Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

nenad32
Nov uporabnik

Kraj: Velenje

Nakup Citroen C5-Peugeot 508 HDI 164 ali THP 156

Napisal/-a nenad32 Ne jan 15, 2012 7:29 pm

Odločam se za nakup novega avtomobila in sicer Citroen C5 ali peugeot 508 pa me zanima sledeče:
Prevozim cca 10-14 tisoč km letno, torej poraba goriva ni tako pomembna in zaradi tega razloga se bolj nagibam k nakupu 1.6 THP-156PS kot 164PS hdi. Pa vendar se bojim, da bi nad THPjem bil razočaran, navor, pospeški itd. Če ima kdo izkušnje s tema dvema motorjema, mi naj prosim na kratko razloži bistvene razlike med motorjema in sicer: ali je hdi res toliko boljši, kakšna je cenovna razlika med servisi obeh motorjev in ali je thp dobra izbira, še posebej, če bi se odločil za dodatni čip tuning. Torej zanimajo me pozitivne in negativne plati obeh omenjenih motorjev.

V naprej hvala za komentarje!

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Re: Nakup Citroen C5-Peugeot 508 HDI 164 ali THP 156

Napisal/-a simply Ne jan 15, 2012 7:41 pm

Z 1.6 THP boš najverjetneje zadovoljen. Je BMWjev motor, ki se vgrajuje v večjo paleto vozil - kmalu tudi v BMW, Mini...

Poraba je zmerna, za svojo moč.

Pojdi na test, sam bi pozabil na dizla!

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Ne jan 15, 2012 7:54 pm

S svojo kilometrino boš razočaran nad stroški s HDIjem - cena servisov je višja in tako naprej.
Pri tvoji kilometrini ne kupuj dizla.
THP ima max navor že pri 1400 obratov, dizel pri 1800, kar pomeni da THP "vleče" praktično od prostega teka dalje. Pospeške ima THP boljše, končna je tudi boljša, ampak občutek boš pa imel da gre dizel bolje ker bolj sune pri pospeševanju - naj te ta sunek ne zavede..

Jaz na tvojem mestu bi dizla gladko odpikal..

Uporabniški avatar
diamant72
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a diamant72 Ne jan 15, 2012 7:59 pm

simply je napisal/-a:Je BMWjev motor ...

Toliko oz manj kot PSAjev
Trenutno vozim: BMW 645Ci (1:24), Maserati GranTurismo RC (1:18)
P.S. Iščem čarobno palčko, ki pretvarja 1:18 v 1:1. Tudi 1:24 v 1:1 bo ok...

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Ne jan 15, 2012 8:19 pm

simply je napisal/-a:Z 1.6 THP boš najverjetneje zadovoljen. Je BMWjev motor, ki se vgrajuje v večjo paleto vozil - kmalu tudi v BMW, Mini...

V bistvu so ga skupaj razvili. In je že en čas v Miniju ter tudi BMW-jih (serija 1).

Je pa to odličen motor za maksimalnim navorom že prijetno pod 2000 obrati, tako da bi sam predlagal vsekakr prej THP pred HDI-jem.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne jan 15, 2012 8:27 pm

simply je napisal/-a: Je BMWjev motor, ki se vgrajuje v večjo paleto vozil - kmalu tudi v BMW, Mini...

Kmalu? Kolikor vem, je prišel najprej v Minija (morda samo močnejši?).
Sicer pa je to precej dodelan (skupaj z BMW) PSA motor 1.6, ki so ga vgrajevali že v BX-a začetek 80-ih, kasneje ga je PSA navil na 109 KM, še kasneje skupaj z BMW na 115 KM, dela ga pa PSA v Franciji tudi za BMW-ja (Minija, kmalu še kaj).

Raje bencinarja za te km. Se tudi hitreje segreje in manj stroškov (vzdrževanje in izredni stroški), razen nekaj višje porabe. Je dovolj močan.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Ne jan 15, 2012 8:30 pm

Badzo je napisal/-a:S svojo kilometrino boš razočaran nad stroški s HDIjem - cena servisov je višja in tako naprej.
Pri tvoji kilometrini ne kupuj dizla.
THP ima max navor že pri 1400 obratov, dizel pri 1800, kar pomeni da THP "vleče" praktično od prostega teka dalje. Pospeške ima THP boljše, končna je tudi boljša, ampak občutek boš pa imel da gre dizel bolje ker bolj sune pri pospeševanju - naj te ta sunek ne zavede..

Jaz na tvojem mestu bi dizla gladko odpikal..

turbo gor dol, tale dizel bi moral it boljše ko bencin, še posebej po občutku. Tudi pospeške in končno bi moral dizel met boljše, ker je močnejši.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

nenad32
Nov uporabnik

Napisal/-a nenad32 Ne jan 15, 2012 8:50 pm

Hvala za tako hitre odgovore, vsakega novega komentarja bom zelo vesel. Ste me prepričali, verjetno bom kupil thpja, odločiti se samo moram še ali C5 ali 508, pri C5 bi rad sprobal hidravliko, 508 pa je baje nekoliko kvalitetneje znotraj skup napravljen, pa pri C5 me mal moti fiksen sredinski volanski del. Me pa zanima ali kdo ve, kdaj, če sploh se pripravlja 200KM različica tega motorja v obeh avtih, recimo DS3,DS4 in RCZ jo že imajo, v C5 in 508 pa nikjer ne zasledim, da bi se odločili za vgradnjo tega motorja in me zanima zakaj je temu tako?

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Ne jan 15, 2012 8:52 pm

Pomojem pa je C5 kar bolje sestavljen, saj je Citroen pozicioniran malenkost višje kot Peugeot, pravtako ma boljše sedeže in verjetno tudi boljše materiale ter daljši spisek dodatne opreme. Volana pa se navadiš...

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne jan 15, 2012 8:58 pm

Sprobaj THP in HDI, da boš prepričan. Je pa občutek drugačen kot kaže štoparica.

THP počasi uvajajo v večino modelov. Zakaj še ni 200 KM - ali je bila tovarna poddimenzionirana, ali pa se jim zdi, da bi bil preveč navit (vsi 200 so v bolj popopranih izvedbah) in delajo kakšnega 2-litrskega THP. Odvisno tudi od povpraševanja - a tisti, ki rabijo več, običajno delajo več km in imajo itak večinoma HDI, ki so tudi v močnejših izvedbah.

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Ne jan 15, 2012 9:08 pm

Blinder je napisal/-a:
turbo gor dol, tale dizel bi moral it boljše ko bencin, še posebej po občutku. Tudi pospeške in končno bi moral dizel met boljše, ker je močnejši.

Pa ne gre! Po občutku ima boljše pospeške, dejansko pa ima slabše. Čeprav nekaj bajnih razlik ni..

Oba sta odlično sestavljena, 508ca je malo bolj dinamično naravnana (trše podvozje in trši sedeži po občutku), medtem ko citroen po cesti bolj plava, sedeži so mehkejši - boljši ali ne, kakor komu paše, meni odgovarjajo bolj trši sedeži.

Uporabniški avatar
PoLOdivjan
Stalni uporabnik

Kraj: Koper - Ljubljana

Napisal/-a PoLOdivjan Po jan 16, 2012 6:53 am

c5 156thp ima hydro, tako tendance kot exlusive...

meni osebno c5, čeprav je tudi 508 zelo lep...
Slika

Jamaican_Lion
Nov uporabnik

Napisal/-a Jamaican_Lion Po jan 16, 2012 7:17 am

En nasvet. Ko boš kupoval (ali c5 ali 508), ga vzemi z navigacijo, ker tisti navadni monokromatski ekranček popolnoma pokvari notranjost.

nenad32
Nov uporabnik

Napisal/-a nenad32 Po jan 16, 2012 8:21 am

Se strinjam, da tisti ekranček pokvari celotno podobo notranjosti avtomobila tako 508 kot C5, samo iskreno povedano mi se pa za navigacijo tudi ne deva tistega jurrja evrov, ker je niti toliko ne uporabljam pa vsi dobro vemo, da za 200 eur ali pa še manj dobiš že zelo dobre navigacije. Jo bom pač na šajbo pripopal. Moj budget je omejen in več kot 20k za avto ne dam, pa karavan mora bit, ker imam 2 otroka in za 20k ne dobim karavana THPja z navigacijo razen, če bi našel kakšnega z kakimi 20-30tisoč prevoženimi sam jih trenutno v Sloveniji enostavno ni.
Tako ali tako bom počakal do konca tega leta, ker imam svojo kišto od Cliota pravkar na frišno registrirano ampak iščem in zbiram podakte že sedaj. Upam, da bom do konca leta od vas zbral čim več informacij in našel kaj pametnega, torej karavana z thp motorjem al 508 al C5, mi je praktično vseeno, vsak ima svoje dobre in slabe strani. Meni osebno bolj odgovarja malo trša lega na cesti ampak moji otroci in žena pa bi sigurno uživali v Citroenovem pozibavanju skozi ovinke.
Citroena sem osebno na testni vožnji sprobal in moram reči, da sem se v njem res odlično počutil, vozil sem 140hdi exclusive in sedeži so res odlični. Za 508 pa ne morem nič komentirat, ker ga še nisem vozil. Če pa ga kdo izmed vas že ima, mi prosim naj napiše svoje občutke v 508mici, posebej, če vozi thpja.

Tommaazz
Novinec

Napisal/-a Tommaazz Po jan 16, 2012 9:40 am

Živjo Nenad!
Jaz ti lahko povem iz prve roke za thp motor v 508 SW-super! Motor vleče že iz nizkih vrtljajev, lahko ga lepo voziš s 1400 obrati in avto gre kot po maslu. Js sem zaenkrat po prevoženih skoraj 7000 km zelo zelo zadovoljen, če bi še enkrat kupoval bi ga še enkrat vzel! Pospeški so super (glede na tehnične podatke ima pri peugeotu thp motor boljše pospeške kot 164 hdi), če hočeš ga lahko čipiraš na 190 km ampak meni je več kot dovolj, končna hitrost pa tudi krepko čez 200 km/h ga pa zaenkrat več kot 200 nisem peljal, ker si ne upam (do 180km/h pride kar hitro, potem pač malo počasneje, na avtocesti tempomat na 160 pa si zmagu :D ). Meni osebno se 508 sw dosti bolj dopade kot pa C5 (res pa je da je bolj "nemško trd" kot citroen, sam imam še 18 colske gume), res je tudi kar pravijio, da tisti mali ekranček skazi notranjost ampak 1400 eur za navigacijo pa ne dam :roll: si bom sedaj pod zaslonček naštimal eno 5inčno pa bo ql pa še manj kot 200 eur me bo prišlo. Glede porabe ti lahko tudi povem (vidim, da si iz Velenja tako kot jaz tako da boš imel malo občutka koliko ti bo spil :D ), po prevoženih 6700 km imam povprečno porabo 9.4 l od tega je 80% mestne vožnje, drugače pa dolge ture avtocesta pa regionalke nekje okoli 7-8 l, lahko tudi pod 7, pač odvisno kam se voziš in kakšno nogo imaš. Toliko zaenkrat, če te še kaj zanima pa vprašaj, aja pa thp motor je že bil nagrajen za motor leta...lahko se tudi zmenima in si ogledaš mojega peugeota in se pelješ zraven, glede na to da si iz velenja :-P , če želiš
LP!
Tomaž
2002 (2007-2008) VW Polo 1.4MPI; 2008 (2008-2011) Renault Megane Grandtour 1.6 16V; 2011 (2011-2017) Peugeot 508 SW 1.6 THP; 2017 (2017-2021) Mazda 3 G120; 2021 Mazda CX-30 G150;...

andrejus
Nov uporabnik

Napisal/-a andrejus Po jan 16, 2012 11:39 am

Kot gledam se da dobit oba avtomobila po "ugodni" ceni, še leto in pol nazaj se ni dalo in sva z ženo "morala" kupit oz sva imela na razpolago enoprostorca C4 oz Pežo 5008 za ta denar. Izbrala sva Pežo ker je bil "novo vozilo", je kao bolj prestižen ipd.

Tako da bi jaz na tvojem mestu izbral Pežoja 508, ker je novejše vozilo in bolj prestižna znamka. Jaz sem tega Pežoa 508 vozil in nimam nekih pripomb, meni osebno je karavanska različica zelo lepa. Jaz ti predlagam da greš probat oba pol pa izbereš tistega ki ti bolj ustreza. Ne glede an to da je to ena osnova ima Pežo in Citoren včasih drugačne rešitve za isto zadevo, tako da se splača pogledat oba.

Glede motorjev je pa tako da če želiš kupiti 164 KM HDI niti ne glej 156 THP. Ker ti bo bencinc prešvoh, poleg tega avto ne bo veliko vreden ko bo enkrat star, absolutno raje dizla. Dejstvo je da boš posegal po menjalniku pogosteje pri bencincu. Že dizel 140 KM je res dober kaj šele 164. Porabo boš zlahka imel pod 7 litrov dizla.

Sedaj se bodo oglasili modrovalci, ki bodo rekli da dizel ni primeren za po mestu, za kratke razdalje ipd. JA res je ampak za kratke razdalje valda ne kupuješ Pežoja 508 oz C5, za kratke razdalje je dober Clio, ki ga že imaš. Tile dizli niso iz plastelina; naš 5008 ima 1.6 HDI FAP rabimo ga izključno 50 km na dan 5 dni v tednu (Kamnik-Lj-Kamnik) in po enem letu je filter zapacan toliko kot mora bit (po mnenju servisa). Motor je odličen.

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Po jan 16, 2012 11:56 am

andrejus je napisal/-a:Kot gledam se da dobit oba avtomobila po "ugodni" ceni, še leto in pol nazaj se ni dalo in sva z ženo "morala" kupit oz sva imela na razpolago enoprostorca C4 oz Pežo 5008 za ta denar. Izbrala sva Pežo ker je bil "novo vozilo", je kao bolj prestižen ipd.

Tako da bi jaz na tvojem mestu izbral Pežoja 508, ker je novejše vozilo in bolj prestižna znamka. Jaz sem tega Pežoa 508 vozil in nimam nekih pripomb, meni osebno je karavanska različica zelo lepa. Jaz ti predlagam da greš probat oba pol pa izbereš tistega ki ti bolj ustreza. Ne glede an to da je to ena osnova ima Pežo in Citoren včasih drugačne rešitve za isto zadevo, tako da se splača pogledat oba.

Glede motorjev je pa tako da če želiš kupiti 164 KM HDI niti ne glej 156 THP. Ker ti bo bencinc prešvoh, poleg tega avto ne bo veliko vreden ko bo enkrat star, absolutno raje dizla. Dejstvo je da boš posegal po menjalniku pogosteje pri bencincu. Že dizel 140 KM je res dober kaj šele 164. Porabo boš zlahka imel pod 7 litrov dizla.

Sedaj se bodo oglasili modrovalci, ki bodo rekli da dizel ni primeren za po mestu, za kratke razdalje ipd. JA res je ampak za kratke razdalje valda ne kupuješ Pežoja 508 oz C5, za kratke razdalje je dober Clio, ki ga že imaš. Tile dizli niso iz plastelina; naš 5008 ima 1.6 HDI FAP rabimo ga izključno 50 km na dan 5 dni v tednu (Kamnik-Lj-Kamnik) in po enem letu je filter zapacan toliko kot mora bit (po mnenju servisa). Motor je odličen.

Daj ne pokaj no :lol: :lol: Matr si mi polepšal dan.

Če imaš ti piđoja, to še ne pomeni da je pa potem pižo bolj prestižen od citroena. Kot drugo, a si sploh peljal že THPja in tega HDIja? NE FILOZOFIRAJ! Ker THP vleče malo bolje od HDIja, predvsem kar je pa važno je to, da THP napram HDIju vleče konstantno, pri HDIju pa je vseeno čutiti luknjo - sicer precej manjšo kot pri 1.6HDI ampak je tam.

Tvoj HDI sploh ni primerljiv. Tvoj HDI naredi v eno smer 25km in se vsaj približno segreje, tako da se ti tudi filter puca. Poleg tega greš sigurno na morje ali izlet, kjer se tudi filter puca. Imaš pa ljudi ki si kupijo dizla za to, da se pelje 5km v eno stran.
Sicer pa po enem letu peti je kar pogumno. Nikjer ne piše da boš čez 7, 8 let še vedno tako veselo žvižgal. T

dvorjan
Nov uporabnik

Kraj: Polarna Primorska

Napisal/-a dvorjan Po jan 16, 2012 12:26 pm

Glede na kilometrino ni debate okoli motorja. 1.6 THP naj bo. Moci dovolj cez cel obratomer. Potegne tudi bolje od HDI160, le ne smes ga na 3500 rpm saltat kot dizla, samo to ljudje, ki vozijo traktorje pogosto pozabijo. =) Ob normalni voznji ne bo pil vec kot 8,0-8,5l/100km, kar je samo liter do liter pa pol vec od dizla.

Pa glede na proracun, omejen z 20k€, bo precej bolje, da izberes cenejsega C5 Break in ga zalozis z opremo kot pa 508 SW brez dodatne opreme. Plus C5 je tudi ta, da ima s tem motorjem serijsko hidravliko, kjer lahko izbiras med udobnim ali sportnim nacinom voznje, tako da bo tako zate kot druzino prav ...

andrejus
Nov uporabnik

Napisal/-a andrejus Po jan 16, 2012 12:32 pm

Če ne razumeš pozicioniranja blagovne znamke ni potrebno da se delaš norca. Pežo se poskuša pozicinirat kot najbolj prestižna Francoska znamka, umirjena in vredna zaupanja. Materiali ni dizjan zunanji in notranji namigujejo na neko prestižnost. Citroen pa se poskuša pozicionirat kot avandgardna znamka z novitetami ipd. Velja tudi načelo, da neka novost najprej dobi Citroen in šele potem Pežo, kao zaradi manjše pokvarljivosti.

Dejansko ti primerjaš ta avtomobil (motor in motorne zmogljivosti):

http://www.carfolio.com/specifications/ ... car=220011

s tem:

http://www.carfolio.com/specifications/ ... car=219868

Na pamet ti lahko rečem, da je vožnja v dizlu lažja in bolj dinamična. Da ne govorimo o porabi. Enostavno manjkrat posežeš po menjalni ročici zaradi tega je vožnja lahko bolj dinamična ob manjših naporih za voznika.

Drugače pa sem vozil THP 156, ki je namenjen 5008 in ga primerjal z 1,6 HDI. Rezultat je bil, da je vožnja do 130 kmh lepša in prijetnejša z dizlom. Enostavno moraš pri bencincu posegat po menjalniku precej bolj kot pri dizlu. Poraba je bila 11 litrov bencina na 5008 v primerjavi z 7,5 litri na dizlu. Enostavno bencinc nima moči in navora pri nizkih vrtlajjih. (Je pa res da izbira motorizacije za 5008 ni posrečena; motorji so prešvoh razen tistih najmočnejših).

V 508 sem vozil samo HDI 140 KM, sklepam da je 164 boljši in precej bolj robusten od 140 KM.

Glede na kilometrino ni debate okoli motorja. 1.6 THP naj bo. Moci dovolj cez cel obratomer. Potegne tudi bolje od HDI160, le ne smes ga na 3500 rpm saltat kot dizla, samo to ljudje, ki vozijo traktorje pogosto pozabijo. =) Ob normalni voznji ne bo pil vec kot 8,0-8,5l/100km, kar je samo liter do liter pa pol vec od dizla.

Pa glede na proracun, omejen z 20k€, bo precej bolje, da izberes cenejsega C5 Break in ga zalozis z opremo kot pa 508 SW brez dodatne opreme. Plus C5 je tudi ta, da ima s tem motorjem serijsko hidravliko, kjer lahko izbiras med udobnim ali sportnim nacinom voznje, tako da bo tako zate kot druzino prav ...

Moraš pa računat na to, da je C5 starejši avto, 508 pa novejši oz čisto nov, saj je prišel prejšne leto ven.

Meni osebno je 508 bolj kul, ampak to nič ne pomeni, ker je C5 tudi fanj :)

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Po jan 16, 2012 6:00 pm

Andrejus malce mlatiš prazno slamo. Citroen je nad Peugoetom. V ponudbi ima med drugim tudi C6, ki je 2x dražji od Peugeota 508. To pove vse, in ve se s katerim avtom se vozi francoski predsednik. Citroen ima tudi DS linijo ki je še nad C linijo, kar samo priča o tem, kam je katera znamka pozicionirana.

Glede THP in HDI. Bencnar ima 600 obratov prej maksimalen navor (pri carfolio je napaka pri podatkih glede navora), tako da je vprašanje kateri je bolj prožen povsem odvečno. Edina prednost v performansah HDI-ja je da ima za 5 km/h višjo končno, a ko pride do pospeška pa THP kar lepo poje traktorja, kot ga tudi v prožnosti. Da o manj vibracijah, hitrejšem segrevanju, nižji začetni ceni, večji uglajenosti in kultiviranosti, menjšemu smradu, nižji masi avta (v nosu) in posledični boljši legi na cesti sploh ne govorimo.

To,da je C5 malce starejši je kvečjemu lahko smao plus, saj ima odpavljenih več napak. Platforma je pa enaka, spisek opreme pa pri C5 verjetno malenkost daljši (hidravlika, itn...). Sicer pa že dizajn C5-ke s svojo pojavnostjo na cesti da vedeti, da je pozicionirana nad 508-ico.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov