Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

acad
Novinec

Nakup Astre GTC ali Mazde RX-8

Napisal/-a acad Ne feb 12, 2012 11:55 am

Lep pozdrav!

Sem 27 let star in sem si po mojem prvem avtomobilčku, AUDI A3 1.9 motor zaželel novega konjička.
Po "tehtnem" premisleku se sedaj odločam med Astro GTC in Mazdo RX-8. Ker sta to kar zelo različna avtomobila sem se odločil, da se pred tem korakom posvetujem tudi na kakšnem forumu.

Želim si coupeja, saj imam sedaj 5-vrati avto in mi je coupe preprosto lepši. (vem da ima rx-8 5 vrat, ampak vemo kaj mislim)
Ker sem mlad si seveda želim atraktiven avto, v ožji izbor sta nato prišla Astra GTC in RX-8 ampak ker imam včasih na kakšni osamljeni cesti tudi težjo nogo, kakšne 1.4 variante astre odpadejo :P (po naravi sem miren voznik, ampak včasih me pa prime, da bi malo prepihal motorček..)
Torej pri astri imam v načrtu 1.6 ali 1.8 bencin motor, odvisno kateri bi bil lepše ohranjen, če bi izbiral med njima.
Pri mazdi pa je itak na voljo samo 1.3 motor, ampak ima 190 in 230 HP, tukaj mi je pa vseeno kateri bi bil nameščen not.

Mazda Rx-8:

plusi: atraktiven športen videz, dokaj močan motor
minus: poraba, vožnja na krajše relacije, veliko problemov z wanklovim motorjem

Astra GTC:

plusi: poraba (glede na rx-8), dobre vozne lastnosti, enostaven
minusi: ni tako športnega videza

Ker se še vedno šolam se vozim v šolo, cirka 40 kilometrov v eno smer, pravijo da za rx-8 ni dobro če se vozi na kratke relacije, da ne omenjam da ima ubijalsko veliko porabo..
Če bi bilo po moje bi si vzel takoj mazdo, samo ker bo potrebno skrbeti za porabo vsaj 15 litrov (vedno dražjega) bencina in na vsakih 5.000km tudi liter olja me kar pri srcu pika, saj avto potrebujem vsaki dan.
Za avto imam namen porabiti 7.000€ (brez zavarovanja in cestnine)

To je zgolj moje subjektivno mnenje glede teh dveh avtomobilov in sedaj se ne morem odločit kaj bi si izbral, zato vas prosim za pomoč, morda tudi če ima kdo katerega v lasti? bi lepo priporočal za kak komentar! :)
Hvala.

Slika Slika
Zadnjič spremenil acad, dne Sr avg 08, 2012 5:11 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Re: Nakup Astre GTC ali Mazde RX-8

Napisal/-a lancia hf Ne feb 12, 2012 12:03 pm

Na tvojem mestu bi raje izbral Astro, saj če bi bila RX-8 dobra, bi jih bilo več ne pa samo par primeskov pri nas.
Vprašanje je tudi cena vzdrževanja Mazde ostalo si pa že sam ugotovil.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
Suicidal
Novinec

Napisal/-a Suicidal Ne feb 12, 2012 5:44 pm

lancia hf je napisal/-a:Na tvojem mestu bi raje izbral Astro, saj če bi bila RX-8 dobra, bi jih bilo več ne pa samo par primeskov pri nas.
Vprašanje je tudi cena vzdrževanja Mazde ostalo si pa že sam ugotovil.

Se strinjam. Astro boš lažje dobil lepo ohranjeno s preverjeno zgodovino + novejši letnik. Sicer ne boš tolk ˝jebač˝, vendar boš imel verjetno veliko manj glavobolov glede avta. Sicer pa Astra z lepimi litaki tudi ne izgleda tako slabo ;)
Slika

devilkin
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a devilkin Ne feb 12, 2012 5:47 pm

Četudi je RX8 lepa in atraktivna ,mislim da je tako, če nimaš vsaj 1500 - 2000 evrov prihodkov ,kar nehaj rajcati možgane in nehaj misliti na njo =P .
Če ne boš delal samo zanjo . Poraba ni nikoli pod 10, ne nagradi niti počasne , mirne vožnje ker poraba ni zato nič manjša.
Saj bi pomoje veliko ljudi imelo RX8 ampak si večina premisli zaradi dragega bencina, sicer pa ti nisem povedal nič novega kar že sam ne veš :D
V glavnem če imaš "money to burn" potem vzemi RX8 , drugače pa raje ne ;)

Uporabniški avatar
error 90
Uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a error 90 Ne feb 12, 2012 6:15 pm

Saj si si že sam odgovoril. Če res prideta samo tadva avtomobila v ožji izbor potem kupi astro.
Slika

Grega_
Novinec

Napisal/-a Grega_ Po feb 13, 2012 8:42 am

RX-8 je nekaj posebnega oz. drugačnega...to ni avto da se vsedeš, tankaš bencin in goniš, je malo bolj zahteven avto.
Z Wanklom ni problemov, če ga vzdržuješ tako kot je potrebno, se najdejo tudi super ohranjene....je pa res, da je stroškov seveda več, sedaj se jih dobi že zelo poceni, ampak kot ti je že nekdo napisal, če nimaš denarja za vzdrževanje, jo ne kupuj. Mnogi menimo da če bi RX8 imela motor od MPS-ke bi bil zmaga avto, ampak zgleda da je pač taka politika podjetja.
Če te kaj več o RX8 zanima imaš kar nekaj konkretnih tem na www.mazda-si.net

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Po feb 13, 2012 9:59 am

Grega_ je napisal/-a:Z Wanklom ni problemov, če ga vzdržuješ tako kot je potrebno

zakaj so jih pol menjavali se pod garancijo, ce pravis da ni problemov z njimi :?:
turbo inside

Uporabniški avatar
Mivec
Novinec

Napisal/-a Mivec Po feb 13, 2012 10:18 am

Mazdin Wankl zdrži 100.000 menjalnik 120.000 potem je že vprašanje tesnosti.....
Verjemi, da boš imel večji problem z oljem kot z bencinm ;) .... hehe

Opel je pa pač opel, druge stvari ni za dodad. Samo v teej primerjavi je boljša izbira. novi ECO TEC motorji so zelo dobri.

Grega_
Novinec

Napisal/-a Grega_ Po feb 13, 2012 10:25 am

_furby_ je napisal/-a:
Grega_ je napisal/-a:Z Wanklom ni problemov, če ga vzdržuješ tako kot je potrebno

zakaj so jih pol menjavali se pod garancijo, ce pravis da ni problemov z njimi :?:

Težave so imeli prvi motorji, in to šibkejši. Tudi motorji ki so popravljeni so boljši - močnejši material. Bom napisal samo par stvari, za katere je dobro vedeti.
Avta ne smeš oz. ni priporočljivo vžigat ob dodajanju gasa, ker ga rado zalije in če ga zalije je postopek kako to urediti. Sploh mrzlega ko ga prižgeš ga ne smeš takoj ugasniti, ker ga bo zalilo (avto ni za premikanje 2m sem ter tja). Ko ga ugasneš moraš avto stisniti v obrate in ga ugasniti.
Motor "porabi dosti" olja in to je poterbno kontrolirati in paziti da ga ni nikoli premalo. Wankel je wankel in ima svoje cvetke ampak 90% lastnikov tega kar sem gor napisal ne ve oz. tudi novi kupci ne vedo kako pa kaj. Mariskdo vidi 232konjev pa lep avto in pali do konca.

Uporabniški avatar
Vz_ace
Novinec

Napisal/-a Vz_ace Po feb 13, 2012 10:39 am

Opel sploh ni tako slab, kot hočeš tukaj nekaj namigovati. Je opa res,da primerjava teh dveh avtov nekako ni na mestu, ker sta si precej različna. Itak da bi bolj izstopal z mazdo,bolj bi se ozirali za tabo in bil bi večji "jack", kot npr. z astro; ob enem bi pa to terjalo davek pri postankih na bencinski, pri uporabnosti, servisiranju itd.

@acad:
Mogoče pa sprobaš Mazdo za kako leto, itak jo lahko potem prodaš, če ti ne bo ustrezala. Je pa Astra definitivno uporabnejša,ekonomičnejša in bolj "ziher" avto za moje pojme.

lp,
**classic power-original power!**

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce Po feb 13, 2012 10:54 am

Vz_ace je napisal/-a: @acad:
Mogoče pa sprobaš Mazdo za kako leto, itak jo lahko potem prodaš, če ti ne bo ustrezala.

Kupci se pa kar grebejo za takšne bencinarje, sploh za RX-8 :)

Uporabniški avatar
Mivec
Novinec

Napisal/-a Mivec Po feb 13, 2012 10:58 am

Vz_ace je napisal/-a:Opel sploh ni tako slab, kot hočeš tukaj nekaj namigovati.

Je opa res,da primerjava teh dveh avtov nekako ni na mestu, ker sta si precej različna. Itak da bi bolj izstopal z mazdo,bolj bi se ozirali za tabo in bil bi večji "jack", kot npr. z astro; ob enem bi pa to terjalo davek pri postankih na bencinski, pri uporabnosti, servisiranju itd.

@acad:
Mogoče pa sprobaš Mazdo za kako leto, itak jo lahko potem prodaš, če ti ne bo ustrezala. Je pa Astra definitivno uporabnejša,ekonomičnejša in bolj "ziher" avto za moje pojme.

lp,

Opel ni tako slab ampak še BOLJ !

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Po feb 13, 2012 11:17 am

Mivec je napisal/-a:
Vz_ace je napisal/-a:Opel sploh ni tako slab, kot hočeš tukaj nekaj namigovati.

Je opa res,da primerjava teh dveh avtov nekako ni na mestu, ker sta si precej različna. Itak da bi bolj izstopal z mazdo,bolj bi se ozirali za tabo in bil bi večji "jack", kot npr. z astro; ob enem bi pa to terjalo davek pri postankih na bencinski, pri uporabnosti, servisiranju itd.

@acad:

lp,

Opel ni tako slab ampak še BOLJ !

res je, Opel so smeti. kiri norec bo to kupu :mrgreen:
turbo inside

Uporabniški avatar
Surts
Nov uporabnik

Napisal/-a Surts Po feb 13, 2012 11:39 am

Pri Astri GTC je tako. Avto je sila dolgočasn, če ga primerjaš z RX-8. ESP je neizklopljiv in izjemno hitro se ti vklopi - no fun. Sama lega je drugače zelo zanesljiva in omogoča hitro vožnjo. Motor je sicer izjemno zanesljiv, ampak tudi za 100KM+ izjemno len in neodziven. Poraba recimo okoli 8,5 če ne šparaš. Na avtocesti se nekako nad 120 ni več prijetno peljati, zahvali se 5tim prestavam. Moti me tudi preglednost, saj nazaj ne vidiš nič. Največji plus je verjetno izgled in pa vzdržljivost. Verjetno pa je to res best buy za 20km relacijo do šole in nazaj za povprečnega uporabnika ki na vsake toliko časa avto odpeljal k popoldancu na menjavo olja in filtra.
Verjetno je RX-8ka ravno nasprotje, razen tega da dobro izgleda.

Moje mnenje je, da če ne veš zakaj kupuješ rx-8 jo raje pozabi, ker ni zate. Če imaš pa že sedaj pomisleke zaradi porabe, pa sploh.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po feb 13, 2012 11:47 am

Ta dva avta sta itak vsak čisto na drugem bregu in ju ne gre primerjat, razen v ceni, o čemer bi se pa tudi dalo razpravljat (predvsem na račun RX-8).

Moje mnenje, kupi Astro ali nekaj podobnega.
Za študentski žep jaz ne razmišljal o avtu nad 130kW zaradi dragega zavarovanja, sploh če si po možnosti še mladi voznik. ;)

maarkec
Stalni uporabnik

Napisal/-a maarkec Po feb 13, 2012 11:49 am

za tvoj žep definitivno atstra gtc, avto je precej zdržljiv, vožnja lepa, sedi se precej nizko, lega zelo zanesljiva, če jo dobis npr. dizel 1.9 120 konj, je ze super zadeva, pelje se ze kr dinamično, relativno nizka poraba, avto zamlade torej, baje je mazda rx8 en kup stroškov glede vsega proti astri

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Po feb 13, 2012 12:07 pm

Hmm - kaj pa če bi ubral neko srednjo pot in si ogledal Kakšen Hyundai Coupe tam od 2005 f/l z kakšnim lepim usnjem in izvrstnim 2.0 motorjem.

Se mi zdi da bi bil izvrsten kompromis med to Mazdo in GTC-jko
Jaz sem si lastil 2 in sem bil zelo zadovoljen
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko Po feb 13, 2012 12:25 pm

defenitivno astro,pa ESP se lahko izklopi tk da je veselja če hočeš-pač žal ga lahko izklopiš samo tedaj če ima avto sport tipko-tk da ti priporočam da gledaš na to........
drugače pa poraba solidna,extra slabosti ni,razen kakega črička v notranjosti,pa tk ko so ti rekli,ene lepe felne gor pa bo tud lepa.
na tvojem mestu bi gledal za 1.8 motorju,sam imam 1.6 pa je pač tko tko,odvisno od zahtev lastnika-osebno bi vzel močnejšo sam se mi je ta varjanta B&W vsedla na srce ko sem jo videl v salonu......

Grega_
Novinec

Napisal/-a Grega_ Po feb 13, 2012 1:14 pm

No ker si že gledal Mazdo, ti bom še nekaj predlagal (glede na denar ki ga namenjaš za avto), sicer 5 vratno ampak zato nič slabšo.

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5648744&show=1
http://www.avto-magazin.si/media/upload ... 20-gta.pdf ...pretiravajo s porabo, in končna je nekaj višja, po števcu :)

Sicer imam malo mlajšo (že 3 leta) z manj kilometri in ti povem da avto je za to ceno top, opreme vrh glave :), nekih izrednih stroškov ni, pač redni servis in to je to, 95% delov dobiš neoriginalnih, z nekaj predelave za ne kaj preveč denarja prideš do nekaj konjev več, boljšega zvoka ipd., avto gre dobro :) poraba od 8litrov+, moja povprečna sedaj pozimi in 95% mestna je 10litrov (sedaj ko je -10). Slabost je tudi da da je čudna dimenzija gum, in so dražje od ostalih, v kolikor seveda ne zamenjaš felten.

Cy17
Nov uporabnik

Napisal/-a Cy17 Po feb 13, 2012 9:55 pm

Glas za astro. Če se rad dobro peleš si kupi dizla:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5534430&show=1
Dovolj močan in manj pokuri. Navora ima dvakrat toliko kot 1.6 bancin. Tudi če ga rad stisneš ne bo popil toliko kot navadna atmosferna mašina, katero je treba stalno privijati v visoke obrate, če hočeš da ti pokaže svojh 100konj.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 19 gostov