Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

milan
Nov uporabnik

1.6hdi motor od citroena

Napisal/-a milan Sr mar 23, 2011 2:59 pm

Pozdravljeni,

kupujem enoprostorca in najbolj mi se dopade berlingo, vendar me je od nakupa vrača moj serviser, ker pravi da so 1.6hdi zanič motroji in da crkujejo že okol 100.000km, da se odpira mašine.

Zanima me koliko je kaj resnice na tem, kupil bi pa čisto novega berlinga.

Hvala za odgovore!

čikev

Re: 1.6hdi motor od citroena

Napisal/-a čikev Sr mar 23, 2011 3:29 pm

Prvič slišim za težave z 1.6 HDI motorji. Vem, da so se v 307-ici, nasledniku 308 ter marsikaterem Citroenu (C4, C4 picasso) v 90- in 110- konjski izvedbi zelo dobro odnesli. Nekaterim so pri dobrih sto tisoč kilometrih šle turbine, vendar ne tako množično, da bi lahko rekli da gre za serijsko napako. Porabijo malo, vzdržljivi so, grejo za svoje konje OK, cena servisa ni ravno najnižja.

Kako pa je s 75- konjskimi izvedenkami, ne bi vedel.

milan
Nov uporabnik

Napisal/-a milan Sr mar 23, 2011 9:05 pm

A ma mogoče še kdo kakšne izkušnje s temi motorji?

Uporabniški avatar
Atrox
Novinec

Napisal/-a Atrox Sr mar 23, 2011 9:14 pm

90 konjski v C4, do zdaj 120k km brez problema. ;)

sosed
Novinec

Napisal/-a sosed Sr mar 23, 2011 9:46 pm

jst imam to mašino 110konjev v xsari picasso letnik 2006 in 119000kilometrov. zdj moje mnenje je sledeče..avto ni za športat to je družinski umirjen avto. lahko sem se tut 190 peljal samo ima samo 5 prestav in ni dlih fajn za motor. jaz si lepo naštimam potovalno hitrost 120km in to je to. poraba je okol 6 litrov in se mi zdi čist vredu, glede na težo in obliko avta. zaenkrat tok tok nimam nobenih težav z motorjem. nekajkrat se mi je zapacal erg ventil ampak s pritiskom na gas se je sam spucal. vleče dobr, navor je vredu in mislim da je ta motor dlih pravšnji za tak avto. 90 konski je prešvoh.
zadnji servis menjave vseh filtrov in olja me je koštal 64 evrov. delo nism štel ker mi servis naredi moj brat in je zastonj. za primerjavo olje za audi a4 košta 60 evrov....
pred nakupom tega avta sem se zelo pozanimal glede zaneslljivosti motorja in sem vsepovsod slišal same pohvale in vsi so imeli dobre izkušnje z njim. starješi 2.0 motor je baje še bolj preverjen, vendar je poraba malce večja in cestnina je dražja ker padeš v drug razred.
jaz sem zadovoljen

aja pozabu sem dopisat, da poznam precej ljudi ki imajo te ali 2.0 hdi motorje in noben ni imel nikoli težav s temi motorji...celo moj znanec avtomehanik ima ta motor v berlingotu , ker ve da je zanesljiv. poznam enga k ma picassoja s tem motorjem že preko 270.000 km in dela samo redne servise. veliki servis pa se dela mislim da pri 160.000km kar je tudi velika prednost, proti drugim k moraš na 100.000km delat veliki servis.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Če mar 24, 2011 8:23 am

Tole sem zasledil sicer pri testu Mazde 3, ki pa imajo enak motor kot Citroeni, Peugeoti ali Fordi, torej PSA-jev 1.6 dizel: http://www.autoportal.hr/index.php/testc/625

Če samo prilepim izsek, ki se navezuje na ta motor (upam, da komu srbohrvaščina ne dela preveč preglavic):
Kao što smo već pisali, u Mazdi (a ni u PSA-u i Fordu) nisu bili oduševljeni motorom kojeg proizvode Francuzi, u sklopu suradnje PSA-Ford, zbog problema s nakupljanjem katrana u uljnim kanalima, posebno na situ ispod pumpe ulja. Zbog toga bi najprije stradao turbopunjač, a potom i ostalo te je taj motor teško prelazio više od 150.000 km bez otvaranja. Lijek za turbodizelaša koji lijepo ide, ugodno radi, i malo troši, je izmjena ulja s filtrom najkasnije na 10.000 km (naravno, treba koristiti full-sintetiku 5W-40) te čišćenje sita ispod pumpe ulja, gdje se talog najviše okuplja na 30.000 km, odnosno najkasnije na 50.000 km.

Torej potrebni naj bi bili pogostejši redni servisi, kvalitetno olje in določena druga vzdrževalna dela, da motor normalno dela tudi po prevoženih 200k in več km. Seveda pa določen folk zanemarja avto, kaj šele da bi mogoče pogosteje oz. na manj km opravljali redne servise, zato pa tudi lahko crkuje. V nadaljevanju članka še omenijo, da naj bi bile vse naštete težave odpravljene pri novem 1.6 motorju, ki ga od letos vgrajujejo v Mazde, Forde in ostale avte iz PSA grupe.
Antiznačkar po prepričanju

milan
Nov uporabnik

Napisal/-a milan Če mar 24, 2011 9:03 am

Če jim je kej za verjet je potem tudi v novem berlingotu že izboljšan motor. Upam da res :-)

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Če mar 24, 2011 3:03 pm

2.0 hdi motorji so imeli enomasni vztrajnik in so tudi glede tega bili fajn.
1.6 110 KM pa imajo dvomasnega, tako da tudi tukaj je en hakelc.

lifterdg
Nov uporabnik

Napisal/-a lifterdg Če mar 31, 2011 6:52 pm

PSA 1.6 Hdi 110 KM je kar v redu motor, ampak je treba ZARES paziti in redno menjati olje s predpisanim (sintetika 5W40), še najbolje menjavo delat na max 15.000 km. Motor ima eno bistveno napako - premajhne kanale za olje in ob neredni menjavi se le ti radi zapacajo, posledca je uničena turbina pri cca 130.000 km in zapacan motor. Kolega je imel berlingota z 1.6 Hdi 90 KM motorjem, po 130.000 šla prva turbina, potem po menjavi in 1500 EUR stroškov po kakšnem mesecu druga, pa je bil še trmast in menjal turbino še tretjič (vmes pranje motorja, menjava cevk za olje do turbine,....skratka cela gora stroškov), pa je šla še tretja :evil: . Je pa res, da je delal redne servise do prve okvare pri nekem popoldancu, vlival v avto poceni olje, pa še to na 30.000 km :huh: . Po forumih je še kar nekaj podobnih primerov, tko da je to največja hiba tega motorja. Ob rednem servisiranju in ustrezni uporabi bi moral biti v redu, ni pa to diesel za 500.000 km....

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB Če mar 31, 2011 8:03 pm

lifterdg je napisal/-a:PSA 1.6 Hdi 110 KM je kar v redu motor, ampak je treba ZARES paziti in redno menjati olje s predpisanim (sintetika 5W40), še najbolje menjavo delat na max 15.000 km. Motor ima eno bistveno napako - premajhne kanale za olje in ob neredni menjavi se le ti radi zapacajo, posledca je uničena turbina pri cca 130.000 km in zapacan motor. Kolega je imel berlingota z 1.6 Hdi 90 KM motorjem, po 130.000 šla prva turbina, potem po menjavi in 1500 EUR stroškov po kakšnem mesecu druga, pa je bil še trmast in menjal turbino še tretjič (vmes pranje motorja, menjava cevk za olje do turbine,....skratka cela gora stroškov), pa je šla še tretja :evil: . Je pa res, da je delal redne servise do prve okvare pri nekem popoldancu, vlival v avto poceni olje, pa še to na 30.000 km :huh: . Po forumih je še kar nekaj podobnih primerov, tko da je to največja hiba tega motorja. Ob rednem servisiranju in ustrezni uporabi bi moral biti v redu, ni pa to diesel za 500.000 km....

Konec koncev, kateri dizel po letu izdelave 2006 pa je za 500.000 brez izrednih stroškov????
Noben, na vseh so okvare in pika. ( BMW, MB, itd)
Preveč ekologije, poceni materiali, izdelava v državah s poceni delovno silo, recilirni materiali!!!! Ne hre...ni to 1.6d od golfa 2 ki je neuničljiv ob normalni uporabi in rednem servisiranju....
Danes je najbolje nabavit kakega bencinca....po možnosti turbaka...z minimalno kubaturo in povprečnimi konji....
FOLCIKA - SCIROCCO

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Pe apr 01, 2011 7:10 am

WMB je napisal/-a:Konec koncev, kateri dizel po letu izdelave 2006 pa je za 500.000 brez izrednih stroškov????
Preveč ekologije, poceni materiali, izdelava v državah s poceni delovno silo, recilirni materiali!!!! Ne hre...ni to 1.6d od golfa 2 ki je neuničljiv ob normalni uporabi in rednem servisiranju....
Danes je najbolje nabavit kakega bencinca....po možnosti turbaka...z minimalno kubaturo in povprečnimi konji....

Se strinjam s prvim delom, z drugim pa delno. Sanjaj, da bodo ti mali turbo bencinarji zdržali toliko km, neodvisno od znamke. Še vedno je tu na boljšem dizel in seveda redno vzdrževanje ter čimveč garancije, da si miren - govorim seveda o mehanskem delu motorja. Ker na drugi strani je spet res, da ima pa dizel več drugih stvari (pumpe, dize, razni senzorji, DPF,...), ki so podvržene okvaram, ki jih bencinar nima. Se mi včasih zdi, da smo pravi sužnji te "moderne" tehnologije... :x
Antiznačkar po prepričanju

dekino
Nov uporabnik

Napisal/-a dekino So apr 16, 2011 3:23 pm

Pozdravljeni

V 4-letih xsara picasso 1.6hdi, 109km, dolge relacije prevozenih 430,000km redno servisrana na pooblscenem servisu, brez menjave jermenov!
Zdaj imamo c4 picasso z istim motorjem prevozenih 245,000km brez kakrsnih koli problemov, da potrkam v drevo :D skratka odlicni motorji!!!

Steinkauz
Novinec

Napisal/-a Steinkauz So apr 16, 2011 3:32 pm

redno servisirana pa brez menjave jermenov ne gre skupi...

dekino
Nov uporabnik

Napisal/-a dekino So apr 16, 2011 3:38 pm

so preverili na servisu jermen, ni bilo potrebe.

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 So apr 16, 2011 4:05 pm

dekino je napisal/-a:so preverili na servisu jermen, ni bilo potrebe.

od kdaj pa se da z očmi ocenit "gumo" ? lol, to si pa res šel k dobrim mehanikom, nimaš kaj.
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic So apr 16, 2011 9:36 pm

Steinkauz je napisal/-a:redno servisirana pa brez menjave jermenov ne gre skupi...
Hehe, ampak je pa to dokaz trpežnosti motorja, če ob takem šalabajzerskem vzdrževanju res še vedno dela :D
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic So apr 16, 2011 9:49 pm

Polo78 je napisal/-a:
WMB je napisal/-a:Konec koncev, kateri dizel po letu izdelave 2006 pa je za 500.000 brez izrednih stroškov????

Se strinjam s prvim delom, z drugim pa delno. Sanjaj, da bodo ti mali turbo bencinarji zdržali toliko km, neodvisno od znamke.
Saj ne da bi ti povsem oprekal, tudi jaz bi bil skeptičen da boš lahko od vsakega TSI, TCE ipd motorjev pričakoval 500.000 km, ampak sem že vsaj enkrat napisal: v praksi to nima veliko veze.

Pomislimo: povprečen voznik, ki kupi TSI ali podoben motor, dela verjetno 15-20.000 km letno maksimalno. Če prevozi občutno več, bo itak kupil dizla.

Recimo pri 15.000 km letno bo 500.000 km teoretično naredil v 33 letih, v praksi pa bo večina avtov že precej pred tem šla na odpad, tudi če bo mašina sicer še delala.
Že po ene 10-15 letih je povprečen avto dokaj zmahan, v vsakem primeru pa tržno vreden zelo malo. Kdor ga vozi (če ga je ves čas imel ali pa ga je pred kratkim kupil za majhen denar) se itak zaveda da bo avto prej alli slej zrel za odpad (čez nekaj mesecev ali nekaj let) - če ne zaradi okvare motorja, pa zaradi drugih okvar. Ali pa preprosto zaradi zastarelosti.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov