Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

krisbegg
Nov uporabnik

Nakup enoprostorca

Napisal/-a krisbegg Pe apr 22, 2011 7:24 am

Pozdrav vsem,

sem nov na forumu in rabim malo vašo pomoč in vsakdanji nasvet. Odločam se za nakup enoprostorca in kolebam med dvema in sicer Renault Scenic 2006 letnik 1.5 dci 105 km : http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4438204&show=1

in Citroen Xsara Picasso 2007 letnik 1.6 16V 109 km: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4735284&show=1

Na leto delam nekje max. 20.000 km, do službe imam 5km in velikokrat je gneča, torej stojim v vrsti. Relacije so več ali manj samo med vikendi - morje, Bled..itd..

Avta sta po opremi podobna, glavna razlika je seveda znamka in pa motor. Dizel ali bencinar? Do sedaj sem imel samo bencinarje, moram reči da me malo moti poraba pri bencinarjih ki je v mestni vožnji tam 9-10 litrov, za dizle pa pravijo da niso OK za tako vožnjo kot jo imam.

Torej kakšen nasvet, kaj bi vi vzeli na mojem mestu in zakaj.

krisbegg
Nov uporabnik

Re: Nakup enoprostorca

Napisal/-a krisbegg Pe apr 22, 2011 7:34 am

Aja pa še to: morda kdo ve kdaj se dela glavni servis pri teh dveh avtomobilih? In kakšni so kaj vzdrževalni stroški, predvsem za dizla - sem slišal da je glavni servis na pooblaščenem Renaultu za Scenica 800 EUR.

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Pe apr 22, 2011 8:44 am

za tak režim vožnje vsekakor bencinski motor. Raje požri kak liter več pri porabi, kot probleme z dizlom. Dizel se ti bo na delovno temperaturo ugrel šele po okoli 8 km (z webastom prej), kar praktično pomeni, da se boš cel (delovni) teden vozil z mrzlim motorjem, neugret dizel pa tudi ni prav nič varčen (iz lastnih izkušenj govorim).

Če je avtomobil izven garancije, ti močno priporočam da pelješ avtomobil k 'popoldancu' .. cena velikega servisa se namreč prepolovi. povej s kje si, pa ti bomo svetovali kateri na tvojem koncu je vreden zaupanja..
No escape from the mass mind rape...

krisbegg
Nov uporabnik

Napisal/-a krisbegg Pe apr 22, 2011 10:08 am

Hvala za odgovor, tudi sam se bolj nagibam k bencinarju. Sem pa iz Ljubljane.

B.L.
Nov uporabnik

Napisal/-a B.L. Pe apr 22, 2011 10:42 am

Citroena imam jaz....

Po končani garanciji sem imel 2x okvaro, skupni strošek 500€.

Povprečno porabo imam jaz po AC tempomat 115-120 7,6 po BC, na kalkulator ne preverjam. Se pa poraba močno poveča v mestu, pri hitrosti nad 120-130, ali v kak klanec (Pokljuka 25 l po BC :-) )

Cene rednega servisa 200-300€ na Samovi, izven Lj nekaj ceneje...

Jaz sem kupil novega, pri rabljenih pa itak veš, da je bolj od sreče odvisno...

Če rabiš kaj konkretnega vprašaj

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe apr 22, 2011 1:50 pm

krisbegg - pozdravljen na forumu

C XP je najmanj kvarljiv enoprostorc, velik servis pa je šele pri 160 ali 180 tisoč km (in ni posebno drag), tako da to lahko še precej počaka (tudi če bi bili km prevrteni - za toliko niso). So pa nekateri servisi bolj tako tako, od pooblaščencev naj bi bili OK Jerovšek v Grosuplju in Merlak proti Vrhniki, od ostalih Novak za Dolgim mostom.

Za velik servis za R S Dci ne vem točno, vem, da pride precej prej, a že iz preventive (ni nujno, da so km realni!) se menja zobati jermen oz komplet!, kar je dodaten strošek ob nakupu. Vsekakor pa za tvoje km in pot v službo dizel ni primeren, stroški izrednih popravil (ki so bolj verjetna - turbina, šobe itd!) pa so precej večji kot pri bencinarju.

airbus320
Novinec

Napisal/-a airbus320 Pe apr 22, 2011 10:18 pm

Pozdravljen,
se strinjam z ESEM-om. Glede na kilometrino, ti priporočam Citroena oz bencinarja. Jaz sem imel službenega, sem bil zelo zadovoljen, poraba je pa primerna tipu vozila. Če si umirjen in nezahteven voznik, boš zadovoljen.
Zdaj imam (svojega) GrandScenica (1,5 dci 106KM), lani novembra sem delal pri popoldancu velik servis, menjava volanskih končnikov in vse zavorne ploščice = 500€. Poraba (90% mestne vožnje) po BC 6,8l/100km.
Ker imam tri majhne otroke, mi je avto premajhen (in ker sem mogoče tudi fina rit), ga prodajam, če te zanima (imam že Grand Espacea ;) ).
lp

jony
Novinec

Napisal/-a jony Pe apr 29, 2011 7:52 pm

jst mam tazga citroena letnik 2008, zelo zadovoljen, poraba tud ni pretirana, tankaš in voziš. Priporočam
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov