta. Za izvor avta vem ,prav tako tudi za kilometražo katera je dejansko 230.. km.Res je, da je tudi redno vzdrževan tudi z moje strani zadnjih nekaj let od kar sem lastnik vozila.No če bi pa vseeno prišlo do menjave bi kakšnega jurčka ali dva priložil, tu bi se pa že našla kakšna ugodna opcija.Recimo lep mi je Megan karavan 1,6 l.05-06 jih je kar nekaj z ceno tam okoli 5-6 jurčkov .

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic To feb 22, 2011 8:23 pm

Itak rahlo dvomim, da bi se v meganu II (sicer OK avto) vozil enako udobno kot v mondeu podobnega letnika...

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

doo
Nov uporabnik

Napisal/-a doo To feb 22, 2011 8:50 pm

Ne to sploh ne, kar se tiče udobja mislim da je mondeo super.Menjal bi predvsem zaradi manjše kilometraže, seveda če bi ga uspel dobiti z realnimi kilometri plus takega ,da že ima narejen glavni servis. Pa bencinar bi bil,poraba pa bi bila pomoje kr tm tm nekje.Mondeo mi rabi tm okoli 8l in čez,daljše malo manj.

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Sr feb 23, 2011 12:15 am

doo je napisal/-a:Ne to sploh ne, kar se tiče udobja mislim da je mondeo super.Menjal bi predvsem zaradi manjše kilometraže, seveda če bi ga uspel dobiti z realnimi kilometri plus takega ,da že ima narejen glavni servis. Pa bencinar bi bil,poraba pa bi bila pomoje kr tm tm nekje.Mondeo mi rabi tm okoli 8l in čez,daljše malo manj.

kolikšna pa je ta kilometraža da je tako majhna? na mesec ali leto..

kakšna pa je vožnja dizla, kratke(do 5km), dalše vožnje? malo opišite?
Alergičen na rjo

doo
Nov uporabnik

Napisal/-a doo Če feb 24, 2011 1:49 pm

Pozdrav
Na krajše relacije (5 km) se mi sedaj ko je malce hladneje komaj malo ogreje, na daljše je druga pesem. AC ,šesta prestava obrati tam nekje 1,5-2,5 brzina 120-140 superca, da o udobju vožnje sploh ne govorim. Poraba 6+ . Samo kaj ko imam takih relacij pet na leto. Glede kilometraže pa sem mislil predvsem pri možni nabavi drugega avta-bencinarja z manj prevoženimi km. Tam od 140k naprej, seveda realnih pa z opravlenim glavnim servisom. lp

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Če feb 24, 2011 2:13 pm

Mnenje uporabnika malodane identicnega vozila: menjaj ;)

Ne, da je Mondeo slab, dalec od tega. Je pa obcutljive sorte in potencialno gledano zna imet kar nekaj zelo dragih problemov. Z daljso kilometrino pokompenziras, sicer je pa nonsense.

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 Če feb 24, 2011 3:29 pm

Enostavno. Če za svojega dobiš dobro ponudbo menjaj, drugače pač ne. Pod ceno prodat se ti pa ne splača.
Slika

doo
Nov uporabnik

Napisal/-a doo Če feb 24, 2011 4:14 pm

Pozdrav
No tudi tako mnenje sem hotel slišati. Vem ,da bom edino na tem forumu dobil od poznavalcev konkreten odgovor na zastavljeno vprašanje oz.mnenje glede opcije ki sem jo izpostavil.

Uporabniški avatar
Misfits
Nov uporabnik

Napisal/-a Misfits Če feb 24, 2011 6:04 pm

Zdravo

Čeprav je to moj prvi post na tem forumu, lahko na podlagi izkušenj iz drugega foruma (ki je znamki in modelu o katerem je govora bolj natančno namenjen) bi,
Glede na dejstva: da je avto preverjen in zanesljiv, da je avto "najverjetneje" podcenjen (glede na aktualno stanje na trgu), da je o avtu znana vsa zgodovina, sam,osebno, verjetno bolj razmišljal v smeri obdržanja tega vozila...
V primeru prodaje pa bom to vozilo priporočal kot vredno nakupa (za primerno ceno seveda;) )

LP
Misfits

doo
Nov uporabnik

Napisal/-a doo Če feb 24, 2011 7:09 pm

Misfits pozdrav
Kar se samega avtomobila tiče je deloma res kar si napisal.No naj povem ,da sem dosti koristnih informacij in podatkov o samem avtu dobil tudi na Fordovem forumu katerega si uporabnik,če se ne motim tudi ti. Hotel sem pač splošno mnenje forumašev tega foruma kateri ni osredotočen na določeno znamko .Drugače Mondeo je odličen avto,vendar ko pomislim na tisti začarani krog z občutljivimi dizami,črpalko.... V zadnjih petih letih od kar imam omenjeno vozilo z njim nisem imel nikakršnih večjih slabih izkušenj.Res je tudi da sem avto sam osebno uvozil brez kakšnih umesnih preprodajalcev (ubijalcev kilometrov) ter da vem ,da imam dejanskih 230k. Vendar dvom ali ga še naslednjih 200k ne bo treba po domače pipnuti ali pa bo že jutri zasvetila tista čarobna spiralica s kombinacijo rahlega cukanja, ostaja.

Uporabniški avatar
Misfits
Nov uporabnik

Napisal/-a Misfits Če feb 24, 2011 8:24 pm

:) torej menjaj :)
čez vse je, da je človek brez skrbi...pa tudi sprememba paše na vsake kvarte, da vemo da smo živi;)

Nekdo pa, ki si želi/potrebuje zanesljivega velikega diesla bo pa tudi vesel...

LP
Misfits

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če feb 24, 2011 9:38 pm

doo je napisal/-a:Vendar dvom ali ga še naslednjih 200k ne bo treba po domače pipnuti ali pa bo že jutri zasvetila tista čarobna spiralica s kombinacijo rahlega cukanja, ostaja.
Hehe, meni je tudi spiralica ali nekaj podobnega zasvetila in mašina začela cukati... pred par leti, na Cliotu 1.4 16v, ki je imel tedaj slaba 3 leta in prevoženih dobrih 30.000 km (kupil sem ga novega, torej so bili km vsekakor realni)... šle so vžigalne tuljave - no vsaj ena, menjali so mi pa za vsak primer vse štiri, k sreči je bilo zame zastonj (še v garanciji). Skratka, težave imaš lahko s katerimkoli avtom.

Naslednjih 200.000 km pa boš naredil šele v 15 letih (tako sklepam; namreč če praviš da delaš premalo km za dizla, to za moje pojme pomeni pod 15.000 km letno). V takem času ti bo TDCi morda celo zdržal, kdove, bo šlo pa k hudiču morda marsikaj drugea (ali pa vse) - ampak najbrž še prej kot pri mondeu, bo po mojem verjetno šlo kaj narobe pri meganu letnika 05-06, ki ima sedaj 140 km (tvoj primer)....

Pa tudi ne vem, kje si našel megana bencinarja, ki bi po 5 letih imel že 140.000 km - v taki starosti imajo bencinarji večinoma kvečjemu pol toliko km, 140kkm v takem času še mnogi dizli ne vidijo.... v vsakem primeru, je pomojem Renault tega ranga že precej zmahan po taki kilometrini (če se spomnim le usnja na volanu svojega cliota po 35.000 km, pa še kaj se je že znucalo, pa vedno maksimalno skrbno ravnam z avti).

Da zaključim - prodal bi svoj načeloma udoben in zaenkrat neproblematičen avto, za katerega kolikor toliko veš v kakšnem stanju je; zaradi trenutnih razmer na trgu pa bi zanj dobil malo denarja (v bistvu drobiž); potem bi tej uborni vsoti še 'kakšnega jurčka ali dva priložil', ter iz tega kupil nek rabljen povsem povprečen (v najboljšem primeru) avto ki je nižjega ranga od tvojega mondea in se po udobju verjetno ne more primerjati z mondeom, a ima za tovrstni avto še vedno ohoho kilometrov, ter je glede stanja vozila in morebitnih okvar popolna neznanka, pa še malo več boš plačeval za gorivo, tako za bonus.
Čista zmaga, res... :bonk

Ne rečem, če bi to delal zato, ker bi si, kot za zamenjavo mondea, namesto tam nekega megana zaželel kaj res posebnega npr kakšno takole Lancio Thesis...:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4324065&show=1

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če feb 24, 2011 10:02 pm

Če ti avto dobro služi in si z njim zadovoljen, ne vidim smisla v menjavi, ker tako vsaj veš kaj imaš. Mogoče edino, če bo kakšen znanec ali kdo v okolici prodajal kaj primernega in mu lahko zaupaš oz. je avto ohranjen.

So pa res ti "starejši" dizli za kratke razdalje posebno v zimskih dneh obup, dolgo se ne segreje (če nimaš bolj odprte ceste in višjih hitrosti), poraba gre pa v višave. Zanimiva je bila pot na morje lani, ko se je pri kakšnih 400 prevoženih km poraba pri meni oz. kolegu s podobno močnim bencinskim C4 gibala ravno obratno. Na začetku je imel on celo dosti nižjo, potem je pa dizel prišel na svoje in se je vse obrnilo za slabe 3l v moj prid.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Če feb 24, 2011 10:42 pm

Misfits je napisal/-a:Zdravo

Čeprav je to moj prvi post na tem forumu, lahko na podlagi izkušenj iz drugega foruma (ki je znamki in modelu o katerem je govora bolj natančno namenjen) bi,
Glede na dejstva: da je avto preverjen in zanesljiv, da je avto "najverjetneje" podcenjen (glede na aktualno stanje na trgu), da je o avtu znana vsa zgodovina, sam,osebno, verjetno bolj razmišljal v smeri obdržanja tega vozila...
V primeru prodaje pa bom to vozilo priporočal kot vredno nakupa (za primerno ceno seveda;) )

LP
Misfits

Misfits najprej povhale za skupek info o mondeo-tu na fordovem forumu, mislim da že kar nekaj časa nisem videl tako dobrega posta. Zelo, zelo koristno branje za tiste ki razmišljajo dotičnem vozilu, ( me included ). Na tem forumu ne bilo slabo če bi obstala tema v kateri bi bili določena vozila opisana tako kot je to storil Misfits glede mondea.

on topic : Načeloma razumem lastnika , vendar bi avto menjal /prodal samo če bi se pojavil resnično dobro ohranjen poznan primerek iz kroga bližnjih znancev ali družine.
Božiček je car, eno noč na leto dela, ostalo ma dopust......
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov