Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

dejankr19
Nov uporabnik

Audi A4 VS Ford S-Max

Napisal/-a dejankr19 Po avg 08, 2011 11:27 pm

Živjo

Trenutno imam Audi A4 Avant, l.2004 in počasi imamo namen menjat avto. Ker je A4 ka včasih kar malo pretesna, A6 ka, novejši model pa je absolutno predraga, sem začel pogledovati za S-Maxom (letnik 2010), ki mi vedno bolj "meša glavo". Ampak s Fordom nimam popolnoma nobenih izkušenj. Sploh pa, kako je iti iz Audija na Forda, poizkusil sem voziti prijateljevega Fokusa - za mene katastrofa, če bi šel iz A4 na kaj takega.

Je mogoče tu kdo, ki ima izkušnje tako z A4, kot z S-Max om? Predvsem me zanima primerjava, razlike.

Mogoče tudi na splošno kakšne izkušnje z S-Max on - sama vožnja, se drži ceste (pri A4 ki recimo pri 200 sploh ne čutim, da grem toliko - tiho, mirno, ne skače po cesti), kakšna je sama vožnja, je kvalitetna, ali je "gajbica"

Hvala vam za mnenja

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Re: Audi A4 VS Ford S-Max

Napisal/-a DragonForce Po avg 08, 2011 11:34 pm

Kaj pa je bilo toliko narobe s Focusom? Saj ima še vedno eno izmed najboljših podvozij, ravno pravi kompromis med udobno vožnjo in dobro lego.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po avg 08, 2011 11:39 pm

DragonForce je napisal/-a:Kaj pa je bilo toliko narobe s Focusom? Saj ima še vedno eno izmed najboljših podvozij, ravno pravi kompromis med udobno vožnjo in dobro lego.

Verjetno položaj za volanom ipd.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard To avg 09, 2011 12:56 am

Vedno ko greš vozit avto, ki je klaso nižje se zdi slabše, saj je vožnja glasnejša (zvočna izolacija je slabša - bolj slišiš gume, cesto, piš vetra), sploh če je motor šibkejši in posledično pri višjih hitrostih glasen, avto je tudi manj udoben, pri višjih hitrostih manj stabilen, čutiš da je lažji oz. manj masiven,...

Ford S-Max bazira na enaki osnovi kot Mondeo, zato se tudi (domnevam) podobno peljeta, a ker da ima S-Max opazno višje težišče je Mondeo po ovinkih definitivno bolj suveren, ampak pri enoprostorich je na prvem mestu vse drugo kot lega v ovinkih, čeprav so Fordi zadnjih let znani po tem da se precej dobro peljejo skozi ovinke. Recimo prejšna generacija Ford Mondea si je delila 3. mesto na nemškem Master testu l. 05 (test voznih lasnosti, handlinga, trakcije,...) z MB C-klaso, Audi A4 (B7) sploh ni bil med prvimi tremi... toliko za predstavo.

Jaz bi na tvojem mestu kupil 2-3 leta starega Audija A6 Avant, za ceno Ford S-maxa - in tako imaš dovolj prostora v prtljažniku, ob tem se pa pelješ precej tišje, udobneje in na višjem nivoju kot sedaj v A4-ki.

dejankr19
Nov uporabnik

Napisal/-a dejankr19 To avg 09, 2011 2:52 am

No saj ravno to sem imel v mislih - glede na to, da sem že štiri leta na Audiju, ne mislim it sedaj na kaj slabšega

Za primerjavo: Moja A4ka je zadnje leto modela 01-04. Mami ima Megana CC, l. 2007. Posodil sem moj avto, ko so šli v Belgijo in komaj čakal, kdaj ga dobim nazaj, ker se mi je Megan zdel katastrofa - po avtocesti je plesal, veter ropotal, motor se je slišal.... Od veselja sem se peljal en krog, ko sem dobil mojega nazaj :).

Nebi rad sedaj za avto dal 20 - 25k, potem bi bil pa bolj zadovoljen s to A4 ko, ki jo imam sedaj. Ker včeraj sem šel v salon gledat S-Maxa, drugače mi je všeč in je ogromen (sem se ustrašil, če bom sploh otroke našel zadaj :)) Ampak ko si enkrat navaj na udobje, tišino med vožnjo, da je avto prilepljen na cesto ne glede na hitrost, ipd...

ABOARD
Nov uporabnik

Napisal/-a ABOARD To avg 09, 2011 8:58 am

dejankr19 je napisal/-a:No saj ravno to sem imel v mislih - glede na to, da sem že štiri leta na Audiju, ne mislim it sedaj na kaj slabšega

Za primerjavo: Moja A4ka je zadnje leto modela 01-04. Mami ima Megana CC, l. 2007. Posodil sem moj avto, ko so šli v Belgijo in komaj čakal, kdaj ga dobim nazaj, ker se mi je Megan zdel katastrofa - po avtocesti je plesal, veter ropotal, motor se je slišal.... Od veselja sem se peljal en krog, ko sem dobil mojega nazaj :).

Nebi rad sedaj za avto dal 20 - 25k, potem bi bil pa bolj zadovoljen s to A4 ko, ki jo imam sedaj. Ker včeraj sem šel v salon gledat S-Maxa, drugače mi je všeč in je ogromen (sem se ustrašil, če bom sploh otroke našel zadaj :)) Ampak ko si enkrat navaj na udobje, tišino med vožnjo, da je avto prilepljen na cesto ne glede na hitrost, ipd...

Mislim, tipični predsodki. Recimo za mene stara a4 sploh ni pojem dobre lege na cesti, handlinga, nagibanja in podobno. Prej nasprotno. Z mondeotom se peljem precej boljše, v bistvu neprimerljivo zame no. Pri 220 se tudi čudovito pelješ, čeprav je moteč zvok motorja. Kvaliteta izdelave med staro a4 in novim s maxom ne bi smela bit veliko boljša v prid stari a4, če sploh je?! Poleg tega ima vsaj nov smax par tehničnih zadev, danes sicer samoumevnih, o katerih so leta 2004 še samo razmišljali.
Osebno menim, da je tebi point preseravanje in čisto nič drugega, pa brez zamere. Vsak, ki kaj ve cenah, mu je jasno, da stara a4 baš nima cene, da bi se človek lahk preseraval. Ok, če bi mel a4 letnik 2010 bi se z vsem s tabo strinjal, ampak letnik 2004? Hm... :ue
Le glede zvočne zatesnjenosti je a4 mogoče v prednosti, težko je to na pamet rečt. Vem, da je recimo a3 tišja od golfa,leona,octavie in posledično verjetno od vseh konkurentov.

Uporabniški avatar
Sasqa
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a Sasqa To avg 09, 2011 9:23 am

Pozdravljeni

Če bi se jaz na vašem mestu odločal, bi naredil tako, kot je že eden predhodnik omenil. Glede na to, da ste se navadili na audija, bi na vašem mestu vzel kakšno dve leti staro A6 (ohranjeno, redno servisirano, s poznano zgodovino, itd.) ter ostal na audiju, razen če je govora o povsem novem avtomobilu, potem A6 res ne pride v poštev, saj je cena od 40k€ navzgor. Tudi sam imam A4-ko B7, pa se mi je v začetku zdela zelo velik avto, s časoma pa postane premajhen. Razlika v prostornosti (za moj občutek, ko sem pomerjal) med A4-ko in A6-tko je pa kar precejšnja. Lego, udobje ipd. pri višjih hitrostih na avtocesti lahko tudi sam potrdim za A4-ko. Kar se pa tiče lege v ovinkih, je zaradi quattro-a (v mojem primeru) dobra, verjamem, da bi pri s-line podvozju bila še boljša, vendar mi z navadnim podvozjem deluje, kot nekakšna težka 'krava' po velikih ovinkih, zraven tega pa po zasneženi cesti in v ovinkih hitro gre nos po svoje (dokler elektronika oz. šofer s svojimi refleksi ne naredi po svoje). Je pa zaradi nekoliko mehkejšega podvozja (čeprav ni ravno mehko napram francozom), vožnja po naših luknjastih in vzvalovanih cestah prijetnejša.

Torej če ni problem rabljena A6-tka, gre moj glas k A6-tki (prostornost, udobje, itd.). Fordov ne poznam, zato ga ne morem komentirati.

Drugače pa še ena alternativa v rangu starosti vaše sedanje štirice. Dve različici pasata nazaj (modelno leto od 2001-2005 Variant), ta verzija je imela kar precej več prostora, kot ga premore moja štirka (B7), tako v prtljažnem kot potniškem prostoru. Vozne lastnosti pa so tudi na nivoju.

Ali pa kakšen superb karavan? - to pa je pojem prostornosti... - sedel vanjga v salonu in se čudil... zadaj prostora, kot bi sedel v dnevni sobi :roll:

Lp
Saša
Vaša teorija je nora, a vprašanje, ki nas razdvaja je le, ali je dovolj nora, da bi lahko bila pravilna (N. B.)

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 To avg 09, 2011 10:09 am

Odvino koliko si "mahnjen" na znamke. Dejstvo je da to kar ti opisuješ ponuja novi superb in ne rabljeni S-max ali A6. Svrtujem ti, da se vsaj dogovoriš za testno vožnjo s Superbom, pa se boš potem lažje odločil. (ali pa težje :) )

Se pa strinjam da je A6 boljši avto, ampak samo v kombinaciji s 3.0 TDI. Če bi gledal novi model novega A6, potem ja. 3 leta starega pa nebi vzel in dal 25 jurjev za star model. Poleg tega so A6 poslovni avti in posledično z ohoho kilometrov.

Škoda da nima Superb 3.0TDI-ja za cca 35 jurjev. VW možje že vejo zakaj se bojijo konkurence.

Tale mi je nenormalno všeč
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4942078&show=1
Slika

dejankr19
Nov uporabnik

Napisal/-a dejankr19 To avg 09, 2011 12:15 pm

Joj smo nekateri nataknjeni :) Lepo sem povedal, da mislim (verjetno) menjat avto in zato sem prosil za kakšno mnenje (ali konkretne izkušnje). Če bi mislil, da je A4 l. 2004 boljša od S-maxa, sploh nebi razmišljal in bi lepo vozil mojo A4 še 100 let.
Tudi jaz sem dolgo mislil, da so le predsodki imeti Audija, dokler ga nisem sam imel. Predno sem ga kupil, sem imel 407SW (novega). Ko je bil star eno leto, sem ga zamenjal za tri leta staro A4 in z njo sem neprimerno bolj zadovoljen.

Kar pa se tiče Mondeota, ga pa ne poznam - prej sem imel večinoma Ople. Ker pa ne poznam pa sprešujem za mnenja, izkušnje. Ker če se bom odločil menjat avto, bo novi verjetno okoli 20-25k (vsaj tisto kar sem gledal - S-max (l.2010), ali A6 (l.2007-08) in ne mislim bit potem na koncu razočaran z izbiro.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To avg 09, 2011 12:20 pm

Kaj pa praviš na novega Superba?
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

dejankr19
Nov uporabnik

Napisal/-a dejankr19 To avg 09, 2011 7:42 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Kaj pa praviš na novega Superba?

Superba ne poznam. Od škode poznam Felicio, ki mi je katastrofa od avta in Octavio, ki pa je tako tako. Sicer vredu avto, ampak ne toliko, da bi šel z A4 ke nanjo. Superba pa ne poznam, ampak bom si ga pa ogledal.

JG2
Novinec

Napisal/-a JG2 To avg 09, 2011 7:59 pm

Osebno bi izbral karavana, sicer nimam izkušenj z enoprostorci, vendar imam občutek, da je vožnja s karavani vseeno lepša.

Še par predlogov:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5024358&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4824852&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4293705&show=1
Zadnji je nov, ki pa je meni vsekakor občutno bolj posrečena izbira kot kakšna Škoda, VW, ...

zany
Uporabnik

Napisal/-a zany To avg 09, 2011 8:30 pm

Kot si sam povedal, ko si presedlal iz peugota na audija si videl kakšna je resnična razlika v kvaliteti. Kot ti je že nekdo omenjal prej, jaz bi za tem, kar sprašuješ definitvno gledal audija a6, po možnosti avant. Brat ima audija a4 in se mi je zdel kar velik, dokler oče ni domov pripeljal passata in je prostora v passatu občutno več. Je pa a6 krepko večji od a4.

V s-maxu pa sem se le nekajkrat peljal kot sopotnik, moreš bit kar biser da ti v takšnem avtu zmanjka prostora. Naspološno je že za vse forde znano, da imajo super lego in vozne lastnosti, bi bila pa razlika kar občutno velika it iz audija na forda.Še posebej ker je enoprostorec in je pri visokih hitrostih dosti bolj nemiren in glasen. Sem pa prepričan da takšne kvalitete pri fordu ne boš dobil kot bi jo dobil pri audiju. Sedaj je povsem odvisno ali ti glavno vlogo igra prostornost, kjer zmaga s-max, ali pa ostaneš pri audiju. Jaz bi se na tvojem mestu odločil za slednjega.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron To avg 09, 2011 8:32 pm

Zdravo!

Sam vozim S-max, in lahko rečem, da je lega zelo dobra, čeprav gre za enoporstorca, ki sploh ni tako lahek (1,8t) se pelje zelo suvereno skozi ovinke, tudi hitrosti se ne čuti. Res se lepo pelje.

Če primerjam med passatom 3C in S-maxom, prvo kar opaziš ko se vsedeš za volan je širina in višje sedenje (S-max) - moraš se navadit, potem je pa to kar prijetno. Motorja sta oba 2.0 TDI (oz TDCI) 140 KM, passat je malenkost bolj živahen (kljub 4motion), poraba je pri obeh od 6,5 pa do 7 (normalna mešana vožnja). Prosoren je S-max bistveno bolj (predvsem širina) in pa zadaj sto trije normalni ločeni sedeži, tudi tri otroške sedeže lahko daš na zadnjo klop, brez da se tiščijo. V passata sicer tudi grejo 3 sedeži, ampak so od vrat do vrat, naslonjeni eden na drugega.

Kar se tiče prostora pa A4 in S-max enostavno ne moreš primerjat (čisto drug razred avtomobila), S-max je full prostoren, A4 pa ni ravno neki biser prostornosti (vsaj po mojih izkušnjah je passat prostornejši od A4).

Najboljše da greš na testno vožnjo z S-maxom in boš videl če ti odgovarja.

Mogoče FORD res ni tako premium kot AUDI, ampak S-MAX je res dober, tako oblikovno kot v vožnji in tudi pri prostornosti!! Pa nisem nek pristaš forda, za S-maxa sem se odločil ker mi je bil enostavno boljši od espacea in starega sharana.

Uporabniški avatar
dottore
Stalni uporabnik

Kraj: "sončna stran Slavnika"

Napisal/-a dottore To avg 09, 2011 8:39 pm

Za ta dnar bi pogledal za čim takim: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4897482&show=1 :D
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov