Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

boula
Nov uporabnik

vw lupo 3l, toyota aygo... ali dci ali tdi (nizka poraba)

Napisal/-a boula Ne apr 01, 2012 4:47 pm

Pozdravljeni,

Prebral sem čiste vse teme na vašem forumu glede varčnih avtomobilih. Nikjer pa nisem zasledil teme kjer bi lahko izvedel izkušnje vw lupota 3l v teh zadnjih letih, ko ima že 12 let in novejšega ni mogoče kupiti.
Moj prvi avto je bil clio - porabo sem imel povprečno 4,5 l/100km.- kupljen za 3500€
Trenutno vozim Toyota Prius-povprečna poraba 5,5l, če pa vozim zelo varčno in po jajcih pa komaj pod 5l, nekje 4,9.- je pa bencinar, veriga, avtomatski menjalnik, hibrid itd, vendar je vreden 12.000€.

Ker sem se preselil sem ugotovil, da tako vrednega avta ne potrebujem in bi ga raje prodal predno ne izgubim veliko na vrednosti, ali preden se mu kaj zgodi (praska, karambol) :) namreč, moja punca je pravkar naredila izpit in ji ga posojam, pa saj veste kako je..Raje prvih nekaj let se vozi kaj manj vrednega.

Na leto bi naredil okoli 15.000 km,
pol mestne vožnje pol avtocesta tam 50 km, bom pa po mestih vedno več se raje s kolesov vozil.

1. lepota in oprema avta mi ni pomembna in če vem, da mi bo lupo dobro služil brez stalnih okvar, servisov itd bom kar tega kupil, saj vidim da ima daleč najnižjo porabo okoli 3,5 če vozim res varčno - gledam statistiko na spiritmonitor. IZkušnje? glede na to da je star 12 let? ima pa verigo, avtomatski menjalnik itd... tako da mislim da je najbolj šparaven avto trenutno za ta dnar. tako, da jaz še vedno upam, da se da dobiti dober avto, ki bi ga imel za ene 2 do največ 3 leta
2. če mi slučajno lupota ne bi priporočali, kateri dizelaš mi bolj priporočate dci ali tdi? pravijo da se ranaulti bolj kvarijo kot vw, zato še tuhtam med golfom ali starejšim audiem... najverjetneje pa bo kar novejši clio eventuelno..
2a) a je velika razlika med 1,4 tdi in 1,9 tdi, glede porabe in glede kvarljivosti.

Iščem pač best buy glede na letne stroške, (tudi če je poraba majhna in da se veliko kvari pol ni to to) - za avto dam ta tam do 5000€ največ, najbolj bi bil vesel, če bi dal le 4000€

3. koliko kilometrov naredijo lahko tej clioti in megani od 2005 naprej? ali kdaj je že prišla tista nova verzija, ki nima več toliko težav z šobami in to, ker tisti iz letnika 2002 - so vsem šle šobe tam pr nekje 200.000 km. KATERI letnik mi priporočate in do koliko kilometrov
4. ali tudi te novejše avte ubija to, če greš delat kratke relacije za 5 min vožnje (tudi če bi vozil počasi in ga nebi nabijal?

najlepša hvala v naprej, pa da vidimo kateri avto se najbolj splača v teh časih...
Zadnjič spremenil boula, dne Po apr 02, 2012 10:17 am, skupaj popravljeno 1 krat.

boula
Nov uporabnik

Re: vw lupo 3l in ali dci ali tdi (nizka poraba)

Napisal/-a boula Ne apr 01, 2012 6:08 pm

še najboljši se mi zdi audi a2, 1.2 tdi
http://audi.avtohisa.com/a2/1.2_tdi

ne vem pa kje dobiti rabljenega v sloveniji? kako da ni nobenega na avto.net? a se ni dobro prodajal? čudno k ima tako nizko porabo pa to
, v nemčiji se še prodajajo za 5000,
samo z uvozom in to smo že na 6000€ . pol skoraj raje obdržim priusa..

pomagite prosim, da vidim vaše mnenje, ker sam bom se res težko odločil

uuuu zdj sm pa vidu, da ima toyota aygo benzin tudi zelo nisko porabo - celo pod 5 - če gledam na spritmonitor, kaj pa o njem mislite?

boula
Nov uporabnik

Re: vw lupo 3l in ali dci ali tdi (nizka poraba)

Napisal/-a boula Po apr 02, 2012 10:19 am

A sem kej narobe napisal.. :) kako to, da nihče prav nič ne odgovori? upam da ni post predolg,

no potem pa na kratko tu:

iščem šparovčka, pomembno mi je le to, da zanj porabim na leto čim manj denarja. Lepota mi ni prav nič pomembna. važna je torej le poraba in da so nizki stroški vzdrževanja, torej zanesljiv varen avto. Zaželeno je, da ima verigo in avtomatski menjalnik, tako da se rešimo jermena in sklopke.

Baje je res boljš imet bencinc, če je okoli 15.000, zato je trenutno očitno favorit poleg lupota 3l, še toyota aygo, ki tudi velj za zelo malo kvarljivega.

Mnenja

valvoline
Stalni uporabnik

Re: vw lupo 3l, toyota aygo... ali dci ali tdi (nizka poraba

Napisal/-a valvoline Po apr 02, 2012 10:24 am

Goriva se kar dražijo,poraba bo odločilni faktor za nakup-zamenjava avta v prihodnosti.Lupo tle težko dobiš za pametno ceno. V primeru dviga cen na 2e za liter zame je tudi lupo ali arosa edina opcija. Še najboljša varijanta je arosa 1.7sdi ki nima turbine,le če maš srečo da v tujini dobiš kšno rabljeno z klimo. 1.2tdi 3l lupo zame ni sprejemljiv,čeprav najmanj kuri,zato ker ima avtomatski menjalnik. Torej lupo ali arosa 1.7sdi ali 1.4tdi. Povprečje tam okol 4l na 100km,sdi je praktično neuničljiv motor.
Clio dci je tudi sparovcek vendar zame ce ni nazi mlinčka pod pokrovom ne pride v poštev.
:D

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Po apr 02, 2012 4:35 pm

smart pije do 4l. je pa kanta za moje okuse

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Po apr 02, 2012 4:45 pm

Če malo preračunaš...

Če vzamemo pri lupotu povprečno porabo 4l in ceno nafte 2€, bi v dveh letih (torej 30000km) porabil 1200l nafte torej 2400€... Za lupota bi recimo odštel 4000€...

Če kupiš nek drugi zanesljiv avto za cca 2000€ s porabo 6l, pa v dveh letih porabiš za gorivo 1800€ denarja... Razlika v vsem je torej 600€, za toliko pa bo dražji avto sigurno imel večjo zgubo vrednosti kot tisti cenejši...

Tako da jaz bi ti predlagal nekaj takega:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5810842&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5762866&show=1 ...

Navaden dizel, tako da ne moreš met kake težave s turbino itd, drugače so pa deli tudi smešno poceni...

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Po apr 02, 2012 4:51 pm

za puntota so še dodatni stroški 2000€ ker avto noče delati!

boula
Nov uporabnik

Napisal/-a boula Po apr 02, 2012 4:53 pm

MRV je napisal/-a:za puntota so še dodatni stroški 2000€ ker avto noče delati!

No ravno tega sem se bal, zato sem mislil raje dati ene 4000€, ker nimam sicer težave z denarjem, probam pa biti ekonomičen in delat racionalne nakupe vsaj pri avtih, ki velja zame daleč največji strošek pri hiši.

če se fiat punto ne bi kvaril pa takoj šel po njega.

btw: ma kaj se torej vw lupota 3l še splača kupovati ali so res 12let stare mašine čisto zanič?

morem priznati, da mi je le malo bolj pomembno to, da z avtom nimam skoz ene zafrkancije kot prodajna cena avta, če je treba dat kej več, pa da je mir - se še vedno splača

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Po apr 02, 2012 5:04 pm

MRV je napisal/-a:za puntota so še dodatni stroški 2000€ ker avto noče delati!

Dobro teh puntotov res ne poznam kaj dosti tako da nebom komentiral...
Kaj pa recimo to: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5735071&show=1
tudi majhna poraba in pa zelo zanesljiv avto, pelješ se pa tudi dosti boljše kot pa v kakšnem lupotu...

Uporabniški avatar
TUNING_BOY
Uporabnik

Napisal/-a TUNING_BOY Po apr 02, 2012 5:33 pm

Punca ma Citroen C2 1.4HDI. oprema ni da ni (el.stekla, el.ogledala, avt.klima, potovalni računalnik, tempomat, ABS,..) Pije ji pa trenutno 4.2. Dela pa dnevno okoli 60-70km. Cena je bla 4000€. V primerjavi s pred pol leta ko je imela megana 1.6 (poraba 8l+), je zmagala. V 4 mescih je na ta račun prišparala že okol 500-600€
__+__ 2FAST 4YOU__+__

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline Po apr 02, 2012 7:39 pm

Pr nas težko dobiš lupo ali aroso dizla. V DE jih je dosti(AT tudi),arosa sdi l.99-2000 se dobi za 800-1000e je pa res da težko dobiš z klimo. Kot sem rekel tale 1.7sdi je res vzdržljiv,resda slabo odziven vendar za takle avtek 44kw je povsem zadost. Poraba je 4-4.5 taksna masina zdrži po 500.000km brez problema. Raznorazni dci in hdi so po 200.000km povecini v kurcu,potrebno vseh sob in visokotlacno pumpo menjat. Clio dci tudi,do 200.000km je max k zdrzijo dci sobe.Vsaka pa stane 300-500e posebej oz 1500e za vse 4.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael To apr 03, 2012 7:32 am

Živjo!

Že samo pri WV skupini ustaneš, imaš še cel kup avtomobilov, ki imajo relativno nizko porabo: WV Polo, Seat Ibiza, Seat Cordoba, Skoda Fabia ter večje Seat Leon ter WV Golf 5 (slednja imata 2.0 motor, kar pomeni da osnovno zavarovanje ni poceni, pa tudi kolesa so že 15). Pri Polu, Ibizi, Corodbi in Fabiji dobiš tako SDI kot 1.4 TDI motor. Pri SDI motorjih samo preveri, da je menjalnik uredu. SDI motorji so brez turbine, 1.4 TDI motor (70 ali 80 KM različica) pa turbino imata; zato če bi sam imel možnost, bi kupil SDI varianto. Poraba goriva pa je tako pri SDI kot TDI med 4 in 5 litri. Zgodbicam o 3.5 literski porabi goriva pa osebno nebi preveč verjel, razen če voziš s takim avtom po ravni cesti 70 do 80 km na uro.

Če pa nisi omejen na VW skupino, je morebiti zanimiva izbira tudi Peugeot 1.4 HDI z 68 KM z zelenim "I". Letnike lahko gledaš do 2006, ko so začeli prodajat 207ko. Pri nas imamo doma Leona (1.9 TDI) in omenjenega Peugeota 206. Zadnje leto, ko so se nam prihodki občutno zmanjšali Leon praktično ves čas stoji, saj so stroški v primerjavi s Peugeotom absurdni. Servisi za Peugeota so cenejši približno za 20%-30% (dela kolega, ki ima sicer čez VW grupo), top gume dobiš za 200 € (175/65/R14 - recimo Continental, Michelin), nizko osnovno zavarovanje ter ugodna poraba goriva. Če si pravi penzionist lahko prideš na 3.9 do 4.1 litra / 100km, avtocesta je tam nekje 4.3 do 4.5, neka primestna vožnja (del mesta, del regionalne ceste) pa tam nekje 4.7. Čez 5 litrov pridem samo, klima + vožna po strogem centru ter ob norenju po avtocesti / regionalni cesti. Če boš gledal ta model, obvezno preveri stanje zadnjega mosta in kako deluje elektronika avtomobila, senzor hitrosti in senzor temparature motorja!

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV To apr 03, 2012 10:14 am

problem pri rabljenih vw je ta, da lastniki jih prodajo samo ko odslužijo svoje. težko najdeš kaj ki je zares dobro in ima normalno ceno.

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV To apr 03, 2012 4:12 pm

mtr si nepismen!

Uporabniški avatar
carloabarth
Uporabnik

Napisal/-a carloabarth To apr 03, 2012 4:24 pm

MRV je napisal/-a:mtr si nepismen!

?
Fiat klub Slovenija

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV To apr 03, 2012 4:43 pm

zgoraj samo ravno debatirali točno o puntotu. prej si preberi kaj se dogaja in šele pol dej kakšen komentar. ok?

kretenček
Nov uporabnik

Napisal/-a kretenček To apr 03, 2012 5:07 pm

Evo, idealna zadeva zate
Nizka poraba,
nizki stroški vzdrževanja,
ima ketno,
ima avtomatski menjalnik,
videz ti ni pomemben :lol:

http://www.avto.net/_MOTO/ad.asp?ID=5896931

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV To apr 03, 2012 5:11 pm

to je drago!

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n To apr 03, 2012 6:07 pm

Potem pa ti frajer še mal razloži ta tvoj "dodatni stroški 2000€, ker avto noče delati". Al maš ti v glavi vbito to, da ker je punto oz. italijan, je v vsakem primeru (naj bo zgonjen ali pa ohranjen u nulo) treba vanj vložiti še 2 čuka?
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 29 gostov