Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

JJJ
Nov uporabnik

nakup avtomobila nižjega/srednjega razreda, 10-12k €

Napisal/-a JJJ Ne jun 26, 2011 9:59 am

Ker trenutni avto ni več na zadovoljivem nivoju (306, letnik 1997), je prišla odločitev o novi investiciji. Žal se želje razlikujejo od realnosti, zato potrebujem kak nasvet, propombo, modrovanje... :)

Kupujem avto za nekje 10-12k € (raje manj kot več) (plačal bi sicer lahko z gotovino – ali je na to kakšen popust? Oz. koliko lahko računam, da se dejanska cena razlikuje od oglaševane?), s tem pa želim dotično problematiko rešiti za ene 10 let. Uporabljal bi ga za redno tedensko migracijo cca 120km (v eno smer; skupaj torej slabih 250km na teden) ter občasne krajše vožnje oz. vožnjo po mestu (nekoč v prihodnosti pa se bom zelo verjetno z njim vozil tudi dnevno na šiht po mestu), mogoče bi se kdaj zapeljal tudi na (severni) Jadran. Skupaj na leto 10-15000 km.

Pogoji so nekje 90KM+, 4/5 vrat, bencinski motor. Pri opremi nisem preveč zahteven, želim klimo (stransko vprašanje – a je vredno doplačati za avtomatsko klimo?) in avtoradio, ki ima vhod USB (ali nek workaround; btw – a se motim, ali večina radiev tega nima?!).

Želje pa so biti ponosni lastnik svojega avtomobila in ne neke male škatlice. Ali pa se ga vsaj ne sramovati :) Žal bo verjetno ta želja zaradi omejenega budgeta (popolnoma) uresničena pri naslednjem avtomobilu.

Kupiti nameravam nov avto, če bi bila ugodna ponudba, bi pa vzel tudi leto ali dve star avto. Več ne, saj sam nimam nekega znanja in vedenja o avtomobilih in nočem kupiti mačka v žaklju. Btw – po kaki logiki se proda avtomobil po enem/dveh letih z nekim minimalnim številom km? A je to smotrno? Nočem investirati toliko denarja, če me lahko čaka kakšno 'presenečenje'...

Gledal sem razne avtomobile, ki se na lestvici najbolje prodajanih avtomobilov znajdejo v razredu majhnih avtomobilov in avtomobilov nižjega srednjega razreda – Clio, C3, VW Polo (Golf je že predrag), Ceed , razne škode...

Kar nekaj vprašanj in dokaj splošno zastavljena, a vseeno upam na čimveč odgovorov ;)

Steinkauz
Novinec

Re: nakup avtomobila nižjega/srednjega razreda, 10-12k €

Napisal/-a Steinkauz Ne jun 26, 2011 10:05 am

Jst bi vzel Fiat Bravo 1.4 TJet
Lušen avto, cene so glih tam tam, mašinca tut kr poskočna

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Ne jun 26, 2011 11:50 am

Hm, odvisno kaj bi imel raje. Ali bi imel raje avto velikost R. Cliota - tu v tem razredu imaš namreč kar nekaj izbire za ta denar. (P207, Corsa, Fiesta, Polo..).

Ali pa bi imel raje večji avtomobil, ki ima recimo za ta denar mogoče manj opreme ali je manj zveneča znamka. - recimo Kia Ceed (7 let garancije), Hyundai i30 (5 let gar.),. Chevrolet Cruze,.. Vsi ti trije zadnji našteti imajo bolj ali manj vso opremo, ki si jo naštel, in sicer za nekih 11.000 EUR. Se pa prodajajo tudi kaki Ford Fusion in kak Focus za teh nekih 10-12k EUR (mislim, da se moraš pri fordu, če hočeš kupiti po tej ceni, odločiti za njihov nek leasing). Seveda govorim o novih avtomobilih. Aja..včasih je pri nakupu preko leasingov ipd, cena nižja, kot če plačaš z gotovino. Potem pa imaš še neko srednjo velikost - Citroen C3 Picasso, R. Modus, Nissan Note..

Osebno bi se odločal med: Hyundai i30, Kia Ceed, Ford Focus, Chevrolet Cruze (ne nujno v tem vrst. redu).

Kakorkoli, če bi kupoval avtomobil za 10 let, bi gledal predvsem na to, da mi res ustreza - videz, udobje, občutek v kabini in da ima dobro garancijo. Kaj recimo meni ustreza in kaj tebi, pa sta lahko 2 popolnoma razl. pojma. Vsekakor se boš moral fino zapeljati na testnih vožnjah - recimo ko izbereš 5 finalistov.

maarkec
Stalni uporabnik

Napisal/-a maarkec Ne jun 26, 2011 11:59 am

škoda octavia , 1.2 tsi, super avtek, velik, uporaben, nemška izdelava, misli da fajn avto za na dolgi rok

lp

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ Ne jun 26, 2011 12:03 pm

Najboljše razmerje vrednost/cena

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4144341&show=1

Tudi novi Aveo bi znal ponuditi veliko za malo

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4920601&show=1

pa3cija123
Nov uporabnik

Napisal/-a pa3cija123 Ne jun 26, 2011 12:28 pm

Lep pozdrav,

kar se tiče razreda clio, fiesta, corsa... ti lahko tudi jaz svetujem.

Že od začetka sem bila zagreta za cliota, ko pa so me razočarali z dobavo ki naj bi bila oktobra, sem začela gledati tudi druge znamke. Avto je moral biti bencinar z malo več km, pod opremo je morala biti avtomatska klima, esp in tempomat.

In že prvi prvem pogoju se je zataknilo niti pri citroenu ne fordu ne ponujajo vmesnega bencinarja ali vzameš najslabšega potem imaš pa samo še 120 km motorje, kar se mi je zdelo pa pretirano.

Tako sem se na koncu vseeno odločila za cliota. In da se boš lažje odločil kateri model kupiti ti tudi povem ceno za cliota 3 avantage 1.2 tce bele barve s tremi vrati z doplačilom za avtomatsko klimo, tempomat in esp. Cena je bila 10140 EUR z dobavo vred. Ampak če želiš cliota te moram opozoriti da ga boš čakal 3-4 mesece, to pa zato ker se pripravlja nova generacija 2011.

Kar se tiče opreme pa zavisi od človeka meni je boljše če ima vsaj nekaj opreme. Če rabiš prostor kupi bolj prostoren avto. Definitivno pa ne bi plačala avtomobila z gotovino vzami leasing zagotovo boš dobil še kaj dodatnih ugodnosti.

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Ne jun 26, 2011 12:41 pm

Ceed je napisal/-a:Najboljše razmerje vrednost/cena

oba odsvetujem na veliko. prvi pije ko najvecji alkoholik na vasi (kolega ima z mestno voznjo in malo primestne porabo 9,3 :shock: )

drugi pa je bil takorekoc avto za samomorilce http://www.euroncap.com/tests/chevrolet ... 6/250.aspx
ne vem koliko so ga kaj izboljsali (glede varnosti), ampak zunaj pa je se grsi ko prej :huh:
turbo inside

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ Ne jun 26, 2011 1:13 pm

@_furby_ Oblika je stvar okusov, Sarega Avea niso nič popravljali, ker je nov model popolnoma nov. Tako kot je Cruze/Nubira

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Napisal/-a _furby_ Ne jun 26, 2011 1:19 pm

Ceed je napisal/-a:@_furby_ Oblika je stvar okusov, Sarega Avea niso nič popravljali, ker je nov model popolnoma nov. Tako kot je Cruze/Nubira

nisem toliko mislil na samo obliko. te crne luci pac so kar so (neka groba plastika) pac meni osebno ne pase, noter pa se ve kako je, ni enega koscka blaga, gume...plastika, ki ze v novem skripa :?
glede varnosti se pa tudi ni kaj dosti izboljsal ;)
turbo inside

sdkcus76
Novinec

Napisal/-a sdkcus76 Ne jun 26, 2011 1:22 pm

Ford focus 1.6 101KM 11,5 k
Opel astra 1,6 116KM
Citroen c4 1.4 98KM
Hyundai i30

Obvezno glej za ESP(pri i30i boš moral v 10-12k doplačat, pri ceed pa mislim, da rabiš vzet boljši(dražji kot 12k) paket... pri focusu, c4, ... že standrtna oprema pri najcenejših

Avto z 1.2 TSI bi bil dobra varčna izbira, a do 12k dobiš le manjše: fabia, ibiza. Polo 1.2TSI stane pa od 13K

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Ne jun 26, 2011 3:44 pm

pa3cija123 je napisal/-a:Lep pozdrav,

kar se tiče razreda clio, fiesta, corsa... ti lahko tudi jaz svetujem.

Že od začetka sem bila zagreta za cliota, ko pa so me razočarali z dobavo ki naj bi bila oktobra, sem začela gledati tudi druge znamke. Avto je moral biti bencinar z malo več km, pod opremo je morala biti avtomatska klima, esp in tempomat.

In že prvi prvem pogoju se je zataknilo niti pri citroenu ne fordu ne ponujajo vmesnega bencinarja ali vzameš najslabšega potem imaš pa samo še 120 km motorje, kar se mi je zdelo pa pretirano.

Tako sem se na koncu vseeno odločila za cliota. In da se boš lažje odločil kateri model kupiti ti tudi povem ceno za cliota 3 avantage 1.2 tce bele barve s tremi vrati z doplačilom za avtomatsko klimo, tempomat in esp. Cena je bila 10140 EUR z dobavo vred. Ampak če želiš cliota te moram opozoriti da ga boš čakal 3-4 mesece, to pa zato ker se pripravlja nova generacija 2011.

Kar se tiče opreme pa zavisi od človeka meni je boljše če ima vsaj nekaj opreme. Če rabiš prostor kupi bolj prostoren avto. Definitivno pa ne bi plačala avtomobila z gotovino vzami leasing zagotovo boš dobil še kaj dodatnih ugodnosti.

Patricija vse lepo in prav, kar se tiče lizinga. Če gledaš le ceno vozila je morda lizing res ugodnejši, ko pa k ceni vozila prišteješ še stroške odobritve, zavarovanja, obresti financiranja, strošek morebitnega predčasnega poplačila (in ostale zadeve ki jih skriva drobni tisk lizinga) hitro ugotoviš da je tak nakup precej drag šport. In tiste ugodnosti, ki jih omenjaš ponavadi ne odtehtajo dodatnih stroškov.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Ne jun 26, 2011 3:53 pm

Patricija, če ima denar na voljo, zakaj bi potem jemal lizing.. Pač recimo da da teh 10-12k EUR, pa ima na strani še vedno dovolj, da se mu ta nakup ne pozna nevem koliko oz pričakuje, da bo v kratkem času lahko pokril ta izpad.

Verjetno bi bilo prvo najbolje, da se "JJJ" odloči, kako velik avtomobil potrebuje ter katera oblika, potem bo lažje svetovati.

zagrižen

Napisal/-a zagrižen Ne jun 26, 2011 4:11 pm

Glede na opisano (predvideno) vožnjo v naslednjih letih ti priporočam nakup avtomobila nižjega razreda, kot so Clio, Polo, 207, Corsa in ostali. Menim, da bo tak avtomobil povsem zadovoljiv za relacijo enkrat na teden 250 kilometrov v obe strani, ravno tako za po mestu. Sicer sploh ne bi bilo slabo imeti večji avtomobil, vendar bo le-ta (torej rang Megana, Golfa,...) povsem oskubljen.
Predlagam torej, da pogledaš za manjšim, a bolje opremljenim avtomobilom - vsekakor pa pred nakupom opravi testno vožnjo z vsemi favoriti (predvsem preizkusi tudi višji rang, da se prepričaš, kaj ti odgovarja).
_furby_ je napisal/-a:
Ceed je napisal/-a:@_furby_ Oblika je stvar okusov, Sarega Avea niso nič popravljali, ker je nov model popolnoma nov. Tako kot je Cruze/Nubira

nisem toliko mislil na samo obliko. te crne luci pac so kar so (neka groba plastika) pac meni osebno ne pase, noter pa se ve kako je, ni enega koscka blaga, gume...plastika, ki ze v novem skripa :?
glede varnosti se pa tudi ni kaj dosti izboljsal ;)

Bi lahko besede o tem, da na varnosti Aveo ni doživel napredka, podkrepil?

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Napisal/-a _furby_ Ne jun 26, 2011 4:30 pm

pri euro ncap testu nisem nasel faceliftanega avea (ceprau je takorekoc isti). ampak kolikor sem imel moznost si ga ogledat, je isti kot pred facelifton (podvozje, ojacitve itd.)
uni pred faceliftom, pa itak vemo kak je bil. :roll:

videl pa sem tudi v zivo koliko je tole varen avto ;)
turbo inside

hnoda
Novinec

Napisal/-a hnoda Ne jun 26, 2011 4:49 pm

Kaj pa osnovni Citroen C4? Imidž ima dober, je prostoren (zlasti prtljažnik), bencinar 95 konj, ESP... Je pa res minimalno čez tvoj budžet (po slikah sodeč še ni noter radia, ampak je naveden v opremi, tako da v kolikor standardni radio nima usb, pač kupiš svoj radio ali doplačaš za original verzijo z usb in prosiš za vgradnjo).

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4844193&show=1

To bi bil torej moj predlog, podredno pa Focus pred Cruzeom.

LP

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Ne jun 26, 2011 5:31 pm

_furby_ je napisal/-a:

oba odsvetujem na veliko. prvi pije ko najvecji alkoholik na vasi (kolega ima z mestno voznjo in malo primestne porabo 9,3 :shock: )

drugi pa je bil takorekoc avto za samomorilce http://www.euroncap.com/tests/chevrolet ... 6/250.aspx
ne vem koliko so ga kaj izboljsali (glede varnosti), ampak zunaj pa je se grsi ko prej :huh:

Zakaj za zamomorilce? Potem je skoraj polovica avtov na cesti za samomorilce, ker ne dosegajo več kot 2 zvezdice.
Moj kolega pa ima 1.8 mašino pri Cruzu in mu pije 7,8 - 8 pa ima avto nekaj čez 140 konjev. Verjetno je kaj narobe z avtom ali z vožnjo tvojega kolega.
Je pa Aveo na drugih testih dobil 4 zvezdice. Mislim, da avstralski test. Tako, da tako slab pa pomoje spet ni.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Ne jun 26, 2011 5:40 pm

ejsim je napisal/-a:Osebno bi se odločal med: Hyundai i30, Kia Ceed, Ford Focus, Chevrolet Cruze (ne nujno v tem vrst. redu).

x2

mogoče še kaka astra, megane...

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Napisal/-a _furby_ Ne jun 26, 2011 5:44 pm

nevermind je napisal/-a:
_furby_ je napisal/-a:

Zakaj za zamomorilce? Potem je skoraj polovica avtov na cesti za samomorilce, ker ne dosegajo več kot 2 zvezdice.
Moj kolega pa ima 1.8 mašino pri Cruzu in mu pije 7,8 - 8 pa ima avto nekaj čez 140 konjev. Verjetno je kaj narobe z avtom ali z vožnjo tvojega kolega.
Je pa Aveo na drugih testih dobil 4 zvezdice. Mislim, da avstralski test. Tako, da tako slab pa pomoje spet ni.

zato za samomorilce, kr sem vidu na lastne oci, kaj naredi z njega pri 50 km/h , ko se zaletis v prikolico od tovornjaka. prednjega dela avta takorekoc ni bilo vec (prednji par stebrickov je bil polomljen), pri vozniku se je avto dobesedno prelomu. lahko je mozakar mel ravno tako nesreco, da je tko priletel, ampak v avtom se to ne sme zgodit :!:

predstavljaj si se zadnji de avta privzdignjen za 30 cm vec
CHEVROLETAveo-Kalos-4-doors-euroncap-1922_1.jpg

glede cruza je pac tko in se veliko drugih lastnikov se je pritozevalo z visoko porabo. za 1.8 sem pa preprican, da bo manj pil, saj ga ne rabis tolko pritiskat da se premakne :)
turbo inside

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Ne jun 26, 2011 6:16 pm

Glede na to, da je Cruze dobil 5 zvezdic in Spark 4, bi tud Aveo mogu dobit vsaj 4 zvezdice, kar pa (spet) ni tok slabo.
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 18 gostov