Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

matej.sgs
Nov uporabnik

Nateg... kaj narediti

Napisal/-a matej.sgs To maj 22, 2012 12:56 pm

Pozdravljeni

Ker se ne spoznam na avtomobile - pri nekem slo preprodajalcu, o katerem je kar precej govora tukaj sem kupil avto cca. slabi 2 leti nazaj.
Sedaj sem ugotovil: avto je bil karamboliran, kilometri so bili prevrteni,.... Imam pogodbo kjer pišejo kilometri (za ostalo se ne spomnim - škoda da nisem slikal mašine, ko sem kupil).
Ali jim lahko zatežim - če dokažem da so bili km prevrteni - uradni zastopniki baje imajo testerje: kjer lepio pokaže kilometrino... Če nič drugega so me "nalagali" - pa še probleme imam z avtomobilom, tako da je moral dat čez kar precej več kot je pisalo...

Kaj se da naredit? To ni prav!
Kak nasvet? Pa ne mi govorit, če gre za očitno laganje (še na pogodbi), da "sem si sam kriv; kaj pa nisi pogledal" - ja... seveda, samo to ni prodaja 1 na 1, ampak firma (ki je pravno gledano strokovno usposobljena, z servisom, etc....) proti fizični osebi ki "nima pojma".

Dajte kak normalne nasvet. Ali naj vse skupaj pozabim...? Samo nekak ne morem kar tako čez to - če nič drugega: polno je takih tukaj ki imajo z dotičnim silne probleme... tako da....

Hvala, lp

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Re: Nateg... kaj narediti

Napisal/-a dask To maj 22, 2012 1:08 pm

Moje mnenje je, da boš 2 leti po nakupu težko karkoli dokazoval. Kilometre si v vmesnem času lahko prevrtel sam, z avtom si lahko delal grdo, nisi servisiral, zato ti crkuje itd. Miljon izgovorov imajo, po moje ne boš dosegel nič.

h4ck
Stalni uporabnik

Napisal/-a h4ck To maj 22, 2012 1:09 pm

Čaki, ti bi rad reklamiral avto ki si ga kupil 2 LETI nazaj ? :lol: In ti mislis da ti bo kdo verjel(prodajalec) da si zdaj ti ugotovil da je karamboliran in prevrteni kilometri? Po takšnem času :D

p.s : Pa ne mislit da podpiram take zadeve(nategovanje), ampak mislim da si se spomnil prepozno.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To maj 22, 2012 1:35 pm

Kot so ti že povedali.Malo si zamudil.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf To maj 22, 2012 1:42 pm

Se strinjam z ostalimi. Ne rečem da bi bilo to po dveh mesecih, ampak po dveh letih :huh:
Kot bi šel k vulkanizerju po dveh letih, ker si tam kupil pnevmatike in mu očital, da imajo pnevmatike slab oprijem. :lol:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
Kegl
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Ljubljane

Napisal/-a Kegl To maj 22, 2012 2:03 pm

ko sem jst čist tko mimogrede izvedel za prevrtene kilometre na mojem avtu, sem se pozanimal in je možnost pritožbe do 1 leta, kar je več je too late...tko da žal ;)

matej.sgs
Nov uporabnik

Napisal/-a matej.sgs To maj 22, 2012 3:06 pm

Hvala zelo ste "modri"

Gre za, če pustimo poškodbo: ok pač moja napaka (čeprav je v oglasu pisalo nekaromboliran))
Gre torej za: kilometre napisane v pogodbi! Realno stanje km - se da pa ugotovit.... če jih je 350.000 je tukaj nekaj narobe, če mi piše 140.000... ta stvar je zelo mejna: poznam namreč primer ko je možakar kupil podoben avto od fizične osebe in ugotovil (po več kot 2 letih) da je bilo narejenih 450.000, pisalo pa je... ne vem...na pamet: 167.000... In to "2. lastnik": mislim da je avtohiša "skadila" eno grenko - ker se je spuščala v tožbe ipd. dokazovanja.

Ni treba pametovat takole "šank" variant. Povejte dejstva: na primer 1 leto je ok info, vse ostalo so natepavanja... ne bit pametni, prosim - ne žalim vas - samo take odgovore da lahko vsak. Podkrepite z zakonom napišite kulturno in ne se naslajat: tako nekak dobi človek občutek... ali pa ste iz avtohiš? (vem da dost dilerjev spremlja forume,.... vse živo, tako da me to ne bi presenetilo).

Kot bi šel k vulkanizerju po dveh letih, ker si tam kupil pnevmatike in mu očital, da imajo pnevmatike slab oprijem.

izvrstno! mislim...!? ja... res čisto isti primer.

Dejstva, zakoni,...? Pa malo kulture.

Hvala,lp!

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee To maj 22, 2012 3:12 pm

Nimas pogojev, lepo povedano.. To bi tezko dokazal po mesecu kaj sele po 2 letih..

Nimas dokazov, kdaj je bil karamboliran, kdo je bil lastnik takrat , kdo je prevrtel kilometre.....
Minds are like parachutes. They only function when they are open.

matej.sgs
Nov uporabnik

Napisal/-a matej.sgs To maj 22, 2012 3:21 pm

@brenee:
Ok. Verjamem - zato sprašujem.

To bi tezko dokazal po mesecu

Ne natepavej... seveda bi - pa še kako. Malce preveč na pamet tukaj govorite vsi.
A preprodajaš avte? :)

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee To maj 22, 2012 3:22 pm

matej.sgs je napisal/-a:@brenee:

Ne natepavej... seveda bi - pa še kako. Malce preveč na pamet tukaj govorite vsi.

pa naj bo po tvoje tuki se nekateri fantje ukvarjajo/mo z avtomobili pretezen del casa ampak zgleda le ti vec ves, torej se lahk debata zaklene..
Minds are like parachutes. They only function when they are open.

Uporabniški avatar
Mindflash
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a Mindflash To maj 22, 2012 3:23 pm

Glede na tvoje agresivno pisanje bomo kmalu sklepali, da si ti prevrtel kilometre...

Uporabniški avatar
Kegl
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Ljubljane

Napisal/-a Kegl To maj 22, 2012 3:24 pm

haha človek, sej ti je vsak povedu da skor nimaš možnosti.

pokliči na tržni inšpektorat in ti bodo povedal tko kot men...za skrito napako je 1 let "garancije" za rabljene avtomobile za kilometre pa tut neki tazga. Plus to, da sm jst naredu 80.000km z avtom (dobro leto in pol), tko da mi je tut kilometre naprej vrgu, da sem jih mal preveč naredu in da bo težko karkoli dokazovat. Lahko greš pa v civilno tožbo, za kar rabiš čas, denar in živce pa še to ni nujno da ti bo uspelo...žal. jst sem se rajši avta znebil ;)

P.S. avto si kupil pri nekem preprodajalcu, ki zihr pozna čisto vse luknje v zakonu...

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA To maj 22, 2012 3:54 pm

matej.sgs je napisal/-a:@brenee:

očitno ti nisi najbolje podučen, ker stvari so točno take kot pravijo predhodniki...imam zelo dobrega prijatelja, ki se toži po 2 mesecih od nakupa, ker avto ni bil tak kot so se zmenili, tudi tržni inšpekotrat kaj dosti ne ve, vsak si tretira zakon po svoje, ponavadi imajo pa še te "hiše" zelo dobre odvetnike, sploh ti na letališki...že cenilec in pooblaščeni servis je prišel cca. 1000€ pa je avto vreden 5k€ in že ko je bila stvar uradna, so se začele grožnje, kasneje tudi neke vrste opravičilo in da lahko avto zamenja pri njih za isti denar,itd...ta tožba se sedaj vleče cca. 2 leti in še vedno ni poleg dopisov in pritožb nič...avto mu pa s pokvarjenim motorjem stoji doma in zgublja ceno...tako da ni vse tako enostavno
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drives you.
In Japan car BREAKS you.

h4ck
Stalni uporabnik

Napisal/-a h4ck To maj 22, 2012 3:57 pm

matej.sgs je napisal/-a:Hvala zelo ste "modri"

Gre za, če pustimo poškodbo: ok pač moja napaka (čeprav je v oglasu pisalo nekaromboliran))
Gre torej za: kilometre napisane v pogodbi! Realno stanje km - se da pa ugotovit.... če jih je 350.000 je tukaj nekaj narobe, če mi piše 140.000... ta stvar je zelo mejna: poznam namreč primer ko je možakar kupil podoben avto od fizične osebe in ugotovil (po več kot 2 letih) da je bilo narejenih 450.000, pisalo pa je... ne vem...na pamet: 167.000... In to "2. lastnik": mislim da je avtohiša "skadila" eno grenko - ker se je spuščala v tožbe ipd. dokazovanja.

Ni treba pametovat takole "šank" variant. Povejte dejstva: na primer 1 leto je ok info, vse ostalo so natepavanja... ne bit pametni, prosim - ne žalim vas - samo take odgovore da lahko vsak. Podkrepite z zakonom napišite kulturno in ne se naslajat: tako nekak dobi človek občutek... ali pa ste iz avtohiš? (vem da dost dilerjev spremlja forume,.... vse živo, tako da me to ne bi presenetilo).

Kot bi šel k vulkanizerju po dveh letih, ker si tam kupil pnevmatike in mu očital, da imajo pnevmatike slab oprijem.

izvrstno! mislim...!? ja... res čisto isti primer.

Dejstva, zakoni,...? Pa malo kulture.

Hvala,lp!

Če pa veš vse, potem pa nevem zakaj vprašanja? Da nisi ti tisti "trgovec" kateri ga lovi kdo za tako zadevo kot si jo opisal? Postavil si si vprasanje in odgovoril tako kot je tebi ustrezalo, 10 ljud pa ti je reklo enako? Torej? :roll:

Uporabniški avatar
106
Stalni uporabnik

Kraj: Tukaj

Napisal/-a 106 To maj 22, 2012 3:58 pm

Če normalnega nasveta do zdaj nisi dobil pol vse skupaj raje pozabi kot si si že v prvem postu sam odgovoril ;)

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol To maj 22, 2012 4:48 pm

Kako modro vprašanje :lol:

Kako pa boš TI dokazal da jih nisi naredil 300.000 v teh dveh letih?

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 To maj 22, 2012 4:51 pm

očitno ti nisi najbolje podučen, ker stvari so točno take kot pravijo predhodniki...imam zelo dobrega prijatelja, ki se toži po 2 mesecih od nakupa, ker avto ni bil tak kot so se zmenili, tudi tržni inšpekotrat kaj dosti ne ve

Sej očitno vse veš, kaj tukaj sprašuješ. Vprašaj svojega prijatelja, te bo obveščal iz prve roke. Na avtomobilizmu velja: neumno vprašanje--->neumni odgovori;pametno vprašanje--->ni odgovora.

Pa oprosti, ampak po 2 letih moraš biti res b****r, da pričakuješ kakšno resno obravnavo, avto se pregleduje pred nakupom, po nakupu nikakor nem ker samo boli.

Pa umiri malo ton, ker mislim, da si na tazadni štengi pred bazenom. Alles klar boi?
Sex turns gay people into Mexicans.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking To maj 22, 2012 4:54 pm

matej.sgs je napisal/-a:Ni treba pametovat takole "šank" variant. Povejte dejstva: na primer 1 leto je ok info, vse ostalo so natepavanja... ne bit pametni, prosim - ne žalim vas - samo take odgovore da lahko vsak. Podkrepite z zakonom napišite kulturno in ne se naslajat: tako nekak dobi človek občutek... ali pa ste iz avtohiš? (vem da dost dilerjev spremlja forume,.... vse živo, tako da me to ne bi presenetilo).

Če bi malo logično razmišljal bi že zdavnaj "skapiral" kar so ti povedali. Če hočeš konkretno pa to:

V kolikor je kupec fizična oseba in je vozilo kupljeno pri podjetju za prodajo rabljenih vozil se v celoti uporablja ZPot in njegove določbe glede stvarnih napak blaga (poglavje VI.2. ZVPot). Glede na to, da gre za rabljeno vozilo, prodajalec odgovarja za stvarne napake, ki se pokažejo v letu dni, odkar je bila stvar izročena kupcu. Dolžnost kupca pa je o vsaki napaki (ki jo želi uveljavljati), obvestiti prodajalca v roku dveh mesecev od odkritja. V takem obvestilu je treba natančno opisati napako in prodajalcu omogočiti, da stvar pregleda. Zakon pod določenimi pogoji omogoča tudi ustno obvestilo, vendar je vsekakor bolj priporočljivo prodajalca obvestiti pisno.

Če je kupec prodajalca pravilno obvestil o napaki, ima v roku dveh let od pravilnega in pravočasnega obvestila pravico od prodajalca zahtevati, da:
- odpravi napako na blagu ali
- vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali
- blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali
- vrne plačan znesek.

Prevrteni kilometri so stvarna napaka. Po 2 letih si že zdavnaj zdavnaj zamudil vse možnosti pritožbe, in se lahko pritožiš samo še sončni upravi. Kar so ti že drugi povedali na drug način z malo sakrazma.

Kulturno pisanje in obnašanje pa se pričakuje tudi od tebe, seveda v stavkih prijaznim možganom in očem.

matej.sgs
Nov uporabnik

Napisal/-a matej.sgs Sr maj 23, 2012 8:12 am

@vikking:
Saj sem skapiral :)
Prevrteni kilometri so stvarna napaka. Po 2 letih si že zdavnaj zdavnaj zamudil vse možnosti pritožbe

Če hočeš konkretno pa to:

Ja saj to je bilo vprašanje: konkretno. Morda sem napisal malce nerodno. Hvala za info.
Ne pa da se me "implicitno" ozmerja, ker sem laik. Nihče ni podkrepil ničesar, samo: "prepozno" - tako da je kultura šla po gobe. Še posebej iz vaše strani. Zakaj dokazujete sami sebi da imate prav - ampak to je forum, tako da razumem. Saj je povsod isto: sem se že navadil.

Hvala vsem - brez zamere, če se je zdelo agresivno: ni bilo. Meni so se konec koncev zdeli tudi vaši odgovori precej nestrpni, tako da smo na istem :)
Verjamem da veste veliko: samo osnovno vprašanje si niste prebrali dobro - ampak eni druge prehitevali v hitrih odgovorih.

Nisem preprodajalec :lol: Če bi bil: a bi res to spraševal? Hmm...

Definitvno pa bi se morda to "nategunsko preprodajanje" lahko kako uredilo: podobno kot v Nemčiji: kjer ne greš kupovat rabljen avto in "moliš" da boš naletel na vsaj malce prijaznega trgovca in da so podatki točni. Kake zelo ostre kazni; kot opomin "trgovcem" - pa se zadeva zelo hitro porihta (vsaj malo). Vem, zagotovo nisem prvi, ki se je to "spomnil" - ampak. dalo bi se sigurno kaj naredit, če bi bil interes (seveda: vprašanje kako to speljat). Saj tudi v Nemčiji verjetno ne cvetijo rožice, a vseeno, tako kot je pri nas je katastrofa.

lp!

jeronimo
Novinec

Napisal/-a jeronimo Sr maj 23, 2012 8:38 am

Po ADAC oceni je v Nemčiji vsak 4 avto z prevertenimi kilometri :)
Je pa res, da preprodajalci dobijo veliko kazen za prevertene kilometre (nekje zasledil podatek 1€ za vsak preverten km)
Po drugi strani sem pa tudi zvedel, da v Nemčiji preprosto greš do Turka ali Grka, ki ti za 50€ preverti kilometre in se prašuje al se to sme al ne :D
Najbolj pomembno je, da za avtom diši po pohanju :D
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov