Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

4tuning_team
Novinec

Kraj: Podčetrtek

Odločitev med novo Opel Astro ali Toyoto Auris

Napisal/-a 4tuning_team Po feb 27, 2012 8:19 am

Pozdravljeni.
Tašča se odloča za nakup novega vozila. Ožji izbor:
- nova Opel Astra 1.4T 120KM, 5 vratna oprema Enjoy
- Toyota Auris 1.6 VV-T, oprema Luna.
Uporaba vozila: 1x tedensko Celje-Vrhnika 5 oseb, drugače pa mestna vožnja. Nič posebnega, na leto okoli 15.000 kilometrov.
Kaj od teh dveh kupiti. Cene s popusti okoli 15.200 - 16.000 EUR. Išče se pa izključno novo vozilo.
Hvala za predloge.
LP
Boštjan

Uporabniški avatar
Tattoo-
Uporabnik

Kraj: Circuit de la Sarthe

Re: Odločitev med novo Opel Astro ali Toyoto Auris

Napisal/-a Tattoo- Po feb 27, 2012 8:38 am

Med tema dvema brez dvoma Opel Astra...

- boljši (sodobnejši) motor
- lepša (in bolj kakovostna) notranjost
- podvozje, ki lepše požira neravnine in luknje
- (subjektivno) tudi lepša zunanjost
There are only three sports: bull fighting, car racing and mountain climbing. The rest are mere games! - Ernest Hemingway

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA Po feb 27, 2012 9:04 am

če bi izbiral zame , bi zaradi: notranjosti ...verjetno res vzel opla (razen motorja),zunanjost aurisa niti ni tako slaba, bolj konzervativna...ampak glede na to , da se gre za taščo bi vzel preverjenega aurisa, res je, da je lepota avtomobila stvar posameznika in , da ji to očitno ne pomeni ravno veliko, če gleda med tema dvema, sem pa 100% da je motor bolj zaneslijv pri Toyoti in zadovolji vse potrebe , materiali v notranjosti mi delujejo boljši v aurisu, le armatura, predvsem menjalnik je stvar, na katero se moraš navadit....podvozje, ki lepše požira neravnine:)) , je očitno res stvar posameznika...če potrebuje avto za dolgo časa je toyota še vedno boljša izbira...najbolje pa, da pelje oba, mogoče se bo tako lažje odločila...pri aurisu bi vzel paket sport, je bolje vodljiv in lepši zunaj...

P.S. sem vozil opla, ker nekaj let (gsi 16V) in sem bil izredno zadovoljen z avtom
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drives you.
In Japan car BREAKS you.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Po feb 27, 2012 9:43 am

TOYOTA je napisal/-a: glede na to , da se gre za taščo bi vzel preverjenega aurisa
Zdaj ne vem kaj natančno naj bi pomenilo da je Auris preverjen, Astra pa ne (OK, Astra je sedaj nova, Auris pa verjetno bolj samo facelift prvotneg Aurisa).

Naj OP pove, zakaj je tašča v izbor ravno ta dva. Sumim sicer da zato ker ima Opel še vedno nek renome pri starejših občanih, Toyota pa je kao 'zanesljivi japonec'...

Sicer bi jaz od teh dveh definitivno vzel Astro, čeprav nove Astre čisto nič ne poznam. Bolj zato, ker Auris (poznam avto, je žena imela prvo generacijo) ni čisto nič posebnega, ima veliko presenetljivo cenenih rešitev in ne-ergonomskih detajlov, skratka glede na ceno zelo švoh vse skupaj (takrat so bile sicer Toyote še precej dražje kot danes, ampak tudi če so pri Toyoti vmes kaj poštimali, se mi zdi tudi 16 jurjev še vedno kar preveč za to, kar Auris nudi).
Tudi motor 1.6 od Aurisa se mi je zdel len in izjemno požrešen, na avtocesti pa z visokim obrati in ob slabi zvočni izolaciji že pri 130 kmh utrujajoče preglasen, skoraj gotovo bo 1.4 turbinec v Oplu tu v vseh pogledih veliko boljši...

Lahko napišem kaj več, če bo avtorja teme zanimalo, da ne klofam v prazno..
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po feb 27, 2012 9:52 am

Med tema dvema Astra, glede Aurisa je že sonic dovolj napisal.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

4tuning_team
Novinec

Napisal/-a 4tuning_team Po feb 27, 2012 9:54 am

TOYOTA je napisal/-a:Naj OP pove, zakaj je tašča v izbor ravno ta dva.

...posebnega razloga sicer ni. Francoza ali italjana noče imeti, Octavia je "pre"dolga, vse ostalo pa niti s ceno skupaj ne pridemo. Torej, išče vozilo do cca. 16.000EUR, O.K., pustimo malenkosti, + - gor dol. Sedaj vozil Jazz-a in vsekakor išče večje vozilo, ravno iz vidika 1x tedenske vožnje iz CE do Vrhnike v službo, kjer zraven sebe pelje še 4 osebe moškega spola. Vse ostalo, kot sem že napisal, je pa predvsem mestna vožnja. Nič zahtevnega.
lp
Boštjan

lukp
Novinec

Napisal/-a lukp Po feb 27, 2012 10:05 am

Jaz bi kupil Astro. Doma smo kupili novo Astro prejšnje generacije in smo v 4 letih prevozili 150.000 km. Glede problemov pa v garancijskem roku bilo zamenjano: motorček ventilacije, cinšpula (sem pravilno napisal?) in letev volana (serijska napaka, določenih motorjen).

lukp
Novinec

Napisal/-a lukp Po feb 27, 2012 10:27 am

Sem pozabil napisati, da za 16.000€ dobiš cosmo opremo, ki je neprimerljivo boljše opremljen. Po novem ima cosmo serijsko tudi el. pomik zadnjih stekel. Če pa ni problem malo čez buget bi vzel tegale:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4485196&show=1

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Po feb 27, 2012 10:29 am

Se odloča izključno med aurisom in toyoto, ali pride v poštev tudi kater drug avto, ki ustreza kriterijem (do 16k eur, ne sme biti francoz ali italjan, bencinar, ne preveč utesnjen)?

4tuning_team
Novinec

Napisal/-a 4tuning_team Po feb 27, 2012 10:47 am

...predlogi so seveda dobrodošli...nakup se bo izvršil konec naslednjega meseca...torej, imam še nekaj časa, da mogoče lahko kakorkoli obrnem situacijo... =P
Boštjan

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA Po feb 27, 2012 10:52 am

sonic je napisal/-a:
TOYOTA je napisal/-a: glede na to , da se gre za taščo bi vzel preverjenega aurisa
Zdaj ne vem kaj natančno naj bi pomenilo da je Auris preverjen, Astra pa ne (OK, Astra je sedaj nova, Auris pa verjetno bolj samo facelift prvotneg Aurisa).

Naj OP pove, zakaj je tašča v izbor ravno ta dva. Sumim sicer da zato ker ima Opel še vedno nek renome pri starejših občanih, Toyota pa je kao 'zanesljivi japonec'...

Sicer bi jaz od teh dveh definitivno vzel Astro, čeprav nove Astre čisto nič ne poznam. Bolj zato, ker Auris (poznam avto, je žena imela prvo generacijo) ni čisto nič posebnega, ima veliko presenetljivo cenenih rešitev in ne-ergonomskih detajlov, skratka glede na ceno zelo švoh vse skupaj (takrat so bile sicer Toyote še precej dražje kot danes, ampak tudi če so pri Toyoti vmes kaj poštimali, se mi zdi tudi 16 jurjev še vedno kar preveč za to, kar Auris nudi).
Tudi motor 1.6 od Aurisa se mi je zdel len in izjemno požrešen, na avtocesti pa z visokim obrati in ob slabi zvočni izolaciji že pri 130 kmh utrujajoče preglasen, skoraj gotovo bo 1.4 turbinec v Oplu tu v vseh pogledih veliko boljši...

Lahko napišem kaj več, če bo avtorja teme zanimalo, da ne klofam v prazno..

se strinjam da auris ni nič posebnega , prav tako pa tudi opel ni in ravno zaradi tega, kar si napisal sam , da astre čisto nič ne poznaš mi je čudno, da bi vzel tak avto...in kljub, mogoče tvoji slabi izkušnji, je auris še vedno bolj zanesljiv kot opel in to sem imel v mislih...glede samih performansov bo opel gotovo boljši, dokler ne bo kaj shodilo...tako kot pri vw 1.2 tsi motorjih...so hudi, dokler delajo...tudi,sam, bi vzel opla zaradi oblike,notranjosti...to je pa tudi vse...to je le moje mnenje, sicer sem pa o novih oplih slišal že veliko, tudi videl ( sodelavec) in upam, da bo astra delala bolje kot insignia diesel...sicer pa vsak teži, k svoji ljubi znamki in vsi imamo slabe izkušnje z različnimi avti, glede na to , da sta oba nova, sta itak v garanciji, tako da...
...predvsem pa kupiš avto v katerem se dobro počutiš, če je temu primerna še cena....
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drives you.
In Japan car BREAKS you.

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Po feb 27, 2012 11:11 am

Tukaj imaš par predlogov:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5711257&show=1
Za nekaj pod 16k eur se dobi tudi novega focusa že.

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5598415&show=1

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5720491&show=1

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5154577&show=1

Mogoče še korejca (čeprav glede na to da noče francoza in italijana, ji tudi tole verjetno ne bo dišalo preveč):

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5198690&show=1

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5473305&show=1

Vsi zgornji avto ustrezajo kriterijem, zanimivi so še iz vidika zavarovanja (vsi padejo v razredo do 80kW). Se pa da dobit vse zgornje modele tudi s čim močnejši (Ceed 1.6, ravnotako i30, Focusa se da dobit novega 1.6)..

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Po feb 27, 2012 11:24 am

TOYOTA je napisal/-a:se strinjam da auris ni nič posebnega , prav tako pa tudi opel ni in ravno zaradi tega, kar si napisal sam , da astre čisto nič ne poznaš mi je čudno, da bi vzel tak avto...in kljub, mogoče tvoji slabi izkušnji, je auris še vedno bolj zanesljiv kot opel in to sem imel v mislih.

Saj močno dvomim da bi jaz dejansko vzel Astro, v vsakem primeru pa bi avto pred nakupom hotel preizkusiti na testni vožnji, kar sicer vedno moraš narediti, svetujem tudi tašči od avtorja teme....

Koliko je Toyota še vedno zanesljivejša od Opla, ne vem, naj raziščejo pred nakupom. Ženin Auris se sicer ni nič kvaril, ampak to je pričakovati glede na to da ga je imela le 2 leti. Ali pa tudi ni tako za pričakovati, eni najini znanci imajo tudi Aurisa (2.0 dizel mislim da), pa so bili kar številni problemi - z motorjem (nenormalno pije olje), zavorami...

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Po feb 27, 2012 11:28 am

4tuning_team je napisal/-a:
TOYOTA je napisal/-a:Naj OP pove, zakaj je tašča v izbor ravno ta dva.

...posebnega razloga sicer ni. Francoza ali italjana noče imeti, Octavia je "pre"dolga, vse ostalo pa niti s ceno skupaj ne pridemo. Torej, išče vozilo do cca. 16.000EUR,
lp

Za tako ceno dobiš tudi že Golfa s spodobno motorizacijo in vso pomembno opremo...

Ima pa Auris eno majhno prednost pred Golfom (ki je BTW tudi edina prednost Aurisa ki jo jaz vidim, pa še to le za nekatere ljudi) in sicer se v Aurisu malo višje sedi kot v Golfu, to zna biti za nekatere fino, če imajo tak položaj radi.
Ne vem kako je glede tega v Astri, naj tašča preveri. S tega vidika bi ji sicer predlagal da si pogleda recimo Peugeot 308, če ne bila nastrojena proti Francozom (zakaj pa jih ne mara, pravzaprav?)

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Po feb 27, 2012 12:20 pm

moti me da govorite o izkušnjah o prejšnjih modelih astre ter o prejšnjih modelih aurisa. to je popolnoma nepomembno

v tak avtomobil pa spraviš praviloma 4 ljudi, ne pa da jih 5 (odraslih) tlačiš not. pol je bolje vzet kako merivo ali pa ford c-max ,v glavnem nekaj prostornega za prevoz ljudi

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Po feb 27, 2012 12:23 pm

Jaz mislim, da bosta tako Astra kot Auris dobra izbira, katerega vzeti pa naj se odloči na podlagi testne vožnje.

Opažam, da dostikrat kadar nekdo sprašuje za nasvete, se nekateri ne znate postavit v kožo tistega ki kupuje in potem predlagate tisto, kar bi vi sami na podlagi vaših potreb in želja, kupili za določen denar. Moramo vedet, da gre v tem primeru za taščo, ki ji - predvidevam - performanse niso bistvenega pomena, kakor tudi ne kateri avto je bolj zadnji krik tehnike od drugega. Odpadejo tudi raznorazni 3-vratni avtomobili kot npr. zgoraj predlagani Proceed itd. - prevažalo se bo vendar 5 ljudi! Sam bi tu gledal bolj na prostornost in udobje, v končni fazi pa tudi na zanesljivost za katero menim, da je Auris zaradi svoje preizkušene tehnike še vedno pred Astro. Ampak kot rečeno, če ji je Astra lepša oz. ji bolj ustreza, potem naj vzame slednjo in seveda obratno.
Antiznačkar po prepričanju

4tuning_team
Novinec

Napisal/-a 4tuning_team Po feb 27, 2012 12:40 pm

sonic je napisal/-a:S tega vidika bi ji sicer predlagal da si pogleda recimo Peugeot 308, če ne bila nastrojena proti Francozom (zakaj pa jih ne mara, pravzaprav?)

...308-ice ne, ker jo je imel njen partner in sta jo imela več na servisu, kot pa na cesti. Izkušnje pač, in to jo je odvrnilo od tega. Italjana pa tudi, ima ga soseda, Bravota in ima težave z zavorami ( tresejo ), reklamacije "ropota" pri ali v motorju, ne-delovanje klime, ... Tako da smo šli malo pogledat še ostale.
In ostala sta dva, zgoraj opisana...Ja, smo razmišljali o Fordu, vendar pa oprama, katero bi želela ( avt.klima, naslon za roko, PDC zadaj, + serijska ESP, itd...) smo prišli krepko čez ceno, vsaj pri novih modelih. Ja, tako kot je omenil Polo78, ni pomembno vizualnost ampak bolj funkcionalnost.
lpl
Boštjan

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Po feb 27, 2012 12:56 pm

a4 je napisal/-a:moti me da govorite o izkušnjah o prejšnjih modelih astre ter o prejšnjih modelih aurisa. to je popolnoma nepomembno
Hja realno je pa tako, da redki na forumu imajo kake izkušnje z najnovejšo Astro, še redkejši s (katerokoli generacij Toyoto Aurisom (vpršanje če je še kdo na forumu toliko preozil Aurisa kot jaz)...
...skoraj nihče pa verjetno nima nekih omembe vrednih izkušenj z zadnjima generacijama obeh avtov .
Tako pač je, pomagamo po svojih močeh in glede na svoje izkušnje, lastnoročne primerjave čisto vseh avtov zadnjih let pa verjetno nima nihče, še povprečen novinar avto-revij verjetno ne.

EDIT: sicer je pa trenutni Auris menda le facelift tistega, ki smo ga mi imeli pri hiši (no, saj je, tudi interier, praktično še vedno čisto isti), torej vsaj pri Aurisu tukaj ni govora o 'prejšnjih modelih'....

v tak avtomobil pa spraviš praviloma 4 ljudi, ne pa da jih 5 (odraslih) tlačiš not. pol je bolje vzet kako merivo ali pa ford c-max ,v glavnem nekaj prostornega za prevoz ljudi

To pomojem kar drži - ampak očitno so razlogi, zakaj se v tem primeru kupuje hatchback nižjega srednjega razreda, in tu je pač prostora kolikor ga je... In če gre res za samo tako eno vožnjo na teden, bodo pa gospodje že menda potrpeli tiso urico, za vso preostalo uporabo avta je tovrstna velikost povsem dovolj, zakaj bi kupoval neko ladjo (če je avtor teme omenil da je že Škoda Octavia za taščo prevelika...)
Zadnjič spremenil sonic, dne Po feb 27, 2012 1:11 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Po feb 27, 2012 1:04 pm

Polo78 je napisal/-a:JOpažam, da dostikrat kadar nekdo sprašuje za nasvete, se nekateri ne znate postavit v kožo tistega ki kupuje in potem predlagate tisto, kar bi vi sami na podlagi vaših potreb in želja, kupili za določen denar.
Delno je pač tako da je vsak obremenjen z lastnimi preferencami. Ampak se trudimo, recimo jaz sem omenil da se v Aurisu sedi par cetnimetrov višje kot v mnogih drugih avtih tega razreda in da je tudi to lahko faktor...

Moramo vedet, da gre v tem primeru za taščo, ki ji - predvidevam - performanse niso bistvenega pomena, kakor tudi ne kateri avto je bolj zadnji krik tehnike od drugega.
Ne vem zakaj avtomatično sklepamo da če ni več najmlajša oseba in ženska, da je pa vsak mlinček dovolj dober zanjo. Kaj pa veš?
In če bi bila gospa iz trenuntega primera povsem brezbrižna glede performans, potem bi pri Aurisu najbrž gledala 1.33 motor, ne 1.6; pa tudi za Astro se gotovo dobi tudi dosti krotkejša konjenica kot 1.4 turbo...

Z novo tehniko pa tudi ni nič narobe, posebej če na tak ali drugačen način poskrbi za prijetnejšo in udobnejšo vožnjo.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Po feb 27, 2012 1:17 pm

4tuning_team je napisal/-a:Ja, smo razmišljali o Fordu, vendar pa oprama, katero bi želela ( avt.klima, naslon za roko, PDC zadaj, + serijska ESP, itd...) smo prišli krepko čez ceno, vsaj pri novih modelih. Ja, tako kot je omenil Polo78, ni pomembno vizualnost ampak bolj funkcionalnost.
lpl
Aha, torej je malo zahtevna glede opreme - no, sedaj mi je malo bolj jasno, prej se mi je čudno zdelo zakaj si napisal "pridemo čez ceno" saj za 16 jurjev načeloma dobiš večino novih avtov te velikosti (bencinarjev) in spodobno opremljenih, ampak PDC ipd so pa že malo dražje stvari (no, avt. klima, ESP itd so verjetno dandanes že standard.).

Pa še nekaj glede naslona za roko - če si v Aurisu še ni ogledala "naslona za roko", kot mu rečejo (razen če so z faceliftom to kar popravili , čeprav dvomim), potem naj si ogleda pred nakupom, ker tista zadeva skorajda ni uporabna v smislu, da bi dejansko lahko udobno gor naslonil roko... Če koga zanima, kako se naredi uporaben naslon za roko, si naj gre to pogledat v npr. Golf V/VI, v Tourana in v Octavio (za šolski primer, kako se NE naredi uporabnega naslona za roko, pa novo VW Jetto, delno tudi Passata ali pa seveda omenjenega Aurisa)....

Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov