Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

lidar xxx
Nov uporabnik

bencin ali disel

Napisal/-a lidar xxx To sep 20, 2011 12:05 pm

Nakup bencinarja ali disla, če se vsakodnevno opravlja mestna vožnja, kratke razdalje, enkrat na teden pa AC 50-120 km?

Denis89
Novinec

Re: bencin ali disel

Napisal/-a Denis89 To sep 20, 2011 12:22 pm

Pozdravljen! jest bam dizla čeprau delam približno take razdalje kot ti. mestna kdaj se pelem pa tut 120km+. porabo mam 5.5l/100km sam kolk je pa za avto vredu da se ga tolk na kratko vozi pa nevem. še zmeri ti rajš bencinarja priporočam ker se hitrej ogreje. vrjem po zimi prau pride :)

lp denis

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 To sep 20, 2011 12:22 pm

Raje bencinar...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To sep 20, 2011 12:45 pm

Danes je vseeno kaj vzameš. Ni več nobene velike razlike. Vzami si kar ti je všeč in se vozi. Pri enih boš v začetku manj plačal, prišparal na servisih in zgubil na gorivu, pri drugih na gorivu šparaš, imaš pa dražje servise in avto je v dražji. Ko potegneš črto si v končni fazi na istem tam do 25 ali 30 tisoč kilometrov na leto, kar je več kot 30.000 pa se splača dizel, če le ne crkuje.

Meni je najbolj pomembno, da avto vedno deluje in da me ne pusti na cesti v kakršnihkoli pogojih, pa da ima dovolj prostora. Ravno zato imam bencinarja in delam po 60.000km in več na leto. Imam pa zanesljiv in trpežen avto, z zelo malo okvarami in s poceni servisi. Katergakoli rabljenega dizla ali drugo znamko bencinarja bi imel, bi me pustil večkrat na cesti, za nov avto pa mi je škoda denarja, ker ga raje zapravim za kaj pametnejšega kot za kup pleha. Raje vsako leto 2x na potovanje po svetu, kot pa metanje denarja za pleh, ki mi v končni fazi ne pomeni nič.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic To sep 20, 2011 1:45 pm

lidar xxx je napisal/-a:Nakup bencinarja ali disla, če se vsakodnevno opravlja mestna vožnja, kratke razdalje, enkrat na teden pa AC 50-120 km?

- odvisno koliko kilometrov na leto se bo dejnsko prevozilo
- za kateri avto gre
- se bo kupoval nov ali rabljen avto.

Sicer kar si napisal, je najverjetneje odgovor bencin.

Je pa tako: eni avti (oz. prizvajalci) imajo boljše bencinarje, drugi boljše dizle. Tudi razlike v nabavni ceni bencinar vs dizelaš niso povsod enake.

Če kupuješ rabljen avto, je pa sploh težko reči vnaprej, če ne vemo za kateri avto (ali vsaj kakšen rang avta gledaš) - povsem odvisno od tega, kje dobiš avto v dobrem stanju in koliko se spogajaš za ceno.
Primer za ilustracijo: če recimo iščeš rabljenega Passata generacije 2005-2010, lahko na bencinarja praktično pozabš, ker so na trgu rabljenih na voljo skoraj samo TDI..
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
vojkostar
Uporabnik

Napisal/-a vojkostar To sep 20, 2011 1:57 pm

če rablenga potem raje bencinar dizli pač po potrebi osebno imam raje dizla nizko porabo itd, vendar za malo razdalj in priganjanje v obrate raje bencinarja je manj škode in stroškov

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 To sep 20, 2011 3:41 pm

Bencin

bobipalčka
Nov uporabnik

Napisal/-a bobipalčka To sep 20, 2011 4:35 pm

Sam sem imel oz. imam isto situacijo kot ti.
Razlogi, ki so prevladali za bencinarja:
- v štartu cenejši avto
- manjši rizik okvar
- če je že okvara je cenejša
- če kupiš nov avto ga bolje prodaš kot dizla ( vem ker trenutno iščem drugi avto in so bencinarji po 1000€ dražji)
npr. kdo bi kupu 2003 dci-ja
- ker je kredit manjši so tudi obresti
in po skoraj enem letu mi niti malo ni žal in od zdej naprej samo še bencinarje, ker
poraba ni tako strašna. Z laguno 1.9 dci sem imel porabo okoli 5.6 sedaj z 1.6 16 110 konjev pa med 6.8 in 7.2
edino na AC se pozna razlika pa tudi ne tok.
Npr. sem se peljal 600km po AC 4 odrasli in prtljaga, tempomat med 145 in 150 poraba 8,7l/100
Edino kar mi fali malo moči ampak se da preživet.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 To sep 20, 2011 6:03 pm

bobipalčka je napisal/-a:Sam sem imel oz. imam isto situacijo kot ti.
Razlogi, ki so prevladali za bencinarja:
- v štartu cenejši avto
- manjši rizik okvar
- če je že okvara je cenejša
- če kupiš nov avto ga bolje prodaš kot dizla ( vem ker trenutno iščem drugi avto in so bencinarji po 1000€ dražji)
npr. kdo bi kupu 2003 dci-ja
- ker je kredit manjši so tudi obresti
in po skoraj enem letu mi niti malo ni žal in od zdej naprej samo še bencinarje, ker
poraba ni tako strašna. Z laguno 1.9 dci sem imel porabo okoli 5.6 sedaj z 1.6 16 110 konjev pa med 6.8 in 7.2
edino na AC se pozna razlika pa tudi ne tok.
Npr. sem se peljal 600km po AC 4 odrasli in prtljaga, tempomat med 145 in 150 poraba 8,7l/100
Edino kar mi fali malo moči ampak se da preživet.

Dej dej ne s*** z napačnimi oz. izmišljenimi informacijami. :roll:

- Cenejši avto je res
- Okvare oz. rizik je res v prid bencinca a če ni sreče lahko tudi diesel prednjači
- Ni nujno, da je okvara cenejša ;)
- Ja res danes beninca bolje prodaš kot diesela? Kje pa ti živiš? :roll:
- Kdo kupi dci-ja? Jest in to 2001 letnik pa špila k profesor :lol:
- Kredit je odvisen od marsičesa in ne samo cene se ti ne zdi?

Ni ti žal za bencinca. Super. ;) Vsakemu svoje a vedi, da te številke, ki jih posreduješ na forumu so tako sranje, da še sam sebi mažeš oči. :roll: :roll: Zakaj to delaš? Da imaš na laguni porabo okoli 7l na 100 km je preprosto laž. Imel oba ( sicer 1.8 16v ) pa je poraba komaj kdaj padla na 9.5l na 100km pa ga je skoz vozila moja mala, ki ni nek tišač v prazno.
Sedaj imava 1.9 dci pa z isto vožnjo porabi 6l na 100 km. Tako, da o 7l na 100 km ne nabijaj oz. lahko ti verjamem edino, če se vsak dan voziš po prazni, osamljeni in predvsem ravni cest skoz 70km/h po tempomatu. To ja ostalo je misija nemogoče.

Pa srečno vožnjo. ;)

lp

p.s. Kljub baje večjih stroškov diesela imam raje le tega.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To sep 20, 2011 7:58 pm

Bencinar, ampak mora bit TSI =P
Sam delam letno okol 15 kkm ali še manj, vozim bencinarja (tolikokrat predebatiran in spljuvan vw 74kW motor), ampak za moje potrebe čisto soliden izdelek, v 50 kkm še brez kakršne koli okvare :vrum

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo To sep 20, 2011 8:41 pm

Ena smešna številka: če bo delal 20km na dan čez teden in vsak vikend recimo 120km po ac mu bo to na koncu zneslo 10500km. :lol: in če na to natančno in butasto številko dodam še 5000km rezerve bo avtor teme delal verjetno max ampak res max. 15k km. Se pravi pri novejših avtih bo prej treba servis delat zaradi enega leta, kakor da bi avto dosegel servisni interval s kilometri. Se pravi že tukaj na letni ravni prišpara nekaj malega.
Poraba v mestu bo z dizlom tam-tam, ker po mestu dizli niso ravno varčni, sploh pri kratkih vožnjah kjer se motor sploh ne ogreje. Kabina je hladna pozimi pri dizlu, ker bencinar hitreje začne gret. Pri relaciji bi pa dizel popil 6litrov, bencinar pa 7 na 100.
V njegovem pirmer se mi zdi nakup dizla totalni nesmisel.

Uporabniški avatar
vojkostar
Uporabnik

Napisal/-a vojkostar Sr sep 21, 2011 6:41 am

tole gor je kr res, sicer mamo doma izključno in samo dizle, pa mi ni žal, da ga imam :)
je pa razlaga zakaj se vato tolk pozn segreje...dizli majo dost večji izkoristek pri zgorevanju goriva kot bencinar. pozimi se zadevo reši tako, da se zmanša dotok zraka na hladilnik...kak karton recimo :)

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Sr sep 21, 2011 6:44 am

Pa še ena stvar...če gleda slučajno za kakšnimi novejšimi avti, bo imel dizel skoraj sigurno še DPF kar je spet konkreten minus glede na njegov način vožnje.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

bobipalčka
Nov uporabnik

Napisal/-a bobipalčka Sr sep 21, 2011 6:54 am

King1 je napisal/-a:
Dej dej ne s*** z napačnimi oz. izmišljenimi informacijami. :roll:

- Cenejši avto je res
- Okvare oz. rizik je res v prid bencinca a če ni sreče lahko tudi diesel prednjači
- Ni nujno, da je okvara cenejša ;)
- Ja res danes beninca bolje prodaš kot diesela? Kje pa ti živiš? :roll:
- Kdo kupi dci-ja? Jest in to 2001 letnik pa špila k profesor :lol:
- Kredit je odvisen od marsičesa in ne samo cene se ti ne zdi?

Ni ti žal za bencinca. Super. ;) Vsakemu svoje a vedi, da te številke, ki jih posreduješ na forumu so tako sranje, da še sam sebi mažeš oči. :roll: :roll: Zakaj to delaš? Da imaš na laguni porabo okoli 7l na 100 km je preprosto laž. Imel oba ( sicer 1.8 16v ) pa je poraba komaj kdaj padla na 9.5l na 100km pa ga je skoz vozila moja mala, ki ni nek tišač v prazno.
Sedaj imava 1.9 dci pa z isto vožnjo porabi 6l na 100 km. Tako, da o 7l na 100 km ne nabijaj oz. lahko ti verjamem edino, če se vsak dan voziš po prazni, osamljeni in predvsem ravni cest skoz 70km/h po tempomatu. To ja ostalo je misija nemogoče.

Pa srečno vožnjo. ;)

lp

p.s. Kljub baje večjih stroškov diesela imam raje le tega.

Ne na laguni ampak meganu ( razlika ca 200 kg) in večinoma primestna vožnja, za AC sem pa napisal da je ca 8-9 l/100km.
Verjetno si imel na laguni bencinarju 5. prestav.
Za cene rabljen dizl/bencinar sem pa tko napisal kot vidim na avto-netu ker kupujem drugi avto.

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Če sep 22, 2011 6:30 pm

Lagun je malo morje. Ne napišete kater model imate pa se kregate o porabi. Moja laguna bencin 1.8 16V pije 8,3l. Ni še nikol manj, več pa že. Je pa še prvi model.
Se vidmo ko se zagledamo.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov