Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Golf_driver
Nov uporabnik

Nakup novega GOLF 6.

Napisal/-a Golf_driver To mar 06, 2012 3:10 pm

Pozdravljeni,

Ker imam namen v kratkem kupiti golfa 6. generacije, in ker se mi pojavlja nekaj vprašanj, sem se odločil da vas povprašam za mnenje. :)
Torej gre za petvratno izvedbo z osnovno opremo, glede motorja pa je tako: odločam se med 1.2 TSI 77 kW in pa 1.6 TDI 77 kW. Avto bo večinoma vožen v službo in nazaj (2km), nekaj medkrajevne vožnje in pa dva do trikrat letno na avtocesti. S tega vidika bi bolj odgovarjal bencinski agregat, ampak sem navajen voziti dizla (navor), zato se ne morem odločiti. Seveda bom šel na testno vožnjo z obema, ampak me zanima nasplošno o teh dveh motorjih. Ker 1.2 ni dolgo na tržišču, niti nevem kako se obnese?? Ima kakšne napake? Je 1.6 zelo občutljiv na kratke razdalje??

LP, J

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Re: Nakup novega GOLF 6.

Napisal/-a a_sist To mar 06, 2012 3:13 pm

Edina (racionalna) odločitev je 1,2 TSI. Navora ima dovolj, brez skrbi. Testna vožnja bo razblinila vse dvome ;)
No escape from the mass mind rape...

zany
Uporabnik

Napisal/-a zany To mar 06, 2012 3:24 pm

Za takšne razdalje je povsem dovolj 1.2 TSI. Že večkrat sem rekel, da je avto potrebno peljati, da vidiš, koliko moči avto pridela. Seveda se od takšnega motorja ne more pričakovati nekih rekordnih pospeškov. Je pa avto pri hitrostih do 100 km/h kar živahen, pri avtocestnih hitrostih mu moči zmanjka ampak če praviš, da bo srečanja z avtocesto malo tole sploh ni problem.

maarkec
Stalni uporabnik

Napisal/-a maarkec To mar 06, 2012 3:48 pm

jst mam 1.2 tsi , delam cca max 13.000 km letno, in mi je povsem dovolj, poraba okrog 6 litrov, pa avtocesta bp, do 180 čist ok, pa se ketno ma, torej odpade stroške jermena ;), zelo mali stroški zavarovanja, bi ti svetoval pa trenutno golf 1.2 tsi sky oprema, k mas praktično vse, xenon, led odspredaj in odzadi in kup opreme, lep paket opreme, pozanimaj se mal

lp

Golf_driver
Nov uporabnik

Napisal/-a Golf_driver To mar 06, 2012 5:44 pm

Hvala za info, nisem vedel da ima ketno, super =) Sicer pa ne potrebujem toliko opreme kot jo ponuja Sky..mogoče pride v poštev Edition =)
Seveda bo treba opravit testno vožnjo, sem se že zmenil s prodajalcem. Najbolj me skrbi navor, saj kar nekaj kilometrov naredim tudi v klanec, kjer je sploh pozimi fajn da avto ˝vleče˝ , in pa če imam še prikolico...v torek se grem peljat, potem papade odločitev :D

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To mar 06, 2012 7:49 pm

Evo pa še mojih par stavkov... Pri hiši je točno takšen avtomobil kot ga sam iščeš. Razlika med 105KM TDI in 1.2TSI je skoraj 2.000 EUR pri nabavni ceni. TSI je za vsakdanjo vožnjo dovolj hiter, tudi na avtocesti ne bo težav, saj mu je v veliko pomoč 6 brzinski menjalnik in imaš skoraj ves čas na voljo 3 prestave v katerih lahko voziš.

Za primerjavo naj povem, da službeno vozim Octavijo z dobrim starim 1.9 TDI-jem po sistemu PD. Torej sem vajen navora praktično takoj nad prostim tekom. Zadnja različica TDI motorjev, je v primerjavi z mojo Octavijo pravi pogreb v nizkih vrtljajih. TSI pa v tem primeru prijetno preseneti. Motor je živahen takoj nad prostim tekom (velika zasluga gre 6 brzinskemu menjaniku). Tako lahko voziš čisto normalno že z 1.500 vrtljaji. Pretikanje nad 2.500 vrtljaji pa ob normalni vožnji ni potrebno. Motor se z veseljem zavrti do rdečega polja, res pa je občutiti padec moči že nad 4.500 RPM. Poraba je pri najini vožnji precej zmerna in se vrti med 6 in 7 litri v mešanem ciklu (mesto in avtocesta). Na magistralki in ob vožnji med 80 do 100km/h se z lahkoto približaš 5 litrom. Servisi so ugodno poceni. Za prvega sva plačala okrog 130 EUR (upam da se prav spomnim). Nekateri se pritožujejo nad slabo odzivnostjo pri višjih hitrostih. Takrat je potrebno prestaviti brzino ali celo dve nižje in si lahko med najhitrejšimi tudi v levem pasu (s četrto prestavo lahko dosežeš približno 175km/h če je potreba po več živahnosti). Če ves čas držiš motor v visokih vrtljajih je poraba hitro preko 10 litrov. Vendar večino časa pa tako ali tako ni potrebe da presežeš 3.000 vrtljajev.

Kar se opreme tiče je solidna izbira paket Trendline. Imaš vse kar potrebuješ: tempomat, sedeže z nastavljivo ledveno oporo, klimatsko napravo, pametno je doplačati za radio RCD310, ogledala so električna in ogrevana... skratka opreme za povprečnega voznika več kot dovolj.

Sicer pa kot si že ugotovil - testna vožnja bo razkrila kaj ti ustreza. Pri TSI pazi, saj v prostem teku motorja skoraj ne slišiš in je pogost pojav, da poskusiš motor v teku še enkrat zagnat.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic To mar 06, 2012 8:16 pm

Golf_driver je napisal/-a: bi bolj odgovarjal bencinski agregat, ampak sem navajen voziti dizla (navor), zato se ne morem odločiti.
Če ti je dizel všeč zaradi velikega navora, ki pride že pri nizkih obratih, potem je ravno TSI (oz. v splošnem turbobencinar) prava stvar zate.
Vsekakor vzemi 1.2 TSI na testno vožnjo, boš pozitivno presenečen (jaz sem bil zelo ko sem ga malo sprobal).

Nisi napisal koliko kilometrov bo delal na leto, ampak sklepam da manj kot 10.000. V tem primeru itak nimaš kaj razmišljat o 1.6 TDI, ker pri približno 1.500 EUR višji nabavni ceni dolgo ne boš s porabo prinesel nazaj nabavne cene (če sploh). Pa drkanje po 2 km naenkrat je lahko neugodno za DPF filter, ki ga imajo sedaj vsi dizli.

Mislim da so pomislleki glede vožnje v klance ipd. z 1.2 TSI povsem odveč.

Sicer pa lahko samo potrdim kar je pred mano napisal @tristan01.
Sem v Golfu vozil tako 1.2 TSI kot 1.6 TDI in bi se odločil za TSI.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To mar 06, 2012 8:33 pm

sonic je napisal/-a:
Golf_driver je napisal/-a: bi bolj odgovarjal bencinski agregat, ampak sem navajen voziti dizla (navor), zato se ne morem odločiti.
Če ti je dizel všeč zaradi velikega navora, ki pride že pri nizkih obratih, potem je ravno TSI (oz. v splošnem turbobencinar) prava stvar zate.
Vsekakor vzemi 1.2 TSI na testno vožnjo, boš pozitivno presenečen (jaz sem bil zelo ko sem ga malo sprobal).

Nisi napisal koliko kilometrov bo delal na leto, ampak sklepam da manj kot 10.000. V tem primeru itak nimaš kaj razmišljat o 1.6 TDI, ker pri približno 1.500 EUR višji nabavni ceni dolgo ne boš s porabo prinesel nazaj nabavne cene (če sploh).

x2

Kot lastnik 1.6TDI-ja lahko povem, da so občutki med vožnjo vsekakor na strani TSI-ja. Se pa meni pri skoraj 50.000km/leto ta opcija nikakor ne splača, kljub precejšnji razliki v ceni med TSI in TDI ;)
Kdor pa dela pod 20.000km/leto, mu vsekakor svetujem TSI-ja ;)

Clancy
Novinec

Napisal/-a Clancy To mar 06, 2012 9:34 pm

Kot lastnik Golfa 1.2 TSI lahko samo potrdim kar so napisali predhodniki. Vožnja v hribe ni noben problem. Motor v nizkih obratih vleče kot dizel, če je treba pa se tudi brez problema zavrti do rdečega polja.
Pri višjih hitrostih se res mogoče zdi malo anemičen, vendar sem se že spraševal, ali mogoče to ni le varljiv občutek, ker je pri nižjih hitrostih tako poskočen. V glavnem, končno hitrost doseže brez težav.

Jaz sem na prvi testni vožnji bil nad motrojem in samo vožnjo navdušen. Mislim, da boš ti tudi :) .

maarkec
Stalni uporabnik

Napisal/-a maarkec To mar 06, 2012 9:42 pm

res je vse drži, sam vseen stestiraj prej, hehe, jst na testni vožnji, mi je bil tko čuden filing ,nisem bil navajen, ko sm pritisnil je avto kr zletel,hehe, ko po hodis, 2 prestavo, v mestu , zdi se mi da kr leti, zanimivo delovanje , res, in izredno tih, ko pridem domov domači sploh ne slišijo da sm prišel domov

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To mar 06, 2012 10:37 pm

Pri takšnih pogojih bi bila pri meni dilema med 1.2 in 1.4 TSI, sicer si pa malo smešen z dvomi o 1.2, ker ni dolgo zunaj, saj 1.6 TDI tudi ni ravno živi fosil.

V vsakem primeru pa vzemi Edition opremo, predlagam tudi doplačilo za kakšen "notranji" paket, če kupuješ za daljši čas.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

border_
Novinec

Napisal/-a border_ Sr mar 07, 2012 8:26 am

Sam sem lastnik GOLF 6 1.6 TDI 105. Poraba od 4.6 do 5.2 litra/100km. Cena vozila je bila 16.900 eur za Confortline (+clima+tlak v pnevmatikah+rez.kolo+radio310+kovinskaBarva). Golf s TSI motorjem predvidevam, je za 2.000 do 3.000 eur cenejsi.

Da ima TSI ketno to prvic slisim?
Pri TDI se jermen menja na 150.000 km, tako zahtevajo slo serviserji, v glavnih navodilih pa je 210.000 km. Na leto delam 25.000 km. Torej bom 150k dosegel cez 6 let, takrat avto ne bo vec v garanciji in mi bo jermen menjal nekdo za 300 eur.

Ko sem razmisljal o nakupu al dizl al bencinc, sem se odlocil za prvega, ker se lazje proda. Ne pozabite, avti bodo sli vedno tezje v prodajo. Pa se to, trgovec mi je pri TSI zagotovil, da bom tesko prisel pod 7 litrov/100 km, to pa je ze 2 litra porabe vec kot pri dizlu.

Za avto sem dal 17.000 eur, pet let stari golfi se prodajajo za okoli 10.000 do 11.000 eur. Torej bom na leto izgubil le 1.200 eur. Trosek servisa pa je 60 eur vec kot pri bencicnu.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr mar 07, 2012 9:00 am

border_ je napisal/-a:Ko sem razmisljal o nakupu al dizl al bencinc, sem se odlocil za prvega, ker se lazje proda. Ne pozabite, avti bodo sli vedno tezje v prodajo. .
Res bodo šli težko v prodajo, ampak težko reči kateri bo v prednosti. Pred leti sem prodajal cliota 1.4 16v in so povsod govorili (npr. v avtohišah glede staro-za-novo): "ja saj če bi bil dizel, bi ga lažje spravil v promet/dal višjo ceno"; potem pa sem sam prodal (bilo je sicer res malo zanimanja) kupcu ki je želel točno ta motor (skoraj vsi ostali clioti so bili dCi ali pa seveda šibkejši 1.2 bencinar).
Še par let prej sem gledal če bi kupil rabljenega golfa IV - TDIjev je bilo veliko na trgu, 1.6 bencinar pa je bil včasih prodan v enem dnevu (vem ker so mi enega tako 'speljali')...

Za avto sem dal 17.000 eur, pet let stari golfi se prodajajo za okoli 10.000 do 11.000 eur.
Uf. Jaz imam enega takega. Bi se mi kar fajn zdelo če bi res dobil zanj 11 jurjev (če bi ga šel prodajat)....
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc Sr mar 07, 2012 9:59 am

border_ je napisal/-a:Za avto sem dal 17.000 eur, pet let stari golfi se prodajajo za okoli 10.000 do 11.000 eur. Torej bom na leto izgubil le 1.200 eur. Trosek servisa pa je 60 eur vec kot pri bencicnu.

Oprosti, ta pa je bosa, hiter pogled na avto.net ti pokaže, da se 5 let stari golfi diesel prodajajo tudi že za 6-8.000EUR, prodajo pa verjetno še precej nižje. Seveda pa lahko prodajaš tudi po 20.000€, tega ti nihče ne brani. Iz osebnih izkušenj - pred tremi leti sem tri mesece prodajal 8 let starega Golfa (sicer bencinarja, a v družini od začetka (uradno sicer 2. lastnik), nadpovprečna oprema za tisti čas, odlično ohranjen in servisiran na uradnih servisih, samo 120.000km), pa za njega še 3000€ nisem dobil.

Drugače seveda brez dileme 1.2 TSI, tukaj mislim da sploh ni kakšnega pametnega argumenta v korist dizla pri tvojem predvidenem načinu uporabe.
http://www.posvetu.si/ - nasveti za brezskrbna in ugodna potovanja po svetu

Slika

mm46
Novinec

Napisal/-a mm46 Sr mar 07, 2012 10:09 am

border_ je napisal/-a:Da ima TSI ketno to prvic slisim?

Da ima tsi verigo piše praktično v vsaki temi o tem motorju tle na forumu...
border_ je napisal/-a:Ko sem razmisljal o nakupu al dizl al bencinc, sem se odlocil za prvega, ker se lazje proda. Ne pozabite, avti bodo sli vedno tezje v prodajo.

Ko smo iskali alternativo novemu polotu tsi je takrat bil samo en golf (5) tsi na avto.net (3 leta star, 13k eur) in še ta je zginu po 3 dneh.
border_ je napisal/-a:Pa se to, trgovec mi je pri TSI zagotovil, da bom tesko prisel pod 7 litrov/100 km, to pa je ze 2 litra porabe vec kot pri dizlu.

Nam pa je reku trgovec, da nam bo pil 9 :roll: Smo zapeljali 1.9tdi in 1.4tsi na enako relacijo (pol AC, pol magistralke) pa je bla razlika v porabi manj kot liter... povprečje po 50k km imam 7l/100km in na mojih relacijah močno dvomim, da bi mel z dizlom pod 6

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr mar 07, 2012 10:13 am

border_ je napisal/-a: Pa se to, trgovec mi je pri TSI zagotovil, da bom tesko prisel pod 7 litrov/100 km, to pa je ze 2 litra porabe vec kot pri dizlu.

Normalno da ti je trgovec tako rekel, sej drgač ne bi bil trgovec :lol:

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Sr mar 07, 2012 10:17 am

Sam o teh TSI-jih in TDI-jih je toliko napisano, da ni potrebno odpirat znova ene in iste teme.

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB Sr mar 07, 2012 4:42 pm

border_ je napisal/-a:Sam sem lastnik GOLF 6 1.6 TDI 105. Poraba od 4.6 do 5.2 litra/100km. Cena vozila je bila 16.900 eur za Confortline (+clima+tlak v pnevmatikah+rez.kolo+radio310+kovinskaBarva). Golf s TSI motorjem predvidevam, je za 2.000 do 3.000 eur cenejsi.

Da ima TSI ketno to prvic slisim?
Pri TDI se jermen menja na 150.000 km, tako zahtevajo slo serviserji, v glavnih navodilih pa je 210.000 km. Na leto delam 25.000 km. Torej bom 150k dosegel cez 6 let, takrat avto ne bo vec v garanciji in mi bo jermen menjal nekdo za 300 eur.

Ko sem razmisljal o nakupu al dizl al bencinc, sem se odlocil za prvega, ker se lazje proda. Ne pozabite, avti bodo sli vedno tezje v prodajo. Pa se to, trgovec mi je pri TSI zagotovil, da bom tesko prisel pod 7 litrov/100 km, to pa je ze 2 litra porabe vec kot pri dizlu.

Za avto sem dal 17.000 eur, pet let stari golfi se prodajajo za okoli 10.000 do 11.000 eur. Torej bom na leto izgubil le 1.200 eur. Trosek servisa pa je 60 eur vec kot pri bencicnu.

Dizel 105km je morda dražji cca 1000-1500€ pri isti opremi napram tsi 105 km.....
mojih zadnjih 5000 km na 1.2 tsi je povprečje cca 5,7 lit/100km.
Servis je koštal 85€....z vsem....
Cestnina je veliko ceneje....
Vzdrževanje itd....

Pri normalni vožnji je razlika v porabi 1 do max 1.5 litra razlike....pri teranju pa pride do max 3 litrov razlike...
FOLCIKA - SCIROCCO

Uporabniški avatar
106
Stalni uporabnik

Kraj: Tukaj

Napisal/-a 106 Sr mar 07, 2012 5:57 pm

Kak vi vozite ne vem vrjetno pa po avtocesti 100 in po mestu 30 na uro da vam 1.2TSI tak malo pije ..... sem imel Polota že utečenega z 50000 km 1.2TSI na testu pa je po mestu pil 7-8l po avtocesti nekje 6l normalne vožnje pa je avto mislim da 200kg lažji od TSI golfa!

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Sr mar 07, 2012 6:16 pm

sem vozil oba, vzel bi pa dizla 1.6 ker je super motor z nizko porabo ki je dandanes nekaterim ključna.
če si pa navajen na vožnjo dizla pa sploh ne vem zakaj premišljuješ o bencinarju.

jermen ali veriga, to so brezvezne debate. jermen ne stane 1.000€
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov