Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

_Lejla_
Nov uporabnik

Mlad voznik - kupiti novejši ali raje bolj rabljen avto?

Napisal/-a _Lejla_ Po avg 22, 2011 4:39 pm

Čez kak mesec ali dva bom opravila vozniški izpit. Namen imam kmalu za tem kupiti vozilo, saj ga rabim, ker se vozim 40 km stran v službo (v eno smer). Sedaj sem v razcepu in ne vem, ali je pametneje kupiti novejši avto - star kake 4-5 let, ali 10 let starega, da ga nemara ne obdrajsam na prvem parkingu in ki ga ne bo škoda :D ... Po drugi strani spet razmišljam, ali naj raje kupim novejšega, da ga bi imela dlje časa?

Kaj je glede na dane okoliščine najbolj smotrno? Pri tem me tudi zanima, katera vozila priporočate in katera imajo nizko porabo? Je pametno v tem oziru obvezno razmišljati samo o dizlu?

Hvala za odgovore,
Lejla :)

krimič
Novinec

Re: Mlad voznik - kupiti novejši ali raje bolj rabljen avto?

Napisal/-a krimič Po avg 22, 2011 5:16 pm

Če imaš denar vsekakor novejšega in mogoče kasko pa je. S starimi jajci so hitro problemi, še posebej za žensko.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Po avg 22, 2011 9:48 pm

Raje novejše a po pameti, nategovanje je še vedno popularno.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek To avg 23, 2011 12:47 am

star avto je res poceni, tudi deli ampak se (vsaj večina) tudi bolj kvari saj ima že leta

jaz bi vam priporočal nakup avta med 4000 in 5000€ ti avti niso tako stari, niso pa tudi nevem kako dragi, in če se ga kje

podrajsa ni tak bawbaw kot pri novem(0-3 let starem)

aja, pri nakupu obvezno s seboj mehanika

lp
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To avg 23, 2011 6:11 am

Najboljš je kupt čist nov avto, ker tako kot mirkaš novega, rabljenega ne boš nikoli.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael To avg 23, 2011 8:26 am

Živjo!

To da si mladi voznik pri nakupu avtomobila igra ravno toliko, kot lanski sneg pri krotenju današnje vročine. Dobro, če bi spraševala, ali kupiti avto z 240 ali z 265 konji, bi se res vprašal, ali dat mlademu vozniku tako makino v roke, ampak pri nakupu zemeljske konjenice, pa je vseeno. Edino kar bi svetoval je mogoče to, da si kot mlada voznica daš vgraditi / doplačaš park senzorje - zna kakšen ris in kakega stotaka € rešiti ter ESP (elektronski nadzor stabilnosti).

Drugače pa si kupi avtomobil, katerega si sposobna vzdrževati in ti ta ne predstavlja stroška "polovice plače" - kot to delajo večina folka, samo da sosedu pokaže kaj ima. V mislih imam mesečno kreditno obveznost, stroške servisev, redno vzdrževanje itnp. Če boš npr. kupila nov avto, potem lahko od trgovca zahteveš cene servisev do npr. 120.000 prevoženih km in upoštevaš to kot redni strošek. Prednosti novega avtomobila mislim da so jasne in stroški tudi (kasko, servisi na uradnem servisu), rabljen pa ima spet svoje prednosti in pasti. Če kupiš neko staro kripo za par jurjev ne rabiš kaska, servisiraš lahko pri komu brez računa in plačila DDV lahko pa te preseneti kakšna neželjena okvara in kdo te lahko nategne že pri nakupu (kakšnega sposobnega kolega s seboj). Pri rabljenih avtomobilih je ponavadi še tako, da lahko po nakupu (razen če maš res srečo) pripraviš od 400 do 1000 €, da opraviš en konkreten servis na avtomobilu, da se potem lahko voziš brez skrbi. Glede velikosti avtomobila je pa tako: velja načeloma večje je praviloma varnejše, vendar tudi večje pomeni tudi praviloma dražje.

Lahko poglej kateri avtomobili so ti všeč, koliko lahko daš zanj na mesec, napiši, potem pa lahko začnemo razpravo kaj kupit :). Preprost izračun mi je pokazal, da boš letno naredila ene 25.000 km, relacije nimaš zelo dolge, tako da bi za takšen primer sam poiskal enega dizla nizke prostornine - torej iz razreda Polo, Ibiza, Citroen C3,..

_Lejla_
Nov uporabnik

Napisal/-a _Lejla_ To avg 23, 2011 2:56 pm

@Kael:

Najverjetneje se bom res odločila za malček rabljeno vozilo. Je pa tako, da v kolikor bom vzela vozilo letnik 2004-6, da bom rabila vzet leasing. Prvo kot prvo, če bom že kupovala tako vozilo, me zanima, ali mi bo avtohiša sploh vozilo dala na leasing (zaposlena sem za določen čas, že drugo leto, pogodbo so mi podaljšali še za 1 leto)? Polog za vozilo bi pa bil v vrednosti starega vozila (1500-2000 €).

V tem primeru me zaradi ugodnih plačilnih pogojev zanima nakup vozila Opel Corsa (verjetno dizel). Kaj veš o njemu? Istočasno pa bi jo vzela pri www.avto.net/sawal , ker ti ob financiranju za ves čas zastonj podarijo kasko. Ampak da se ne zaletimo, kako se obnese rabljena Corsa na dolgi rok?

V kolikor pa bi kupovala 10 let star avto, sem skoraj ziher, da bi vzela Fiatov Punto (ampak bencin). Vedno več slišim o tem, da Fiat ni dober, da se rad kvari in podobno, vendar za moje potrebe mi po velikosti, porabi, itd ustreza (če pač govorimo o 10 let starem avtu, seveda srce bi kaj več :D). S tem da tu ni neke blazne škode, če ga ob parkiranju butneš. Avto na lizing pa je ne glede na kasko boh pomagaj ... Tako da sem res v razcepu.
Avto, ki je star 10 let, ne vem, če ga imaš lahko na dolgi rok. Skratka: pomislekov milijon. :))

Fantje - nasveti? :)

Pozdrav,
Lejla

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx To avg 23, 2011 3:03 pm

S corso težav ne bi smela imeti, kar se pa Sawala pa kaska tiče ima milijon pasti, tako da malo bolje preglej, ena izmed njih je, da če imaš škodo, nimaš naslednje leto kasko zastojn.

Raje vzami kako lep ohranjen avto mal rabljen, ker boš dala dosti manj denarja za praktično isti avto.

Drugače, če je še akcija poglej malo za peugeotom 207, znajo biti zelo ugodni. Dizla pa ne rabiš nujno, zna bencinar žreti le malo več ob precej nižji ceni v štartu.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

_Lejla_
Nov uporabnik

Napisal/-a _Lejla_ To avg 23, 2011 3:14 pm

speedfreak je napisal/-a:S corso težav ne bi smela imeti, kar se pa Sawala pa kaska tiče ima milijon pasti, tako da malo bolje preglej, ena izmed njih je, da če imaš škodo, nimaš naslednje leto kasko zastojn.

Raje vzami kako lep ohranjen avto mal rabljen, ker boš dala dosti manj denarja za praktično isti avto.

Drugače, če je še akcija poglej malo za peugeotom 207, znajo biti zelo ugodni. Dizla pa ne rabiš nujno, zna bencinar žreti le malo več ob precej nižji ceni v štartu.

Speedfreak, kaj so še težave pri Sawalu? Rekel si, da jih je veliko. Še kje kot pri kasku?

A misliš, da bi mi sploh dali (oni al pa katera koli druga LH) leasing, ker sem zaposlena za določen čas :roll:

Hvala!

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx To avg 23, 2011 3:19 pm

_Lejla_ je napisal/-a:
speedfreak je napisal/-a:S corso težav ne bi smela imeti, kar se pa Sawala pa kaska tiče ima milijon pasti, tako da malo bolje preglej, ena izmed njih je, da če imaš škodo, nimaš naslednje leto kasko zastojn.

Speedfreak, kaj so še težave pri Sawalu? Rekel si, da jih je veliko. Še kje kot pri kasku?

A misliš, da bi mi sploh dali (oni al pa katera koli druga LH) leasing, ker sem zaposlena za določen čas :roll:

Hvala!

Leasing bi verjetno dobila s kakim porokom, najboljše je pa da to preveriš kar pri sami AH, sam sem ravno pri sawalu dobil leasing še kot študent, samo je bilo to par let nazaj, ko so bili malo man strogi glede tega.

težave Sawal? Ne držanje dogovorjenih garancijskih obljub, tista njihova ( pa ne samo njihova ) zlata garancija je kr neki, šteje samo tovarniška garancija, avti ( tudi novi ) niso vedno v brezhibnem stanju, če se zmeniš za kak grasti servis boš v najboljšem primeru dobila samo štempelj v knjigo, servisa sigurno ne ipd...je pa res, da so dokaj poceni, se pa najdejo tudi ugodnejši, če malo okoli pogledaš.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

_Lejla_
Nov uporabnik

Napisal/-a _Lejla_ To avg 23, 2011 3:22 pm

@Speedfreak, za katere AH v okolici Lj oz. Lj pa veš, da so ugodne? Seveda vprašanje tudi za vse ostale, katera avtohiša je prijazna kar se tiče odobritve leasinga osebam z zaposlitvijo za določen čas?

Hvala.

Lp.

Uporabniški avatar
dottore
Stalni uporabnik

Kraj: "sončna stran Slavnika"

Napisal/-a dottore To avg 23, 2011 3:29 pm

Če ti je všeč Fiat Punto, sem našel enega poceni s prevoženimi 13 000 km. Bi se ga splačalo pogledat in če je vse res tudi kupit (pri tem pa še malo zbit ceno;) )

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5097025&show=1

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx To avg 23, 2011 3:30 pm

_Lejla_ je napisal/-a:@Speedfreak, za katere AH v okolici Lj oz. Lj pa veš, da so ugodne? Seveda vprašanje tudi za vse ostale, katera avtohiša je prijazna kar se tiče odobritve leasinga osebam z zaposlitvijo za določen čas?

Hvala.

Lp.

Glede leasinga nimam pojma, pa tudi iz ljubljane nisem, kar se pa same ponudbe tiče pa mi povej, če te zanimajo izključno Opli al tud kaka druga znamka?

_Lejla_
Nov uporabnik

Napisal/-a _Lejla_ To avg 23, 2011 3:40 pm

@Speedfreak: zanimajo me oz. všeč so mi: Fiat Punto / Fiat Punto Grande, Seat Ibiza, Opel Corsa, nemara Nissan Micra? Od popolnoma novih: nova Kia Proceed, Hyundai i30 (pri prvih dveh se mi zdi, da človek pri novih modelih dobi veliko za relativno ugodno ceno), Ibiza.

Toda v prvi vrsti se dajmo fokusirat na našteta prva - to so rabljena vozila.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx To avg 23, 2011 3:42 pm

_Lejla_ je napisal/-a:@Speedfreak: zanimajo me oz. všeč so mi: Fiat Punto / Fiat Punto Grande, Seat Ibiza, Opel Corsa, nemara Nissan Micra? Od popolnoma novih: nova Kia Proceed, Hyundai i30 (pri prvih dveh se mi zdi, da človek pri novih modelih dobi veliko za relativno ugodno ceno), Ibiza.

Toda v prvi vrsti se dajmo fokusirat na našteta prva - to so rabljena vozila.

Fiat veit domžale, grande punto je pod kožo isti kot corsa od letnika 2007 naprej, za seate cerar v Kamniku, nissan micra odstveujem, corsa, avto moste ( z njimi sem osebno bil zadovoljen ).

Koliko denarja si pa pripravljena dati?

_Lejla_
Nov uporabnik

Napisal/-a _Lejla_ To avg 23, 2011 3:50 pm

V primeru, da bi morala skeširat, 2000 - 2500 €. V primeru leasing 1500 € pologa, 5000 na financiranje. Več ne.

Katerega med naštetimi Fiat P. Grande, Corsa ali stara Ibiza bi ti priporočil in zakaj?

Zakaj odsvetuješ Nissan Micro? Samo firbec, itak je zadnja opcija.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx To avg 23, 2011 3:56 pm

_Lejla_ je napisal/-a:V primeru, da bi morala skeširat, 2000 - 2500 €. V primeru leasing 1500 € pologa, 5000 na financiranje. Več ne.

Katerega med naštetimi Fiat P. Grande, Corsa ali stara Ibiza bi ti priporočil in zakaj?

Zakaj odsvetuješ Nissan Micro? Samo firbec, itak je zadnja opcija.

Za 2500 ne dobiš nič pametnega...za 6500 evrov pa dobiš že dobro corso ali grandeta...ni neke razlike med njima, katerega najdeš boljše ohranjenega je to to, micra je manjša od vseh ostalih, ni mi všeč, dražji servisi, je pa res, da je verjetno najbolj zanesljiva od vseh teh.

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika To avg 23, 2011 6:27 pm

Kateri je pa ta avto, ki bi ga dala v račun?
Protonika ima bullbar.

_Lejla_
Nov uporabnik

Napisal/-a _Lejla_ To avg 23, 2011 6:35 pm

protonika je napisal/-a:Kateri je pa ta avto, ki bi ga dala v račun?

Nobeno, to je moje prvo vozilo.

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Sr avg 24, 2011 3:04 pm

_Lejla_ je napisal/-a:
protonika je napisal/-a:Kateri je pa ta avto, ki bi ga dala v račun?

Nobeno, to je moje prvo vozilo.

Aja, ker si napisala, da bo polog v vrednosti starega vozila, sem nekako razumela, da boš pustila tam staro vozilo :)

Pa si si izračunala, koliko stroškov boš imela z avtom na mesec?
Protonika ima bullbar.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov