Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
-tomi-
Novinec

Kako "velik" naj bo družinski avto?

Napisal/-a -tomi- Če nov 17, 2011 3:28 pm

Pozdravljeni!

V tem postu bom za primerjave uporabljal citroenove modele, ker so mi poznani, sem si jih že ogledal v salonu in preštudiral cenik ...nisem pa vezan na francoze ali proti kaki znamki.

V naslednjem letu pri nas pričakujemo prvi naraščaj in bomo tako trije. V bistvu sploh še nimamo predstave kaj vse nas čaka, ampak odločili smo se, da bo naš pižo 206 v pol leta zamenjan za kaj bolj prostornega in primernega mladi družini. Proračun je nekako med 13 in 17 tisoč in če kaj ostane tudi prav. Kupilo se bo definitivno novo saj smo kar navajeni kupovati nove avte za v povprečju 8 let. Glede na slednje se zna zgoditi tudi to, da bomo po treh ali štirih letih lahko v tem avtu tudi kot štiričlanska posadka. Ker se z ženo voziva v službo skupaj v isti kraj (na dan 50km v obe smeri, 18 tisoč na leto) bo to edini družinski avto.

Moje razmišlanje: všečni so C4, Berlingo, C4grandPiocaso... in pri upoštevanju proračuna 13-17k hitro ugotoviš, da večji kot je avto manj opreme si lahko privoščiš, manjši kot je avto bolj je lahko napokan z sladkorčki in še ena stvar, za velik avto kot sta C4grandPiocaso in Berlingo je bolj smotrn dizel motor, za npr. C4 ali Golfa pa ne, kar konkretno obremeni/razbremeni ceno avta. C4grandPiocaso za 17k je tako lahko dobro opremljen bencinar ali pa slabo opremljen dizl. C4 bencinar že za dobrih 15k ima skoraj vse na spisku vključno BT za telefon, senzorji spredi zadi, e-parkirna... Vožnja z C4 je tudi precej drugačna kot npr z Berlingom, sicer ni športnik a razlika v vožnji avtov teh dveh razredov je občutna.

...zanimajo me izkušnje in mnenja tistih, ki ste že (bili) v situaciji v kateri bom jaz naslednje leto. Ima kdo npr Golfa kot edini avto pri hiši in enega ali dva otroka, kjer je eden še v vozičku? A sploh ostane kaj prostora v prtljažniku ko se vanj da voziček za dojenčka? Kakšno je sploh obdobje, ko rabiš tak voziček preden je za malega dovolj "marela" kot sem slišal da rečejo sedalnim vozičkom... ?

...dva prijatelja: prvi z kangoojem pravi: "ni ga čez to, da daš voziček nezložen v prtljažnik zapreš in si", drugi (res da še brez otrok) z bmw serije 1 pravi, "pa kaj pa je to, podreš zic, razdreš voziček, daš gor trugo in se vsaj voziš v Avtu"...

...ah ja, cajta je še dost, neki bomo že nagruntal ;)

torcida1989
Novinec

Re: Kako "velik" naj bo družinski avto?

Napisal/-a torcida1989 Če nov 17, 2011 5:21 pm

hey.
evo jaz sem bil pred podobno dilemo,s to razliko da se nimam otrok.
ko sem prodajal stilota,ki nikakor ni druzinski avto,saj dva odrasla+1 otrok na dopust zelo tezko gredo brez montane na strehi(kar pa je kar velik strosek,ce jo rabis samo 2x na leto).
skratka odlocil sem se za Peugeot Partnerja.mislim da za ta denar dobis najvec prostora in opreme.
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5315126&show=1.mogoce bi gledal nekaj takega.
sicer pa mislim da za razne c4 picassoje,berlingote in partnerje pase samo dizel motor.za c4 picasso ne vem,ampak partner je zelo visok in posledicno zelo ne aerodinamicen,zato gre lahko poraba pri bencinarju v visave,sploh ob voznji po avtocesti.
mogoce bi za ta denar gledal se:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5238446&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4998995&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5172113&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4485237&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5293372&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3986140&show=1...

PS:avto je hitro premajhen in redko kdaj prevelik

lp tadej
Forza Fiat!!

BigL
Nov uporabnik

Napisal/-a BigL Če nov 17, 2011 5:34 pm

Sicer sam menim, da ni pod nujno, da se takoj ko je v družini 1 otrok (dojenček) kupuje enoprostorce, je pa zagotovo bolj "komot".

Kar tvoja prijatelja pravita, je čisto stvar preferenc, tako da je to povsem na tebi. Realno se da zdržati z manjšim avtomobilom, ampak kot omenjeno, je več "dela" - glede prtljažnika seveda.

Potem je pa tu dilema ali dizla z manj opreme ali bencinarja z več opreme. Najpomembneje tu je, koliko voziš. Bom samo poizkusil ti prikazati z banalnim primerom za 8 let lastništva:
- narediš recimo 25.000km letno, 200.000 v 8 letih
- bencin porabi 8 litrov/100 => 16.000 litrov bencina po trenutni ceni je cca. 21.120€
- dizel 6 litrov/100 => 12.000 litrov dizla po trenutni ceni je cca. 15.000€
torej je ob temu samo v gorivu za več kot 6.000€ razlike

(SEVEDA ZA RAZLIČNE PORABE IN LETNE KILOMETRE VSTAVI SVOJE OCENJENE VREDNOSTI)

Potem upoštevaj da so navadno servisi in stroški okvar pri dizlih dražji. Koliko razlike je realno, je odvisno od primera, ampak mislim da kaj več kot 2.500, 3.000€ ne bi smelo biti.

Če danes daš za bencinarja recimo 15.000€ je to čez 8 let skupnih stroškov torej približno 36.000€ + servisi + možne okvare
Če danes daš za dizla recimo 18.000€ je to čez 8 let skupnih stroškov torej približno 33.000€ + servisi + možne okvare (ki so tiste 2.500, 3.000€ dražji)

Tako lahko vidiš, da je dokaj vseeno ali kupiš bencinarja (OB ZGORAJ OPISANIH POGOJIH; V TVOJEM PRIMERU JE LAHKO DRUGAČE), ki je cenejši z opremo A ali dizla, ki bi bil dražji prav tako z opremo A. Na koncu si tam-tam.

Predlagam ti, da kupiš bencin/dizel kar ti je ljubše voziti, v vsakem primeru pa (sploh če bi rad imel avto 8 let) vzemi vsaj kaj opreme.

Je pa C4GP meni osebno zelo všečen avtomobil, in kot sem slišal kar kvaliteten (sploh za denar).

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Če nov 17, 2011 5:57 pm

Jaz sem štartal z Lupotom. Voziček je zložen šel ali za prednji sedež ali pred njega ali pa v prtljažnik. Šli smo tudi na morje z njim z vso potrebno kramo - edino po vsem avtu je bila, ne samo v prtljažniku. Tudi pri drugem mulcu smo se še vedno fijakali okrog v lupotu. Se pač malenkost bolj organiziraš in malo pogledaš, kaj daš v prtljažnik. Voziček smo vedno imeli s sabo.

Tako da se da. Lupota je zamenjal 3-vratni G III. Razkoš proti Lupotu. Žena, ko je bila noseča, je trdila, da ji bolj ustraza, da da mulca noter skozi prednja vrata, kot skozi zadnja. Kar ji verjamem, saj se lahko nasloniš na zložen prednji sedež. Jaz sem si tudi manj lomil hrbet skozi prednja vrata.

Pri tretjem mulcu smo nabavili passata karavana. Uporaben je bil samo kratko obdobje, ko je bila tretja še majhna. Sedaj je odveč in se okrog vozimo z golfom, ker mulci pravijo, da je zadaj bolj komot kot passat. V kar sicer dvomim. Da pa bi se vozil okrog v avtu za tovor (Berlingo), pa raje spet lupota.

Imam pa ponovno 3-vratnega golfa. Kar me sploh ne moti. Sploh od tedaj, ko mi je en mulc odpiral vrata zadaj v passatu med vožnjo.

zany
Uporabnik

Napisal/-a zany Če nov 17, 2011 6:04 pm

Najprej naj povem, da v takšnem položaju še nisem bil, sem pa spremljal izbor pri stricu, ki je prav tako menjal avto ob prvem naraščaju. Kot so ti že dejali, ni potrebno ob enem otroku imeti "ladje" vendar prostora kaj hitro zmanjka v takšnih in drugačnih situacijah. Pomoje so bolje enoprostorci, ker tile srednji karavani so z prostorom v drugi vrsti malce omejeni in le tega kaj hitro zmanjka, predvsem pa je dobro da čim lažje otroka namestiš v sedež. Če bi bil na tvojem mestu, bi pogledal predvsem za temi modeli:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4594145&show=1 (Motor ni švoh, prostora je povsem dovolj - tudi ko(če) bosta dva otroka, zelo fajn je da so samostojni sedeži v drugi vrsti).
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3992704&show=1 (Opreme je veliko, dostop do druge vrste odličen, sama prilagodljivost pa tudi)
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3518666&show=1 (prtljažni prostor je malenkost večji kot v merivi, kaj hitro pa zmanjka prostora v drugi vrsti)
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5198679&show=1 (kar ugodna ponudba)

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Če nov 17, 2011 8:00 pm

Mogoče grem malček ven iz vajine smeri - ne ne bom predlagal golfa.

Res je malenkost rabljen a moji je bil všeč :

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4977595&show=1

Premislita.

Pa srečno z otroki.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če nov 17, 2011 9:26 pm

Če gremo na realna tla, je za marsikoga avtobus premajhen, spet drugi z mano načelu, smo zadovoljni z avtomobilom, ki ima dovolj velik prtlažnik, da gre otroški voziček notri + nekaj robe za na morje za dva otroka, za vse ostalo je pa namenjen avtodom. ;)
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Če nov 17, 2011 9:30 pm

Mam Xantijo karavan in Montano 950, pa mi v določenih vsakodnevnih situacijah vseeno primanjkuje prostora. Pa ne avto ne truga nista majhna. V avto gre 5 ljudi, s tem, da je mali v stolčku. Pol prtljažnika zasede voziček (ker smo pač gledal na uporabnost pri naših potrebah in ne, da paše v prtljažnik) pol pa ležišče naše pasje mrcine. Razen tega kar rabiš za otroka pri roki, gre vse na streho.

Naslednji avto bo ali velik enoprostorec ali kombi - Vito, Traffic, ... se mi bo pa kolcalo po hidravliki.

Pozabi na nov avto če hočeš imeti avto višjega srednjega razreda v katerem se bo dalo tut obrnit in ne boste not k ribe v konzervi.

Manjši enoprostorci, kar npr. C4 Picasso meni je, imajo v prtljažniku veliko neuporabnega prostora saj je le-ta kratek in visok. Phedra, C8, (Grand) Espace, (Grand) Voyager, ... imajo že bolj kockaste prtljažnike.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če nov 17, 2011 10:09 pm

Doma imam pol leta starega otroka, furam pa golfa V in do sedaj še nisem imel nikakršnih težav z prtljago. Sicer je res, da na kakšen daljši dopust še nismo šli, ampak kakor vidim, tudi to ne bila nobena težava. Voziček imamo peg perego p3, ki se ga lepo zloži kot marela in gre komot v prtljažnik za zadnje sedeže, tako da je še vedno dovolj prostora za prtljago. Če bi pa slučajno zmanjkalo prostora imam še 310 litrsko trugo. Če mislš, da ti bo rang golfa premajhen, pa kupiš oktavio, za 17 jurčkov dobiš že dobro opremljeno.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Če nov 17, 2011 10:18 pm

No, mi imamo Bebe Confort High Trek. Off road mašina.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
Bawc
Novinec

Kraj: Podgora

Napisal/-a Bawc Če nov 17, 2011 10:41 pm

Če se komu da naj slika zložen voziček v prtljažniku svojega avtomobila, da si lahko tudi nekateri med nami, ki še nismo v taki situaciji predstavljamo. Me prav zanima koliko prostora dejansko zavzame. :)

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Če nov 17, 2011 11:14 pm

Nekaj izkušenj, bolj malo iz prve roke, a vseeno. Pri prevažanju nečakinje in nečaka, vozička in vseh ostalih ropotarij, je golf V povsem zadosti (ob predpostavki, da se stvari vozijo tudi v drugi vrsti). Tu so seveda izvzeta daljša potovanja, za katera bi bil avto odločno premajhen (če ne bi bilo vozička bi bilo OK). Izjemno pomembna je tudi sama oblika prtljažnika - to se najbolj pozna predvsem pri prevažanju vozička. Hitro začneš ceniti, če celega vozička ni potrebno razstavljati in sestavljati nazaj. Recimo v mercedesa B klase kljub velikemu prtljažniku ne gre brez raztavljanja isti voziček, ki gre v laguno I.
Starša prej omenjene mularije imata starejšo laguno - vanjo grejo vsi štirje brez problema + roba za en teden v apartma (malo je treba premisliti, kam kaj daš, ampak gre).
Sam že malo tudi razmišljam v tej smeri in sem nekako prišel do naslednjih ugotovitev - v primeru enega otroka, ni smiselno gledati višje od golfovega razreda. V primeru dveh otrok, je karavan v golfovem razredu že zelo priporočljiv (če ne želiš s sabo trogati truge - vsaj v fazi uporabe vozička). Do enoprostorcev imam osebno rahlo negativno, nekoliko stereotipno mnenje: če imaš enkrat enoprostorca, potem res veš, da je vsega luštnega konec.
Octavije niso slabe, vendar se za nekoliko višji denar ob boljši opremi da dobit golfa karavana (volkswagnova ultimativna ponudba, al kako že temu oni rečejo).

edit: sicer pa se s prostorom po mojem mnenju dandanes nekoliko pretirava. Ko sem bil majhen, se spomnim, kako smo se z jugotom vozili na morje v prikolico štirje, pa je šlo. Pač, si dvakrat premislil za kakšno stvar ali jo boš rabil, preden je romala v prtljažnik. Danes pa folk migrira s sabo na dopust polovico stanovanja zaradi boljšega občutka, da lahko, ko pridejo nazaj, ugotovijo, da so imeli pa itak 50% robe odveč (malo pretiravam).

drdamian
Nov uporabnik

Napisal/-a drdamian Pe nov 18, 2011 12:55 am

Sam sem pred tremi leti v podobni situaciji kupil berlingota.
Plusi:
- cel vozicek preprosto (nezlozenega) postavis v prtljažnik
- v primeru dezja to opravis pod streho dvignjenih zadnjih vrat
- zadnja drsna vrata (neprecenljivo na ozkih parkriscih)
- visji polozaj sedezev t.j. pri "montiranju" otroka v avtosedez se ni potrebno pretirano sklanjati
- zaradi višine kabine in razmaka med prednjima sedezema lahko sopotnik med voznjo brez tezav spleza nazaj (pobrat dudo, potolazit otroka itd)
- cel kup odlagalnih prostorov v potniski kabini
- poceni nakup (nov dizel me je prisel 13k eur)

Minusi:
- ko se peljes po ulici nisi delezen zavistnih pogledov

ps Kar se pa tice tistega kako smo se pa vcasih vozil.... to so bli drugi cajti ki nimajo nobene veze s sedanjostjo.

Uporabniški avatar
-tomi-
Novinec

Napisal/-a -tomi- Pe nov 18, 2011 9:01 am

....zanimivo branje za nas ki še nismo tam, no saj verjetno nas vse to prej ali slej doleti :vrum
Bawc je napisal/-a:Če se komu da naj slika zložen voziček v prtljažniku svojega avtomobila, da si lahko tudi nekateri med nami, ki še nismo v taki situaciji predstavljamo. Me prav zanima koliko prostora dejansko zavzame. :)

....res, če se komu da naslednjič, ko bo dajal voziček v avto, kako fotko z mobitelom prtisnt - to bi bilo zanimivo za vidt :)

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Pe nov 18, 2011 9:05 am

Teorije glede potrebe po velikosti ni. Vse je v tem koliko kompliciraš. Poznam družino, ki ima dva majha otroka in imajo za družinski avto twingota, pa pravijo da jim je čisto dovolj.

Pozna pa tudi ljudi, ki imajo enega otroka lastijo pa si sharana in jim je premajhen tudi, ko gredo k babici na obisk, ker je pač žena usekana v čelo in vleče s seboj pol stanovanja. Zato teorije ni

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe nov 18, 2011 9:17 am

Malo za pokušino :D
http://www.siol.net/avtomoto/testi/prim ... zicki.aspx
V mojga golfa gre peg perego p3, tak kot je na videu notri brez problema, direkt za zadnje sedeže, ker je širina prtljažnika zadostna, tako da ni potrebe po snemanju kakšnih koleščkov in košare stran. Ta voziček se zloži po principu dežnika in zavzame najmanj prostora. Druga zgodba je recimo voziček bugaboo, ki sem ga tudi imel možnost sprobati, ki se ne zloži po principu dežnika, ampak se dol sname košara, ogrodje pa se samo zloži skupaj. Tak voziček z košaro pa zavzame skoraj celoten prtljažnik, prostora ostane mogoče za kakšen manjši kovček. Gre pa v prtljažnik tudi brez snemanja koleščkov dol. Za tako vrsto vozička pa je priporočljiv karavan ker ima daljšo dolžino prtljažnika, tako da ostane še dovolj prostora za ostalo prtljago. Je pa bugaboo boljši za vozit, ker ima večja kolščka in je manevriranje z njim manjše. Je pa tudi 2x dražji, 900€ napram 400€.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Pe nov 18, 2011 9:18 am

-tomi- je napisal/-a: Ima kdo npr Golfa kot edini avto pri hiši in enega ali dva otroka, kjer je eden še v vozičku? A sploh ostane kaj prostora v prtljažniku ko se vanj da voziček za dojenčka? Kakšno je sploh obdobje, ko rabiš tak voziček preden je za malega dovolj "marela" kot sem slišal da rečejo sedalnim vozičkom... ?
Evo pri nas smo en kratek čas imeli tak primer: majhen otrok, velik voziček, na voljo pa ali moj Golf ali ženin Toyota Auris (glede dimenzij in prostora isti šmorn kot Golf, no pozneje je žena nabavila Tourana :).
" A sploh ostane kaj prostora v prtljažniku ko se vanj da voziček za dojenčka?"
Odgovor: skorajda nič, kakšna nakupovalna vrečka morda (pa ne prevelika).
Imeli smo pa voziček Peg Perego Skate (http://pegperegoskate.net/ , drugače super voziček za obdobje od rojstva do takrat ko lahko uporabljaš 'marela' voziček).
Sicer marela voziček lahko uporabljaš od cca 6-12 meseca naprej - odvisno od otroka, kdaj je povsem sposoben sedenja. Oziroma ko v prvi voziček otrok noče več, hehe.

Dejansko 'marela' voziček zavzame res neprimerno manj prostora.
Problem prevažanja velikega vozička traja relativno malo časa, zato velikost prtljažnika ni edina stvar - bolj pomembno je tudi kakšen je prostor v kabini (namestitev aotroških sedežkov).
Menim tudi, da pri samo enem otroku sicer nakup enoprostorca (ali karavana) ni nujen, če že imaš avto v velikostnem razredu golfa in sicer ni potrebna zamenjava (je ta avto še dovolj nov, varen, zanesljiv itd.).

Vendar je pa tako: za avtorja teme bi jaz rekel da kar kupi enoprostorca. Zakaj?
1. Ker imaš starega P206, kar ni idealen avto (kot velikostna kategorija) za otroke prevažat. Seveda se da, ampak itak očitno nameravaš menjat avto.
2. Očitno že sedaj načrtuješ da bo prvemu otroku čez par let sledil drugi, avto ki ga sedaj kupuješ bo pa moral zdržat veliko let.
3. Že sam očitno gledaš predvsem enoprostorce, očitno so ti všeč (osebno mislim da je to v splošnem zelo posrečen koncept vozila in ga ljudje po nepotrebnem povezujejo izključno s prevažanjem mularije)
4. NE kupuj karavana, če nimaš kakega speifičnega razloga: karavani imajo praviloma zelo uporaben prtljažnik, a so dolgi (včasih problem pri parkiranju), ne vedno prostorni v notranjosti (sicer zelo odvisno kateri avto), predsem pa se sedi nizko.
Visokega sedenja v enoprostorcih eni ne marajo, ampak ima veliko prednost:
- kot je že zgoraj nekdo omenil, treba se je manj sklanjati ko otroka dajev noter in ven; tudi to sicer mine ko zna otrok sam splezati v sedež, ampak po 2 letih in pol tudi našo starejšo punčko še vedno dvigujemo v sedež...
- če boš avto kupil že nekaj mesecev preden pride otrok, bo žena zelo hvaležna za višje sedeže enoprostorca , ko se bo z velikim trebuhom tlačila v avto in iz njega :)

Zdaj kateri konkretni avto, ti ne bom govoril - za svojo velikost je IMO najboljši VW Touran, ampak za 13-17 jurjev ga ne dobiš (razen rabljenega).
Če planiraš da bo med prvim in drugim otrokom minilo 3 leta ali več, lahko pogledaš recimo Ford C-max.

Glede bencinar vs dizel: z 18.000 letnimi kilometri si nekje na meji, ko je pogosto vseeno.
Najprej si izberi kateri avto ti bolj ustreza, potem pa izbiraj motorizacijo:
- po možnosti pojdi vozit testna vozila, da vidiš, kateri motor ti bolj ustreza;
- finančni izračun dizel vs. bencin je nemogoč, dokler nimaš pred sabo dveh konkretnih avtov, pri katerih poznaš konkretne cifre glede nabavne cene in ocene porabe goriva - zato pravim da najprej izberi znamko in model avta, potem pa šele motor.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe nov 18, 2011 11:46 am

Načeloma je obilica prostora v avtomobilu še kako velik plus, ki ga začneš ceniti, ko se poveča družina. Seveda se je moč kolikor toliko normalno prevažati tudi s povsem majhnim avtomobilom nižjih razredov, vendar je praktičnost in uporabnost le na strani karavanov / enoprostorcev. Sodobni in spodobno varni otroški sedeži z isofix pritrdili pač zahtevajo določen prostor na zadnji klopi, uporabni otroški vozički postajajo v zadnjih letih obilnejši, da o prevozih kakšnih zložljivih posteljic ne govorimo. Z manjšim avtomobilom postane problem že ob prvem večjem nakupu v hipermarketu, saj je skorajda nemogoče ob zloženem vozičku prepeljati kolikor toliko varno domov vso špecerijo za 14 dni ter konkretno zalogo plenic.

V lastnem primeru sem sam prešel iz karavana nižjega srednjega razreda na varianto crossover, ki se naslanja na enoprostorsko zasnovo. Prostorninsko ni sicer nobenega napredka, kvečjemu je bilo v karavanu za odtenek več prtljažnega prostora. Enoprostorska zasnova kaže prednosti v višjem sedenju ter posledično lažjemu posedanju otroka v sedež zadaj. Enoprostorci se "ponašajo" tudi s kosi opreme, katere le stežka najdeš v karavanskih različicah (serijske zavesice za stranska stekla, mizice na naslonih sprednjih sedežev, boljša prilagodljivost zadnjih sedežev z možnostjo vzdolžnega pomika, ipd ...). Ko otroški sedež prestavim v kakšno manjše vozilo, se uporabnost prostora še kako pozna! Da ne govorim o kakšnih trivratnih različicah, ko ob gimnasticiranju do zadnje klopi preklinjam vsak izpuščeni dan stretchinga (najmlajši se ob tem iskreno opravičujem, posebej ob kakšnih deževnih dnevih! =P ).
Kot enega izmed uporabnejših dodatkov vidim v dodatno zatemnjenih steklih zadaj, ki še kako dobro reducirajo vročino v poletnih mesecih. Pred nakupom pa še predpogoj, da se ogleda enostavnost dostopa do isofix pritrdil, saj dandanašnji proizvajalci znajo še vedno dokaj zakomplicirati omenjeni dostop. Posebej negativno sem bil presenečen pri npr. VW Amaroku.

Kljub dokaj limuzinskim občutkom v kakšnih "delovnih" variantah, kot je Berlingo, Doblo, Caddy, pa je razlika s kakšnimi enoprostorskimi kompaktneži še vedno precej očitna. Berlingo se po voznih lastnostih le stežka meri s kakšnim C4 Picasso. Odločitev torej je le med karavanom nižjega srednjega razreda (kot primer npr: Octavia Combi) ali pa kompaktnim enoprostorcem (že omenjeni C4 Picasso - ob potrebi več prostora tudi različica Grand). Testna vožnja zna pokazati pravega favorita.
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Pe nov 18, 2011 12:08 pm

Se vnaprej opravičujem vsem prizadetim, ampak zame osebno razni Kangooji, Berlingoti ipd. enostavno niso avti. To so dostavna vozila za pošto ipd. ter vozila za obrtnike (npr. malarje), ki prevažajo veliko krame. Če že rabiš oz. misliš, da rabiš prostor, potem glej vsaj za enoprostorci. Ponujen C-Max zgoraj ali C4P, bi bila kar dobra izbira.

Se pa (kot vedno) strinjam s tistimi, ki so mnenja, da je za 1 otroka povsem dovolj avto iz 'golfovega' razreda. Za 2 pa so več kot dovolj vsi karavani ter 5-vratne izvedbe srednjega razreda (Passat, Mazda6, Laguna ipd.) ali pa enoprostorci iz "C segmenta" (Touran, C-Max, C4P). Vse kar je več, je preseravanje oz. kompliciranje (dober primer (1 otrok + Sharan) je zgoraj navedel @mihaing) ali pa posledica tega, da se ne znaš zorganizirat. :|
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc Pe nov 18, 2011 1:15 pm

Polo78 je napisal/-a:Se vnaprej opravičujem vsem prizadetim, ampak zame osebno razni Kangooji, Berlingoti ipd. enostavno niso avti. To so dostavna vozila za pošto ipd. ter vozila za obrtnike (npr. malarje), ki prevažajo veliko krame. Če že rabiš oz. misliš, da rabiš prostor, potem glej vsaj za enoprostorci. Ponujen C-Max zgoraj ali C4P, bi bila kar dobra izbira.

off topic: Kakšen argument za to? Recimo v čem vidiš (razen v obliki, ki pa je subjektivna stvar) ogromno razliko med recimo Berlingotom in C4P, ki sta si drugače tehnično precej sorodna? Mi smo pred nakupom kar podrobno testirali oba in se odločili za Berlingota.

Nazaj k temi - mi imamo dva otroka, 1,5 in 5 let. Berlingota smo kupili, čeprav takrat še nismo vedeli, da bomo imeli dva ter po tistem, ko nismo več uporabljali "ta velikega vozička". Razlog: poleg otroške opreme namreč precej radi potujemo in športamo, tako da je tudi tako prostoren avto kot Berlingo brez težav zapolniti z opremo. Še posebno če prevažaš kolesa - saj vem, lahko jih daš na streho, a na žalost sem od prijateljev slišal že precej preverjenih zgodbic on padlih kolesih na avtocesti (tudi s Thule), pa ukradenih na počivališčih, da o dežju ne govorimo, da imam jaz raje vso kramo lepo v notranjosti, sploh še se z njo odpravim na drugi konec Evrope (pa tudi samo iz Lj do morja). Če si torej finančno lahko privoščiš, nimaš predsodkov proti tovrstnim avtom in imaš željo po vožnji družine in športne opreme še kam drugam kot vsak dan v vrtec in enkrat letno na Hrvaško, potem ti svetujem čim večji avto. Če pa te to ne zanima potem je vsak avto s trugo dovolj dober, pač v trgovin daš raje 200€ več za voziček, ki se dobro zloži (obvezno pa seveda preveri pred nakupom, kako konkretni voziček paše v konkretni prtljažnik). Je pa luksuz - v Berlingotu vozička, tudi največjega s košaro, sploh ni potrebno zlagati, preprosto ga dvigneš in postaviš v prtljažnik. Ko se ti en otrok joka, drugi te pa vleče za roko je to neprecenljivo in žena se mi je samo zaradi tega neštetokrat zahvalila, da sem jo prepričal v nakup tako velikega avta - to je pa tudi nekaj vredno, kajne? :D
http://www.posvetu.si/ - nasveti za brezskrbna in ugodna potovanja po svetu

Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov