Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Dboss
Nov uporabnik

Golf V vs Passat

Napisal/-a Dboss Če mar 03, 2011 6:22 pm

Lep pozdrav vsem.

Ker počasi moram kupit novejše prevozno sredstvo se odločam med temi dvemi avti. Nekaj sem iskal po slovenskih straneh kej več o teh avtih, a nikakor nisem dobil pravega odgovora.
Gre za:
Golf V 2004+ letnik 1.9 TDI 90km in Passat 2004+ 1.9 TDI 101 oz. 131km.

Zanima me:
Ali imajo tej avti kake težave? Nekaj sem bral da starejši Passati 2001letnik so imeli nekateri težave z rokami in so jih menjavali na 40kkm. Se je to pri novejših modelih odpravilo?
Je kakšna večja razlika med Golfovim 90km in Passatovim 101km motorjem? Kake večje razlike v ceni servisov in rezervnih delov?
Ali se splača čipirat passatov 101km motor ali raje kupiti 131km? Baje je velik problem z temi turbinami, ker precej ljudi ne zna delat z turbino....to me najbolj skrbi pri čipiranju.

Avto gledam za cirka 7500€....se splača za ta denar gledat ta dva modela ali dat še kakega tisočaka zraven oz. za ta denar posikat drugi avto?

Lp

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Re: Golf V vs Passat

Napisal/-a ~toMmy~ Če mar 03, 2011 8:51 pm

Prenovljeni Passati naj ne bi imeli več težav z rokami, če se ne motim. Golfov motor je novejši in enak kot 105KM istega letnika, tako da se da čipat na cca. 130KM brez težav (cca. 50k km po čipanju še vedno dela kot urca), pri Passatih je pa razlika v turbini ipd., še vedno pa čipanje ne bi smelo bit problem. Znan problem pri Golfu je dvomasni vztrajnik, uporabi iskanje po tem forumu za več informacij.

Golfa boš lažje dobil slovenskega, ker so se pri nas v tej različici množično prodajali (Champion, pozneje Si), bo pa na ta račun imel nekoliko manj opreme, za dobrega (1. lastnik) boš verjetno moral nekoliko čez svoj budžet. V primerjavi s Passatom ima boljšo lego na cesti, boljšo ergonomijo (najbolj pride do izraza, če si višje rasti), bo čez nekaj let verjetno precej bolje držal ceno in ga bo lažje prodat.

Passatov je več uvoženih, kar ponavadi pomeni več opreme in veliko možnost "magičnih" kilometrov, je tudi zadnja različica dolgo prodajanega modela kar verjetno pomeni zelo preverjeno tehniko, hkrati pa tudi, da je nekoliko zastarel

Predlagam, da iščeš slovenskega (Golfa) od prvega lastnika in vzameš zraven nekoga, ki se spozna na avte, da se ne opečeš.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

čikev

Napisal/-a čikev Če mar 03, 2011 8:58 pm

Sicer nisi napisal svojih zahtev in potreb, torej če imaš družino (otroci, voziček ipd.) in če sploh potrebuješ avto v velikosti Passata, pa vendar. Izbral si dva zelo neproblematična vozila, predvsem Passata, ki je pri letniku 2004 praktično brez serijskih napak. Golf je ravno tako precej neproblematičen, slaba točka je vztrajnik - delovanje le-tega lahko preizkusiš s testno vožnjo; več o tem, kako stanje vztrajnika preizkusiš, preberi na forumu (napisano že mnogokrat).
Iz mojega vidika je bolj smotrno kupiti Golfa, saj je generacijo novejši, je pa res, da ne nudi toliko prostora. Kot je že predhodnik napisal boš tega tudi lažje dobil slovenskega - a žal v tem budgetu ne in vsekakor ne takega, ki bi bil brez napak...
Morda bi bilo pametno poseči tudi po konkurenci, ki nudi ravno toliko ali še več za podoben denar.

Uporabniški avatar
Dboss
Nov uporabnik

Napisal/-a Dboss Če mar 03, 2011 10:54 pm

Aja...star sem 22, tako da nobenih otrok ni tukaj umes.....enostavno Passat mi je lep avto, pa še kvaliteten je. ;)
Do sedaj sem imel avte nižjih razredov(punto, civic,....pa še kako manše jajce) in zdej bi rad nekaj večjega.
Za 1x sem bolj nagnjen k Golfu, ker so bolše ponudbe na tržišču, ampak če pride za ta denar dober Passat se ga ne bi branil.

Na leto delam 20.000km, a se splača jemat dizla za te kilometre, glede na to da na trg najdeš bolje ohranjene benzinarje Golfe 1.4 TSI 90km? Avto uporabljam večino za kratke relacije(obala), občasno za kako dalšo in poleti za kake počitnice. A se tej dizelaši segrejejo kot bi se mogli v 10kilometrih?.....z dizli nimam izkušenj, ker ga pri bajti nikoli nismo imeli.
O teh TSI-jih sem bral, da niso tako faljeni motorji.....govorim za letnik 04-06....imajo tej mogoče kake napake?

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Če mar 03, 2011 11:58 pm

Dboss je napisal/-a:Aja...star sem 22, tako da nobenih otrok ni tukaj umes.....enostavno Passat mi je lep avto, pa še kvaliteten je. ;)
Do sedaj sem imel avte nižjih razredov(punto, civic,....pa še kako manše jajce) in zdej bi rad nekaj večjega.
Za 1x sem bolj nagnjen k Golfu, ker so bolše ponudbe na tržišču, ampak če pride za ta denar dober Passat se ga ne bi branil.

Na leto delam 20.000km, a se splača jemat dizla za te kilometre, glede na to da na trg najdeš bolje ohranjene benzinarje Golfe 1.4 TSI 90km? Avto uporabljam večino za kratke relacije(obala), občasno za kako dalšo in poleti za kake počitnice. A se tej dizelaši segrejejo kot bi se mogli v 10kilometrih?.....z dizli nimam izkušenj, ker ga pri bajti nikoli nismo imeli.
O teh TSI-jih sem bral, da niso tako faljeni motorji.....govorim za letnik 04-06....imajo tej mogoče kake napake?
V Golfih letnikov 2004 do cca 2008 praktično ne boš dobil 1.4 TSI, kakršni so razširjeni v golfih od 2008 naprej. Pred 2008 je bil 1.4 TSI (pod imenom TFSI, če se ne motim) na voljo le v 170-konjski varianti in v paketu GT sport. Pri nas dvomim da boš našel kakšnega takega rabljenega.
Tudi sicer ne obstaja 90-konjski TSI, temveč gre za FSI motor, torej bencinar brez turbine. Glede na to da je med ne-turbinskimi bencinarji, 102-konjski 1.6 pomojem spodnji minimum za motorizacijo Golfa V, odsvetujem 1.4 bencinarja brez turbine. TSIja pa za 7500 EUR kar pozabi, ker ga dobiš šele v letnikih 2008+.

Dizelaši se načeloma po 10 km ogrejejo, ampak komajda (no, če je zunaj topleje, pomojem ja, pa saj si iz Obale, hehe).
Čeprav mi gre malo težko skupaj navedene kratke relacije in 20.000 km letno...
No, pri 20.000 km letno sicer mirno kupi TDI.
Najboljša varianta bi bil 105-konjska verzija 1.9 TDI s 6-stopenjskim menjalnikom (takega imam jaz in lahko samo pohvalim), ampak jih je rabljenih na voljo dokaj malo in za 7.500 EUR itak žal dobiš kvečjemu kak zelo zmahan primerek.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Pe mar 04, 2011 6:41 am

1.4 TSI je bil tudi že leta 2006 vendar je to Golf 5 in ne 4. In bila je tudi "civilna" različica tega, ki je imela 140KM ;)

Službena Octavia 1.9TDI 101KM ima trenutno v dveh letih nekaj nad 130k km, pa zaenkrat nobenega problema z vztrajnikom (Tour).

Meni mi je bolj pri srcu Passat, vsaj glede vožnje (daljša medosna razdalja), vendar moraš sam vedet kaj ti bolj ustreza. Ali bi rad spodobno "potovalno" limuzino ali HB. Glede na prevožene km, pa bi se vseeno odločil za dizla, čeprav so nekateri zelo proti tej odločitvi. Bi pa poskusil dobiti 130KM različico, saj nisem pristaš čipiranja. Če pa že imaš namen čipat, pa daš tega 130KM, pa imaš še toliko več rezerve ;) Seveda če ti finance to dovoljujejo.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe mar 04, 2011 9:13 am

W3s7_S1D3 je napisal/-a:1.4 TSI je bil tudi že leta 2006 vendar je to Golf 5 in ne 4. In bila je tudi "civilna" različica tega, ki je imela 140KM ;)
Aja? No, možno, jaz sem kupoval golfa leta 2007 pa 1.4 TSI (140 KM) nimam v spominu, da bi jo videl na cenikih (ali pa je bil TSi toliko drag, da sploh nisem razmišljal o njem - če bom našel kataloge in cenike od takrat, bom preveril).

Je pa res, da vsaj v Nemčiji so 1.4 TSI (140 KM) v Golfu V ponujali že 2006 -2007, na autoscout24.de jih najdeš kar nekaj. Ampak so vsi krepko nad 10 jurjev, za 7.500 EUR ga niti pod razno ne dobiš.

Pri nas pa (tudi če je bilo v ponudbi) ne vem če je sploh kdo pred leti 2008-2009 kupil Golfa TSI - pogled na avto.net pokaže, da so v realnosti pri rabljenih iz tistega obdobja na voljo le TDIji in par atmosferskih bencinarjev...

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
Dboss
Nov uporabnik

Napisal/-a Dboss Pe mar 04, 2011 10:19 am

@Sonic se oprevicujem, sem falil črko.....FSI sem imel v glavi kateri je 90konski. Se orpavičujem še 1x za zmedo.

Načeloma avto precej uporabljam, zato pa taki km...precej krat grem k punci v Celje, pa kolegom v LJ, pa sluzba pa žuranje in se zbere počasi.

A dolgoročno škodi kej avtu, če so te male relacije in se ne segreje kot bi se moral(zima, dizelaš)? Avto nameravam imet 5-6let če bo šlo vse po sreči in ne bo z njim večjih težav.
Lahko pol pričakujem, da bo šla turbina prej ali slej? Tudi če najdem avto z katerim se je lepo ravnalo.

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 Pe mar 04, 2011 11:17 am

Če gledaš izključno VW potem bi na tvojem mestu gledal 1.9 TDI 105 KM, ki ni dirkač je pa kar soliden šparovc.

Dobiš pa pri Renaultu, Citroenu, Fordu za tak denar že 08 letnik. Malo poglej...
Slika

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe mar 04, 2011 2:12 pm

Veliko sreče pri iskanju kakega takega rabljenega pri nas... no, novejšega (2008+) TSIja se že kakšnega dobi, ampak sevedaa tudi slučajno ne za 7.500 EUR.

Sicer pa tudi pri TDIjih za tak denar ne dobiš kaj dosti, tudi 2004+, če gledaš ponudbo na avto.net. Razen če se sprijazniš, da boš kupil avto s kilometrino blizu 200.000 km, pa tudi več. Sicer pa bo treba dodati kakega jurja (oz. nekaj njih) ali pa opustiti misel na VW...

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe mar 04, 2011 2:28 pm

Dboss je napisal/-a:A dolgoročno škodi kej avtu, če so te male relacije in se ne segreje kot bi se moral(zima, dizelaš)? Avto nameravam imet 5-6let če bo šlo vse po sreči in ne bo z njim večjih težav.
Lahko pol pričakujem, da bo šla turbina prej ali slej? Tudi če najdem avto z katerim se je lepo ravnalo.
Saj avti oz. motorji niso iz cukra. Moj že skoraj 4 leta čisto lepo dela, pa se z njim vsak delovni dan peljem zjutraj na šiht 5-6 km v eno smer in popoldne nazaj. Ne vidim razloga, zakaj bi bil to tak problem.
Veliko večino kilometrov namreč avto itak ni naredil na omenjen način, ampak na daljših poteh, izletih itd, kakršne praviš da boš imel tudi ti. Na takih poteh (zlasti na avtocesti ali pa še bolje, če so vmes kaki fajn ovinkasti klanci) se mašina lepo prepiha in prepuca. S tega stališča ne bi smelo biti nobenega problema.

Glede turbine - če je bil avto pravilno in redno vzdrževan (od redne menjave olja+filtra naprej, pa vse ostalo po navodilih proizvajalca) in vsaj kolikor-toliko normalno vožen, in če boš po nakupu potem ti tudi tako ravnal, pomojem ni treba pričakovati odpoved turbine. Lahko pa se seveda zgodi, nikoli ne veš...

zoltan88
Nov uporabnik

Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 15 gostov