Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

milap4
Nov uporabnik

Skrita napaka ob nakupu brez pogodbe

Napisal/-a milap4 Po feb 06, 2012 10:48 pm

Pred 3 meseci sem kupil 10 let star C3. Ob nakupu sem dobil le račun, ne pa kake kupoprodajne pogodbe. Sedaj so na servisu odkrili, da ima avto počeno volansko gred, in da so stroški za novo okoli 1500€. (Za avto sem dal 3000€). Kaj lahko sedaj storim? Ali lahko uveljavljam skrito napako? Glede na to, da avto sedaj ni vozen in da so strroški zelo veliki, kaj lahko naredim?

Hvala in lp

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Re: Skrita napaka ob nakupu brez pogodbe

Napisal/-a fare Po feb 06, 2012 11:15 pm

milap4 je napisal/-a:Pred 3 meseci sem kupil 10 let star C3. Ob nakupu sem dobil le račun, ne pa kake kupoprodajne pogodbe. Sedaj so na servisu odkrili, da ima avto počeno volansko gred, in da so stroški za novo okoli 1500€. (Za avto sem dal 3000€). Kaj lahko sedaj storim? Ali lahko uveljavljam skrito napako? Glede na to, da avto sedaj ni vozen in da so strroški zelo veliki, kaj lahko naredim?

Hvala in lp
Kako si pa sedaj ugotovil da je počena?

milap4
Nov uporabnik

Napisal/-a milap4 Po feb 06, 2012 11:33 pm

Na tehničnem so malo zavijali z očmi in mi svetovali, naj dam pregledat volan. Meni se je zdel predvsem zelo mehak volan napram mojemu prejšnjemu avtomobilu, tako da sem imel občutek, da se na mestu vrti skoraj sam od sebe. Pri večji hitrosti pa je bilo vse bp. Sedaj pa so se na servisu malo bolj poglobili in to ugotovili.

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Kraj: Sitting in the front seat, chillin' around while pimpin' the streets!

Napisal/-a Courage™ To feb 07, 2012 1:18 am

3 mesece si se vozil s počeno volansko gredjo ? Wau.
Slika
GET IN - SIT DOWN - SHUT UP - HOLD ON

BigL
Nov uporabnik

Napisal/-a BigL To feb 07, 2012 2:58 am

Odvisno je, ali si kupil avto od fizične ali pravne osebe.

Kadar se kupuje avto od fizične osebe, se uporabi princip videno-kupljeno. Po tem principu je za vse napake, ki so vidne ob normalnem pregledu, odgovoren kupec. Drugače je najbrž za volansko gred; da bi tu moral prodajalec prevzeti del krivde, bi sam mogel vedeti za to pomanjkljivost, ter ti jo načrtno prikriti. Dokazovanje tega pa je praktično nemogoče.

Tudi če si kupil avto od pravne osebe, boš imel velike težave pri uveljavljanju skrite napake, saj vemo kako se vsi radi otepajo odgovornosti, odgovor se bo pa glasil nekaj v smislu "lahko, da se je to zgodilo v zadnjih 3 mesecih, ko ste vi lastnik avta."

V vsakem primeru boš težko kaj dosegel, vendar če si brez dvoma, da je bila ta napaka prisotna že pred nakupom avtomobila in če si mnenja, da je prodajalec vedel za to, potem ti svetujem, da vsaj poizkusiš z uveljavljanjem stvarne napake.

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Če feb 09, 2012 3:14 pm

Tudi fizična oseba ti ne sme zamolčat napake ... Dokazovanje je pa nekaj drugega.

Ampak nekje neka pogodba vendar mora bit, kje si kupil avto in kako si ga registriral? Prometne ti ne dajo brez pogodbe.
Protonika ima bullbar.

spella
Nov uporabnik

Napisal/-a spella Če feb 09, 2012 3:52 pm

Če ima račun je najverjetneje kupil od pravne osebe. in v tem primeru ne potrebuješ nobene pogodbe, zadostuje račun.
kdor kasneje zavira je dalj časa hiter!

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Če feb 09, 2012 4:26 pm

oh joj. 10 let staro kanto si kupil, sedaj pa se čudiš da je kakšna napaka na avtu?

Jaz te pošljem v pm , če mi hodiš nazaj. VIDENO - KUPLJENO! Prej bi se avto dal preverit.

logično pa je vsakemu da rabljen/star/znucan itd. avto nebo bil brez napak!!! Plus tega, ti nisi včeraj kupil avto in danes opazo napako, ampak si se vozo okrog 3 mesece!
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Če feb 09, 2012 5:08 pm

najbrž ga je predhodnik prodal zaradi tega in mu napake ni povedal, čeprav jo je poznal... jaz pa take prodajalce pošljem v 3 pm (pa da bi jim krava crknla :lol: ). sej za kako manjšo hibo ali kak manjši problem nebomo delali iz muhe slona, vendar če je on to poznal in prodal brez opozorila z napako s takim zneskom, pa res upam da ne spi pri miru.

bar
Nov uporabnik

Napisal/-a bar Če feb 09, 2012 5:30 pm

Če bi js prodaju pa bi me klicu po parih dneh bi še nekako zastopu, ampak da bi po 3 mescih hotu še kej od mene te pa pošlem nekam. :lol:

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če feb 09, 2012 5:40 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:oh joj. 10 let staro kanto si kupil, sedaj pa se čudiš da je kakšna napaka na avtu?

Jaz te pošljem v pm , če mi hodiš nazaj. VIDENO - KUPLJENO! Prej bi se avto dal preverit.

logično pa je vsakemu da rabljen/star/znucan itd. avto nebo bil brez napak!!! Plus tega, ti nisi včeraj kupil avto in danes opazo napako, ampak si se vozo okrog 3 mesece!

2X
Vsak bi rad imel poceni rabljen avto amak stanje bi pa imel kot od novega :bonk Kupi novega in potem išči zamolčane napake ne pa na 10 let starem. :huh: :roll:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Če feb 09, 2012 6:23 pm

pa kej na tem svetu je lohko še kdo pošten do sočloveka, al more biti samo do svoje riti? za par 100eur zagrenit človeku življenje vas je lahko sram. nevem če boste zaradi tega boljše živeli.
če išče človek do max 3000eur avto pomeni da najbrž nima neomejenega fonda, najbrž si pusti nekaj rezerve za dodatna popravila, samo 50% vrednosti nabave je pa res ogromno.
res je v dotičnem primeru šlo mimo že 3 mesece in bi bilo tudi meni čudno če bi me kupec kontaktiral po tolikem času. možno je tudi, da ni vedel za napako.

vsekakor razumem tvojo jezo ko te nekdo nategne (so tudi mene ko sem kupoval do 1000eur avto), sem pač potem mogel menjati nekaj potrošnega materiala, ki naj bi bil menjan pa ni bil...mislim če bi mi povedal po pravici bi prodal za 100eur manj in mirna Bosna, ne pa lagat in nabijat...

zame še en dokaz Balkana, nič drugega.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če feb 09, 2012 6:30 pm

Prva stvar je da ti po treh mesecih ne bo noben upošteval reklamacije,ker prvič je avto star 10 let drugič pa dokaži da ni počila tebi oz. da ti nisi avta sesul vmes....Pa nima veze ajde.
Druga stvar pa je da menjaj servis,ker ti si seveda peljal na pooblaščen servis in seveda ti ponujajo novo robo.Povprašaj malo po rabljeni letvi ali pa po obnovljeni katerih cene se ponavadi gibljejo med 250-500€ če pa je električen volan pa je še cenejša.
Če pa nisi peljal na pooblaščenca pa se tega nateguna izogibaj v velikem radiusu.Ne vem jaz ne bi imel srca nekomu za neko tako gajbico povedat take cene.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Če feb 09, 2012 8:26 pm

Volanska gred menda ne paše med skrite napake ali pa, na stvarne napake je menda 6 mesecev dosežeš pa samo s tem da prodajalca tožiš, torej dolg sodni postopek, vsi pa vemo koliko časa naj bi trajalo (predolgo) in kakšni stroški lahko zaradi tega nastanejo.

Moj nasvet: Popravite zadevo, rabljeno gred + mehanik delo pa gas naprej, vsak rabljen avto ima sigurno napake.
Član od leta 2004

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Če feb 09, 2012 9:05 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:oh joj. 10 let staro kanto si kupil, sedaj pa se čudiš da je kakšna napaka na avtu?

Ampak eni ste pa res nenormalni - pa kaj če je avto star 10 let? Če ga je tip prodajal (sploh kot pravna oseba), mora biti avto kljub temu izpraven!
Ti me pošlješ v pm, jaz ti pa čez teden ali dva pošljem dva modela, ki ti bosta cel vozni park preuredila! Ni čudno, da je tako kot je, ko se že vsak lahko nekaznovano dela norca. Naravnost bolano!

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če feb 09, 2012 9:14 pm

Alo! 3 mesece je mimo. 8 dni maš na razpolago da ga vrneš,za 10 let star avto ti pa noben ne da garncije.Ob nakupu pa imaš tudi vso pravico da ga daš pregledat in zakaj bi bili za malomarnost kupcev ki avta ne pregledajo ali ga slabo krivi prodajalci??Sem ravno danes gledal en avto ki bi rabil konkretno čiščenje in enih 500€ vložka da bi bil OK in po tvoje bi ga ti po treh mesecih ko bi se ti spet kaj pojavilo tožil??Avto je star in vsak diler ti pove da garncije nima,če kdo ki je normalen to sploh vpraša.Za res izpraven avto pa se ponavadi plača kak € več kar pa kupcem spet ni všeč saj dobijo "istega" za jurja manj

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Če feb 09, 2012 9:27 pm

Tukaj se ne govori o sklopki, gumicah brisalcev, pregoreni žarnici, paknah bremz in podobnem potrošnem materialu in noben mi ne bo prodajal bučk, da sem z normalno vožnjo v treh mesecih odtrgal volansko gred. Glej, druga stvar je dokazljivost tega, vendar vsak trgovec ima znane dobavitelje, avta ne bo vzel ne da bi ga podrobno pregledal, zato sem prepričan, da je moral vedet za napako. Tudi milap4 je rekel, da se mu je volan že od začetka zdel nekam mehek.
Problem je v tem, ker danes lahko že vsak, ki ima pet minut časa, prodaja škart avtomobile, ko pa kaj zagusti, pa firmo zapre in začne poslovat pod drugim imenom. Vsi se ne spoznajo na avtomobile tako kot tu gor in če prideš k trgovcu v dobri veri po avto, pa magari 10 let star, pričakuješ, da bo stvar izpravna - avto plačaš pošteno (tudi če je 10 let star).

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Če feb 09, 2012 10:03 pm

Ampak me pa prav zanima, koliko od vas pametnjakovičev bi bilo tiho, če bi vam jaz prodal avto s počeno volansko letvijo. Takrat bi pa vsi nazaj prišli.
14dni je časa da kupec pride nazaj, in pol leta ali celo leto imaš časa, da pripelješ avto nazaj oz. se zahteva neka odškodnina ali whatever pač želiš, v primeru da se odkrije da je bila na avtu napaka prisotna ob prodaji. In to velja tudi pri fizičnih osebah in pri pogodbah, ki jih imate vsi tako radi VIDENO KUPLJENO! Zdej če ste tok zahojeni in da ne poznate svojih pravic, do katerih ste upravičeni, je to vaš problem.
Tako kot je nekdo pred mano omenil - tu ni govora o potrošnem materialu. Razen če ste taki tarzani da je volanskia letev za vas potrošni material :roll: :roll:
Ni čudno da je trg rabljenih avtov tak kot je, in najdeš dober primerek na vsakih 500 rabljenih avto, če imaš srečo.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Če feb 09, 2012 10:11 pm

vidno kupljeno ne velja, to je premalo, kot sem zgoraj napisal, tožba, treba bo dokazat, da je bila napaka že prej pred nakupom, to pa stane mogoče že celo za drugo rabljeno gred....pa odvetnik, pa sodišče, pa razne takse, stroški....joj, da se vam zljubi, raje dam 500 evrov, kot pa da bi se zaradi enga kupa železja je*al po sodišču pa neprespane noči pa obiskovanje sodišča, odvetnika, mehanika.... :lol:
Tud jest sem kupu avto na katerem nisem vedu, da pije olje, STVARNA napaka, torej lahko tožim prodajalca, ampak NE, ker raje pahnem avto v graben pa spim v miru itak se dobi ena kišta za 500 evrov pa mal pošranfaš pa dela.
Član od leta 2004

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če feb 09, 2012 10:21 pm

Sam eni še zmer ne razumete da je mimo 3 mesece a?? Sicer pa mi je čudno kako je lahko počena in nikjer ne pušča olje če je hidravlična oz. kako lahko toliko košta če je mehanska z elektromotorjem na drogu volana.Kje se je avtor teme zgubil da bo točno povedal kje je napaka al pa kako sliko stisnil.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 17 gostov