Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

ribcek
Novinec

karavan ali limuzina

Napisal/-a ribcek Po avg 08, 2011 1:29 pm

zdravo, lahko se razvije tule debata, ste, ko ste kupovali avto (nov, star) odločali o karavanu ali limuzini. Ste potem, ko niste našli npr. ustrezno vozilo karavan izvedbe, odločili za limuzinsko izvedbo iste znamke in obratno?

Kaj je bilo odločilnega enemu ali drugemu v prid.

p.s. aja, pa napišite seveda še za katero znamko vozila gre
Vse kar zmorem.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Re: karavan ali limuzina

Napisal/-a ~toMmy~ Po avg 08, 2011 1:40 pm

Rahlo banalna tema... Drugače je pa karavan ponavadi precej bolj prostoren, uporaben in pregleden. Na zadnjih sedežih je zaradi višjega stropa več prostora za glavo, pogosto tudi za noge. Prtljažnik je večji, ima pri večini raven nakladalni rob in veliko odprtino, da se ti ni treba polomit, da kaj spraviš v in iz njega.

Je pa dražji in zadnja šipa oz. havba se hitro umaže od praha in vode.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika To avg 09, 2011 5:01 pm

Meni je karavanska izvedba pri veliki večini avtov enostavno lepša, si pa mislim, da imajo pri končni odločitvi največjo težo konkretne potrebe lastnika.
Protonika ima bullbar.

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa To avg 09, 2011 5:54 pm

Mene pa zanima, kakšna je razlika v vožnji med karavanom in limuzino. Grejo karavani v povprečju slabše čez ovinke zaradi večje teže zadaj? bolj specifično me zanima razlika med Alfo 156 limuzino in sportwagon, vendar bom vesel kakršnega koli odgovora. limuzina ima premajhen prtljažnik, vendar nočem avta v katerem bi se počutil kot da vozim kombi

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To avg 09, 2011 6:05 pm

Klobasa je napisal/-a:Mene pa zanima, kakšna je razlika v vožnji med karavanom in limuzino. Grejo karavani v povprečju slabše čez ovinke zaradi večje teže zadaj? bolj specifično me zanima razlika med Alfo 156 limuzino in sportwagon, vendar bom vesel kakršnega koli odgovora. limuzina ima premajhen prtljažnik, vendar nočem avta v katerem bi se počutil kot da vozim kombi

Karavani so malenkost težji ter imajo za odtenek slabšo aerodinamiko, to je pa tudi vse. Med vožnjo pa tega ne boš nikoli opazil ;)
Tudi karavana se da konkretno sterat po ovinkih :twisted:

Meni je karavanska izvedba pri veliki večini avtov enostavno lepša

Meni so bili tudi prej karavani lepši, zdaj so mi pa limuzine, vsaj v večini primerov. :)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ To avg 09, 2011 6:19 pm

156 SW ima enako medosno kot limuzina, skupno je pa le 11mm daljša. Poleg tega je njen zadek bolj "športno" in ne toliko uporabno oblikovan, tako da zelo dvomim, da je kaka opazna razlika v voznih lastnostih.

Meni so tudi karavani večinoma lepši.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 To avg 09, 2011 8:13 pm

Imel sem tri karavane zaporedoma in sedaj limuzina. Čaprav imam familijo sem limo vzel pač zato, ker nisem najdu pametnega karavana. Kar pa se tiče prostora v gepeku ( prtljažnik ) pa sta skoraj identična. Gre pa se za renault laguno. :D :D

lp

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero To avg 09, 2011 8:26 pm

Hjo, iskali karavan kupili limuzino :D

Kaj je prevladalo: slovensko vozilo, dizel z realnimi 90.000 km, lepo ohranjen za 4 leta star. Isti dan smo hoteli it gledat nekaj iz uvoza, pa smo hyundaja slučajno opazl , šli pogledat in se kar odločil( prej sevda preverl ( zgodovina, lak, servis). Verjetno bi kupila karavan ( megane , focus, astra,...) a v času nakupa ni bilo ničesar pametnega na trgu kar pa je bilo pa je imelo ceno zlatarsko.

Aja šla pa sva iz fiat bravota na hyundai sonato.....
Božiček je car, eno noč na leto dela, ostalo ma dopust......

zany
Uporabnik

Napisal/-a zany To avg 09, 2011 8:37 pm

Predvsem je razlika, da je karavan malenkost prostornejši(predvsem glave zadaj in kolena), in pa dosti lažje je nekaj naložit v prtljažnik kot pa pri limuzini, kjer je kljub velikemu prtlažnemu prostoru, sama odprtina zelo majhna in včasih predstavlja pravi problem prevažat daljše stvari.

hnoda
Novinec

Napisal/-a hnoda To avg 09, 2011 8:47 pm

Če se veliko voziš in parkiraš po mestu ima prednost limuzina in obratno. Saj najprej si rečeš da je itak vseeno, ampak ni :)

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To avg 09, 2011 8:51 pm

zany je napisal/-a:Predvsem je razlika, da je karavan malenkost prostornejši(predvsem glave zadaj in kolena), in pa dosti lažje je nekaj naložit v prtljažnik kot pa pri limuzini, kjer je kljub velikemu prtlažnemu prostoru, sama odprtina zelo majhna in včasih predstavlja pravi problem prevažat daljše stvari.

So tudi limuzine, kjer ta argument pade v vodo:
Škoda Superb (novi model, prtljažna vrata se odpirajo na 2 načina), Ford Mondeo(5-vratni), Opel Insignia (5-vratna), pa verjetno se še kakšen najde ;)

zany
Uporabnik

Napisal/-a zany To avg 09, 2011 9:01 pm

peroRS je napisal/-a:
zany je napisal/-a:Predvsem je razlika, da je karavan malenkost prostornejši(predvsem glave zadaj in kolena), in pa dosti lažje je nekaj naložit v prtljažnik kot pa pri limuzini, kjer je kljub velikemu prtlažnemu prostoru, sama odprtina zelo majhna in včasih predstavlja pravi problem prevažat daljše stvari.

Škoda Superb (novi model, prtljažna vrata se odpirajo na 2 načina), Ford Mondeo(5-vratni), Opel Insignia (5-vratna), pa verjetno se še kakšen najde ;)

evo, na to sem pa res čisto pozabil. V mislih sem imel predvsem limuzine(a4,bmw3, kjer je ta dostop res omejen). :D

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ To avg 09, 2011 11:41 pm

zany je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:

evo, na to sem pa res čisto pozabil. V mislih sem imel predvsem limuzine(a4,bmw3, kjer je ta dostop res omejen). :D

Tudi pri bolj praktičnih limuzinah je še vedno problem višina prtljažnika in neroden nakladalni rob, ki je pri karavanih praviloma raven.
Slika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr avg 10, 2011 12:01 am

~toMmy~ je napisal/-a:
zany je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:

Tudi pri bolj praktičnih limuzinah je še vedno problem višina prtljažnika in neroden nakladalni rob, ki je pri karavanih praviloma raven.

Tudi za to obstaja rešitev...dvojno dno prtljažnika. No ja, vsaj pri Škodah (Octavia, Superb) vem da se ga lahko naroči, tako pri limuzinah kot pri karavanih in je potem nakladalni rob raven. Se pa na ta račun zmanjša višina prtljažnika (je pa dvojno dno narejeno tako, da ga lahko kadarkoli vzameš ven iz prtljažnika. Kot en zelo velik kovček) :)

Čeprav mene osebno ne moti nakladalni rob, pa veliko stvari prevažam v prtljažniku, tudi zelo velikih in težkih. Raje vidim, da je prtljažnik maksimalno izkoriščen. ;)

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr avg 10, 2011 12:10 am

peroRS je napisal/-a:

Ti avti ne spadajo ravno med limuzine, ampak med kombilmuzine oz. po ang. hatchback-e - čeprav je terminologija tu nekoliko "zamegljena". Avtor teme bi moral natančneje opredelit kaj točno sprašuje, čeprav mi je sama tema nekoliko nesmislena oz. spominja na raziskavo...

Pri meni je ponavadi estetika pred funkcijo in se na račun tega pač včasih bolj matram z neuporabnostjo limuzine, zato karavani pač odpadejo. Limuzinski dizajn je enostavno lepše uravnotežen, ime lepše proporce in ne izgleda kot krsta.

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Sr avg 10, 2011 12:11 am

King1 je napisal/-a:Imel sem tri karavane zaporedoma in sedaj limuzina. Čaprav imam familijo sem limo vzel pač zato, ker nisem najdu pametnega karavana. Kar pa se tiče prostora v gepeku ( prtljažnik ) pa sta skoraj identična. Gre pa se za renault laguno. :D :D

lp

Identična ni. Razlike je dobrih 30-40l.

Pa takega nakladalnega prostora tud nima limuzina...
Slika

Uporabniški avatar
Renault VG
Uporabnik

Napisal/-a Renault VG Sr avg 10, 2011 6:23 am

Razlika je točno 45l
Laguna II berline 430l
Laguna II grandtour 475l
Drugač pa je Laguna tudi kombilimuzina.

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Sr avg 10, 2011 6:40 am

Kaj si hotel povedat z kombilimuzino...clio je tud, twingo isto =)

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Sr avg 10, 2011 6:52 am

Da primaknem še svojih par besed.

Debata karavan vs. limuzina je povsem nesmiselna. Karoserijski različici sta namenjeni povsem drugačni ciljni publiki. Limuzina je klasika, ki je namenjena predvsem ljudem ki potujejo z malo prtljage oz. v prtljažnik nalagajo predvsem vrečke iz nakupovalnih centrov in kakšen kovček. Medtem ko so karavani namenjeni ljudem ki s sabo tovorijo kup prtljaga ali opreme.

Tudi o estetskem izgledu je težko soditi, saj imajo vsake oči svojega malarja.

Osebno sem pristaš karavanov zaradi njihove uporabnosti. Kadar potujem na dopust rad s sabo vzamem precej opreme in tudi prosti čas se trudim preživljati aktivno. Takrat velik prtljažnik pride še kako prav. Opazil sem, da je karavan bolj prostoren na zadnjih sedežih, saj se streha ne spušča tako strmo kot pri večini limuzin, zato je za glave sopotnikov precej več prostora. Tudi dodaten par bočnih stekel naredi svoje in pri vožnji vzvratno je avtomobil precej bolj pregleden. V dolžini med limuzino in karavanom ni večjih razlik, zato je tudi vožnja precej podobna kot z limuzino. Zaradi ravnega zadka je odprtina zadnjih vrat v primejavi s klasično limuzino nekajkrat večja - lažje natovarjanje večjih kosov tovora. Tudi možnost nakladanja do stropa pride pogosto prav. Sama prostornina prtljažnika pri tovorjenju ponavadi ne igra pomembne vloge, temveč skrajne dimenzije (višina, širina in globina), ki so največkrat omejujoč faktor pri prevozu tovora. Tu je karavan v veliki prednosti pred limuzinami (tudi petvratnimi).

Med slabimi lastnostmi karavana gre izpostaviti oglat zadnji del karoserije, ki povzroča več vrtinčenja zraka okrog zadka in posledično poskrbi za več umazanije na zadnji šipi. Zato imajo vsi karavani brisalec na zadnji šipi. Pri vožnji v dežju ali po makadamskih cestah se izkaže za zelo koristnega. Ob dovolj pogosti porabi, pa se izkaže, da je tudi zaradi tega karavan bolj pregleden zadaj kot limuzine, ki so večinoma brez brisalca. Tudi s parkiranjem ni večjih težav, ko se ga enkrat navadiš. Ravna/skoraj ravna zadnja šipa pa je pri parkiranju blizu ovire lahko celo v pomoč, saj ne skriva zadka ki ga voznik ne vidi, kot se je dogajalo pri nekaterih limuzinah.

Če na kratko povzamem. Razlika med karavanom in limuzino največja v namenu/uporabnosti, kjer karavan prednjači predvsem zaradi večje prilagodljivosti tovornega prostora in malce boljše preglednosti zadaj. Oblika je precej subjektivna zadeva, saj je danes na trgu kar nekaj zelo všečnih limuzin in karavanov. Največja razlika med obema različicama je v nabavni vrednosti, kjer so limuzine opazno cenejše. Glede na napisano je odločitev pri nakupu dokaj enostavna, saj jo določajo potrebe in želje posameznika. Dokler govorimo o istem modelu/znamki in le o karoserijskih različicah, pa so tudi stroški vzdrževanja enaki. Razlika v porabi goriva pa je skoraj zanemarljiva, saj kravan zaradi malce slabše aerodinamike porabi le kakšen deciliter goriva več.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Sr avg 10, 2011 7:13 am

Sem podobnega mnenja kot Tristan pred mano, z eno dodatno pripombo - limuzina pogoltne še pa još, problem je le dimenzija tovora oz. omejenost nakladalnega prostora. Sam sem imel prej Mondea Mk3 karavan, ki je bil super uporaben avto (vanj je šlo praktično celo ležišče 140x200). Sedaj imam limuzinsko varijanto, ki mi je estetsko gledano lepša, ampak zavoljo diete "ritke" nekoliko manj uporabna. Vanj stlačim še vedno ogromno, zatakne se zgolj pri višjih predmetih (raznorazne škatle).

Kar se tiče voznih lastnosti, neke hude razlike povprečen človek ne bo opazil so pa praviloma karavani težji, z nekaj več mase zadaj in povprečno višje.

LpF
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 18 gostov