Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

renault_dti
Novinec

Zanesljiv diesel 4-5k €, dolga tura

Napisal/-a renault_dti Pe jan 06, 2012 3:43 am

Iščem ZELO zanesljivega dizla za nekje cca 4-5k euro, z njim mislim prevozit 100.000 km v dveh letih (se pravi 50k letno).
Najbolj ga rabim za poletje za veliko evropsko turo (cca. 20.000 km) zato mi je res pomembno, da se gre za zanesljivega dizla z malo porabo, dokaj udobno in prostorno vozilo, karavan, obvezno strešne sani,po možnosti s tempomatom, 6 prestav in motor z verigo ali dolgim intervalom servisa, ni pa nujno. Poraba naj ne bo nad 7l, priporočena 5-6l umirjene vožnje.

V ožji izbor sem vključil:
Citroen C5, 05+ letnik, najraje z 2.0 HDI motorjem.
BMW 3 02-05 letnik
Toyota Avensis 2.0 D4D
Ford Mondeo 02-07 letnik 2.0 TDCI

Malo verjetno, vendar možno:
Yaris Verso 1.4 D4D (motor z verigo, mala poraba, vendar majhen in neudoben)
Opel Combo 1.3 CDTI (isto kot Yaris, baje težave z raztegovanjem verige ? )

kaj bi vi izbrali, glede na zgornje kandidiate?
naj poudarim še to, da naj bi avto "zdržal" tudi do 1000 km vožnje v eni turi in da ima čim višji domet z enim polnjenjem rezervoarja ( vsaj 800 km, priporočljivo 1000 + ) Obvezno čim manj občutljiv na slabo nafto, ker gremo tudi v manj razvite države!
Kaj bi bilo dobro preventivno zamenjat/popravit na takšnih avtih, da ne obstanem na cesti? Akumulator, gume, diski, sklopka in vztrajnik, tekočine, filtri, šobe in turbina, hladilni sistem se bodo preventivno prekontrolirali in popravili pred potjo, kaj me lahko preseneti na poti, sploh glede na to, da imajo ti avti pogosto realno 200k km in več? Tukaj me zanimajo izkušnje lastnikov in mehanikov na tej strani.

Ker nisem značkar, pridejo v poštev vse znamke, razen DCI-jev in Fiat/Alfa (se opravičujem vsem lastnikom, vendar imam katastrofalne izkušnje), tako da prosim brez kreganja. Na pot gredo 4 osebe + prtljaga, obvezno strešni kovček, vožnja bo zelo umirjena, 70% AC, 25% podeželje, ostalo mestna.

Hvala,

LP

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Re: Zanesljiv diesel 4-5k €, dolga tura

Napisal/-a dask Pe jan 06, 2012 7:27 am

Glede na količino potnikov in prtljago ter opisan stil vožnje bi bil moj prvi izbor C5, drugi Mondeo. Oba predvsem zaradi udobja in velikosti/prostornosti. BMW3 je definitivno premajhen, ostalih ne poznam dovolj dobro.

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Pe jan 06, 2012 7:36 am

S kufrom na strehi bo doseg manjši. C5 je sicer dobra izbira, vendar dvomim, da ustreza zahtevi po dolžini relacije brez tankanja, pa še neke čudne motorje imajo noter - se jim marsikaj kvari kar tako po defaultu. Jaz sem za Toyoto, definitivno pa proti onim malim jajčkom spodaj. Za neobčutljivost na nafto rabiš starejši tip motorja, morda kakšen JTD.

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Pe jan 06, 2012 8:12 am

Med izbiro pogrešam VW Passata 1.9 TDI.

Zanesljiv motor, nizka poraba, tudi slabše gorivo preživi (Za res slabo, je morda boljši 1.9 TDI z Bosch pumpo, samo so starejši). Domet je lahko čez 1000 km, prostora je dovolj, ...
Slika

dvorjan
Nov uporabnik

Kraj: Polarna Primorska

Napisal/-a dvorjan Pe jan 06, 2012 8:15 am

Daj uros11 ne nabijaj cez C5, ce avta se od blizu videl nisi.

Sam bi glasoval prav za C5 2.0 Break HDI. Tak avto sem si lastil vec let in z njim prevozil 162k km, zato vem, kaj zmore. Za opisano nalogo je idealen - udoben prevoz vecje kolicine prtljage in potnikov. Povprecno porabo sem imel 6,1l/100km skozi vsa leta (preracunano na roke po vsakem tankanju), njegov adut pa je prav velik rezervoar za gorivo - drzi 68 litrov, skupaj s cevjo pa lahko s seboj vozi okoli 70-71 litrov, kar ob normalni voznji pomeni doseganje in preseganje 1000 km avtonomije. Ce po AC ne bos vozil bistveno vec kot 110 km/h tudi stresni kovcek ne bo ovira za doseganje 1000 km (preverjeno v praksi: sem sel veckrat v Nemcijo s 540l kufrom na strehi).

Ce ob nakupu zamenjas jermen in naredis veliki servis, se lahko vozis brez skrbi. Samo pazi pri rabljenih vozilih - tisti najcenejsi so verjetno iz uvoza in imajo vsi prek 200 jurjev ze za sabo. Servisi se sicer delajo na 20.000 km, 2.0 HDI pa je brzkone najbolj zanesljiv dizel iz skupine PSA v zadnjih letih. Pa ko bos na jugu/vzhodu ne sparat na vsakem koraku in v avto tankaj t. i. eurodizel namesto navadnega dizla.

Srecno pot.

Gregorijus
Nov uporabnik

Napisal/-a Gregorijus Pe jan 06, 2012 11:50 am

@uros11 S kufrom na strehi bo doseg manjši. C5 je sicer dobra izbira, vendar dvomim, da ustreza zahtevi po dolžini relacije brez tankanja,[b] pa še neke čudne motorje imajo noter - se jim marsikaj kvari kar tako po defaultu[/b].

Res izjava in pol :vc Sam imam C5 karavana letnik 05 sedaj 3. leto in ti nimaš pojma kaj govoriš!
Res pa je da tega letnika ne glej za 4-5 k€. Za ta denar glej raje starejše letnike, ki so prav tako dobri.

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ Pe jan 06, 2012 12:58 pm

Oče je imel C5 HDI (faceliftan), poleg Xantije 1.8 je bil C5 najbolj zanesljiv avto, ki ga je kdaj imel. Nima neki performans in tudi poraba ni bila posebno nizka, kar se udobja tiče pa nima konkurentov.

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica Pe jan 06, 2012 1:03 pm

kul da imajo vsi C5 enake motorje in vsi so najbolj zanesljivi kar jih je... :lol:

Uporabniški avatar
Kukec
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kukec Pe jan 06, 2012 1:24 pm

avti tega letnika za 5k€, bodo že vsi imeli nad 200000km prevoženih, težko bo najdit za tak denar zanesljivega za naslednjih 100000km, čepa že, pa obvezno slovenski z znano servisno zgodovino...

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Pe jan 06, 2012 1:42 pm

Za 100k km noben avto za 4-5k eur ne bo dovolj zanesljiv. Kupi nekaj za 3,5k eur in tisočaka nameni generalki motorja, zamenjaš vse filtre, OPEREŠ rezervoar za gorivo (!), zamenjaj vse puše, manšete, silene in podobne gumjaste dele podvozja... To je edini način, da imaš za 5 tisočakov res zanesljiv avto.

p.s. če planiraš v potovanju tudi Ukrajino in Rusijo ti dizla ZELO ODSVETUJEM. Tam je dizel namenjen zgolj gospodarskim vozilom in je zelo slabe kvalitete. Idealno gorivo za vzhod je avtoplin, ker ga dobiš povsod, je skoraj zastonj (manj kot 30 centov za liter), dovolj dobre kvalitete poleg tega pa imaš še vedno za backup bencinski sistem.

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Pe jan 06, 2012 2:10 pm

Eni ste pa hitro užaljeni, ko se mali opali te vaše citroenke. Upam, da tisti, ki je kot norc popravljal tega uber C5 HDI, tudi tako misli - kar naprej nekaj. Ga bom napotil na vas. Ali pa sosedova ksara 2.0 HDI itd - tistega bom tudi napotil k vam, ker se mu to zaradi uber kvalitete citroenov ne bi smelo zgoditi (crkovalo pa je vse od a do ž, parkkrat ostal na cesti). Aja, pa HDI 1.6 od soseda upam da bo tudi tako mislil, pa HDI od svaka, sicer zaradi drugih problemov s samim citroenom, ki je sestavljen kot stoenka, je bil 10x na servisu, predenj so mu zrihtali. Vztrajam pri napisanem, da nočem niti zastonj karkoli iz citroenovega tabora. Raje renaulta, oziroma nič od francoskega krša. C5 pa je sploh drek, vsaj I. generacija, ne vem, kaj so mislili, ko so ga zlagali skupaj.
Ajde, užaljenčki, pokličte atije, ki so uber zadovoljni s svojimi C5.
Na dolgo pot pa s citroenom sploh ne bi šel. Raje star golf II, ki ti ga popravi vsak kovač.

Aja, ti s porabo 6.1 pri C5 laži komu drugemu, ni to TDI.

Gregorijus
Nov uporabnik

Napisal/-a Gregorijus Pe jan 06, 2012 2:17 pm

:lol: :lol: :lol: [b]Aja, ti s porabo 6.1 pri C5 laži komu drugemu, ni to TDI.[/b] :lol: :lol: :lol: zdej mi je pa vse jasn :lol: :lol:

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Pe jan 06, 2012 2:18 pm

Good for ju. Passat 1.9 TDI ima tako, kaj bo neki krš francoski proti nemcu.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Pe jan 06, 2012 2:21 pm

Slika

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Pe jan 06, 2012 2:26 pm

Mičken. Imam starega passata. Če bi imel C5, bi bil huge. Bi pa šel s passatom kamorkoli, da se razumemo. Če se ne bi oglasili užaljenci C5, bi bilo vse v redu s temo. So še hujši, kot vag-com obsedenci.

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Pe jan 06, 2012 2:49 pm

Kle gor pa nikol ni dolgčas. :D Sodelovc ma C5ko, 2003 letnika, uvožena z xy kilometri, uporablja jo bolj za kratke vožnje (je pa 2.0 Hdi), ampak zadeva še kar melje in melje, pa nič ne zgleda da bi se ustavila. :lol: Drugače pa, naj bo passat ali c5, pri letnikih avtomobila, ki jih gledaš bodo to avtomobili, ki bodo imeli za sabo vsak 400k km, če pa slučajno dobiš lepo ohranjen slovenski primerek z malo kilometri je pa vprašanj, kako se bo odzval na tako povečanje letne kvote kilometrov. Razmisli o bencinarju in plinu, ob lepi vožnji bi tudi to znalo biti kar ugodno. Pa magari res spustiš nabavno ceno za kakšnega jurčka.

pan-am
Nov uporabnik

Napisal/-a pan-am Pe jan 06, 2012 2:51 pm

Moj predlog: Subaru Legacy, predelan na plin. Avto, ki zdrži še in še, ima 4WD, slabe ceste mu ne pridejo do živega in je dokaj nezanimiv za tatove. Če dobiš primerek z realnimi 200k km in narediš veliki servis, bo šel brez problema čez 300k km.

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Pe jan 06, 2012 2:54 pm

pan-am je napisal/-a:Moj predlog: Subaru Legacy, predelan na plin. Avto, ki zdrži še in še, ima 4WD, slabe ceste mu ne pridejo do živega in je dokaj nezanimiv za tatove. Če dobiš primerek z realnimi 200k km in narediš veliki servis, bo šel brez problema čez 300k km.

:idea: 8)

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe jan 06, 2012 2:58 pm

Ko vse tvoje zahteve vneseš na avtonet.....mogoče kaj takega (če vse v oglasu štima):
Ford Mondeo 2.0TDCI
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5526572&show=1

EDIT: Drugače pa moja izbira bi bila Octavia 1. Zelo zanesljiv avto. Velik prtljažnik. Mogoče na zadnji klopi ni največ placa za noge, vendar po mojih osebnih izkušnjah tudi 3 osebe zadaj povsem spodobno sedijo tudi na 1000km dolgi dnevni poti ;)

1.8T (predelaš na plin). So pa že v osnovi precej cenejši od dizlov, tako da ti ostane veliko denarja za servise in gorivo:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5516367&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5198410&show=1

1.9TDI 110KM:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5526961&show=1
Zadnjič spremenil peroRS, dne Pe jan 06, 2012 3:10 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Pe jan 06, 2012 3:10 pm

ghandaed je napisal/-a:
pan-am je napisal/-a:Moj predlog: Subaru Legacy, predelan na plin. Avto, ki zdrži še in še, ima 4WD, slabe ceste mu ne pridejo do živega in je dokaj nezanimiv za tatove. Če dobiš primerek z realnimi 200k km in narediš veliki servis, bo šel brez problema čez 300k km.

:idea: 8)

x3
No escape from the mass mind rape...
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov