Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

loky20
Nov uporabnik

1. avto in sicer SUV

Napisal/-a loky20 Sr mar 02, 2011 3:11 pm

Pozdravljeni vsi forumaši,

kupujem svoj prvi avto in sicer ga potrebujem bolj tako za hribe, kjer sem doma kot tudi za na morje poleti itd, torej ne le 4x4 pogon predvsem so mi všeč SUV vozila tudi zaradi svojih 194cm v višino ne morem voziti nekih malih avtov. Glede na to da sem redni študent nimam ravno nekih blaznih prihodkov, s katerimi bi lahko razmetaval zato računam nekje do 4000 € najstarejši letnik 2000 in da je kolikor toliko ličen in ne nek grob terenc (torej ni ravno veliko izbire glede na letnik in ceno) :D. Glede na komentarje na raznih forumih ki sem jih prebral in glede na ceno mi je najbolj v oči padel Hyundai Santa fe recimo nekaj takega:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4571043&show=1

Me pa zanima če imaste kakšne izkušnje s starejšimi Santa fe-ji nekje letniki 2000-2003 kakšna kaj poraba, zanesljivost itd, mlajši so že predragi :D ker se na avtomobile najbolj ne spoznam. Pa slišal sem tudi da se razni 4x4 avtomobili ceneje prodajajo spomladi ko je konec zime torej čakam na toplejše mesece da bodo cene padale iz neba na zemljo :P

hvala za pomoč in lep pozdrav

Rok

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Re: 1. avto in sicer SUV

Napisal/-a zuzek Sr mar 02, 2011 9:34 pm

tu imaš porabo

http://www.poraba.com/average_car.php?searcht=422

priporočam ti pa, da uzameš dizla, ker pri bencincu zna bit poraba velika :?
Alergičen na rjo

loky20
Nov uporabnik

Napisal/-a loky20 Če mar 03, 2011 11:05 pm

Aha hvala torej poraba pač bohpomagi taka je... vendar bi skoraj raje vzel bencinca ker zjutraj cvikam včasih pri vžigu preden grem na šiht in nebi bilo ravno prijetno če bi zaradi avta na šiht zamudil ker dizle je ponavadi pozimi zjutraj kar težko zbudit, vsaj starejše modele kar tudi kupujem :)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če mar 03, 2011 11:17 pm

SUV-i so sicer veliki, ampak ne nujno prostorni. Ravno Hyundai oz. korejci ne blestijo na tem področju, tako da je razmišljanje v tej smeri rahlo mimo.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

bugy1
Novinec

Napisal/-a bugy1 Če mar 03, 2011 11:42 pm

Poglej malo za RAV-4. Dober 4x4 pogon relativno neproblematični avti. Dizel motor ima porabo 7-8 bencinar okrog 10 litrov.

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Pe mar 04, 2011 12:23 am

loky20 je napisal/-a:Aha hvala torej poraba pač bohpomagi taka je... vendar bi skoraj raje vzel bencinca ker zjutraj cvikam včasih pri vžigu preden grem na šiht in nebi
bilo ravno prijetno če bi zaradi avta na šiht zamudil ker dizle je ponavadi pozimi zjutraj kar težko zbudit, vsaj starejše modele kar tudi kupujem :)

:shock:

kdo ti je pa to povedal, da je težko zbudit?

potem bi vsi pozimi dizle dali na zimsko spanje :D

dizel vžge kot bencinar, samo ni ok za kratke fure, pa če ga tiščiš na mestu pustiš potem še 20 sec vžganega to je to

boš pa z porabo vsaj zadovoljen pri dizlu!
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Pe mar 04, 2011 9:06 am

loky20 je napisal/-a:Aha hvala torej poraba pač bohpomagi taka je... vendar bi skoraj raje vzel bencinca ker zjutraj cvikam včasih pri vžigu preden grem na šiht in nebi bilo ravno prijetno če bi zaradi avta na šiht zamudil ker dizle je ponavadi pozimi zjutraj kar težko zbudit, vsaj starejše modele kar tudi kupujem :)

Zakaj bi dizel težko vžigal? Pustimo zdaj izkušnje s starimi golfi I ali II. Dizel je sicer malce drugačen od bencinarja in rabi pred vžigom ogrevanje motorja (lučka s spiralo na armaturki). Ko daš kontakt počakaš tistih nekaj sekund in avtomobil vžge. Če so ogrevalne svečke v delujočem stanju ne bo nobenih težav. Druga zgopdba pa so nevzdrževani motorji kjer dela le polovica svečk in je akumolator skoraj na koncu. V takem stanju pa tudi večina bencinarjev težko vžge.

Sam vozim Octavijo in zadnje čase stoji zunaj na Postojnski burji in mrazu, pa vsako jutro brez težav vžge, celo brez predgretja. Takrat sicer prvih nekaj sekund malce potrese, potem pa motor steče kot je treba. Če se potrudim in motor predgrejem kot je potrebno pa v trenutku steč brez tresljajev in težav, čeprav so se v letošnji zimi temperature spustile tudi do -10 ob tem pa je pihal še precej močan veter.

Kot vsak avtomobil bo treba tudi tvojega redno vzdrževati, priporočam da pred zimo zamenjaš naftni filter in preveriš ali vse ogrevalne svečke delujejo pa ne bo nobenih težav.

Kar se tiče tvojega budgeta in zahtev, pa predlagam da pogledaš še za kakšnim Subarujem. Bo verjetno kakšno leto starejši kot si si zamislil, imajo pa preverjeno tehniko, ki se z lahkoto kosa s SUV-i kakršne ogleduješ. Dokler boš vozil po urejenih cestah, kljub snegu ne potrebuješ vozila s terenskimi zmogljivostni, le zaradi snežnih razmer štirikolesni pogon, ki ti bo pomagal na podlagi z zelo slabim oprijemom. - razmisli še v tej smeri in preveri ponudbo.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Pe mar 04, 2011 9:19 am

Suvi so veliki na zunaj, znotraj pa ni ravno toliko prostora kot ga kažejo.
Če se veliko voziš po hribih in bi rad dovolj velik avto in pogon na vsa 4 kolesa, potem vzami kio sorento. Kia prijetno preseneča na vseh terenih, pa še poraba ni tako velika. Je pa to veliko boljši avto od hyundaia in se komot primerja z mercedes ML-om tako po kvaliteti, kot po zanesljivosti.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Zommby
Nov uporabnik

Napisal/-a Zommby Pe mar 04, 2011 9:31 am

Lahko pogledaš še za Hondo HR-V 1.6 16V. Moj sošolec ga ima in je zelo zadovoljen z njim. Na avto.net-u jih je kar nekaj za okoli 4k €

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4363849&show=
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4460106&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4370750&show=1
2 fast 2 rust

loky20
Nov uporabnik

Napisal/-a loky20 Po mar 07, 2011 10:00 am

Tale RAV4 je premejhen, Sorento je odličen vendar predrag, tale Honda pa tudi premejhna in premalo vrat... Nekako se še vedno nagibam k Santa Fe - ju, sem tudi govoril z kolegom ki imajo doma 2 Hyundaija da ni nobenih problemov le pleh je malo mehek, zvil bi pa tako vsak pleh če ga nekam prtisneš :D

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Po mar 07, 2011 10:06 am

In kaj je narobe če je mehek pleh? Če bi blo to kaj problematičnega bi potem vsi hyundai meli zbuškano pločevino..
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

loky20
Nov uporabnik

Napisal/-a loky20 Po mar 07, 2011 10:21 am

Ne saj mene to čisto nič ne moti le to bi naj bila edina pomanjkljivost ki sem jo zasledil pri tem modelu... morda le da nebi bencinarja jemal bi potem raje tole diesel varjatno vzel čeprav se moram začet križat za finance da bodo od nekje priletele :D

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4576863&show=1

Drugače pa imam raje 2.0 mašino kakor pa 2.4 samo zaradi porabe in še diesel je vendar dražji, pa nosilce na strehi je tudi zelo priročno da ima moj prvi avto ja ko ravno gledam :)

loky20
Nov uporabnik

Napisal/-a loky20 Če mar 10, 2011 10:01 am

No tile Santa Fe-ji so mogoče res malo manj prostorni sicer pa zelo za pogledat pa tudi dokaj poceni SUV vozila... če ne to pa mogoče kakšna limuzina ali pa karavan 4x4 glede na to da ne rabim za zelo grobi makedam vendar v hribovitih predelih, pozimi precej nedostopnih z avtim le na sprednji pogon... Tako so mi v oči padli razni Audi-ji diesel karavani, limuzine z max 2.0 mašino po možnosti manjšo da ne bom kasneje jamral zaradi porabe in zavarovanja, registracije, pa raje kakšno leto starejši, glede na to da kolikor vem Audi-ji veljajo za kvalitetne vendar me zanima kako so kaj dragi servisi.

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4465319&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4606431&show=1

ali pa morda še kakšen VW:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4598940&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4524905&show=1

Torej če ne Santa Fe-ja potem morda kaj podobnega naštetemu :)

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ To mar 15, 2011 7:56 am

Z Quattro/Snychro boš prišel isto daleč kot z tvojimi SUV-ji ;) Glej raje v tej smeri, kakšno limuzino ali karavana, boš 100x bolj zadovoljen.
Najboljše pa bi blo seveda kaj takega:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4614385&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4198655&show=1

Ja, mal so močni, sam tut ni pretirana poraba če normalno voziš :) Pa še takega z reduktorjem lahko najdeš :D
I'm not speeding I'm qualifying...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To mar 15, 2011 10:26 am

Kaj pa kak subaru forester? Ima dober 4x4 pogon, edino dizel pa ni.

loky20
Nov uporabnik

Napisal/-a loky20 Pe mar 18, 2011 9:19 am

Hmm tale Subaru Forester tudi odlično izgleda, všeč mi je ker je taki bolj terenski karavan kar je odlično ker navadni 4x4 nizki karavani so že prenizki za dvorišče doma ga že po podvozju podripsam, že imamo 2 karavana doma čisto podripsana po podvozju oba starejša Ford Mondeo-ta :D ... tako da tole bi šlo, sicer kilometrov imajo že res veliko vendar če so Subaruji zanesljivi po vaših podatkih potem dam tudi 4000€ za njega samo da bo držal en čas... imate kakšne slabe izkušnje s Subaruji mogoče? ker jih drugače čisto nič ne poznam... torej se mi potem bolj splača malo starejši Forester kakor Santa Fe za pribl. isti denar?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Pe mar 18, 2011 9:35 am

Moj forester letnik 1998 ima sedaj 342.000km pa dela ko urca. V zadnjih 50.000km sem naredil veliki servis za 400 evrov in 4 redne za po 75 evrov, menjal sem amortizerje (360 evrov vsi 4je) oba zadnja ležaja in zadnja zavorna cilindra (150 evrov vse skupaj 2 ležaja, zadnje pakne in oba zavorna cilindra). Zamenjal sem tudi par drugih stvari za katere sem sam kriv, da so razpadle (offroad z osebnim avtom po skalah, blatu in puščavi se pozna). Poraba na mojem avtu je 7.8 litra (z 51 litri prevozim 660km, potem grem pa tankat, tako da mi v 60 litrskem tanku vedno ostane 8 ali 9 litrov)

Uglavnem avto deluje tako kot mora pri teh kilometrih (se za*ebavamo, da je pri teh kilometrih šele zadihal orenk), servisi so razmeroma poceni, (delovna ura na uradnem servisu je 25 evrov), edino kakšen posamezen del je drag, ampak ne bolj kot pri ostalih znamkah (če se znajdeš, pa malo povprašaš in se pravilno obrneš, so pa deli mnogo bolj poceni).

Pri nakupu pazi na pleh in pogone. Pleh naj bo čimboljši, ker radi gnijejo, pogoni pa naj nimajo luftov. Motorji nimajo nekih problemov, edino redno morajo biti servisirani. Motor na 12.000km popije kak liter olja - vsaj moj pri teh kilometrih. Opreme imajo ponavadi dovolj, plastika v notranjosti pa je bolj delovna, kot pa nek prestiž. Sicer so subaruji grdi avtomobili in se zarad lepote še nikol niso prodajal, so pa trpežni in vzdržljivi, pa služijo namenu.

Če te bo pa kaj o kakšnem točno določenem avtu zanimalo, obstaja pa slovenski subaru forum in gor lahko dobiš veliko informacij o posameznih avtomobilih, ki se prodajajo po sloveniji.

loky20
Nov uporabnik

Napisal/-a loky20 Pe mar 18, 2011 9:43 am

Odlično hvala lepa za zelo izčrpen odgovor :) mislim da ne bom več veliko okleval le colngo še kakšno zraven dobit pa bo vredo :D hvala vsem za informacije bom pa še vseeno malo pogledal na Subarujev forum da se malo poučim o zadevah.

LP, Rok

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe mar 18, 2011 6:49 pm

nebivedu je napisal/-a:Kaj pa kak subaru forester? Ima dober 4x4 pogon, edino dizel pa ni.

Če me spomin ne vara - ali so Foresterji opremljeni tudi z reduktorjem (razen nove generacije z dieselskim motorjem)? Kar je lahko še dodaten pozitiven argument.

loky20 je napisal/-a:...Sorento je odličen vendar predrag, ...

Morda bi znal biti ugodnejši kakšen Hyundajev Terracan (podobno zasnovan, kot Sorento) ter bistveno bolj resno terenski, kot Santa Fe 1. generacije (npr: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4615205&show=1 )
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

loky20
Nov uporabnik

Napisal/-a loky20 Po mar 21, 2011 8:53 am

Tale Terracan je tudi dober avto vendar še vedno predrag ker računam max 4.000 €, čemur bi Santa Fe in Forester ustrezala, če jim zbijam ceno =P ker tudi ni pregrob terenec, ker ne rabim grobega pravega terenca za čisti off road ampak za snežne razmere v hribih in makedam, torej nič trave in hoste :D
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov