Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev
 
Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 1951
Pridružen: To sep 02, 2008 7:00 pm

Sistem proti vrtenju kilometrov

Napisal/-a Daedalus Pe mar 30, 2012 1:22 pm

Iz današnje motorevije:


Učinkovit belgijski sistem

Med državami, kjer imajo zelo dobro urejeno preprečevanje prirejanja kilometrov, je Belgija. Vzpostavljen imajo namreč poseben sistem z imenom Car-Pass, ki spremlja število kilometrov za vse v Belgiji registrirane avtomobile. Ko uporabnik avto pripelje na servis, pa tudi v nekaterih drugih primerih, opravljalec storitve sporoči število kilometrov v centralni registracijski sistem. Tako je za vsak avto na voljo celotna njegova zgodovina in se ne more zgoditi, da bi nekdo avtu priredil število prevoženih kilometrov. S tem so močno zmanšali število prirejanj: še leta 2005 so zabeležili kar 60.000 prirejanj kilometrov, predlani jih je bilo vsega le še 1400. Anomalijo v sistemu pa povzročajo uvoženi rabljeni avtomobili iz drugih držav, kajti če imajo ti prirejeno število kilometrov, tudi nadaljevanje spremljanja prevoženih kilometrov temelji na napačni osnovi. Ob kupoprodaji avtomobila kupec dobi izpis iz registra prevoženih kilometrov, kar mu daje jamstvo o resničnem številu prevoženih kilometrov.


Vir: http://www.motorevija.si/l2.asp?L1_ID=31

Zanimivo. :)
Kot piše problem ni rešen za uvožena vozila, ampak: zadnji čas, da se to "razpase" po celi Evropi (magari naj bo direktiva EU-ja), in se bo tako tudi ta problem porihtal v veliki meri.

Seveda, naša država sama od sebe tega ne bo naredila, ker ne polni niti njihovih niti državnih žepov, niti žepov posameznikov, ki potem lobirajo kontra takim ukrepom, ki ne polnijo njihovih žepov.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov