Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Za katerega naj se odločim?

Citroen C4 Tendance VTi120 1598/88/120 za cca. 15.000 €
49
62%
Seat LEON Copa 1.2TSI 1197/77/105 za cca. 15.000 €
30
38%

Skupaj glasov : 79

Tomsonman
Novinec

Novi Citroen C4 ali Seat LEON ?

Napisal/-a Tomsonman Pe apr 15, 2011 8:36 pm

Torej, dilema je sledeča:

- Citroen C4 Tendance VTi120 1598/88/120 za cca. 15.000€
- Seat LEON Copa 1.2TSI 1197/77/105 za cca. 15.000€

Sam vidim naslednje prednosti/slabosti

- Citroen je varnejši NCAP 5*, Seat NCAP 4*
- Seat ima boljši motor 1.2TSI (varčnejši, cenejši za zavarovanje, po zmogljivostih primerljiva)
- Seat ima več opreme za isti denar
- Glede samega udobja med vožnjo sta primerljiva
- Citroen je dražji za vzdrževanje (povpr. redni servis 200€ vs 120€ pri Seatu)
- Seat ima 4letno garancijo, Citroen ima 2letno garancijo

Sem še kaj izpustil, kar bi pomagalo pri odločitvi?

TNX

čikev

Re: Novi Citroen C4 ali Seat LEON

Napisal/-a čikev Pe apr 15, 2011 8:44 pm

Hja, odločitev ni ravno lahka. Na eni strani imaš precej star model z zelo nelično notranjostjo, a odličnim motorjem, na drugi strani pa nov, svež model, ki je precej udobnejši in ima mnogo ličnejšo notranjosti, vendar precej slabšim motorjem (kljub desetim konjim več). Odločitev ni ravno lahka; C4 je mnogo udobnejši, nov in zelo kvalitetno izdelan avtomobil, morebitne težave pa niso znane, kje šele odpravljene. Leon je zastarel model, v notranjosti zelo nekvaliteten, vendar se izkaže z odličnim motorjem ter precej dobro lego.

Na tvojem mestu bi izbral C4, a sem nekoliko pristranski, saj so mi Citroeni ljubši (pa si ga ne lastim). V kolikor se ne znaš odločit, preglej dizelske agregate ali pa poišči nekaj, kar združuje oboje - da je dokaj nov model, kvalitetno izdelan, da ponuja udobno vožnjo ter da ima dober motor - mogoče bi to lahko bil VW Golf.

Tomsonman
Novinec

Napisal/-a Tomsonman Pe apr 15, 2011 9:16 pm

To je že ožji izbor, v igri so namreč bili:

- Hyundai i30 ki je odpadel zaradi preveč plastične notranjosti in izredno trdega vzmetenja, res neudobna vožnja ter slabi sedeži
- Ford Focus, spet preveč plastik fantastik notranjost in ne najboljše počutje za volanom
- VW Golf, ki je v vseh pogledih najboljša izbira, a je izpadel zaradi višje nabavne cene (2.000€) z manj opreme in dolgoročno dražjim vzdrževanjem (vsaj napram Seatu, za Citroena nisem prepričan ?)

V praksi se mi Citroen ni zdel kaj bistveno bolj udoben od Seata, oba se peljeta dokaj mirno, imata mehko podvozje (če sem iskren sem pričakoval od Citroena bistveno mehkejše podvozje od Seata)
Leon se mi v notranjosti sploh ni zdel nekvaliteten, bi rekel da sta kar tam-tam. Je pa res da je vizuelno Citroen lepši tako zunaj kot znotraj.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe apr 15, 2011 9:50 pm

Gre za nadaljevanje te zgodbe?
viewtopic.php?t=74366
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Tomsonman
Novinec

Napisal/-a Tomsonman Pe apr 15, 2011 10:00 pm

Ne, ne gre za nadaljevanje te zgodbe. :-) Zaključek te zgodbe je bil pred enim letom in sicer z nepredvidljivim preobratom, na koncu sem se namreč odločil za Škodo Superb Combi 1.4TSI.

Je pa to nadaljevanje te zgodbe: http://www.avtomobilizem.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=83996

Teta se je odločila, da bo namesto rabljenega avtomobila kupila raje novega za naslednjih 10let. Smo skupaj pogledali par avtomobilov, naredili izbor, sedaj pa je kot rečeno dilema med C4 in Leonom.

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 So apr 16, 2011 2:55 pm

Jaz bi se odločil za C4... :)

dekino
Nov uporabnik

Napisal/-a dekino So apr 16, 2011 3:27 pm

C4, edino poraba od 8 do 10l/100km.
Za leona pa ne vem kaksna je poraba.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Marek_
Poznavalec foruma

Re: Novi Citroen C4 ali Seat LEON ?

Napisal/-a Marek_ Ne apr 17, 2011 7:42 am

Citroen ima samo 2leti garancije? :shock:
Ne glede na to bi jaz C4ko.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Ne apr 17, 2011 8:24 am

Sam bi se odločil za Leona v paketu Style Copa. Opremsko in garancijsko bogat, dokaj ugodne cene servisiranja ter nenazadnje model, ki je najverjetneje odpravil že vse otroške bolezni, s faceliftom pa odpravil pomankljivosti ("oplemenitena" notranjost).
C4 je na trgu še dokaj svež, sam se nehote izogibam modelom v prvem letu prodaje.
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Tomsonman
Novinec

Napisal/-a Tomsonman Ne apr 17, 2011 8:59 am

esem: Super, hvala!

sdkcus76
Novinec

Napisal/-a sdkcus76 Ne apr 17, 2011 11:32 am

A si hyundai i30 vozil z originalnimi gumami kumho?

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Ne apr 17, 2011 11:45 am

C4 mi je vizualno lepši od leona, leon ima lepšo notranjost, kot C4. Izjava mehanika je motor s 1200 ccm bo prej crknil, kot tisti z 1800 cca....jaz bi se odločil za leona z boljšim motorjem, recimo, kar z 1.9 TDI, kasneje, če kaj resnega crkne boš imel delov za motorja polno.
Član od leta 2004

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Ne apr 17, 2011 11:51 am

Že garancija je bistveno boljša pa tudi kolikor mi je znano (prijatelj je imel že nekaj Seatov) so na Seat servisu ful prijazni in se potrudijo za stranko. Imajo pač manj kupcev kot ostala VAG grupa (VW, Audi, Škoda) in se bolj potrudijo, da dobijo ter obdržijo stranke. ;) Za Ctroena sicer ne vem, mogoče je podobno. Še en plus, CHAN je lepo napisal, da je že dovolj dolgo časa na trgu, da so otroške bolezni odpravljene. Glede motorja in podobnih okvar. Ta motor je dovolj razširjen (in še bolj bo!) po celi VAG grupi, da bo ponudba rabljenih delov dovolj pestra in po zmernih cenah.

Citroen ima pa še vedno sloves "Francoza" (PSA kvaliteta?) čeprav se z novimi modeli poskušajo tega distancirati ter se povzpeti med bolj prestižne znamke. Pa ponavadi ima dosti avtomobilskih modelov, ko pridejo ven zgoraj omenjene otroške bolezni (napake, ki se pojavijo kmalu po nakupu in jih s faceliftom odpravijo).

Odločitev je seveda še vedno tvoja ampak zaenkrat me res preseneča anketa, 20 glasov in 50:50 razmerje. :lol:
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

čikev

Napisal/-a čikev Ne apr 17, 2011 12:17 pm

@tiguan: Oprosti, ampak če ima Leon boljšo notranjost kot C4 si pa malo mahnjen. C4 ima kar se tiče končne obdelave zelo kvalitetno notranjosti, pa tudi na videz je mnogo lepša kot v Leonu

Odločiti se moraš, kaj ti več pomeni: lepša in kvalitetnejša notranjost ter nov model (z možnimi serijskimi napakami) ali preverjen, star model, z odličnim TSI motorjem.

Čisto mimogrede, zgolj na glas razmišljam. Pri obeh avtomobilih dobiš za ta denar že dizla. Pri Citroenu žal le 90-konjskega, ki pa je vseeno za povprečnega, dokaj nezahtevnega voznika dovolj. Pri Seatu dobiš 1.6 TDI s 105 KM, ki gre po občutku približno tako kot Citroenov 90-konjski HDI - žal je ta nov dizel precej zaspan, še vedno pa dovolj za nezahtevnega voznika. Aja, pa pri Citroenu, zgolj tako mimogrede dobiš več opreme kot pri Leonu...
Recimo pri Leonu ESP-ja ni, C4 ga ima serijsko, C4 ima 2-consko avtomatsko klimo, medtem ko ima Leon ročno, C4 ima vsa okna na el. pomik, Leon pa na ročni ipd. Malenkosti, ki pa v končni fazi nekaj pomenijo. (Pisal sem o dveh avtomobilih z enako ceno(15000 €.)

Tomsonman
Novinec

Napisal/-a Tomsonman Ne apr 17, 2011 12:37 pm

Motor 1.2 TSI je po moje optimalen glede na potrebe vožnje.

Letno 5000km, pa še to kratke razdalje po nekaj kilometrov. Mislim da dizel ne bi bil primeren ...

čikev

Napisal/-a čikev Ne apr 17, 2011 12:41 pm

Uh, za to kilometrino pa res ne dizla. Bencinar bo prava odločitev. Naj povem še to, da 1.2 TSI porabi manj goriva kot 1.4 bencinar VTI - TSI bi moral popiti v Leonu okoli 6,5-7 l / 100 km, medtem ko 1.4 VTI tudi okoli 8 l / 100 km.

Uporabniški avatar
Slicker
Mojster foruma

Kraj: okolica Trebnjega

Napisal/-a Slicker Ne apr 17, 2011 12:43 pm

vzdraževanje golfa je cenovno popolnoma enako kot za leona, saj imata enako tehniko.

Clancy
Novinec

Napisal/-a Clancy Ne apr 17, 2011 1:00 pm

Nevem no, jaz bi prebolel teh 2000€ in bi dosti raje kupil Golfa. Zgoraj so dobro opisane vse prednosti in slabosti obeh, Golf pa združuje prednosti obeh in servisi niso nič dražji kot pri Leonu.
Glede porabe pa sledeče: TSI bi tvoji teti porabil okoli 6,5 l/100km, če še ne celo manj, ker imam tudi jaz takšo porabo, Citroenov motor pa je zelo požrešen.

čikev

Napisal/-a čikev Ne apr 17, 2011 1:21 pm

Clancy je napisal/-a:Nevem no, jaz bi prebolel teh 2000€ in bi dosti raje kupil Golfa. Zgoraj so dobro opisane vse prednosti in slabosti obeh, Golf pa združuje prednosti obeh in servisi niso nič dražji kot pri Leonu.
Glede porabe pa sledeče: TSI bi tvoji teti porabil okoli 6,5 l/100km, če še ne celo manj, ker imam tudi jaz takšo porabo, Citroenov motor pa je zelo požrešen.

:roll: :lol: Golf nikakor ne združuje prednosti obeh, lahko pa bi bil alternativa, ki bi nekemu kupcu bolj ugajala kot kateri od prejšnjih. Golf je glede udobja in lepote (res da je ta subjektivna) precej za C4. Oba imata kvalitetno izdelano notranjost. Slabost Golfa je udobje ter starost modela in tudi zastarela oblika. Slabost Citroena C4 je definitivno slabši motor.

Ne pozabimo omeniti tudi tega, da je Golf 1.2 TSI imel na testu na avtomobilizem.com 8,2 l / 100 km povprečne porabe. No, res da so ga verjetno kar gnali.

PS: Golf 1.2 TSI ima pospešek do 100 km / h 10,6 sekund, C4 1.6 VTI pa dve sekundi več.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov