Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Caesares
Nov uporabnik

Dilema - kaj storiti?

Napisal/-a Caesares Sr jul 20, 2011 1:43 pm

Sem pred dilemo, kaj storiti in sicer imam Renault Megana Grandtoura 1.6, dynamic plus oprema, letnik 2008, sem 1. lastnik. Avto ima 52.000 km, še eno leto garancije in je dobro ohranjen in očuvan. Sem se pa zagrel za Škodo Octavio Combi, 1.2 TSI Family, ki jo z nekaj dodatne opreme (avtom. klima, boljši radio, tempomat...) dobim za 16.500 €. Kaj bi storili vi? Koliko bi realno dobil za Megana, če bi ga seveda prodajal sam? Hvala za pomoč.

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Re: Dilema - kaj storiti?

Napisal/-a _furby_ Sr jul 20, 2011 1:48 pm

evo par primerov

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4852235&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4986502&show=1

nekje tle vmes je cena po moje. kaj je boljse to ali octavia, pa ne znam povedat oops
turbo inside

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask Sr jul 20, 2011 1:53 pm

Po dveh letih prodajat novo kupljen avto, ki povrhu vsega še dela brez problemov... Ne vem no, jaz ne bi. Pomisli, kaj bo, če sedaj kupiš to Octavio, čez 2 leti pa pride ven spet en xy, za katerega se boš zagrel? 8.000 EUR boš vrgel stran kar tako vsake dve leti? Ker toliko približno naj bi dobil sedaj za Megana, novega predvidevam, da si plačal ca. 16.000 EUR. Pa poleg teh 8.000 kar si izgubil na vrednosti, moraš dodat še 8.000 za novega. Razen če imaš evrov na odmet....

Caesares
Nov uporabnik

Napisal/-a Caesares Sr jul 20, 2011 2:28 pm

dask je napisal/-a:Po dveh letih prodajat novo kupljen avto, ki povrhu vsega še dela brez problemov... Ne vem no, jaz ne bi. Pomisli, kaj bo, če sedaj kupiš to Octavio, čez 2 leti pa pride ven spet en xy, za katerega se boš zagrel? 8.000 EUR boš vrgel stran kar tako vsake dve leti? Ker toliko približno naj bi dobil sedaj za Megana, novega predvidevam, da si plačal ca. 16.000 EUR. Pa poleg teh 8.000 kar si izgubil na vrednosti, moraš dodat še 8.000 za novega. Razen če imaš evrov na odmet....

Saj to me bega, plačal sem 14.500 za Megana... Vem, da ni smotrno menjati, me pa privlači motor pri Octavii in pa nižji stroški rednega vzdrževanja.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Sr jul 20, 2011 2:52 pm

Recimo da za Megana dobiš 9000 €, boš še vedno moral doplačati 7500 € za Škodo. In teh 7500 pa se ti nti v najbolj divjih sanjah ne bo povrnilo pri stroških rednega vzdrževanja.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr jul 20, 2011 3:00 pm

Pa je še kak razlog za menjavo, razen da si se 'zagrel za Octavio' ? Sicer slednje ni tako nenavadno, ker sem vozil najnovejšo Octavio in je več kot super avto za svoj denar.
Očitno si se Megana že po treh letih naveličal - ali je še kaj dodatno narobe z avtom?

Kakorkoli, po eni strani ni pametno prodajati avta po 3 letih, ker večinoma ravno v tem času utrpijo največjo izgubo vrednosti.

Po drugi strani se ti pa splača še ujet trenutek, ko lahko morda malo boljše prodaš avto, ker mu je ostalo še skoraj eno leto garancije...
Pa tudi sicer - včasih se človek avta enostavno naveliča in če imaš finančno možnost zamenjati z novim, zakaj pa ne... Lepo je imeti avto, v katerega se rad usedeš in ga rad voziš (ni treba da je nevem kakšen luksuzen voz, da ti le sede), bolje kot da se vsak dan voziš v avtu ki ti ni všeč...

Koliko bi dobil za tvojega Megana - najbolje da vprašaš pri avtohiši (pa morda ne samo eni*), koliko ti bi zanj upoštevali, če bi kupil pri njih nek nov avto po sistemu 'staro za novo' - tisti cifri prištej nekako do 1000 EUR, približno toliko boš po mojih izkušnjah dobil če boš prodajal sam.

* vprašaj najprej pri Škodi, kjer bi kupil Octavio, potem pa za primerjavo še pri kakem Renault trgovcu, češ da bi kao rad namesto Megana nekaj novega in drugačnega, npr. Scenica ali Laguno..
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Sr jul 20, 2011 9:09 pm

dask je napisal/-a:Po dveh letih prodajat novo kupljen avto, ki povrhu vsega še dela brez problemov... Ne vem no, jaz ne bi. Pomisli, kaj bo, če sedaj kupiš to Octavio, čez 2 leti pa pride ven spet en xy, za katerega se boš zagrel? 8.000 EUR boš vrgel stran kar tako vsake dve leti? Ker toliko približno naj bi dobil sedaj za Megana, novega predvidevam, da si plačal ca. 16.000 EUR. Pa poleg teh 8.000 kar si izgubil na vrednosti, moraš dodat še 8.000 za novega. Razen če imaš evrov na odmet....

+ 1

to je metanje denarja proč, prodajat avto po 2h letih, zdaj avto ob prodaji največ zgubi na vrednosti. Raje denar porabi za kakšne toplice, počitnice itd..
Alergičen na rjo

Caesares
Nov uporabnik

Napisal/-a Caesares Če jul 21, 2011 8:06 am

sonic je napisal/-a:Pa je še kak razlog za menjavo, razen da si se 'zagrel za Octavio' ? Sicer slednje ni tako nenavadno, ker sem vozil najnovejšo Octavio in je več kot super avto za svoj denar.
Očitno si se Megana že po treh letih naveličal - ali je še kaj dodatno narobe z avtom?

Kakorkoli, po eni strani ni pametno prodajati avta po 3 letih, ker večinoma ravno v tem času utrpijo največjo izgubo vrednosti.

Po drugi strani se ti pa splača še ujet trenutek, ko lahko morda malo boljše prodaš avto, ker mu je ostalo še skoraj eno leto garancije...
Pa tudi sicer - včasih se človek avta enostavno naveliča in če imaš finančno možnost zamenjati z novim, zakaj pa ne... Lepo je imeti avto, v katerega se rad usedeš in ga rad voziš (ni treba da je nevem kakšen luksuzen voz, da ti le sede), bolje kot da se vsak dan voziš v avtu ki ti ni všeč...

Koliko bi dobil za tvojega Megana - najbolje da vprašaš pri avtohiši (pa morda ne samo eni*), koliko ti bi zanj upoštevali, če bi kupil pri njih nek nov avto po sistemu 'staro za novo' - tisti cifri prištej nekako do 1000 EUR, približno toliko boš po mojih izkušnjah dobil če boš prodajal sam.

* vprašaj najprej pri Škodi, kjer bi kupil Octavio, potem pa za primerjavo še pri kakem Renault trgovcu, češ da bi kao rad namesto Megana nekaj novega in drugačnega, npr. Scenica ali Laguno..

Z avtom ni nič narobe, sem pa tudi jaz nekako razmišljal v smeri, da se mogoče sedaj malo bolje proda, ker ima še eno leto garancije, pa še servis bom opravil. Vsekakor grem jutri na testno vožnjo z Octavio, potem bom pa videl. Treba se je vseeno še malo usesti in preštudirat finančni plan :D

Za rabljenega so mi nekako predlagali 7.000 €, ampak bi ga vseeno poskušal prodat sam, ker bi Octavio tako ali tako naročil in bi jo moral čakat.

Caesares
Nov uporabnik

Napisal/-a Caesares Če jul 21, 2011 8:14 am

sebaveh je napisal/-a:Recimo da za Megana dobiš 9000 €, boš še vedno moral doplačati 7500 € za Škodo. In teh 7500 pa se ti nti v najbolj divjih sanjah ne bo povrnilo pri stroških rednega vzdrževanja.

Vem, da ne, ampak bi imel nov avto in spet par let mir s popravili. Itak pa zadeva ni racionalna.

zuzek je napisal/-a:

+ 1

to je metanje denarja proč, prodajat avto po 2h letih, zdaj avto ob prodaji največ zgubi na vrednosti. Raje denar porabi za kakšne toplice, počitnice itd..

Res je, sicer bo avto star 3 leta, ampak vseeno ni racionalno. Ampak nikoli se ne odrekam drugim stvarem zaradi nakupa novega avta, vedno porabim toliko, da mi ni treba skrbeti, kaj bom jutri jedel 8)

MaRko81
Novinec

Napisal/-a MaRko81 Če jul 21, 2011 8:27 am

...omenil si znižanje stroškov. Kakšne stroške pa maš sedaj, da so tile tako veliki :?: :roll:

Caesares
Nov uporabnik

Napisal/-a Caesares Če jul 21, 2011 10:36 am

MaRko81 je napisal/-a:...omenil si znižanje stroškov. Kakšne stroške pa maš sedaj, da so tile tako veliki :?: :roll:

Servisi, poraba... ampak stroški niso glavno vodilo pri možni menjavi...

Uporabniški avatar
Mindflash
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a Mindflash Če jul 21, 2011 11:47 am

Čisto nesmiselna menjava... Če že menjaš menjaj za kaj boljšega, ne pa da ostaneš v istem razredu z isto opremo in pri tem vržeš skozi okno 7000-8000EUR.
Menjaj za malo rabljen avto višjega razreda (ki je prav tako kot tvoj Megane že izgubil glavnino na vrednost), kot naprimer. A4 Avant, BMW 3 Touring, Škoda Superb, Citroen C5 Break, Laguna Grandoutr... Izbire je ogromno!

Tale je nora, samo potem ne bo nič z nižanjem stroškov. :twisted:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4945715&show=1

Caesares
Nov uporabnik

Napisal/-a Caesares Če jul 21, 2011 12:33 pm

Mindflash je napisal/-a:Čisto nesmiselna menjava... Če že menjaš menjaj za kaj boljšega, ne pa da ostaneš v istem razredu z isto opremo in pri tem vržeš skozi okno 7000-8000EUR.
Menjaj za malo rabljen avto višjega razreda (ki je prav tako kot tvoj Megane že izgubil glavnino na vrednost), kot naprimer. A4 Avant, BMW 3 Touring, Škoda Superb, Citroen C5 Break, Laguna Grandoutr... Izbire je ogromno!

Tale je nora, samo potem ne bo nič z nižanjem stroškov. :twisted:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4945715&show=1

Hmm, ne vem, tile, ki si mi jih predlagal... Za 16.500 € dobiš največ letnik 2008, seveda slovenski in s 100.000+ km, s tem, da so višji razred in posledično dražji stroški vzdrževanja (sklepam). 3 leta star avtomobil pa že imam. Mi pa ta razred kar zadošča.

Uporabniški avatar
RaVeN
Novinec

Napisal/-a RaVeN Če jul 21, 2011 2:05 pm

Če avto dela tako kot mora ga jaz ne bi šel menjat, škoda je vreči 8000€ čez okno samo zato, ker se ti Octavia bolj dopade.

Koliko te pa pride primerjava cen servisov in porabe?

Če imaš na meganu porabu 7,5-8 pa tudi če je tam za 2 litra manjša (kar ni) se ti ne izplača menjati. Računam da glede na to, da si vzel bencinarja ne delaš veliko kilometrov na leto in sam tega ne bi šel menjat, ker je tvoj sedanji avtomobil praktično nov.

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 So jul 23, 2011 11:52 am

Sam imam tudi megana grandtour z istim motorjem in se mi zdi ok avto.
Škoda octavia combi je super avto (dobra cena, motor, vzdrževanje). Če bi menjaval avto, bi bil tudi v mojem ožjem izboru. Menim, da s škodo nikakor ne moreš zgrešiti.

Če si avto želiš in ti nakup ne bo povzročil finančne stiske - go for it.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply So jul 23, 2011 3:44 pm

No, občutek imam da bi se rad rešil renoja in šel na nemca.

Očitno ti finančne zadeve niso pomembne.

Sam avtomobila ne bi menjal. Predlagam, da ga prodaš tu na avtomobilizem.com ker bo lahko nekdo srečen lastnik dobrega Megana.

P.s. : Ne mislit da boš opravil svetlobni preskok v kvaliteti in občutkih - to ni Panamera.

Srečno.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx So jul 23, 2011 4:02 pm

Caesares je napisal/-a:
MaRko81 je napisal/-a:...omenil si znižanje stroškov. Kakšne stroške pa maš sedaj, da so tile tako veliki :?: :roll:

Servisi, poraba... ampak stroški niso glavno vodilo pri možni menjavi...

Servisi pri Škodi niso cenejši, žre pa tud ne manj, pa 1.2 tsi je premalo za octavio....kr vozi renojčka še kako leto pa bo najboljše...
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo So jul 23, 2011 6:31 pm

eni odgovori so dobri velika večina pa ni bistveno kiksnila.

Avto prodajat ravno po času v katerem je padec vrednosti grafično gledano najbolj strm,
je malo zgrešeno - sploh če na avtu resnično ni nobenih napak (to veš samo ti).
Pa tudi ne vrjamem da bi jih izpostavljal tu kjer veliko ljudi bere, ker s tem posledično
sam sebi pljuvaš v skledo - ampak kot rečeno ti že veš zakaj bi avto dal.
Servisi za octavio pridejo med 130-140eur, megane ne sme biti bistveno dražji.
Poraba octavie 1.2TSI računaj okoli 8 kombinirane zmerne vožnje. Na AC pri potovalni
okrog 130 ti bo polno naložen s klimo pokuril 7-7.5. Mogoče še celo kak deci več.
Mislim, da se ti ekonomska računica ne izide. Megane bistveno dražji za vzdrževat ni,
pri porabi pa tudi ne boš doživel preskoka.
Notranjost je pri octavii bolj ergonomska, zunanjost je pri meganu mogoče celo malce
lepša. Nekih bistvenih razlik ni.
Sicer pa jaz osebno mislim da je v ozadju še kakšna stvar, ki je ne želiš razkrit - ne vem
zakaj ampak imam tak občutek, če sem narobe ocenil in te kakorkoli s tem užalil se ti opravičujem.

@Speedfreak: res misliš da mu ne bo dovolj? Po papirjih ima octavia 24Nm več naovra končna je ista pospešek
do 100 0.5sec boljši? Če mu je atmosferski 1.6 dovolj mu sigurno bo dovolj tudi 1.2TSI. Res pa
da to ni raketa, logično, med drugim tudi dotični megane ni ravno pojem športnosti kajne.. :roll:

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Ne jul 24, 2011 1:28 pm

Kar se tiče menjave, je takole: Če boš danes menjal Megana za Octavijo boš izgubil približno polovico nabavne vrednosti vozila. Če ga voziš še nekaj let bo počasi izgubil skoraj vso vrednost in razlika za doplačilo bo temu primerno večja. Do sedaj nisi imel z Meganom nobenih stroškov, razen rednega vzdrževanja. Počasi pa se bliža čas, ko bo potrebno narediti velik servis. Pooblaščeni servis te bo z lahkoto obral za slabega tisočaka. V naslednjih letih k temu dodaj še kakšno manjše popravilo (menjava zavornih oblog in diskov, morda kakšen končnik ipd, nabava novih gum...). Če vsa popravila prišteješ izgubi vrednosti v prihodnjih letih boš hitro ugotovil, da letni strošek ni kaj dosti drugačen kot v prvih letih lastništva, ko v avtomobil ne vlagaš nič, močno pa izgublja na vrednosti.

Pri Octaviji se zadeve ne bodo bistveno spremenile. Octavija je ergonomsko malce drugačna - trša in na pogled bolj dolgočasna, so pa materiali zelo kakovostni in trajni. Porostorsko je malce večja od Megana. Predvsem na zadnji klopi in v prtljažniku, ki je nekoliko bolj oglat. Če si sedaj zadovoljen z Renaultovim 1.6 motorjem bi moral zadoščati tudi 1.2 TSI. Dobra lastnost TSI motorja je več navora v vrtljajih kjer voziš večino časa, ni pa dirkalnik in končne zmogljivosti niso bistveno drugačne od Meganovih. Dobra stran TSI motorja je ima verigo in zato odpade velik servis. Cene rednih servisov bi morale biti malce nižje od Renaultovih (govrim o kakšnem desetaku ali dveh razlike). Seveda pa ima TSI tudi slabo strani - turbino, ki je potencialno lahko velik strošek.

Načeloma za menjavo še nimaš racionalnega razloga. Glede na to, da je želja po menjavi dovolj velika pa preizkusi še Octavijo. Ne pričakuj prevelikega napredka z menjavo.

V tvojem primeru je dilema med: obdržati sedanji avtomobil, imeti z njim nekaj večje stroške z rednim vzdrževanjem (velik servis, nove gume in kakšna malenkost), kdaj pa kdaj zapraviti kakšno popoldne na servisu, da se vse skupaj uredi, ali pa kupiti nov avtomobil in se naslednja 4 leta voziti brez skrbi, saj bodo morebitne napaka odpravljene na račun garancije. Osebno bi se odločil za zamenjavo, če ti tisti tisočak ali morda dva kolikor bo zamenjava dražja ne predstavlja ovire. Konec kncev je tudi občutek ko se vsedeš v nov avtomobil nekaj vreden - to pa je že subjektivna ocena, o kateri ne moremo soditi drugi.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Ne jul 24, 2011 1:35 pm

Badzo je napisal/-a:eni odgovori so dobri velika večina pa ni bistveno kiksnila.

Avto prodajat ravno po času v katerem je padec vrednosti grafično gledano najbolj strm,
je malo zgrešeno - sploh če na avtu resnično ni nobenih napak (to veš samo ti).
Pa tudi ne vrjamem da bi jih izpostavljal tu kjer veliko ljudi bere, ker s tem posledično
sam sebi pljuvaš v skledo - ampak kot rečeno ti že veš zakaj bi avto dal.
Servisi za octavio pridejo med 130-140eur, megane ne sme biti bistveno dražji.
Poraba octavie 1.2TSI računaj okoli 8 kombinirane zmerne vožnje. Na AC pri potovalni
okrog 130 ti bo polno naložen s klimo pokuril 7-7.5. Mogoče še celo kak deci več.
Mislim, da se ti ekonomska računica ne izide. Megane bistveno dražji za vzdrževat ni,
pri porabi pa tudi ne boš doživel preskoka.
Notranjost je pri octavii bolj ergonomska, zunanjost je pri meganu mogoče celo malce
lepša. Nekih bistvenih razlik ni.
Sicer pa jaz osebno mislim da je v ozadju še kakšna stvar, ki je ne želiš razkrit - ne vem
zakaj ampak imam tak občutek, če sem narobe ocenil in te kakorkoli s tem užalil se ti opravičujem.

@Speedfreak: res misliš da mu ne bo dovolj? Po papirjih ima octavia 24Nm več naovra končna je ista pospešek
do 100 0.5sec boljši? Če mu je atmosferski 1.6 dovolj mu sigurno bo dovolj tudi 1.2TSI. Res pa
da to ni raketa, logično, med drugim tudi dotični megane ni ravno pojem športnosti kajne.. :roll:

Nisem rekel da njemu ne bo dovolj, ampak nasplošno 1.2 tsi ni čisto dovolj za tako octavio, sploh naloženo. Sem imel polota s tem motorjem, ki je kar nekaj kil lažji in vem, da ga še posebaj na AC zelo hitro zmanjka. Je pa res, da če mu je sedanji motor dovolj, potem mu bo tudi 1.2 tsi dovolj.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov