Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
speed3
Nov uporabnik

Kraj: Lj

Opel Astra Sports Tourer ali Renault Megane Grandtour?

Napisal/-a speed3 Ne jun 17, 2012 5:37 pm

Sem pred nakupom novega familiarnega avtomobila. Nekako niham med Meganom ali Astro. Sedaj imam Megana II karavan s 1.6 110 km bencinarjem, s katerim sem sicer zadovoljen, vendar bi si želel za odtenek bolj dinamicen avto.

Gledam pa ta dva

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5379598&show=1

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6149567&show=1

Kaj si mislite, je sploh za razmisljat o Meganu, al naj raje kupim Astro?

Hvala
Zadnjič spremenil speed3, dne Ne jun 17, 2012 5:53 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

peroRS
Mojster foruma

Re: Opel Astra Sports Tourer ali Renault Megane Grandtour?

Napisal/-a peroRS Ne jun 17, 2012 5:42 pm

speed3 je napisal/-a:Sem pred nakupom novega familiarnega avtomobila. Nekako niham med Meganom ali Astro. Sedaj imam Megana II karavan s 1.6 110 km bencinarjem, s katerim sem sicer zadovoljen, vemdar bi si zelel za odtenek bolj dinamicev avto.

Si si že sam odgovoril. Megana s to motorizacijo že imaš in ti je malo švoh. Zakaj bi potem spet kupil praktično enak nov avto z malo več opreme? ;)

Imaš sicer še tretjo možnost, če bi ga uspel dobiti za isti denar kot zgornja dva:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6144842&show=1

lukp
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lukp Ne jun 17, 2012 7:07 pm

Jaz sem definitivno za Astro.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Ne jun 17, 2012 8:51 pm

1.4 T v vseh pogledih :) ker 1.6 16V je že v tvojem meganu skoraj podhranjen.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
speed3
Nov uporabnik

Napisal/-a speed3 Ne jun 17, 2012 8:58 pm

Mislim, da mate kar prav. Sej ta Megane je sicer lep, sam Astra je pa novejsa. Pa tud Opli so mocno napredoval kar se kvalitete tice. Bom sel v avtosalon jutri oba pogledat.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Ne jun 17, 2012 9:24 pm

speed3 je napisal/-a:Mislim, da mate kar prav. Sej ta Megane je sicer lep, sam Astra je pa novejsa. Pa tud Opli so mocno napredoval kar se kvalitete tice. Bom sel v avtosalon jutri oba pogledat.

Glede motorizacije je Astra z velikim naskokom v prednosti. V Meganu primerljivega bencinskega motorja sploh ni na voljo. Vendar previdno pri nakupu Opla. Pri tisti Astri v oglasu zahtevajo še doplačilo za kovinsko barvo (460 EUR), pa še potem je obvezen nakup vozila preko Opel leasinga, kar prinese še dodatne stroške. Ob tako "ugodni" ceni pa je izbira konkurentov hitro dosti večja kot le Renault ali Opel.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Nejko
Novinec

Napisal/-a Nejko Po jun 18, 2012 8:06 am

Kaj pa Megane 1,4TCe?

EDIT: Ups...sem prepozno opazil da so ga pri nas spet vrgli iz ponudbe...

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Po jun 18, 2012 6:10 pm

tristan01 je napisal/-a:
speed3 je napisal/-a:
Glede motorizacije je Astra z velikim naskokom v prednosti. V Meganu primerljivega bencinskega motorja sploh ni na voljo. Vendar previdno pri nakupu Opla. Pri tisti Astri v oglasu zahtevajo še doplačilo za kovinsko barvo (460 EUR), pa še potem je obvezen nakup vozila preko Opel leasinga, kar prinese še dodatne stroške. Ob tako "ugodni" ceni pa je izbira konkurentov hitro dosti večja kot le Renault ali Opel.

LP Tristan01

No Astra definitivno ni v nobenem hudem naskoku glede motorizacije. Če vzamem za primerjavo Megane 1.6 16v (motor je zelo trpežn in hvaležen, glede zanesljivosti + nima turbine) ima 10.8 do 100 Astra 10.5 končna 195 proti 200. Meni osebno je ta oplova motorizacija takole: na papirju ponuja veliko (konji), same karakteristike pa so slabe (glede na to da je 1.4 in turbo in da ima 140KM po pokrovom) bi človek pričakoval malo več od avta. S tem 1.4 turbakom se z lahkoto kosa novi 1.2TCe. Poleg tega 1.4T od opla se uvršča v višji zavarovalni razred in v višji cestninski razred (1400ccm in 103kW).

Pa da ne bo pomote oba avta sta lepa in popolnoma primerljiva (ja, motorji 1.4T 1.2TCe in 1.6 16v, po zmogljivostih "pašejo" v isti "razred"), ampak glede na to, da je avtorju megane2 1.6 rahlo premalo (mimogrede ima zelo podobne karakteristike kot 1.6 16v v novem meganu, 1.2TCe v novem meganu ter 1.4T 103kW v astri), bi pogledal za čim močnejšim.

Uporabniški avatar
speed3
Nov uporabnik

Napisal/-a speed3 Po jun 18, 2012 9:34 pm

Sem danes sel v avtosalon gledaj Astro in Megana, pa me je Astra bol navdusla. Imajo pa ugodno ponudbo za 1.7 CDTI 125 km, Enyoj plus, parking senzorji, pa se opreme za 16.460 Eur.

Bom le delu po 30.000 km na leto in mi je dizl kr vseč, čeprav prej nisem nikol razmišljal o dizlu. Pr Renaultu pa sploh nimajo kakih pametnih popustov.

Lovro

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Po jun 18, 2012 10:21 pm

speed3 je napisal/-a:Sem danes sel v avtosalon gledaj Astro in Megana, pa me je Astra bol navdusla. Imajo pa ugodno ponudbo za 1.7 CDTI 125 km, Enyoj plus, parking senzorji, pa se opreme za 16.460 Eur.

Bom le delu po 30.000 km na leto in mi je dizl kr vseč, čeprav prej nisem nikol razmišljal o dizlu. Pr Renaultu pa sploh nimajo kakih pametnih popustov.

Lovro

Koliko so ti dali popusta pri renoju in koliko pri oplu?
Bodi edino pozoren pri oplu na njihove pogoje okoli popustov..

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Napisal/-a tristan01 To jun 19, 2012 7:55 am

Badzo je napisal/-a:No Astra definitivno ni v nobenem hudem naskoku glede motorizacije. Če vzamem za primerjavo Megane 1.6 16v (motor je zelo trpežn in hvaležen, glede zanesljivosti + nima turbine) ima 10.8 do 100 Astra 10.5 končna 195 proti 200. Meni osebno je ta oplova motorizacija takole: na papirju ponuja veliko (konji), same karakteristike pa so slabe (glede na to da je 1.4 in turbo in da ima 140KM po pokrovom) bi človek pričakoval malo več od avta. S tem 1.4 turbakom se z lahkoto kosa novi 1.2TCe. Poleg tega 1.4T od opla se uvršča v višji zavarovalni razred in v višji cestninski razred (1400ccm in 103kW).

Pa da ne bo pomote oba avta sta lepa in popolnoma primerljiva (ja, motorji 1.4T 1.2TCe in 1.6 16v, po zmogljivostih "pašejo" v isti "razred"), ampak glede na to, da je avtorju megane2 1.6 rahlo premalo (mimogrede ima zelo podobne karakteristike kot 1.6 16v v novem meganu, 1.2TCe v novem meganu ter 1.4T 103kW v astri), bi pogledal za čim močnejšim.

Glede podatkov, ki jih navajaš res ni bistvene razlike v korist Astrinega motorja. Ko pa se zapelješ na cesto boš ugotovil nekaj, kar si med številkami spregledal - količino navora, ki je na voljo že v nizkih vrtljajih. Atmosferski motorji so ne glede na proizvajalca navorsko anemični, zato je potrebno voziti z opazno višjimi vrtljaji kot pa pri sodobnih turbo bencinarjih. Končne zmogljivosti turbo bencinarjev iz spodnjega in srednjega dela ponudbe so primerljive z atmosferci, so pa na račun turbine pridobili na prožnosti v nizkih vrtljajih - vožnja je skoraj takšna kot z dizlom. Za tiste, ki pričakujejo res zmogljiv motor, pa je tu še Astra iz oddelka OPC.

Ravno zaradi navora je Astra boljša izbira od Megana. Morda je ravno to tisto kar avtor teme pogreša, za vsakodnevno vožnjo znotraj omejitev sta oba motorja dovolj živahna.

Avtorju teme: glede na to da kolebaš med bencin dizel in da delaš relativno dosti kilometrov, je dizel na prvi pogled logična izbira. Bi pa pred odločitvijo vsekakor temeljito preskusil bencinsko in dizel različico izbranega modela. Sodobni turbo bencinarji znajo biti ob zmerni vožnji le malce bolj požrešni od sodobnega dizla, razlika v nabavnih stroških in strošku servisiranja pa znajo na koncu obrniti tehtnico drugače kot bi pričakoval.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To jun 19, 2012 8:24 am

tristan01 je napisal/-a:
Avtorju teme: glede na to da kolebaš med bencin dizel in da delaš relativno dosti kilometrov, je dizel na prvi pogled logična izbira. Bi pa pred odločitvijo vsekakor temeljito preskusil bencinsko in dizel različico izbranega modela. Sodobni turbo bencinarji znajo biti ob zmerni vožnji le malce bolj požrešni od sodobnega dizla, razlika v nabavnih stroških in strošku servisiranja pa znajo na koncu obrniti tehtnico drugače kot bi pričakoval.

LP Tristan01

Katera se zopet obrne ko je treba avto prodat. Osebno sem za bencinarje, vendar so taki časi, da ga ob prodaji noben noče povohat ;)

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Napisal/-a tristan01 To jun 19, 2012 12:23 pm

peroRS je napisal/-a:
tristan01 je napisal/-a:

LP Tristan01

Katera se zopet obrne ko je treba avto prodat. Osebno sem za bencinarje, vendar so taki časi, da ga ob prodaji noben noče povohat ;)

Če razmišljaš kateri avto bo ob prodaji največ vreden predlagam kakšno rariteto ki z leti dobiva na vrednosti, po možnosti pa obstaja le še v nekaj 10 primerkih... ali pa denar naloži na banko in bo izguba najmanjša. Glede na trenutno stanje trga rabljenih vozil pa je računati na dobro prodajo kateregakoli vozila velika utopija.

LP Tristan01

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo To jun 19, 2012 6:11 pm

tristan01 je napisal/-a:Glede podatkov, ki jih navajaš res ni bistvene razlike v korist Astrinega motorja. Ko pa se zapelješ na cesto boš ugotovil nekaj, kar si med številkami spregledal - količino navora, ki je na voljo že v nizkih vrtljajih. Atmosferski motorji so ne glede na proizvajalca navorsko anemični, zato je potrebno voziti z opazno višjimi vrtljaji kot pa pri sodobnih turbo bencinarjih. Končne zmogljivosti turbo bencinarjev iz spodnjega in srednjega dela ponudbe so primerljive z atmosferci, so pa na račun turbine pridobili na prožnosti v nizkih vrtljajih - vožnja je skoraj takšna kot z dizlom. Za tiste, ki pričakujejo res zmogljiv motor, pa je tu še Astra iz oddelka OPC.

Ravno zaradi navora je Astra boljša izbira od Megana. Morda je ravno to tisto kar avtor teme pogreša, za vsakodnevno vožnjo znotraj omejitev sta oba motorja dovolj živahna.

LP Tristan01

To vse vem, in tega nalašč nisem izpostavil. Bistvo kar sem pa hotel povedati je to, da nekih hudih razlik ni - v bistvu na račun prožnosti imaš občutek da avto bolj leti.
In pa spotaknil sem se ob izjavo da renault nima primerljivega motorja - v resnici po količini konj res ne, po specifikacijah je pa sedaj novi TCe popolnoma primerljiv. Itak sta pa avta oba všečna vsak po svoje. ;) V bistvu karkoli bo izbral ne bo zgrešil.

Bi pa sam glede na število km se strinjal s teboj v primeru če niso samo kratke razdalje (kar težko verjamem da so, glede na letno povprečje km) in izbral dizla. Ob tem bi sporbal med drugim tudi dražjega 1.6 DCija 130KM v meganu.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To jun 19, 2012 6:21 pm

tristan01 je napisal/-a:
Če razmišljaš kateri avto bo ob prodaji največ vreden predlagam kakšno rariteto ki z leti dobiva na vrednosti, po možnosti pa obstaja le še v nekaj 10 primerkih... ali pa denar naloži na banko in bo izguba najmanjša. Glede na trenutno stanje trga rabljenih vozil pa je računati na dobro prodajo kateregakoli vozila velika utopija.

LP Tristan01

Malo si posplošil vse skupaj. Hočem povedat, da je dizel ob nabavi jurja ali dva dražji, vendar ga čez nekaj let tudi prodaš za tega jurja več kot bencinarja ;)
Tako, da tisti argumenti, da so stroški z bencinarjem manjši ne držijo vode, ko gledamo končno računico. Še posebej, če bo kot pravi delal 30.000km/leto in bo z dizlom kaj hitro prinesel nazaj tisto razliko v nabavni ceni. ;)

Pač tako je moje mnenje. Ni nujno, da se strinjaš z mano =P

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Napisal/-a tristan01 To jun 19, 2012 7:01 pm

peroRS je napisal/-a:
tristan01 je napisal/-a:

LP Tristan01

Malo si posplošil vse skupaj. Hočem povedat, da je dizel ob nabavi jurja ali dva dražji, vendar ga čez nekaj let tudi prodaš za tega jurja več kot bencinarja ;)
Tako, da tisti argumenti, da so stroški z bencinarjem manjši ne držijo vode, ko gledamo končno računico. Še posebej, če bo kot pravi delal 30.000km/leto in bo z dizlom kaj hitro prinesel nazaj tisto razliko v nabavni ceni. ;)

Pač tako je moje mnenje. Ni nujno, da se strinjaš z mano =P

tole sem res malo karikiral, vseeno pa sem zadel bistvo. Avtomobil se ne kupuje zato da ga boš drago prodajal - ker vsi avtomobili s časom zgubljajo na vrednosti in je potem denar precej bolje shranjen v banki. Če že gledaš kaj najbolje drži ceno pa boš tako ali tako kupil uber Deutsche wagen - Golfa, ki v očeh povrečnega Slovenčka za razliko od konkurence z leti na ceni celo pridobiva (spet malce sarkazma). Če pa kupuješ avtomobil kot prevozno sredstvo kupiš takšnega da ti čimbolje služi - udobje v vožnji, strški vzdrževanja, poraba... tu pa je matamtika neizprosna. Še posebej če pri izračunu upoštevaš vsa dejsta. In ja, servis novega bencinarja je cenejši, saj sodobni dizli zaradi DPF filtra potrebujejo brezpepelna olja in zato ne obremenjujejo DPF s sajami. Bencinski motorji tega zaenkrat še ne potrebujejo. Zato je olje za bencinarja v maloprodaji cenejše cca 25 - 30% odvisno od znamke. Pri vsakem servisu se to nekaj pozna. Tisočaka ali dva razlike v nabavni vrednosti, malce nižji cestni sklad na račun manjše prostornine motorja... Pa smo tam kjer se razlike naberejo, morda še razlika v zasnovi (veriga proti jermenu) pa smo tam kjer se dizel izplača šele krepko čez 100.000km. Ko sem sam kupoval avto, sem bil v isti dilemi. Matematika je pokazala, da se tudi pri 20.000km letno ni izplačalo kupiti dizla. Kakšna je zgodba pri Oplu ne vem, je treba vse skupaj ovrednotiti.

Pa še nekaj o prodaji rabljene Astre: S tega vidika je daleč najslabša izbira. Opel že tri generacije Astre ob predstavitvi nove različice aktualno poimenuje Classic in jo še dalje prodaja po akcijskih cenah. Koliko to razvrednoti ostala rabljena vozila na trgu pa naj vsak razmisli sam (podobno je Renault naredil s Cliom Storia in še kakšna druga znamka).

LP Tristan01

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To jun 19, 2012 7:22 pm

tristan01 je napisal/-a:Pri vsakem servisu se to nekaj pozna. Tisočaka ali dva razlike v nabavni vrednosti, malce nižji cestni sklad na račun manjše prostornine motorja... Pa smo tam kjer se razlike naberejo, morda še razlika v zasnovi (veriga proti jermenu) pa smo tam kjer se dizel izplača šele krepko čez 100.000km. Ko sem sam kupoval avto, sem bil v isti dilemi. Matematika je pokazala, da se tudi pri 20.000km letno ni izplačalo kupiti dizla.

Saj načeloma se strinjam s tabo. Tudi sam trdim, da se dizel do 30.000km na leto ne splača. S 30.000km na leto (ali več) pa se že pozna. To pomeni, da boš še krepko v garancijskem roku (Renault in Opel nažalost malo zaostajata v tem) presegel mejo, po kateri se tehtnica prevesi v korist dizla.

Recimo ko sem računal zase (slabih 50.000km/leto) sem prišel do zaključka, da bi se mi bencinar splačal do 100.000km. Po zelo dobri nabavni ceni za dizla (manj kot jurja razlike) in preračunanih stroških (zavarovanje, cestnina, servisi, še posebej pa goriva) sem razliko prinesel v zdaj že prevoženih 55.000km. Tako, da bi lahko rekel, da od zdaj naprej s prihranjenim gorivom plačam obroke kredita za nov avto :D

Sicer pa:
-cestnina je razlika 30€ na leto (1.2 vs. 1.4/1.6/1.7)
-olje tudi dobiš v trgovinah po zelo podobnih cenah (mogoče 10€ razlike za 5L)
-veriga vs. jermen (tudi tu je vprašljivo, recimo Fordovi malčki imajo tudi jermen, TSI-ji naj bi šli nazaj na jermene, nevem kako imata to rešeno Opel in Renault)
Drugače je pa menjava jermenov 300-400€ (če to raztegneš na 5 let ali 180.000km spet ni nek ogromen strošek)

Niso to neke bistvene razlike (v korist bencinarja) ko vse skupaj sešteješ na letni ravni ;)

Še enkrat ponavljam. Sam sem se prepričal na lastnem primeru. Vsak naj si preračuna zase.
Če bi delal 20.000km leto pa sploh ne bi razmišljal o majhnem (varčnem) dizlu. ;)

Uporabniški avatar
speed3
Nov uporabnik

Napisal/-a speed3 Po jun 25, 2012 5:24 pm

Evo,

ta teden dobim Opel Astro sports tourer Enjoy 1.7 cdti 125 km, parking senzorji, avtomatska ročna, dvopodročna klima, usnjen volan...za 16.460 evrov

komaj čakam. Pr Renaultu niso imeli nobenih pametnih popustov, 1.5 dci bi z primerljivo opremo bil 17.500...

mi je pa Astra od znotraj bolj všeč...aja za ceno avta čez cca 6 let se pa ne sekiram dost, pomembno mi je, da lahko vlečem tudi camping prikolico, v tem primeru je gotovo v prednosti dizl zaradi navora.

komaj čakam.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Po jun 25, 2012 5:57 pm

Cena za Astro je na leasing?

Srečno vožnjo.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Po jun 25, 2012 6:07 pm

speed3 je napisal/-a:Evo,

ta teden dobim Opel Astro sports tourer Enjoy 1.7 cdti 125 km, parking senzorji, avtomatska ročna, dvopodročna klima, usnjen volan...za 16.460 evrov

komaj čakam. Pr Renaultu niso imeli nobenih pametnih popustov, 1.5 dci bi z primerljivo opremo bil 17.500...

mi je pa Astra od znotraj bolj všeč...aja za ceno avta čez cca 6 let se pa ne sekiram dost, pomembno mi je, da lahko vlečem tudi camping prikolico, v tem primeru je gotovo v prednosti dizl zaradi navora.

komaj čakam.

Čudi me... Navadno so precejšnji popusti; meni so 2 leti nazaj ponujali 1.6 16V Dynamique s kovinsko barvo, parkirnimi senzorji in temnjenimi stekli ponujali za nekaj malega čez 14.000 €. Dizel ni bil več kot 2 tisočaka dražji (dCi110). Menda se ja nsio podražili?
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov