Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Sba
Novinec

Katerega obdržati? (Epilog)

Napisal/-a Sba Če jun 30, 2011 9:37 pm

Pozdravljeni!

Oče zaradi bolezni svojega avtomobila skoraj ne uporablja in razmišlja o prodaji. Možnost bi bila tudi, da jaz prodam svoj avto in njegovega odkupim. Jaz imam namreč karavana, on pa "kombilimuzino".

Skratka, oče ima Opel Astro GTC, 1.6 bencinar, letnik 2006 in 75k km. Od opreme ima tempomat in avtomatsko klimo.
Jaz pa imam Volvo V50, 2.0 dizel, letnik 2005 in 170k km. Od opreme imam ESP, tempomat, avtomatsko klimo, senzor za dež, samozatemnitveno vzvratno ogledalo, strešno okno, alarm.

Oba avtomobila sta pri hiši le dobro leto, oziroma moj kake pol leta več. Na leto naredim dobrih 20k km, letos pa je šla številka že bolj proti 30k. Karavana ne rabim, prav pa pride šesta prestava in naslon za roke, saj je kar nekaj kilometrov narejenih po avtocesti. Malo me skrbi, da bi pri teh kilometrih prišlo do kakih večjih stroškov, saj še študiram in imam prihodke bolj tako tako, iz meseca v mesec. Po drugi strani pa sem menjal že kar nekaj stvari, predvsem v zvezi s podvozjem.

Če povzamem še nekaj plusov in minusev obeh avtov:

Astra:
  • +mlajša
  • +manj kilometrov
  • +bolj atraktivna (subjektivno)
  • +cenejše vzdrževanje
  • -več manjših prask

V50:
  • +udobje/sedeži
  • +majhna poraba
  • +dizelski navor
  • +več opreme (ESP)
  • -kilometri
  • -dražje vzdrževanje

Glede na to, da imam priložnost dobiti avto z manj kilometri me zanima še kako mnenje in mogoče še kaka izkušnja. Sicer pa sta mi oba avta všeč, le bencinarja nisem navajen priganjat.
Zadnjič spremenil Sba, dne To jul 12, 2011 2:01 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Steinkauz
Novinec

Re: Katerega obdržati?

Napisal/-a Steinkauz Če jun 30, 2011 9:42 pm

Za tako število kilometrov bi jst ostal na dizlu

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Če jun 30, 2011 10:11 pm

glede na to, da sta ti oba enako všeč, dej oba na avto.net, pa boš potem vidu, kater bo šel hitreje od bajte.
Slika

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Če jun 30, 2011 10:14 pm

IcEm4n je napisal/-a:glede na to, da sta ti oba enako všeč, dej oba na avto.net, pa boš potem vidu, kater bo šel hitreje od bajte.

ali pa oba prodaj in kupi kaj drugega :D

sicer bi jaz ostal na dizlu.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če jun 30, 2011 10:18 pm

predvsem mi je vsec da si pri volvotu izpostavil esp kot opremo in pa kot plus.dobro razmisljanje.
jst bi obdrzal astro,sicer so volvoti ok pa vse to sam ma pa volvo 100kkm vec,motor ze zdrzi pou miljona sam podvozje je pa ze kr dotrajano sploh ce se velik pozis po nasih cestah,pa astrino vzdrzevanje je cenejse.neki bos na registraciji pri astri prisparal,pa bos ta denar porabil pri bencinu tko da kle si tm tm no.ni glih cist res sam vseen.recmo da ma volvo porabo hm k pa vem 6.5 al pa 7 ker je karavan.
astra ma pa 8.en litr ni tok,toj 1 eur na 100 km.zanemarljivo tut ce jh delas 30k na leto.
je pa skoda da astra nima esp,sam ma pa klimo abs pa verejtno se kaj vec pa tut ne rabs oz ni nuja(razn esp je dobro meti)
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce Če jun 30, 2011 10:21 pm

Če si do zdaj navajen tistih 136 dizelskih konjev, mislim, da ti bo 1.6 zelo premalo. Takoj se občuti pri speljevanju, prehitevanju, nasploh tudi pri sami vožnji in prestavljanju itd.

Jaz osebno bi takšno menjavo naredil samo če bi bila kakšna okvara na Volvotu ali pa da bi naprimer dobil službo par km stran od doma in nebi rabil dizla za kilometrino.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če jun 30, 2011 10:46 pm

js bi volvota obdržal, zaradi manjše porabe.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Sba
Novinec

Napisal/-a Sba Če jun 30, 2011 10:53 pm

Ob trenutnih cenah, bi bila ob 25k km razlika ~600€ v prid dizlu, vendar pa se potem ob višjem vzdrževanju in registraciji zadeve kmalu izravnajo. Kar se tiče podvozja, so bili v roku enega leta menjani že trije ležaji in pa obnovljene sprednje roke, tako, da kaj več stroškov na račun podvozja skoraj ne pričakujem več.
ESP, tempomat in avtomatska klima so bili glavni kriteriji pri izbiri avtomobila in bi se mu bilo mogoče sedaj škoda kar tako odreči.

Za konje se pa nekako tolažim, da bi se verjetno že navadil. Čeprav sem bil nazadnje kar nasmejan, ko sem se lahko po parih dneh spet normalno vključil na AC.

Hvala za odgovore, vsekakor ste tehtnico bolj premaknili v prid Volvu.

Uporabniški avatar
tad23
Nov uporabnik

Kraj: Notranjska

Napisal/-a tad23 Če jun 30, 2011 11:29 pm

Blinder je napisal/-a:js bi volvota obdržal, zaradi manjše porabe.

tipično slovensko razmišljanje...poraba glavni faktor pri odločitvi brez upoštevanja ostalih stroškov in morebitnega dražjega vzdrževanja. Važno da pokuri liter al pa dva manj :roll:

@Sba: glede na napisano, da je na volva že bilo vloženo € (porihtano podvozje) in da bi mogu načeloma zdej bit mir naslednjih tolk pa tolk km in pa to, da je astra bolj kot ne nepremičnina s tem motorjem, tudi jaz predlagam da ostane volvo.

lp

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe jul 01, 2011 6:36 am

adis je napisal/-a:
IcEm4n je napisal/-a:glede na to, da sta ti oba enako všeč, dej oba na avto.net, pa boš potem vidu, kater bo šel hitreje od bajte.

ali pa oba prodaj in kupi kaj drugega :D

sicer bi jaz ostal na dizlu.

X2

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Pe jul 01, 2011 1:32 pm

Sam najbolje veš, kako je kateri avto ohranjen. Če si v Volva že vložil nekaj denarja in veš, da je ostalo BP, potem ga obdrži. 170k km za tak avto ni veliko, sploh če je vožen na daljših relacijah. Astro GTC 1.6 bencinar sem vozil in motor je bolj bogi, brez priganjanja ne gre nikamor. In to se mi je zdelo takrat, ko sem še vozil Pola z 1.4 mlinčkom, tako da nevem kaj bi na to porekel danes, ko tudi sam vozim 2.0 dizla. Tako da napram 2.0 dizlu v Volvu, ki je isti motor kot so ga vgrajevali v Mondea in Focusa (če se motim naj me kdo popravi), je pa razlika itak kot dan in noč. Seveda je pa odvisno koliko ti pomeni moč motorja... Kot je že nekdo omenil, bi se Volva poskušal znebiti le v primeru, ko bi imel neko napako, zaradi katere bi moral vanj vložiti precej denarja.
Antiznačkar po prepričanju

devilkin
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a devilkin Pe jul 01, 2011 1:48 pm

Za koliko tvoj oče proda (če proda) Astro?
Mogoče veš okvirno ceno?

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Pe jul 01, 2011 2:06 pm

tad23 je napisal/-a:
Blinder je napisal/-a:js bi volvota obdržal, zaradi manjše porabe.

tipično slovensko razmišljanje...poraba glavni faktor pri odločitvi brez upoštevanja ostalih stroškov in morebitnega dražjega vzdrževanja. Važno da pokuri liter al pa dva manj :roll:

@Sba: glede na napisano, da je na volva že bilo vloženo € (porihtano podvozje) in da bi mogu načeloma zdej bit mir naslednjih tolk pa tolk km in pa to, da je astra bolj kot ne nepremičnina s tem motorjem, tudi jaz predlagam da ostane volvo.

lp

če obdrži volvota ima bojlši avto(večji razred) in hkrati privarčuje. Dvomim da bo za volvota uspel zapravit 600€ letno več kot za astro, kolkor privarčuje na gorivu.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Pe jul 01, 2011 2:13 pm

Matr nekateri si pa znajo komplicirati življenje :roll: .
Obdrži tisti avto, ki ti je bolj všeč, je bolj udoben, uporaben in ima vozne lastnosti, ki tebi bolj pašejo in s katerim se z veseljem pelješ... A je tako težko? Če pa noben ne ustreza pa prodaj oba in kupi nekaj tretjega!

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe jul 01, 2011 8:59 pm

x2

Prodaš oba in kupiš Astro dizla z ESP-jem, tempomatom in avtomatsko klimo :D

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Pe jul 01, 2011 9:11 pm

Jest bi ostal na Švedu. ;)

lp

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Pe jul 01, 2011 9:47 pm

King1 je napisal/-a:Jest bi ostal na Švedu. ;)

lp

x2

Sba
Novinec

Napisal/-a Sba So jul 02, 2011 1:36 am

Hja, verjetno se bo res kar Astra prodajala. Za koliko še ni znano, cene na avtonetu so si namreč precej različne. Pri Volvu še toliko bolj.

Pri Volvu me je sedaj začelo motiti le to, da je karavan, jaz pa v bistvu še mulc. Sicer pa sem z njim zadovoljen, no, razen z ležaji. Kakor ste omenili, je Astra res precej lena, vsaj glede na kar sem trenutno navajen, na AC pa bi ji prav prišla šesta prestava. Pri mojem mi je predvsem všeč položaj za volanom. Še na vratih je ravno pravšnji naslon za roke.

2.0D je derivat HDIja, zato malo pomislekov s kilometri. Pri 1.6 bencinarju pa dvomim, da bi sploh lahko kaj šlo ... Sem pa že prej imel francoskega dizla, da ne bom sedaj kake vojne začel.

Oče si je na vsak način želel Astro. Odkar jaz štejem, je to že njegov četrti Opel. Sedaj pa smo z njim v enem letu naredili le kakih 5k km. Zato sem tudi mislil, da bi vseeno lahko ostala pri hiši.

Uporabniški avatar
PogachnyK
Stalni uporabnik

Napisal/-a PogachnyK So jul 02, 2011 9:34 am

hmmm. zanimivo, zgleda da samo nam in našim kolegom 2.0 hdi-ji delajo brez problemov (zgleda da smo dobil take z napako)

Drgač pa jaz bi obdržal Volva
Slika

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar So jul 02, 2011 10:39 am

Volvo, ni debate. Pa ne da imam kake posebne predsodke. Če ti ne gre RES za nohte z denarjem in si lahko privoščiš luksuz, ki ga nudi Volvo, potem prodajte Astro, če že morate kaj prodajat.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: tomzzi in 12 gostov