Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
martin_krpan
Mojster foruma

Kraj: Ribnica

Mondeo vs Insignia

Napisal/-a martin_krpan Če avg 25, 2011 7:32 am

Pozdravljeni!

Kupujem nov avto in izbor se je dokončno skrčil na dve možnosti:

- Ford Mondeo TDCI (140 km) Titanium
- Opel Insignia CDTI (130 km) Cosmo

Oba z nekaj dodatne opreme.

Bil sem že na testni vožnji z obema avtoma. Mondeo ima boljše podvozje in lego na cesti, prav tako sem se v njem malce boljše počutil (subjektivni občutek).

Zbral se že več ponudb za oba. Po najugodnejših je Insignia za 1.000 in nekaj drobiža EUR cenejša. Opremljena sta približno enako, Mondeo med drugim od tega, kar je meni pomembno, ima dodatno še:
- hlajena sprednja sedeža
- BLIS

Insignia pa:
- 18'' platišča (+ izgled, - stroški pri nakupu novih gum)
- Navigacijsko napravo (imam pa doma Garmina, tako da to ni obvezen del opreme)
- Smerne biksenonske žaromete (pri Mondeu statični)
- Elektronsko ročno zavoro s hill-holderjem (zelo koristna zadeva, ki jo še najbolj pogrešam pri Mondeu).

Velik minus pri Mondeu so tudi servisni intervali na 20.000 km ali eno leto, ker sam prevozim več kot 20.000 kilometrov na leto. Insignia ima intervale na 30.000.

Zanimajo me glavne prednosti/pomanjkljivosti obeh avtov in izkušnje lastnikov.

So redni stroški servisiranja približno enaki? Kakšen dodaten strošek pri Mondeu pomeni filter trdih delcev? Je treba dodajat kakšne aditive?

Vnaprej hvala.
Kobilica:
http://www.avtomobilizem.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=88076&start=0

Uporabniški avatar
tha_man
Uporabnik

Re: Mondeo vs Insignia

Napisal/-a tha_man Če avg 25, 2011 7:57 am

Če so ti pomembnejše vozne lastnosti kupi Mondea, če dodatna oprema pa Insignio. Glede servisnih intervalov je itak bolj pametno delat na 20k, ne glede na to kaj piše v knjigi, razen če večino časa voziš umirjeno po avtocestah. Mondeo je dlje časa na trgu in tako mogoče malce bolj preizkušen, čeprav za kake posebne napake pri nobenem zaenkrat še nisem slišal.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Če avg 25, 2011 8:00 am

Mondeo bo kaj kmalu nov kolikor vem.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

andrejus
Nov uporabnik

Napisal/-a andrejus Če avg 25, 2011 8:05 am

Po prostornosti je Mondeo v prednosti.

Ker imaš sedaj Opla poskusi z drugo znamko in vazmi Forda :) drugače pa vzami tistega, v katerem se bolje počutiš.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Če avg 25, 2011 9:16 am

Če se boljše počutiš v Mondeu potem ga vzami... Sicer ne vem kakšni so stroški servisev pri Fordu a velike razlike po moje ni. Itak je pa tist servisni interval na 30k malce pretiran. Sam ga na astri delam na 20k. Nimam osebnih izkušenj z nobenim... Slabega pa tudi nisem slišal za nobenga.

Če bi jaz kupoval sedaj bi se odločil verjetno za Forda. Vzami Forda. Se bolje počutiš not in vozne lastnosti so boljše. To je pa najpomembnejše a ne?

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Če avg 25, 2011 12:31 pm

INFINITI je napisal/-a:Mondeo bo kaj kmalu nov kolikor vem.

misliš facelift? kmalu pride od insignie ven facelift verzija.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Če avg 25, 2011 12:43 pm

Jaz pa mislim, da vozne lastnosti niso tako pomembne pri takih ladjah, ampak udobje

Osebno bi po vsej verjetnosti vzel Insignio zaradi motorja, ki je ubistvu italjanski JTD in je tako rekoč neuničljiv oz en boljših in preverjenih motorjev
Lp

andrejus
Nov uporabnik

Napisal/-a andrejus Če avg 25, 2011 12:58 pm

Ma ta famozni italijanski motor je tako tako. Imle sem ga v vectri 1.9 CDTI 120km.

V treh letih in 68 kkm se mi je zgodilo naslednje:

-nivo hladilne tekočine se je dvakrat znižal, morla sem dolit navadno vodo
- pri 60.000 je šel EGR ventil (stroški cca 250€)
- pri 68.000 km je šel alterantor (stroški bi bili cca 350€ z neoriginalnim) bil še v podaljšani garanciji in ni bilo stroškov

-motor ni bil prav posebno šparovit ni bil pa niti potraten
-nekaj povprečnega

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Če avg 25, 2011 1:07 pm

Bolje, da ne začnem naštevat kako je bilo pri kolegu, ko je kupil novo laguno. J... non stop skos je bila na servisu pa avto nevem če je imel 40kkm in na koncu so mu menjali celo mašino. Pred kratkim so mu pa še zaštekala zadnja vrata, ki jih sploh ni mogel odpret.

Foter je imel stilota 1.9 JTD 140km, brez problema naredil nekaj čez 200kkm + bil je še čipan samo končniki so bili problem, zdaj ima bravota 1.9 m-jet 150km + čipanga in ima 180kkm brez problemov samo servisi in nobenega vem, da ni šparal

Pač naletiš je pa znano, da so JTD motorji zelo dobri in trpežni.

ps: v hladilni sistem se NE doliva navadno vodo, ampak destilirano zaradi vodnega kamna, ki lahko zamaši kanale v mašini in se začne pregrevati in lahko ribne, če jo ne ugasneš pravočasno
Zadnjič spremenil pskoda, dne Če avg 25, 2011 1:18 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Lp

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Če avg 25, 2011 1:16 pm

adis je napisal/-a:

Ne, mislim, da bo drugo leto prav novi model od Mondea.
Insignia pa je že letos dobila kao facelift v smislu paketov opreme in prenovljenih dizlov.
Ampak vizuelnih sprememb letos gotovo ne bo
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

andrejus
Nov uporabnik

Napisal/-a andrejus Če avg 25, 2011 1:21 pm

@pskoda: saj to z Vectro ni bilo nekih res hudih problemov, razen teh nezgod z EGRjem in alternatorjem sem imel še naslednje težave:

1. menjal 2x žarnice spredaj
2. zadnja sredinska in sprednja desna pozicijska žarnica je dobivala slab kontakt - enkrat je delala drugič ni. (ko sem bil na servisu je vedno vse delalo - zgodilo se mi je enih 7-10 x se ne spomnim točno)
3. poklopna ogledala so precej zafrkavala - ene 3x sem bil na servisu in menjal 2 x desnega in 1x levega
4. Ene 5 x se mi je radio prižgal in začel špilat muziko z piskajočimi toni. Ponovni zagon motorja je pomagal.

Skupja sem imel stroškov za 250€ (EGR glej prejšni post) + 250 ogledalo (1x je šlo ogledalo na garancijo, 1x na vandalizem) + 2x žarnico + redni servisi, ki so pa bili poceni.

Jaz mislim da nov avto kupljen leta 2007 nebi semel imeti takih težav. Prodal sem ga bratu, tako da bom še poročal če bo kaj narobe.

P.S.: Stroške sem imel kljub temu da sem kupil dodatno garancijo (1.000€), zato sem tako picajzlast pri garancijah tipa Mazda, VW, Kia ipd. (je preveč dobro da bi bilo res)

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Če avg 25, 2011 1:30 pm

Jaz sem samo omenil, da je mašina zanesljiva lahko pa seveda naletiš in imaš probleme samo za enkrat nisem še slišal, da bi kateremu zaribala če so seveda servisi delani redno. Če boš pogledal etiketo na EGR-ju boš opazil, da ga ne izdelujejo italjani. ;)
Lp

ozze
Nov uporabnik

Napisal/-a ozze Če avg 25, 2011 1:40 pm

INFINITI je napisal/-a:
adis je napisal/-a:

Ne, mislim, da bo drugo leto prav novi model od Mondea.
Insignia pa je že letos dobila kao facelift v smislu paketov opreme in prenovljenih dizlov.
Ampak vizuelnih sprememb letos gotovo ne bo

Facelift za Mondea je bil narejen lani (2010 jeseni), pri nas se prodaja od letos pomladi.
Vsekakor bi se odločil za mondea. Oziroma sem se odločil letos februarja, ampak še modelom pred faceliftom (nakup iz zaloge).

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Če avg 25, 2011 1:50 pm

pa kolikor vem kmalu pridejo novi motorji za Opla...
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če avg 25, 2011 2:02 pm

pskoda je napisal/-a:Če boš pogledal etiketo na EGR-ju boš opazil, da ga ne izdelujejo italjani. ;)

A res misliš, da bi bil ta isti EGR kaj bolj kvaliteten, če bi bil made in Italy ;)
Če misli crknit, bo crknil, mesto izdelave tu nima vpliva ;)

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Če avg 25, 2011 2:20 pm

peroRS je napisal/-a:
pskoda je napisal/-a:Če boš pogledal etiketo na EGR-ju boš opazil, da ga ne izdelujejo italjani. ;)

A res misliš, da bi bil ta isti EGR kaj bolj kvaliteten, če bi bil made in Italy ;)
Če misli crknit, bo crknil, mesto izdelave tu nima vpliva ;)

Daleč od tega oz noben ni popolen ;)

EGR ni nič posebnega, pač ena tuljavca ki odpira in zapira ventil in je zelo majhna možnost, da crkne pri 60kkm. Seveda je pa vse možno
Lp

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če avg 25, 2011 3:28 pm

Kak ste vi offtopic, s tem, da ta motor ni isti kot 1.9 jtd. Osebno bi vzel tistega, kateri mi je boljši za vozit, pa kolikor vem ima ford svinjsko drage servise, opel je tukaj nekaj cenejši...ampak pri atu za 20k +, mislim da 50 evrov na leto ni nek problem.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Če avg 25, 2011 5:39 pm

Oh neeee. EGR je crknil? Groza, sveta marija, nebesni oče, to je pa ja nedopustno :roll: Kot da EGR-ji ne crkujejo vsem dizlom, sploh takim ki se večino vozijo po mestu. Je pa pravilno delovanje EGR-ja pri z dizlih z DPF-jem nujno, saj se preko EGR-ja kontrolira kdaj se naj izvede regulacija DPF-ja.

No pustimo zdaj to...

2.0 CDTI v Insignii je že nov 2.0 JTDm, ki je kot so bili tudi prešnji fiatovi dizli sama špica v razvoju. Kaj dosti sicer drugačen od starejšega in res vzdržljivega 1.9 JTDm motorja verjetno tudi ni. A dandanes so skorajda vsi evropski dizli dosegli res visok stadij razvoja, tako da med njimi nekih velikih razlik v performansah več ni, sploh ne takih kot so bile kakih 7-10 let nazaj. Opel pa kot kaže ne dobi glih enake verzije kot Alfa:

Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 136 ps @ 4000, 350 Nm @ 1750
Opel Insignia 2.0 CDTI 131 ps @ 4000, 300 Nm @ 1750-2500
Ford Mondeo 2.0 TDCI 140 ps @ 3750, 320 Nm @ 1750-2750

Pri Fordu torej padeš glih v zavarovalni razred nad 100 kW, če ti to kaj šteje. Na ta račun in na to, da je Insignia malce cenjša si lahko v Insignii omisliš aktivno podvozje in imaš potem udobje/trdoto ko to želiš. Pa upaš da ne bo škripala plastika sredinske konzole :D.

Uporabniški avatar
IgorMM
Novinec

Napisal/-a IgorMM Če avg 25, 2011 5:51 pm

insignia brez premisleka
najbolj aerodinamicen avto v svojmu razredu, vzames se aktivno podvozje in ecoFLEX to je to ;)
to kar nekateri jokajo za EGR, si dobil odg da to pri vseh crknejo "oz se zapacajo" zaradi mestne in dedi voznje.
pa se servisi in deli so cenej kot pri fordu.

lp

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Kraj: Postojna

Napisal/-a Matey_ Če avg 25, 2011 6:18 pm

speedfreak je napisal/-a:Kak ste vi offtopic, s tem, da ta motor ni isti kot 1.9 jtd. Osebno bi vzel tistega, kateri mi je boljši za vozit, pa kolikor vem ima ford svinjsko drage servise, opel je tukaj nekaj cenejši...ampak pri atu za 20k +, mislim da 50 evrov na leto ni nek problem.

Za našega Mondeota ...
pri 20.000km = cca. 140€ (material in delo)
pri 40.000km = cca. 200€ (material in delo).

Oboje seveda na pooblaščenem servisu ... meni se tudi ne zdi ravno poceni ... res pa je, da ne poznam nekih splošnih cen oops

LP
Matej
Getting so drunk, the paramedics find blood in your alcohol stream. :D

''... the last time I had this much fun, some furniture got broken ...'' by J. Clarkson
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov