Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Sagaris
Nov uporabnik

Uvoz iz Irske?

Napisal/-a Sagaris Po jun 20, 2011 11:40 am

Mi lahko kdo prosim svetuje kako uvoziti avto iz Irske?
Prvotna ideja je bila, usedi se in vozi, sedaj poizvedujem še za kamoinski in ladijski prevoz.
Če se peljem po cesti, kaj mi priporočate-važno je da je cenovno ugodno, čas imam. Naj grem na trajekt iz Irske do Francije(če se to sploh da?), na vlak pod rokavskim? Je kdo podobno že počel? Preizkusne tablice?
Hvala

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Re: Uvoz iz Irske?

Napisal/-a zlica22 Po jun 20, 2011 12:36 pm

Na žalost ti ne morem pomagat, ampak res me zanima za kateri avto gre, da bi ga pripeljal z Irske??? :D

Uporabniški avatar
mire
Poznavalec foruma

Kraj: koper

Napisal/-a mire Po jun 20, 2011 12:53 pm

Avtomobili na Irski so dosti cenejsi,kot pri nas.
Nastene problem, ker je volan na obratni strani, ter ta nov davek, tako, da je vprasanje, ce se splaca.
Lp
rocna - bok - streha
Pravopis spreglej

Sagaris
Nov uporabnik

Napisal/-a Sagaris Po jun 20, 2011 12:57 pm

Prosim, če ne smetite preveč.
Vem da ima volan na desni, vem da me čaka homologacija, to me ne zanima kej preveč, ker študiram zadevo že dolgo. S tem pa nimam nič izkušenj.
Ladja bo očitno predraga varjanta, tako da se bom najverjetneje vsedel vanj in pripeljal. Kateri avto je, pa naj ostane skrivnost do nadaljnega, potem pa itak sledi predstavitev tukaj :)

Ve kdo kaj o UK preizkušnjah?

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee Po jun 20, 2011 1:02 pm

TVR..
Minds are like parachutes. They only function when they are open.

Sagaris
Nov uporabnik

Napisal/-a Sagaris Po jun 20, 2011 1:14 pm

Na nick sodeč res. Ampak ni TVR. Izven budgeta in trenutnih želj.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po jun 20, 2011 4:39 pm

Kaj pa če bi vpračal tukaj:

http://www.itis.si/VELEPOSLANISTVO-IRSKE?4741185

Pot lahko izračunaš tukaj:

http://www.viamichelin.com/web/Itinerai ... eConso=5.6

skoraj 2000 km

Po moje da probne veljajo po EU vsaj 3 dni (nisem pa siguren)

Sagaris
Nov uporabnik

Napisal/-a Sagaris Po jun 20, 2011 4:46 pm

Problem je sploh dobit probne tablce. Baje se da dobit te njihove ZZ plate. Poslal še en kup mailov, med drugim tudi na ambasado.

Uporabniški avatar
GTI_Fan
Novinec

Napisal/-a GTI_Fan Po jun 20, 2011 5:05 pm

Pa moraš iti gor osebno ali lahko vse rešiš na daljavo in samo poskrbiš za prevoz vozila domov?
Če bi bil prevoz varianta ti svetujem, da se obrneš na http://www.goeuropean.eu - če bi želel natančnejše kontakte, prosim preko ZS.
Meni je recimo njihovo UK podjetje prevzelo vozilo v Southamptonu, ga peljalo v centralno skladišče od koder so ga nato s prvim razpoložljivim kamionom poslali v SLO. Cena glede na obseg storitev sprejemljiva.

LP

Uporabniški avatar
PogachnyK
Stalni uporabnik

Napisal/-a PogachnyK Po jun 20, 2011 7:20 pm

Najbrž majo podobno možnost kot pri nam, ko kot tujec registriraš avto na svoje ime (tiste rumeno-zelene) tablce?

Najbrž pa ni tako zelo poceni
Slika

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero To jun 21, 2011 7:30 am

PogachnyK je napisal/-a:Najbrž majo podobno možnost kot pri nam, ko kot tujec registriraš avto na svoje ime (tiste rumeno-zelene) tablce?

Najbrž pa ni tako zelo poceni

Prejle sem nenatančno napisal ''probne'', verjetno je bolj pravi izraz ''izvozne''

Zelene so pri nas in verjetno drugje v EU za tujce ki imajo začasno prebivališče v državi ki jih izda.

Uporabniški avatar
PogachnyK
Stalni uporabnik

Napisal/-a PogachnyK To jun 21, 2011 1:06 pm

hm... Zadnjič mi je kolega razlagal, da ko je prodal svojega focusa v srbijo, sta šla na Interservice, in jim tam izdali te rumene tablice (Registriral srb na svoje ime), Potem se sam pripeljal do dol, in jih po pošti vrnil na Interservice. Ni pa blo poceni cca 200-300€

Bom še 1x uprašal kako je blo s tem

Drugače so imeli te tablce v sloveniji begunci(KI pa nimajo začasnega bivališča v sloveniji)
Slika

Sagaris
Nov uporabnik

Napisal/-a Sagaris To jun 21, 2011 1:34 pm

OK, po 100 tisoč preklicanih telefonih in 200 tisoč poslanih mejlih sem prišel do nekaj zaključkov-upam da komu pomaga. Če kdo kdaj karkoli uvaža iz države članice EU, naj me kontaktira, rade volje pomagam.

Na Irskem mora lastnik odjaviti avtomobil. Prometno oz. kakor oni pravijo Registration certificate oz. registration book oz. tax book moraš v vsakem primeru vzeti s seboj. Brez tega se v Sloveniji ne da dobiti prometne, niti homologacije, ker je to edini papir od avta, ki nekaj velja.
Z lastnikom moraš narediti kupoprodajno pogodbo ali račun pri kakem car dealerju. Kolikor vem, se DMV obračuna na ceno na računu. Če ful odstopa-recimo da kupiš avto vreden 10k€ za 1k€ pogledajo v Eurotax. Če avta v Eurotaxu ni(kot v mojem primeru), se BAJE(ni preverjeno) preveri na teh "avto.net" straneh v državi kjer si avto kupil. Nevem pa kako je, če kupiš avto v okvari oz. razbitega. Jutri se pozanimam in napišem tukaj. DMV se določi na izpuste CO2 emisij.

Ko imaš odjavljen avto na Irskem, greš po temporary plates- ZZ #####. ZZ plate dobi človek, ki ima stalno prebivališče IZVEN Irske na avto ki NI registriran.
S temi ZZ tablami se odpelješ čez UK in vse ostale EU države. Tablice veljajo 30dni. Če jih je treba potem vrniti tudi še ne vem.

Kaj je sedaj problem v mojem primeru? Menjava lastništva na Irski poteka tako da urad(upravna enota) izda novo prometno oz. tax book z imenom novega lastnika in jo pošlje direkt na naslov novemu lastniku. Novi lastnik fizično nima stare prometne. Tukaj se nekoliko zalomi, ker lastnik ne ve, ali bo možno dobiti staro prometno zame, da jo dam v žep in se odpeljem z njo v Slovenijo. Sedaj čakam odogovor lastnika.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: tomzzi in 11 gostov