Sem nov na tem forumu in imam za Vas poznavalce eno vprašanje/temo/debato... V naslednjih nekaj mesecih(1-4) nameravam kupiti neko rabljeno vozilo (moj prvi avto

Avto bo namenjen predvsem vožnji v službo(50km v eno smer, 40km od tega je AC, ker je to že kr lepa ralacija sem 99.9% preprčan, da rabim dizla). V njem se bom večinoma vozil sam (zato najverjetneje ne rabim velikega avta), vozim pa bolj ali manj umirjeno in po predpisih, zato se vsaj meni zdi, da ne potrebujem neke hudo močne mašine. Upam, da bom avto imel vsaj kakih 5 let, oziroma vsaj toliko časa dokler bo avto zdržal, in bo še zadoščeval mojim potrebam.
Finance so omejene, tako za avto, zavarovanje in servis ob nakupu, kot potem za vzdrževanje in za bencin/nafto... Recimo, da bi se za 6000€ +- 500 rad že peljal po avtocesti tako, da to je skrajna meja koliko mislim dati za avto in vse kar to potegne za sabo. Raje manj kot več!
Sedaj pa moje ideje:
Do sedaj sem si že ogledal enega megana 2, ampak mi vsi nekako na splošno odsvetujejo 1.5dci motorje pred letnikom 2006.
Potem mi je zanimiv tudi clio3, naprimer nad storijo sem pa malce zaskrbljen ker imamo enega v družini in se vsaj meni zdi pleh zelo švoh, saj se od vsakega kamenčka pozna vdolbinica...
Potem mi je že marsikdo predlagal fiat grande punto z 1.3 jtd 75 motorjem. Takih se na avto.net najde kr enepar, ampak se bojim, da je GP prešvoh za na avtocesto, da ga ne bom priganjal v hude obrate in mi bo tako spil celo plačo... Glede registracije, zavarovanja in ostalih dajatev se mi zdi najugodnejša rešitev(edino če http://www.amzs.si/?podrocje=5 laže), saj bi me ta avto prišel na leto zaradi zavarovanja najmanj 100€ manj torej recimo, da je to skoraj za dva tanka... GP z 90konjički pod havbo pa zopet pade v višji razred zavarovanj in najverjetneje je še kaka stvar več, ki gre lahko narobe v motorju. Na avto.net je le en tak in še tist konkretno preseže moj budget

Potem mi je zanimiva še 1.4 tdi mašina torej kak polo, fabia ali ibiza...
Zanimivo mi je, da tako megan2 kot clio3 in grande punto na ncap dosežejo enako število točk, zato sem se tudi ogrel za te tri.
Kaj sem izpustil, kaj predlagate? Tudi opombe in kritike na moje mišljenje so dobrodošle!
Hvala!