Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

sss
Nov uporabnik

Leon TSI, 308 THP, Bravo T-jet itd.

Napisal/-a sss Sr nov 30, 2011 6:15 pm

Pozdravljeni,

Iščem nek malo močnejši avto nižjega srednjega razreda s petimi vrati in razmišljam v smeri Seat Leona. Do sedaj s seati nisem imel izkušenj in me zanima ali imajo kakšne serijske napake, predvsem letnik 2005 oz. 2006?

Je za ta denar (recimo nekje do 10keur) kaj boljšega v smislu zanesljivosti/udobja/uporabnosti (avto bo v uporabi dnevno, cca 15 - 20k na leto)? Leon je za peljat kar trd, vendar še sprejemljivo. Poraba ob umirjeni vožnji mora biti zmerna (do 8 na 100km, ob priganjanju pa ni problema za več).

Kot alternative sem razmišljal še o:
-peugeot 308 1.6 THP 110kw
-fiat bravo 1.4 tjet 110kw
-vw golf 5 gti 147kw
-še kak vaš predlog?

Hvala vnaprej.
Zadnjič spremenil sss, dne So dec 10, 2011 8:20 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

nejc1
Poznavalec foruma

Re: Seat Leon 2.0 TFSI ali kaj drugega

Napisal/-a nejc1 Sr nov 30, 2011 6:44 pm

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5330653&show=1
Če vse štima nimaš kaj študirat...

sss
Nov uporabnik

Napisal/-a sss Sr nov 30, 2011 6:55 pm

pri 308 me še najbolj mot, da nima 6. prestave (če se prav spomnim se pri 130km/h se vrti s 4.000 obrati), sicer pa je res zanimiv. Zakaj misliš, da je boljša izbira od leona? Dobro letnik že, ampak tehnično? Moči in navora ima konkretno manj. Je pa verjetno udobnejši in poraba ob umirjeni vožnji je manjša.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Sr nov 30, 2011 7:03 pm

a nima 308 tut 6 prestav? pusti stat kar pišejo ljudje na avto.net. So tu ttaki vmes ki ne vejo kolko prestav ima njihov avto, poleg tistih, ki se zatipkajo.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Sr nov 30, 2011 7:10 pm

Blinder je napisal/-a:a nima 308 tut 6 prestav? pusti stat kar pišejo ljudje na avto.net. So tu ttaki vmes ki ne vejo kolko prestav ima njihov avto, poleg tistih, ki se zatipkajo.

nima!!!

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Sr nov 30, 2011 7:14 pm

sss je napisal/-a:pri 308 me še najbolj mot, da nima 6. prestave (če se prav spomnim se pri 130km/h se vrti s 4.000 obrati), sicer pa je res zanimiv. Zakaj misliš, da je boljša izbira od leona? Dobro letnik že, ampak tehnično? Moči in navora ima konkretno manj. Je pa verjetno udobnejši in poraba ob umirjeni vožnji je manjša.

Ja boljša izbira je predvsem zaradi precej novejšega letnika in minimalnega števila km, tudi poraba je pomoje nekoliko nižja, če pa ti je prešvoh pa ga lahko še vedno čipaš na kake 180-190 konjev... Ima pa žal samo 5 brzin ja, 6 so imeli novejši, npr:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4855034&show=1

sss
Nov uporabnik

Napisal/-a sss Sr nov 30, 2011 7:19 pm

ok zdej pa recimo še kakšno na tistega leona na linku iz prvega posta zgoraj. Nekako se najbolj k njemu nagibam... Kakšne so bile serijske napake (če so bile)? Ni jih veliko na prodaj - če se ne motim edini s tem motorjem, ki se prodaja. Ga morda kdo pozna?

sss
Nov uporabnik

Napisal/-a sss Če dec 01, 2011 7:15 pm

Še nekaj - kako je s servisi pri VAG, a vedno obstaja zgodovina v v sistemu, ne glede na to, kje v sloveniji je bil servisiran? A lahko na servisu zahtevaš vpogled / izpisek zgodovine ali ne, kot kupec avta, če ga recimo prodaja vw servis?

BigL
Nov uporabnik

Napisal/-a BigL Če dec 01, 2011 10:54 pm

sss je napisal/-a:Še nekaj - kako je s servisi pri VAG, a vedno obstaja zgodovina v v sistemu, ne glede na to, kje v sloveniji je bil servisiran? A lahko na servisu zahtevaš vpogled / izpisek zgodovine ali ne, kot kupec avta, če ga recimo prodaja vw servis?
Če je bil servisiran, bi moglo biti vse v sistemu.

Sploh se pa ne spraševat, če lahko zahtevaš vplogled /izpiskem zgodovine. Ti ga kar daj, nimajo kaj, da bi ti to odklonili, če ti pa slučajno odklonijo pa itak veš kje si.

sss
Nov uporabnik

Napisal/-a sss Pe dec 02, 2011 12:01 am

ok v tem primeru to gre. Kaj pa v splošnem primeru - če se avto neke znamke prodaja v neki avtohiši druge znamke. Povsod berem, da greš na uraden servis znamke avtomobila in kar vidiš, kaj je v bazi servisov!? Ampak kdo ti bo pa kar hotu to pokazat - po mojem ni šans, če koga ne poznaš. Kako v tem primeru preverit zgodovino (ne poznaš nikogar na servisu)?

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Pe dec 02, 2011 8:16 am

Zanimivo, da vsi za VAG govorijo, da greš do serviserja in ti izpiše zgodovino. No, jaz sem naletel na gljuha ušesa. Moral sem it na servis, kjer je bil avto servisiran, pa še tam so zahtevali prometno (to razumem) ter moj osebni dokument, pa še potem je padlo vprašanje, če sem jaz sedaj lastnik :roll:

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe dec 02, 2011 9:29 am

W3s7_S1D3 je napisal/-a:Zanimivo, da vsi za VAG govorijo, da greš do serviserja in ti izpiše zgodovino. No, jaz sem naletel na gljuha ušesa. Moral sem it na servis, kjer je bil avto servisiran, pa še tam so zahtevali prometno (to razumem) ter moj osebni dokument, pa še potem je padlo vprašanje, če sem jaz sedaj lastnik :roll:

Zgodovino dobiš, postopek si pa tudi opisal. Upam, da je logično, da ne more kar vsak priti na servis in zahtevati servisno zgodovino in podatke od avta od čisto xy osebe. To bi bilo kršenje osebnih podatkov. ;)

Če se kupuje rabljen avto, mora iti pač prodajalec/lastnik zraven do servisa skupaj z vsemi dokumenti (servisna, prometna) in dobiš izpis zgodovine. Tisti, ki je pošten bo šel zraven, kdor pa odkloni mu samo rečeš nasvidenje in lp :)

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Pe dec 02, 2011 10:45 am

Meni, je to logično, ni mi pa bilo, da greš kar za (kot si omenil) neko xy osebo spraševat, čeprav imaš VIN.
Vendar, če moraš it na servis kjer si avto servisiral po izpisek servisov, kako lahko sploh preveriš kako je s servisi, če je avto uvožen? Torej, je to nemogoče? Se pravi, da neka skupna baza podatkov sploh ne obstaja?

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe dec 02, 2011 11:00 am

Pravijo, da naj bi se dalo preverit za države kot so Nemčija, Francija, ker naj bi dovolili dostop do svojih baz (recimo Italija to ne dovoljuje). Nimam pa izkušenj s tem, tako da ne znam povedat kje naj bi se to preverilo (mogoče na uvozniku, Porsche Slovenija??).

Enkrat sem že napisal, da obstaja en preprost način za preverbo servisov, vsaj za Škodo ki ima doživljenjsko mobilno garancijo, če je avto servisiran na pooblaščenem servisu in ima vse žige. Pokličeš tisto njihovo servisno službo (avtovleko) in jim poveš vse podatke od avta iz servisne knjižice (št. šasije...). In oni ti lahko takoj povejo, če je avto res servisiran na pooblaščencu.
Imeli smo primer na enem avtu, ki je uvožen iz Italije, kjer naj bi imel opravljena le prva dva servisa do 30.000km (po žigu uradni italijanski Škodin servis), ostali pa so bili že tu v Sloveniji po uvozu. Ker je spraznilo akumulator (alternator ni polnil) je lastnik poklical to službo, naredil vse kar sem prej opisal in so potrdili, da je avto res redno servisiran. Zdaj pa težko rečem, ali so mislili le na servise v Sloveniji ali tudi na italijanske :?

Uporabniški avatar
CupraR
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a CupraR Ne dec 04, 2011 2:36 pm

2.0TFSi je v kerem koli paketu (Golf, Leon) bo precej bolja izbira kot ostali. Se pozna 50ps več, saj tudi cela avto prilagojen tem konjem. Težko nekaj predlagat ker se primerja čisto "drugi rang vozil".

sss
Nov uporabnik

Napisal/-a sss Če dec 08, 2011 12:11 pm

CupraR je napisal/-a:2.0TFSi je v kerem koli paketu (Golf, Leon) bo precej bolja izbira kot ostali. Se pozna 50ps več, saj tudi cela avto prilagojen tem konjem. Težko nekaj predlagat ker se primerja čisto "drugi rang vozil".

iščem kompromis - zmogljivost, vsakdanja uporabnost in varčnost pri "družinski vožnji". Mislim, da se bom odločil kar za kak 308 THP 110kw in bravo 1.4 tjet 110kw, kar bom našel lepše ohranjeno. Predvsem o 308 THP ne najdem nič uporabnega na netu - a je imel kakšne serijske napake, vpoklice itd. - torej stvari, na katere je treba bit dodatno pozoren pri rabljenem?

Uporabniški avatar
vojkostar
Uporabnik

Napisal/-a vojkostar Če dec 08, 2011 1:57 pm

nabav seata, pust pežoja, mamo oboje, no smo mel, pežoja sm se raj znebu, baje sm mev začuda mal napak, ampak seat jih nima pa 0

sss
Nov uporabnik

Napisal/-a sss Če dec 08, 2011 2:54 pm

Leon je tud men bolj všeč, ampak v oglasih se ne prodaja nič pametnega. Če Leon, potem facelift od 2009 dalje - edino 1.8 TSI motor ustreza pogojem, samo ni nobenega naprodaj. Cene Golfov 1.4 TSI 118kw al pa 1.8TSI so pa smešne. Zato sta trenutno opciji Bravo in 308 (če ma kdo kakšen nov predlog na dan z njim).

Vojkostar, si lahko čimbolj konkreten glede 308 in napak, ki si jih imel - kakšne splošne serijske napake ima?

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Če dec 08, 2011 3:46 pm

Pa daj ne sedaj govorit da je leon 2.0 tfsi brez napak, 308 1.6 thp pa samo crkuje... Vse je odvisno od tega kako je prejšni lastnik skrbel za avto in "kako se boš nastavil"...

Uporabniški avatar
CupraR
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a CupraR So dec 10, 2011 12:24 pm

nejc1 je napisal/-a:Pa daj ne sedaj govorit da je leon 2.0 tfsi brez napak, 308 1.6 thp pa samo crkuje... Vse je odvisno od tega kako je prejšni lastnik skrbel za avto in "kako se boš nastavil"...

Kdo govori da je brez napak? Dobro za motor res lahko rečemo, 2.0 TFSi je bulet proof. Vendar kakor sem že rekel, čisto drug rang avta.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov