Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

lifterdg
Nov uporabnik

Pomoč pri izbiri....

Napisal/-a lifterdg Pe mar 18, 2011 8:24 am

Kupujem nov avto v velikosti Xsare Picasso, ki mi je doboro služila do sedaj. Izbiram med:

C4 Picasso 2.0 Hdi 150 KM
Scenic 2.0 dci 130 KM
P 308 SW 2.0 Hdi 140 KM ali pa celo 1.6 THP 156 KM

Vsi trije avti imajo podobno opremo, vsi se s ceno vrtijo okoli enakih številk. Avto uporabljam za vsakodnevno vožnjo cca 50 km, letno naredim vsaj 20.000 km, poleti vozim na dopust počitniško prikolico (zato variante pod 100 KM popolnoma odpadejo...). Avto gledam in ocenjujem predvsem z vidika vozniškega sedeža, kar pomeni da mi je vseeno ali ima pet kromiranih letvic več ali manj in ali je zadek po dizajnu tak ali drugačen, važna je funkcija, udobje, volumen in čim manj stroškov z vzdrževanjem. Izbiram samo med zgornjimi kandiadati, predvsem pri izbiri motorja bi rabil pomoč...
Glede Hdi motorjev je veliko napisanega, izogibam se 1.6 HDI-ja saj osebno poznam dva primera, ko je šla turbina pri 130.000 km (kljub rednemu vzdrževanju in normalni uporabi), po menjavi še ena, potem pa so že predlagali menjavo motorja, tako da ta varianta popolnoma odpade in jo tudi nikomur ne priporočam. 2.0 Hdi naj bi bil boljši in manj občutljiv. Za dCi-je se govori marsikaj, tale 130 KM naj bi bil zadnja varianta in upam da so odparvili večino otroških bolezni in da bi moral ok. Novega bencinskega THP-ja hvalijo povsod, malo pa se bojim porabe in dejstva da je motor "svež" in da ima mogoče kakšno otroško bolezen oz. napako, ki se bo pokazala po 4 letih, ko bo avto že brez garancije. Glede na to da vozim umirjeno bi morala biti tudi poraba THP-ja sprejemljiva, dodatno pa je ugodno to, da je že v štartu cca. 1600 EUR cenejši od 2.0 Hdi-ja. Še najbolj se nagibam k P 308 SW, je kar dobra kombinacija karavana in enoprostorca...

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Pomoč pri izbiri....

Napisal/-a sonic Pe mar 18, 2011 12:04 pm

Pojdi vozit Citroena in Peugeota, preveri (premeri) prtljažnike itd. pa boš videl kateri ti bolj sede. (no za vsak primer vsekakor sprobaj še Scenica, ampak kolikor si napisal, ti bosta pomojem v tvojem primeru prva dva bolj odgovarjala, zlasti C4P).

Motor pa vzemi 2.0 HDi - na forumu slišim da je zanesljiv, pa za tvoje potrebe očitno rabiš malo močnejšo motorizacijo.
1.6 THP - ima več konjev, ampak manj navora*. Iz mojih izkušenj (primerjava med 1.9 TDI in 1.4 TSI turbobencinarjem) bi rekel, da v določenih pogojih (takrat ko najbolj rabiš navor) se pozna, da tudi nazivno močan turbobencinar ni bistveno zmogljivejši od uradno šibkejšega (po konjih) turbodizla. Je pa bencinar nekoliko bolj tih in uglajen, skratka vendarle se malo bolj nobel pelješ..
Poleg tega bo razlika v porabi cca 2 litra na 100 km, kar pri tvoji letni kilometrini znese ene 500 EUR letno - si torej že v območju, ko je smiselno razmisliti o dizlu.

* ja, navor je pri sodobnih turbobencinarjih lepše razporejen - ampak še vedno ga je manj, posebej če znaš pri turbodizlu lepo loviti prave obrate. Nad VWjevim 1.4 TSI sem sicer navdušen, ampak čisto v vsem pa (še) ne prekaša TDIja, je treba priznati.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe mar 18, 2011 2:48 pm

Kaj pa P 3008 in 5008? Mehaniko si delita s C4P.

lifterdg
Nov uporabnik

Napisal/-a lifterdg Pe mar 18, 2011 7:29 pm

Danes sem vozil P 3008 z 1.6 THP motorjem....Razočaranje nad avtom in nad motorjem :shock: . Ne vem ali je avto pretežak, ali pa je motor zamorjen, a tudi če se ga malo bolj zavrti. Poraba je ob normalni vožnji bila nekje 7-8 litrov, je pa motor res tih, to je pa tudi edina dobra lastnost. No vsaj glede dileme diesel-bencin ni več nobenega dvoma....P5008 je sicer na zunaj OK, me pa moti masivna konzola med prednjimi sedeži, super če si skregan s sovoznikom :huh: ....Od Peugeotov ostane tako le še P308 SW, ampak je treba ene dve uri voziti zadevo.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov