Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

sonce_rumeno
Nov uporabnik

Škoda Octavia vs Kia Sorento

Napisal/-a sonce_rumeno Po maj 07, 2012 8:13 am

Pozdravljeni,

kupujemo večji avto, kjer je pogoj 4 pogon (zaradi 1 km klanca od naše hiše do glavne ceste) ter z velikim prtljažnikom (otroci, psi). Z možem imava ogledano Octavio 4x4 za 23 tisoč (nov avto), sedaj sem pa začela malo gledati za rabljenimi avtomobili (max. 75 tisoč km, cca. 16 tisoč eur).
Kakšno je vaše mnenje glede te Kie (kontrektno te): http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5848132&show=1
Ali je vredna svojega denarja?
Sedaj imam Fabio (staro 12 let, prevoženih 250 tisoč km), super avto, zelo zadovoljna z njo, zato sva tudi gledala Octavio. Pri Kii me skrbijo redni stroški (večja poraba, dražji servisi, dražje gume)... koliko so ti stroški pri Kii večji kot pri Octavii?
Kaj bi vi izbrali? Hvala za vsako pomoč!!

sonce_rumeno
Nov uporabnik

Re: Škoda Octavia vs Kia Sorento

Napisal/-a sonce_rumeno Po maj 07, 2012 8:33 am

Aja, pozabila sem povedati, da kupujemo avto za nadaljnih 10+ let, ter da na leto z njim naredimo bolj malo km (max. 15 tisoč).

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Kraj: Postojna

Napisal/-a Matey_ Po maj 07, 2012 8:51 am

Osebno bi raje vzel škodo ravno zaradi omenjenih pomanjklivosti Kie - poraba in gume, hkrati pa močno dvomim, da je Kia tolk bolša na terenu (če sploh) od Škode.
Za omenjen budget (23k €) pa bi pokukal še za tem - Seat Altea freetrack 2.0 TDI

LP
Matej
Getting so drunk, the paramedics find blood in your alcohol stream. :D

''... the last time I had this much fun, some furniture got broken ...'' by J. Clarkson

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask Po maj 07, 2012 8:52 am

Samo zaradi 1 km klanca jaz terenca tipa takele Kie ne bi kupoval. Sigurno je vožnja udobnejša in konec koncev cenejša v karavanu.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Po maj 07, 2012 9:00 am

Octavia 4x4 za 23 jurjev?

Očitno gre za karavan z 1.6 TDI motorjem - ne bi priporočal. Že v Golfu VI z le sprednjim pogonom ta motor ni ravno biser zmogljivosti (čeprav je šparovček), v Octaviji karavan ter pri 4x4 pogonu pa sem sploh malo skeptičen.

Sicer pa za vašo letno število prevoženih km bi raje priporočil bencinski motor, pri Octaviji konkretno 1.4 TSI. V bistvu bi bil že 1.2 TSI dovolj (in poskočnejši od 1.6TDI+4x4), ampak pri takem avtu je morda bolje malo več, torej 1.4 TSI.
Taka Octavia bo (tudi solidno opremljena) stala precej manj kot 23 jurjev. Oziroma za 23 jurjev dobiš pri 1.4 TSI že top opremo in DSG menjalnik...

Glede klanca - za 1 kilometer ne vem če je res nujno 4x4 - če dosedanja Fabia zmore (razen če ne?), potem ne vem zakaj ne bi Octavia TSI...

Kia Sorento bo nedvomno dražja - pri zavarovanju (motor večje prostornine in moči kot Octavijini motorji), pa seveda pri gorivu, vzdrževanju, tudi gumah... Recimo gume Bridgestone (med najboljšimi) so za Sorenta cca 140 po komadu, za Octavio pa 80, pri kompletu 4 gum torej razlika 240 EUR... (Octavia ima enake gume kot Golf in ostali avti te klase - 205/55 R16, to pa je med najbolj razširjenimi dimenzijami in zato še dokaj razumna cena, tudi če kupuješ najboljšo kvaliteto).
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Po maj 07, 2012 9:20 am

Matey_ je napisal/-a:Osebno bi raje vzel škodo ravno zaradi omenjenih pomanjklivosti Kie - poraba in gume, hkrati pa močno dvomim, da je Kia tolk bolša na terenu (če sploh) od Škode.
Za omenjen budget (23k €) pa bi pokukal še za tem - Seat Altea freetrack 2.0 TDI

LP
Matej
Če je 'navadna' Altea in ne Altea XL, bo verjetno prtljažnik bolj majhen - za preverit oz. premerit.
Glede prtljažnika bo sicer Octavia karavan vsekakor precej prostorna. Kia Sorento (če je ni že itak črtala) bo tu najbrž razočarala - SUV-i te velikosti imajo dokaj majhne prtljažnike, recimo v podobno velikem VW Tiguanu se mi zdi, da prtljažnik ni bistveno večji od tistega v klasičnem Golfu V/VI...

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Po maj 07, 2012 9:27 am

Matey_ je napisal/-a:Osebno bi raje vzel škodo ravno zaradi omenjenih pomanjklivosti Kie - poraba in gume, hkrati pa močno dvomim, da je Kia tolk bolša na terenu (če sploh) od Škode.

V grobem je že zaradi boljših vstopnih in izstopnih kotov ter večje razdalje od tal Kia neprimerno boljša za teren. Pri prvi generaciji Sorenta gre celo za povsem klasičnega terenca s šasijo, togo zadnjo premo ter reduktorjem, kar ga naredi dokaj delovno terenskega ter zelo primernega za vleko kakšnih težjih prikolic. Žal sam koncept vozila doprinese dokaj "terenski" način vožnje, z občutnim prečnim nagibanjem v ovinkih ter sorazmerno neudobno zadnjo klopjo (toga prema). Primerjalno z Octavio ima manjši prtljažnik, kabinska prostornost pa je podobna. Realna poraba Sorenta je cca 9 l/100km (teža vozila se bliža 2 tonam), sam pa bi gledal (če že Kia) primerke z avtomatskim menjalnikom (poraba se sicer pri tem poveča za cca 1 l).

Matey_ je napisal/-a:Za omenjen budget (23k €) pa bi pokukal še za tem - Seat Altea freetrack 2.0 TDI

Matey_ je podal zelo dobro alternativo, ki je, tehnično gledano, ista z Octavio 4x4. Ter v tem trenutku v akcijski ponudbi (2.0 TDI - 140KM, s spodobno serijsko opremljenostjo), njena notranjost pa prilagodljivejša od Octavie.

sonic je napisal/-a:Če je 'navadna' Altea in ne Altea XL, bo verjetno prtljažnik bolj majhen - za preverit oz. premerit...

Freetrack je "terensko" opremljena Altea XL, s povišanim podvozjem in z malenkost zmanjšanim prtljažnikom (zaradi 4x4 pogona), ki se lahko povečuje zaradi pomičnih zadnjih sedežev.
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

sonce_rumeno
Nov uporabnik

Napisal/-a sonce_rumeno Po maj 07, 2012 10:02 am

ooo, hvala hvala za odgovore.

Da malo odgovorim na vprašanja oz. dopolnim.
Fabia za naš klanec ni dobra, ker moramo dostikrat posipat cesto (je makadam in krajevna skupnost za njo ne skrbi) ter dostikrat uporabit verige (letos sicer ni bilo snega, lani smo pa kar garali kar se tega tiče). zato kupujeva 4 pogon, da se ne zajebavamo več s tem snegom (tudi zadnji smo na vrsti, ko nam plužijo). Oče ima sedaj 4 pogon doma in je super za tak namen. Avto bo drugače family car, samo 4 pogon bi rada za ta naš klanec. 4 pogon pa zato kupujeva, ker bo avto za naslednjih 10 in več let (recimo 15) in v tem času bo dostikrat prišel prav.

Zakaj diesel: zato, ker večino rabljenih je diesel.
Nova Octavia: gledala sva tega: 1.6 TDI CR Ambition 4X4 77 KW (105 KM) diesel. Osnovna cena je nekaj nad 22 tisoč, pa še malo dodatne opreme in pride 23 tisoč. To je realna cena, nov avto, po naročilu.
Bencinar 1.8 TSI Ambition 4X4 118 KW (160 KM) pride že v štartu 2 tisoč dražji.

Pa še primerjava prtljažnika Sorenta vs Octavia: po uradnih podatkih je razlike samo cca. 100 l v prid Octavii (pri 5 zicih in isto pri samo 2 zicih).

Očitno ste bolj na strani Octavie. Tudi jaz sem bila, dokler nisem začela gledat za rabljenimi vozili :huh:

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Po maj 07, 2012 10:46 am

sonce_rumeno je napisal/-a:Fabia za naš klanec ni dobra, ker moramo dostikrat posipat cesto (je makadam in krajevna skupnost za njo ne skrbi) ter dostikrat uporabit verige (letos sicer ni bilo snega, lani smo pa kar garali kar se tega tiče).
Posipate makadam? Tega ne razumem najbolj...

Morda se bi bolj splačalo kupit eno dobro snežno frezo, pa da takrat ko sneži pač najprej hitro sneg odkidaš (čeprav 1 km ni tako malo)

Ali pa se pozanimat kdo so konkretni fantje, ki vozijo pluge kadar občina pošlje plužit - pa jim že pred sezono stisneš par evrčkov pa kako gajbo pira-dve, da bodo najprej prišli vam splužit, hehe :D

Zakaj diesel: zato, ker večino rabljenih je diesel.
Nova Octavia: gledala sva tega: 1.6 TDI CR Ambition 4X4 77 KW (105 KM) diesel. Osnovna cena je nekaj nad 22 tisoč, pa še malo dodatne opreme in pride 23 tisoč. To je realna cena, nov avto, po naročilu.
Bencinar 1.8 TSI Ambition 4X4 118 KW (160 KM) pride že v štartu 2 tisoč dražji.
Če kupuješ za 10 let, lahko rečeš tudi da se bo teh dodatnih 2 jurja razporedilo na 10 let... No na vajinem mestu bi poskusil dobit na testno vožnjo oba (čeprav bo v realnosti to najbrž malo težko), pa vidita kateri vama bolj ustreza. 1.8 TSI je sicer gotovo v vseh pogledih (razen porabe) boljši motor kot 1.6 TDI...

Pa še primerjava prtljažnika Sorenta vs Octavia: po uradnih podatkih je razlike samo cca. 100 l v prid Octavii (pri 5 zicih in isto pri samo 2 zicih).
Ojej... Pozabi uradne podatke o litrih. Pogledat oba avta, odpret prtljažnik, pa meter v roke. Važna je oblika prljažnika (pa dostopnost) in konkretne mere (globina, širina, višina od dna do roloja). Pa pri podatkih o litrih ponavadi zraven prištevajo ves prostor do stropa avta, dejansko pa je najbolj uporaben del prtljažnika do višine roloja. Nad to višino je itak nevarno basati prtljago, v poštev pride le izjemoma.

sonce_rumeno
Nov uporabnik

Napisal/-a sonce_rumeno Po maj 07, 2012 11:00 am

še malo dopolnil glede pluženja:
naše ceste (makadama) je 500 m. Če zapade cca. 5 cm snega, ne bo nihče plužil, ko pa to enkrat zvoziš, se sneg sprime in nastane gladka cesta (pa to je gozdna cesta in sneg se ne topi, ker je v senci in sneg tudi pada iz dreves). Zato je potrebno posipanje, da lahko z normalnim avtom sploh pridemo v klanc (in recimo poštar do nas). Upam, da je sedaj bolj razumljivo ;)
Drugih 500 m je vaška cesta, ki je ali pa ni posuta (in je ali pa ni gladka). In dostikrat sem se vozila po tej cesti in prav upala, da ne bom nikogar srečala, ker je cesta tako ozka, da se mora eden ustavit (in jaz v tem primeru ne speljem več z mesta) ali pa bom morala zapeljati v bankino, kjer je pa tudi izid bolj vprašljiv.
Skratka, avta brez 4 pogona ne kupiva.

Frezo imamo, pa ni sanše... Ker imamo do klanca še več kot 100 m ravnine in ko vse to skupaj sešteješ, je vsega skupaj enostavno preveč (smo probali, pa ni varijante).
"podkupovanje" tistega, ki pluži tudi ne pomaga, ker to probamo vsako leto, pa se vsako leto zgovarja, da ima fuuul dela :roll: mi smo doma v eni dolini in dejansko pluži 600 m samo za nas in zato smo zadnji na vrsti. Ampak otroci bodo zrasli, šli bodo v šolo, mi se staramo, cesta pač mora biti dostopna in prevozna vedno.

Sem bila prepričana, da se na uradne podatke lahko zanesem :evil: (glede litrov). Saj same prtljage ne bo toliko, največ zasedeta psa :D in ker sta velika, potrebujeta veliko površine (ne lufta nad glavo, zato pa tudi ne kupujeva npr. Renault Kangoo).

Sem pa gledala malo Seat in očitno se bom morala zapeljati v salon, ker ta avto mi je pa čisto neznan...

Uporabniški avatar
Sasqa
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a Sasqa Po maj 07, 2012 11:11 am

Pozdravljeni

Osebno bi izbiral v rangu Octavie oziroma predlaganega Seata. Prostora dovolj, garancija ipd. Če imate tako dolgo pot v klanec pa kaj drugega kot vozila s 4x4 osebno ne bi gledal. Sam imam pol manj poti v klanec, in takrat ko sneži ni nobenega problema peljati s 4x4, medtem ko ostale kočije ostanejo na prvem klancu (bodisi povprek - tisti ko se zaganjajo prdenjski gor, se ustavijo, nato pa avto sam zleze nazaj, večina tistih, ko pa vozijo vzratno pa konča ali na robu ali pa pod robom), kot ste že sami ugotovili. Kar pa se tiče makadamskih cest pa se še kako posipavajo sploh kadar je na sredini 'grbina' in plug ne sname snega iz vozišča, ter ga tam samo zgladi. nato malo posije sonce, se odtali, ponovno zamrzne in je drsalnica tule - imam enak problem :)

Glede na malo število kilometrov sklepam, da avto ne bo 'delovni konj', in mislim da bo konjenica pri 1.6TDI zadostovala, prav tako bo poraba nizka, zavarovanje ne bo pretirano, in cestnina tudi ne (na vas pa je odločitev ali dizel ali bencin). Samo vzdrževanje pa tudi ni pretirano drago, sploh če sami nabavite olje in ga seboj prinesete na poblaščenca - sam prakticiram tak pristop, in je vzdrževanje zelo ugodno. Če ima dimenzijo pnevmatik 205/55/R16 je to zelo ugodna (cene letnih med 70 in 80€, ala Michelin, Bridgestone, Continetal ipd.) zimske pa okrog 90€ po kosu.

Zakaj sem bolj na strani octavie oz seata, zato ker ima tast Golfa 4 Motion (viskozna sklopka (haldex) - prejšnja različica) podobno kot jo ima ta octavia, in se prav lepo pelje po snegu (jasno pa je da ni za offroad), ima pa 1.9TDi (če se ne motim 101KM ali pa celo 110KM), in kar lep klanec do hiše. Poraba je normalna, vzdrževanje ni pretirano, kar pa je tudi vaš cilj + par let garancije, ki je pri rabljenem nimate, sploh ker se avto kopuje za daljše časovno obdobje.

Lp
Saša
Vaša teorija je nora, a vprašanje, ki nas razdvaja je le, ali je dovolj nora, da bi lahko bila pravilna (N. B.)

zany
Uporabnik

Napisal/-a zany Po maj 07, 2012 11:26 am

Moje mnenje je takšno: Če kupuješ avto za 10+ let se ti bolj splača vzeti novejši avto, ki je še kar nekaj let v garanciji. Sam imam znanko, ki je imela pogoje za nakup avtomobila precej podobne kot ti. Na koncu se je odločila za testno alteo freetrack danes pa je nikakor ne more prehvaliti. Bistevno udobneje se boš peljala tudi v octavii kot v sorentu, stroški pa bodo pri sorenta bistveno višji. Če pa razmišljaš o nakupu rabljenega vozila bi ti predlagal kaj takšnega;
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5893488&show=1 (zgolj predlog, je pa res, da je teh vozil zelo malo)
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6012105&show=1 (odličen primerek z malo kilometri, 4 letnih jamstvom, 4x4 pogonom in obilico opreme)

Pa veliko sreče ob nakupu :)

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask Po maj 07, 2012 11:42 am

Kaj pa kaj takega, če že gledaš rabljene:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5559110&show=1

sonce_rumeno
Nov uporabnik

Napisal/-a sonce_rumeno Po maj 07, 2012 11:51 am

dask je napisal/-a:Kaj pa kaj takega, če že gledaš rabljene:

Žal premajhen. Je malo večji od Fabie in 2 odrasla + 2 otroka zasedejo skoraj vse, tako da zmanjka prostora za psa.

Hvača še enkrat za mnenja. Potrdili ste moje dvome in to, kar nekako v podzavesti vem že 5 let-da bo naslednji avto Octavia. Edino sedaj si grem ogledat še Seat.

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ Po maj 07, 2012 12:00 pm

Altea ali Sportage, če uspeš dobiti za tak denar
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5291490&show=1

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Po maj 07, 2012 12:21 pm

Glede samega prtljažnika, je največji v Octaviji (Kia Sportage bi znal biti le malce premajhen - dodatne litre v tehničnih podatkih proizvajalec "zapakira" v dvojnem dnu), Altejin je manjši, vendar ima slednji ravno nakladalno dno ter še vedno dokaj nizek nakladalni rob, da ni potrebno tovora preveč dvigovati (Kia Sorento ima dokaj visok omenjeni rob, vendar pa ima zelo uporabno zadevo pri nakladanju manjših kosov v prtljažnik - posamično odpiranje zadnjega stekla).

Altea Freetrack je v osnovi avtomobil enoprostorske zasnove in ima vse priboljške in pripomočke enoprostorcev (pomična zadnja klop, prilagodljiv prtljažnik z dodatnimi mrežami, dvojnim dnom, večje število predalov, ipd ...). Pameten je dokup tzv. družinskega paketa, ki vsebuje roloja za zadnji stekli, mizice na hrbtiščih sedežev, trije veliki predali na stropnem delu, pregradna mreža za prtljažnik ter nenazadnje tudi LCD zaslon za zadaj vozeče na stropnem delu.

Malce v pomoč še tema, ko sem sam kupoval: viewtopic.php?f=18&t=85388
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Po maj 07, 2012 12:27 pm

Hm, tale Seatova Altea sploh ni napačna. Še posebno ko pogledam, da za cca 24.000 EUR dobiš 2.0 TDI s 140KM in 4x4 pogonom. Povrh vsega pa še zanimivo zgleda. Ker "navadna" 4x4 Octavia mi nekako ne potegne, ker je mal dvignjena od tal in mi zgleda, kot bi ji nekdo vgradil napačne fedre :) Nasprotno mi pa kak Scout zgleda super, je pa seveda dražji.

Kakšne pa so sploh dimenzije prtljažnika v Altei? Octavia ima širina 1.010 mm × globina 1.076 mm. Ampak je treba upoštevati tudi zadnja vrata, ki niso ravno "naravnost" oz navpično. Kolk sta psa velika sploh?

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Po maj 07, 2012 12:37 pm

sonce_rumeno je napisal/-a:
dask je napisal/-a:Kaj pa kaj takega, če že gledaš rabljene:

Žal premajhen. Je malo večji od Fabie in 2 odrasla + 2 otroka zasedejo skoraj vse, tako da zmanjka prostora za psa.

Pa si ga pogledala zares? Meni se zdi precej večji od Fabie, ne samo malo.
V bistvu je @dask dal dobro idejo, kako da se tega že nisem prej spomnil...

Tudi prtljažnik Yetija je kar lepo velik. Morda malo manjši od Octavie Combi, ampak verjetno ne kaj dosti (še enkrat: preveri, z metrom v roki.). Se mi zdi da je podobne velikosti (razen malo manjše dolžine) kot v VW Touranu, ki ima res velik prtljažnik).

Še primerjava, če znaš kaj nemško:
http://www.autozeitung.de/auto-vergleic ... t?page=0,1
Njihov sklep je, da je Yeti praktičnejši od Octavije.

Še enkrat, pojdi v salon in temeljito preglej še Yetija.

Pa ker je tukaj glavni problem klanec pozimi po nespluženem snegu, je pomojem Yeti v prednosti ker je 'trebuh' avta malo višje, tudi sicer je verjetno nekoliko bolj terensko zmogljiv kot Octavia.

Pa kot vidim, je Yeti Familjy z 1.8 TSI motorjem in 4x4 pogonom po uradnem ceniku za slabih 21 jurjev - če si za Octavio 1.6 TDI pripravljena dati 23 jurjev, je za to ceno takle Yeti pomojem precej boljša izbira...
Pa Family oprema je kar bogata; jaz bi ti glede na tvoje razmere svetoval da dodatno sicer vzameš recimo ksenon luči in zraven "Corner-Function" (da meglenki svetita v ovinek), gretje sedežev in doplačilo za avtomatsko klimo (serijsko je ročna klima), pa predelno mrežo med prtljažnikom in kabino (ker praviš da prevažate pse). S kakšnim popustom pomojem vse skupaj ne bi smelo priti dosti več kot kakih 22 jurjev, pa imaš res vse kar potrebuješ.

sonce_rumeno
Nov uporabnik

Napisal/-a sonce_rumeno Po maj 07, 2012 12:44 pm

Chan, kaj si ti potem kupil?

Gretje zicov ima že moja Fabia in so zakon! Brez tega nov avto ne bo, hehe.
Psici sta drugače bernardinki (cca. 75 cm plečne, 65 kg).

Ja, Yetija sva gledala v salonu in je premajhen. Za enega psa še, ne pa za 2 psa, 2 otroka, 2 odrasla in opremo.

zany
Uporabnik

Napisal/-a zany Po maj 07, 2012 12:51 pm

Volumenska razlika prtljažnika med yetijem in octavio je nekaj več kot 150 litrov.Vendar ogromno pomeni oblika prtljažnika... Mene je pri yetiju zmotila širina prtljažnika, navdušila pa me je višina le tega, ker je malce ugreznjen. Prtljažnik octavie pa ima skoraj popolno kvadratno obliko, kar je zelo primerno za nalaganje prtljage. Pomoje je za tvoje potrebe yeti vseeno nekoliko premajhen. :)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov