Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Nakup Peugeota 208 vs. Ford Fiesta

Napisal/-a Kael Sr jun 27, 2012 7:31 am

Živjo!

Z mojo malo razmišljava o nakupu novega vozila - kaj in kako bo stvar odločitve proti koncu leta, trenutno sva bol na testnih vožnjah. Padla je odločitev, da bova kupila avto velikosti Pola, s dizelskim pogonom, vsaj 90 konji, zgledno zalogo opreme ter s čim višjo stopnjo varnosti (koliko je pač avto te velikosti lahko ima). Velika želja je sončna streha, multimedijski zaslon na touch s navigacijo ter možnost doplačila xenonskih žarometov (kolikor vem je to trenutno mogoče samo pri WV koncernu), 6 prestav, športna prednja sedeža (lahko sta tudi boljša prednja sedeža s ustrezno oporo - ne rabim RECARO zicev noter), vsaj nekaj prostora na zadnji klopi - imava 3 leta staro hčerko ter čim nižja poraba goriva in enako tudi stroški vzdrževanja. Ker smo doma v mestu kratkih voženj po 1 KM nimamo, se pa precejkrat odpravimo k babici na dolensko (relacija 70 KM po regioalki, nazaj po AC 150 KM), pa kam kopat ipd. kar spet nanese nekaj 10 KM. Na avtocestah praviloma ne presegamo hitrosti 110 na uro (pazi se na porabo goriva), vendar pa želim imati zaradi varnosti pri prehitevanjih na AC, vožnji na morje, prehitevanjih sicer, vožnjio s trugo dovolj zmogljiv motor.

Trenutno sva v izbor nekako vključila Peugeota 208 v opremi ALLURE z nekaj doplačili in motorjem 1.6 eHDI 92 KM (manjka !6 prestava) ali 1.6 eHDI s 115 KM (ima 6to prestavo, a konjev je malo veliko). Avto kot tak je zelo blizu tistega kar si želiva (sončna strehica, touch screen z navigacijo, športna prednja sedeža, lega na cesti, vozne lastnosti, udobnost sedenja, počutje v vozilu). Skratka, ko seusedeš v avto, maš tist WOW efekt. Pripombe, ki jih imam neposredno čez avto je le 5 stopenjski menjalnik (ki ni natančen), ni možnosti doplačila xenonskih žarometov ter posiljevanje s 16" colskimi platišči, čeprav so 15" povsem dovolj. Drugi avto pa je zaenkrat Ford Fiesta 1.6 TDCI Ecocinetic II. Avto je znotraj prijeten, sedi se dobro, prostora zadaj sicer manj kot pri Peugeotu vendar še vedno dovolj in pelje se spodobno. Tukaj me je zmotilo naslednje: ves čas sem imel občutek da avto rahlo plava po cesti (sicer pa je lega dobra), ni sončne strehice, neugleden potovalnio računalnik (display velikosti ročne ure), cela gora tipk na armaturki z radijem (spet še en neugleden zaslon) ter skrajno butasti paketi opreme: 1.6 TDCI je na voljo samo pri nivoju opreme ecocinetic II (pri Titanium je samo 1.4 TDI s 70), spet samo 5 stopenjski, ni xenonskih žarometov.

Jasno pa, nekaj so želje, nekaj pa je realnost: pri Fiesti dobiva takoj 2700 € popusta na ceno v ceniku (Ford akcija) pa še za kakih nekaj 100 € bi se dalo verjetno podilat + neglede na financiranje (tudi gotovinsko plačilo konkreten popust pri sklenitvi zavarovanja). Kolikor sem bral ADACova poročila o zanesljivosti je Fiesta eden najboljših avtomobilov v svojem rangu, pa tudi rezervni deli naj nebi bili zelo dragi. No pri Peugeotu pa je zgodba drugačna: na že tako zasoljene cene iz cenika se da dobiti nekje dobrega jurja popusta, vendar pa je popust pogojen z nakupom določene dodatne opreme, katere nakup se meni zdi brezvezen (npr.: alarmna naprava in CD enota = 300 €, katerih ne rabim), ponudbe za zavarovanje pa nisva dobila (razen pri financiranju, a tisto ne ostane). Drugi hud minus Peugeota je to, da je to novo vozilo in me glede na spisek napak pri 206ki, potem kar berem na forumih o Peugeotu nasplošno, precej skrbi kakšno bo stanje pri 208ki. A so zadeve pri Peugeotu v primerjavi s preteklostjo že kaj popravili - tisti ki imate 207ce, 508ke, 308 - kakšne je kaj stanje. Druga stvar: so res rezervni deli Peugeota v primerjavi s Fordom ali WV koncernom dražji. V štartu načeloma ni problem dat jurja več za avtomobil, ampak potem čem tankat, redno servisirat in imet mir - ne pa dam bom vsak teden na servisu. Predlogi, nasveti, mnenja.

Trenutno sva bila na testnih vožnjah na Avto Celje v Celju (ne res). Od prodajalcev zelo težko izvlečeš kaj drugega kot, da je to luškan malček (kakšno tehnično vprašanje jih povsem zmede). A lahko kdo priporoči kakšno avtohišo za Peugeote in Forde v Sloveniji? Ni se problem zapeljat tudi na drug konec Slovenije (gremo občasno na obalo, redno smo na relaciji NM-LJ-CE) ter tudi do Maribora ni daleč? Od avtohiše poleg pripravljenosti na pogajanje o ceni in da prodajalec ve še kaj drugega kot barve modela naštet pričakujem tudi nekaj fleksibilnosti (npr. v paketu ALLURE so 16" platišča. Tovarna ne ponuja 15". Nobeden nebo reku, da se tega ne da rešit...).

Poznava Renault Clia (ma tašča, vozila, odpade), Seat Ibizo (ima sestra - ženi se ne dopade notranjost, samo en motor - 1.6 TDI s 90 KM in konec), Opel Corso (pripomb toliko, da dol padeš s strani obeh), Kia RIO (povsod isti sedeži, ni strehice, ...) nameravava probat pa še Polota. Ima še kdo kakšen predlog, kateri avto še preizkusit?

Hvala za namige!

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Re: Nakup Peugeota 208 vs. Ford Fiesta

Napisal/-a tristan01 Sr jun 27, 2012 7:54 am

Kaj naj človek napiše na takšno vprašanje? Po eni strani iščeta varčen avtomobilček na drugi strani pa precej razkošen paket opreme (športni sedeži, steklena streha, ksenon, tuch screen radio/navi), vse skupaj v razredu mestnih avtomobilov... Res da je ponudba v tem segmentu precej raznolika, ampak z vajinim seznamom želja sta večino kandidatov že izločila. Poleg naštetih dveh mi pade na misel še VW Polo, ali pa kakšen iz premium segmenta - Citroen DS3 (kot cenejša alternativa C3), morda še Mini, ki se najbolj približata vajinemu seznamu želja, je le vprašanje ali sta finančno dosegljiva.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Sr jun 27, 2012 8:00 am

Ne mojega komentarja narobe razumet, ampak nekaj mi res ne gre v glavo; gledata avtomobile v vrednosti nad deset tisoč evrov, potem pa zraven pišeš, kako zelo vama je pomembna poraba (kljub temu, da boš toliko denarja zapravil za avto). Vama je poraba res tako pomembna, da vozita okoli 110 km/h na AC? Zakaj sploh gledata nov avtomobil v takšni vrednosti, če pa želita biti kar se da ekonomična? Če te nisem s kom zamešal, si celo govoril o tem, da imaš seat leona že pol leta zaprtega v garaži, odjavljenega iz prometa, ker čaka na boljše čase. Kaaaj? To pomeni, da ni za registracijo niti za gorivo, ti pa razmišljaš o novem avtomobilu?

Če hočeš biti ekonomičen, obdrži peugeota 206 HDI in boš definitivno prišel skozi najceneje, leona pa prodaj, ne ga šparat v garaži (tam samo zgublja na vrednosti). Nikoli ne bom razumel te miselnosti, da nekdo kupuje avto v vrednosti več kot deset tisoč evrov in potem gleda, da avto le ne bi popil kak deciliter več od 5l/100km.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Sr jun 27, 2012 8:06 am

O teh dveh avtomobilih ti ne morem veliko napisat, ti pa lahko napišem nekaj o 206-kah. Imeli smo 4 (3 jaz, 1 sestra). Ti avti so bili kot tombola, ali je dobro delal ali pa pač ne. Z dvema smo imeli non stop probleme, z dvema pa praktično nič, samo to so bili starejši modeli. Sedaj sem na 12 let staremu peugeotu in ni sluha o problemih.
208 je popolnoma prenovljen v svojem rangu, tako da ti o avtu niti o samem motorju ne znam povedati kaj uporabnega, je preveč nov, koliko napak pa ima sam avto oz. motor, bo pa čas pokazal. Žal. najboljši nasvet ki ti ga lahko dam je da si vzameš čas in malce preletiš tuje forume, mogoče pa najdeš kaj o problemih o teh dveh avtih.

Drugače pa, če boš v okolici LJ, ti toplo priporočam avtohišo Rodex, so zelo prijazni in ustrežljivi, verjetno bi se dalo zmenit tudi za kakšen dodatni popust.

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Sr jun 27, 2012 8:07 am

Najprej da se spotaknem ob par odločitev:
zakaj je tako nujen touch screen z navigacijo? (za strešno okno/panoramo mi je jasno - hčerkica :))
vpičila sta se v 6. prestav - to ni pogoj za varčno vožnjo, ker je bistveno tudi kako so te prestave preračunane (razen če se vama ne gre za avtocestne hitrosti ampak vmesne, kjer ima 6. stopenjski "manjše" luknje)
za ta denar ki ga bosta namenila za ta mali avtek - jst bi hudo dobro razmislil o kakem novem meganu 1.6DCi, Kii Ceed 1.6 (oba imata 130KM) - poraba DCija iz prve roke resnično majhna - okoli 110km/h ima porabo krepko pod 5L. Ali pa kakem golfu itd.
Zakaj večji avto - je v končni fazi bolj varen, cena ni blazno večja (ob vajini opremi v malčku vprašanje če sploh), vi boste bolj komot ( za na morje mogoče ne bo treba vlečt truge, če slučajno pride vmes še naraščaj, boste lažje shajali), avto po eni strani je večji po drugi pa spet ni hude razlike med npr. clio/fiesta in megane/golf.
Polo med drugim je navoljo z maks 1.6TDIjem z 105KM a brez 6. prestave. V kombinaciji z highline opremo, kar pa prinese kar lep kupček denarja.

Kar se tiče pa vajinega izbora - če ostanemo pri njem pa sta večino že v bistvu predelala. Tole mi pade še na pamet:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5011287&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6082835&show=1 - zgleda večji od p207 kot pa v resnici je (cca. 10cm razlike)
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5741203&show=1
Hyundai i20 imata na volj z 90 ali 110 ali 128KM vsi trije z 6. stopenjskim (ga ni na avto.netu).

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Sr jun 27, 2012 8:12 am

Badzo je napisal/-a:Najprej da se spotaknem ob par odločitev:
...

Ne leti to osebno nate (ali pač ;)), ampak vedno mi je smešno kako se nekateri zapikate v odločitve drugih. In kaj potem če so se odločili za majhen avto, nabit z opremo? A je tako hudo narobe da si obvezno želijo 6. prestavo, touch screen navigacijo, itd?

Naj si ljudje izberejo in kupijo kar želijo, saj je le njihov denar ;)

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Napisal/-a Kael Sr jun 27, 2012 8:14 am

Avta ne kupujeva za 2 leti, ampak za nekje 10 let, zato tudi želja po bogati dodatni opremi. Dodatno opremo plačaš enkrat (dobro nekaj se pozna tudi pri zavarovanju), potem pa imaš s tem mir, medtem ko servisi, gume (zato izogibanje 16" platiščem) in tankanje pa ostane nadaljno vrsto let. Zato so mi stroški vzdrževanja in poraba goriva zelo pomembni. Pa tudi na bogato opremljene različice se ponavadi da dobiti večji popust (sodeč po izkušnjah s Seati) , kar lahko ceno lepo popravi. Drugače pa saj sem napisal nekaj so želje, nekaj je realnost. Odločitev na koncu bo sprejeta na osnovi stroškov vzdrževanja, podatkov o zanesljivosti vozila in počutja v avtomobilu ter seveda cene. Seznam željene opreme pa sem napisal zato, da bi kdo znal predlagat kakšen avtomobil, ki se ga js trenutno ne spomnem - ni zahteva, da mora biti vse na kupu v avtomobilu. Kompromis na koncu bo itak nujno potreben - ponavljam nekaj so želje, drugo je realnost.

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Sr jun 27, 2012 8:42 am

novo Fiesto poznam dobro, imamo Titanium opremo, vendar nima ne touch screena ne panoramskega okna, tako da to dobiš pri Fordu samo za doplačilo.
kar se tiče voznih lastnosti je bomba, odlično pobira ovinke, vožnja je lahko udobna ali dinamična, v šusu smo naredili 560km, in pri tem prišli relativno spočiti na cilj, tako da je OK.
največji plus so torej podvozje, menjalnik, dizelskega motorja ne poznam, imamo 1.4 bencinca in je za normalno vožnjo dovolj, čeprav za tako podvozje in menjalnik bi rad imel še kaj več pod pokrovom, edino sedeži, če si želita "školjke", vam ne bodo preveč všeč ker nimajo izrazite bočne opore, vendar je za normalno, tudi kdaj dinamično vožnjo dovolj.
moram pa se malo obregniti v probleme z avtomobilom, saj je blo nonstop nekaj. na servisu se čudijo, saj naj splošno nebi blo nobenih problemov glede na to koliko se jih je prodalo.
nam pa že od prvega dne, (avto smo kupili nov) ob hladnem zagonu par sekund narahlo piska sklopka, lak se je luščil na strehi in havbi, lučka za ambientalno osvetlitev je crknila, ker niso znali popravit so menjali komplet, pedalka za zavoro škripa, zvočnik v vratih je crknil, v podvozju je pokalo, nato je mehanik vse po vrsti zatisnil in zj..al optiko (najbrž jo je lih on, dvomim da bi bila tovarniško tako slabo nastavljena) :roll: . vse so popravli in zamenjali na servisu pod garancijo, vendar če kupiš nov avto take zafrkancije ne pričakuješ. zna biti, da smo naletela na slab primerek, ker nasplošno veljajo kot bolj zanesljivi, tudi šef servisa jo ima in nima nobenih problemov. mi je pa mehanik rekel da je manj problemov z bencincem kot dizelcem v Fiesti, to so pač njegove besede, dejstev ne poznam.

uglaunem, za užitek v vožnji, če je to prvo merilo, je avto top pomojem. za napake ki sem jih naštel, jih imamo zaenkrat samo mi kolikor poznam stvari, najbrž sva naletela na slab primerek, to lahko doživiš pri vsaki znamki.
všeč nama je bil DS3, nisva šla na testno ker je bil izven našega budgeta, vendar z 1.6turbo motorjem mora biti užitek. :twisted:

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 Sr jun 27, 2012 8:45 am

En nasvet. 6 prestav pri malčkih do 100KM je bedarija. 1.2TSI ima 6 prestav in včasih že prav popizdim zaradi šaltanja. V 6 pa itak nima moči, da bi suvereno pospeševal, posledično dalj časa tiščiš poln gas in višaš porabo. Tako da jaz ko hočem pospešit na hitro moram dve prestavi dol šaltat. Pač preskakujem prestave. Tako da če je 5 stopenjski OK preračunan bi sam tukaj 5 stopenjski menjalnik označil s + in ne -.
Slika

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Sr jun 27, 2012 8:58 am

DePalmo je napisal/-a:
Badzo je napisal/-a:Najprej da se spotaknem ob par odločitev:
...

Ne leti to osebno nate (ali pač ;)), ampak vedno mi je smešno kako se nekateri zapikate v odločitve drugih. In kaj potem če so se odločili za majhen avto, nabit z opremo? A je tako hudo narobe da si obvezno želijo 6. prestavo, touch screen navigacijo, itd?

Naj si ljudje izberejo in kupijo kar želijo, saj je le njihov denar ;)

Meni je pa smešno kako vsi takoj mislijo da človek, ki pove drugo opcijo (ki jo mogoče avtor v prvem momentu ne vidi ali pa se mu ne zdi racionalna, ker ni pravilno ovrednotena - lahko pa se tudi motim, seveda) nekomu že nekaj vsiljuje.
IN glede na to da je avtorju pomembna varnost - ja razred megane/golf je sigurno bolj varen kot razred clio/fiesta. Glede na to da želi določene kose opreme (npr panorama in navigacija), ki so bolj prisotni v razredu golf/megane, dokaj zmogljiv motor itd jah ne vem, meni se zdi da glede na zahteve (in skorajda verjetno tudi potrebe) bolj pašeta en razred višje kot dejansko iščeta..

Se strinjam da naj kupijo kar želijo (se mi sladko j**e če si full loaded aixama kupijo), ampak če se vpraša na forumu, mislim da lahko pričakujemo/izrazimo drugo/svoje mnenje (ki ni nujno vsiljevanje, mimogrede). ;)

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Sr jun 27, 2012 9:00 am

aja pa še to, Fiesta ima dobro preračunan menjalnik, pri 130km/h mislim da je cca 3500obr/min, pri Cliu Storia je cca 3900obr/min, kar je boljše kar se tiče hrupa in porabe (pri Fiesti seveda).
če te še kaj zanima kar na dan z vprašanjem. lp

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr jun 27, 2012 10:34 am

Kael je napisal/-a:...Peugeota 208 v opremi ALLURE ... posiljevanje s 16" colskimi platišči, čeprav so 15" povsem dovolj.
Drugi avto pa je zaenkrat Ford Fiesta 1.6 TDCI Ecocinetic II....ves čas sem imel občutek da avto rahlo plava po cesti (sicer pa je lega dobra),
Ko si vozil FIesto, ali je imela 15" ali 16" kolesa? Včasih se to pozna pri legi na cesti.

Čeprav se strinjam, da zadnje čase čisto pretiravajo s temi visokimi colažami in posledično nizkopresečnimi gumami - saj izgleda fajn, ampak naredijo vožnjo bolj neudobno, ob že tako trdo narejenih podvozjih (ker je moderno kao 'športno podvozje')...

pr. v paketu ALLURE so 16" platišča. Tovarna ne ponuja 15". Nobeden nebo reku, da se tega ne da rešit...).
Seveda se da rešit, ampak najbrž ne nat tak način kot najbrž ti želiš (da temu ustrezno znižajo ceno). Oni pač dobijo od proizvajalca tako skonfigurirane avte in basta. Nadalnje modifikacije so seveda možne, ampak te bodo kvečjemu hoteli še za kak EUR dodatno obrat, namesto znižat ceno... Ne odobravam tega, le taka je pač najverjetneje realnost....

Koda: Izberi vse
A so zadeve pri Peugeotu v primerjavi s preteklostjo že kaj popravili - tisti ki imate 207ce, 508ke, 308 - kakšne je kaj stanje
Moj fotr ima P308, mislim da bo kmalu 2 leti kar je kupil, kolikor vem nobenih problemov, z avtom zadovoljen. Ima pa klasični 1.6 atmosferski bencinar (kar se zanesljivosti motorja tiče, pri Peugeotu najbrž najbolj bulletproof varianta)

Ima še kdo kakšen predlog, kateri avto še preizkusit?
V bistvu bi jaz svetoval da čisto spremeniš koncept in nehaš gledat nov majhen avto.
Delano bi se strinjal mogoče z predlogm, ki je padel vmes (daj raje malo več denarja pa kupi nekaj v rangu megane/golf, nenazadnje če so ti všeč Peugeoti, se pomojem da sedaj dokaj ugodno dobiti P308, ki je preverjen avto; ali pa recimo Chevrolet Cruze, verjetno je 2.0 dizel cenejši kot P308 z 1.6 HDi motorčkom...).

No ampak glavni moj predlog in spremenjen koncept, ki sem ga omenjal, bi bil nekaj povsem drugega:
in sicer bi jaz na tvojem mestu iskal kak rabljen avto (par let star), v velikostnem razredu vsaj golfa, še raje pa limuzina/karavan ali enoprostorec. Pa z (malo večjim) atmosferskim bencinarjem. Ki seveda porabi več od majhnega dizla, ampak ravno pri tvojem opisanem načinu vožnje so dejanske razlike v porabi najmanjše. Pa tak avto dobiš z veliko opreme za precej manj kot boš plačal za novega P208, za razliko pa dibiš veliko goriva...

Zakaj pravzaprav ciljata na velikostni razred Polo/208? - je problem fizična velikost avta ali mislita da bosta ceneje prišla skozi z manjšim avtom? (ni nujno)
Zdaj če je želja kupiti mini hatchback in ga opremiti s strehico, vsemogočimi gizmoti (od katerih se BTW v 10 letih tudi lahko kakšni pokvarijo!), zakaj ne - ampak potem pač moraš odkartat evrčke, ni druge. In imaš majhen avtomobilček, ne vem no. Tudi zaradi varnosti. Jaz ko svoje otroke prevažam, se vseeno nekoliko bolje počutim da se prevažata vsaj v Touranu in ne v kaki iber mali kanti kot so Poloti in podobne igrače....
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

zany
Uporabnik

Napisal/-a zany Sr jun 27, 2012 11:23 am

Mislim, da si si v polovici že odgovoril sam in to je peugeot 208. 115 KM se mi ne zdi nekak pretirano za takšen avto, verjetno pa glede na to, da je izgubil kar nekaj kilogramov so zmogljivosti več kot dobre. Za ta razred avtomobila je notranjost sploh v paketu allure več kot odlična, prostornost solidna, steklena streha pa je samo še pika na i. Sem pa kar nekaj časa vozil novo fiesto in kot je že nekdo rekel avto se vozi odlično. Šepa pa predvsem v notranjost(ni slabo) a 208 je tukaj bistveno v ospredju. Bi pa na tvojem mestu pogledal razred višje npr. citroena c4 :D

Pa tole še. To z porabo in hitrostjo 110 km/h na avtocesti misliš resno? :lol:
Zadnjič spremenil zany, dne Sr jun 27, 2012 12:11 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Sr jun 27, 2012 12:03 pm

Nočem ti vsiljevati ničesar, ta post naj bo pač razširjeno razmišljanje.

Osebno, če bi kupoval avtomobil za dolgo obodbje, bi iskal takega, ki ima čim boljšo garancijo. Če v osnovi nima dobre garancije, pa tista doplačila za podaljšano garancijo in podobne zadeve. Zadnjič sem si ogledoval neke avtomobile in nisem mogel verjeti, da nekateri proizvajalci še vedno prodajajo avtomobile, ki imajo 2 leti garancije in take fore. Potem pa pri 2,5 ali 3 leta starem avtomobilu izredni stroški po 500, 600, in več EUR.

Seveda, to sem le jaz, ki pač gledam iz tega zornega kota. Če je tebi nek avtomobil, kljub temu, da ima zanič garancijo toliko všeč, zanemari moj post.

PS: Ja, tale 208-ica je kar zanimiva žverca.

Uporabniški avatar
Suicidal
Novinec

Napisal/-a Suicidal Sr jun 27, 2012 12:08 pm

Sem šel na testno vožnjo z 208ko, tako da lahko malo pokomentiram. Avto je prvo kot prvo kar drag, sploh če želiš še kaj dodatne opreme. Sicer pa zunanjost mi je kar všečna, napram drugim avtom pa me je navdušila notranjost. Imaš res dober občutek in vidi se, da se je zgodil nek preskok. Edino kar me moti je, da je števec malo daleč od volana :) Volan je zame velika prednost, saj so se odločili prekinit vstavljanje velikih volanov :D in se odločili za majhnega, kar tudi olajša vožnjo. Všeč so mi bili še sedeži, ki nudijo dovolj bočne opore. Menjalnik se mi je zdel vredu, veliko izboljšanje proti 206ki :) Bencinar z 95km pa se mi je zdel premalo, verjetno zato, ker sem zdaj navajen na malo več konjev, ampak bi bil za vsakdan čisto zadovoljiv. Presenečen sem bil tudi nad prostornostjo na zadnjih klopeh. Za majhen avto se sedi prav spodobno in nimaš občutka utesnjenosti. Lega na cesti mi pa ni bila všeč, saj ob hitrem premikanju volana, avto plava po cesti... torej bi bilo podvozje lahko trše, tako pa imaš občutek, da boš vsakič ob hitrem zavijanju zletel iz ceste. Glede na tvoj stil vožnje in s tem da želiš diesla, bi vzel 92km mašino, saj mislim, da bo čisto dovolj. Cena je pa tudi 1000€ razlike, napram 115km verziji... S tem, da se voziš 110km/h po avtocesti pa nekako ne potrebuješ 6 prestave, saj bo poraba ne glede na to zelo ugodna. Vse skupaj se mi pa zdi 208ka zelo všečen avtoček.

Pozitivno:
- Notranjost (sedeži pri opremi Allure, touch screen, volan, dovolj prostora zadaj)
- Zunanjost
- Menjalnik

Negativno:
- Cena (V tvojem primeru bi bila 16.500€, torej brez dodatne opreme, za kar dobiš že veliko, sploh če bi kupoval rabljen avto)
- Premalo trdo naravnavno podvozje
Slika

lukp
Novinec

Napisal/-a lukp Sr jun 27, 2012 12:24 pm

Xenon, navi in stekleno streho boš teško dobil skupaj v tem segmentu, mislim da imata tako kombinacijo samo VW Polo In SEAT Ibiza. Ravno ima Polo akcijo Sky (steklena streha, xenon in boljši radio). Jaz bi na tvojem mestu še pogledal Peugeota 308 s Family paketom opreme (lep zalogaj), ki mu dodaš xenon, navi in stekleno streho. To vse skupaj ne bo prišlo veliko več od 208.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr jun 27, 2012 4:47 pm

Forda pejt gledat k Reberniku v Brezno, Peugeota pa k Rodexu v Radomlje, to sta najboljša trgovca za svoje znamke v SLO. Avto Celje se izogibaj na daleč :mrgreen:

Kar se samih avtov tiče, peugeot je bolj fency, bolj šik, fiesta je bolj sportna, bolj "preprosta"...najbrž tudi manj udobna. Sam imam forda in je precej trd, meni to paše, če pa tebi pa sam veš.

P.s . Ford ima svinjsko drage servise, peugeot bo tukaj cenejši po moje, čeprav neke razlike ne bi smelo biti.

Sicer pa predlagam novi hyundai I30 karavan, ima dolgo garancijo, 15 col gume, ki so poceni, je varen in varčen, prostoren pa bistveno bolj od obeh, cenovno bi bil pa tu nekje kot peugeot. Pa še verigo ima. ( 1.4 dizel ali še bolje 1.6 110 )
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Napisal/-a Kael Če jun 28, 2012 11:17 am

Pozdravljeni!

No glede večjega avtomobila je tako: poleg Peugeota 206 kateremu se življenska doba počasi izteka (od žene) imam jaz Seat Leona starega dobrih 5 let (prevoženih 120.000) in mislim, da ni potrebe po nakupu dveh večjih avtomobilov. Kot drugo Leona trenutno nimamo registriranega (bo urejeno do konca leta) in trenutno živimo z 206ko in smo ugotovili, da večjega avtomobila kot je velikost malčka ne potrebujemo. Kadar je potreba po prostoru večja, dam stvari v trugo in to na streho. Preskok v varnosti iz P206 na P208 mislim da je kar precejšen - s tega vidika sem govoril o varnosti. Se pa povsem razume, da P208 ni enako varen kot P308 in P308 ni enak ladji ranga isignije. Vendar spet, večji kot je avtomobil, večja je cena v ceniku in s tem povezani stroški vzdrževanja. Praviloma, seveda. Pa tudi v malčku s 1000 kg bo 92 KM kar nekaj, medtem kot v večjem in težju avtomobilu ranga Golf rabim tudi močnejši motor - če govorimo na primeru Leona je to 2.0 TDI s 143 KM ali 1.4 TSI s 125 KM - s tema dvema motorjema sem bil na testnih vožnjah zelo zelo zadovoljen (sprobal sem vse žive Leone), medtem ko je 1.9 TDI s 105 KM žalost. In ko dodaš avtu večjega razreda močnejši motor in željeno opremo si preko 20.000 €. Pa lahko še tako varčno voziš, pod 5.2 L ne prideš - samo primer. Kot sem rekel, rabljenega vozila ne mislim kupovati, ker bo ostal pri hiši vrsto let in si želim izbrati določen nabor opreme. Zakaj bo jasno v spodnjem odstavku.

@zang: ja mislim resno. Vsak mesec prevozimo precej kilometrov in z premišljeno vožnjo se da ogromno prihraniti na gorivu in vzdrževanju avtomobila. Vožnja 130 po avtocesti je v večini primerov bedarija (razen zgodaj zgodaj zjutraj in ponoči), saj ti sicer kr naprej uletava folk na prehitevalni pas in potem ne delaš drugega kot skačeš po bremzi. Zato imam raje križarjenje s 110 na uro. Tako se pripeljem k tašči na dolensko sicer 15 minut kasneje kot bi se s 130-140 na uro, vendar s bistveno nižjo porabo, spočitimi živci,ohranjenim materialom ter prehitim 2, 3 avtomobile. O regionalkah pa raje sploh več se ne pogovarjam, ker se folk ne zna vozit. Al te prehiteva v škarje v nepregleden ovinek, ali pa se pelje 60 pri omejitvi 90. Tega seveda potem prehitiš, nakar te čez kraj prehiti nazaj, ker se pelješ 50. Zato se regionalk izogibam v velikanskem loku. Poglej primer: z Leonom sem naredil 120.000 km, ploščice sem prvič menjal pri 115.000, zavorni koluti/diski al kak se tistemu reče pa so še vedno prvi. Tudi obraba celotnega avta je manša, če voziš defenzivno, kot pa če je dizelski motor ves čas na 3500rpm in polagaš ovinke. Kar pa seveda ne pomeni, da ne skrbim za stvari, da je treba vsake toliko časa avto vseeno peljat neki časa na višjih obratih da ven zmeče saje, mal počakt predno se ga ugasne in tako naprej.

ejsim: hvala za idejo z garancijo. Sem preveril in za nekaj 100 € lahko le to podaljašaš na 5 let (Peugeot). In tudi garancija bo stvar pogajanj, ko me bo zanimala končna cena vozila.

@maniaxxx: načeloma sem sicer rekel ne večjemu avtu, vendar to i30 res ogromno ljudi omenja. Bova šla pogledat.

Nekdo je napisal priporočilo za avtohiši - spet Hvala.

Sedaj pa nazaj k temi: z nakupom avtomobila se nama z ženo čisto nič ne mudi. Skušava zbrati čimveč informacij o samih Peugeoutih in morebitni konkurenci, napakah (te se bodo šele pokazale), priporočilih kje kupit in tako naprej. Se pa z ženo poigravava še z eno mislijo: motorja 1.6 HDI s 92 KM nama še ni uspelo preizkusiti, na testu sva imela 1.4 VTI s 95 KM. Po cestnem skladu sicer res pade v isti razred, pa po zavarovanju na KW tudi, vendar pa je v osnovni ceni razlike 2400 €, kar je za moje pojme absurdna razlika. Sploh ker Peugeot serijsko vgrajuje brezvezen StartStop sistem, katere jaz ne mislim uporabljat - bo ostal izklopljen. Če sem avto prižgal, ima da ostane prižgan, ne da mi crkuje. Vozil od kolegice 508 SW in sem ponoru zram (sej zelo dobro deluje, ampak mi gre to na živce). S 1.4 VTI motorjem sva bila v mestu / regionalkah zadovoljna, ampak nad 100 ga pa zmanjka - mogoče bi bil tu 1.6 HDI boljši (92 KM) - treba bo še na test. In potem izmerit porabo goriva v najinem stitemu vožnje - 1.4 VTI je porabil 5.7 l / 100km ter koliko bo HDI (po zagotovilih gre krepko pod 4L, vendar dokler ne vidim, ne verjamem) in nato še upoštevat razliko v stroških zavarovanja in servisih. A se kdo kaj spozna na VTI motorje v Peugeotih? 1.4 VTI in 1.6 VTI npr. so vgrajevali tudi v 207ke in menda so to neki z bmwjem razviti motorjih.

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Če jun 28, 2012 12:28 pm

@kael, ko sem kupoval oz. prodajal avto, so mi v eni izmed avtohiš ponudili testnega C3 z 1,4 VTI motorjem (95KM), pa s tisto streho, ki me je (vsaj mene) motila. Nekaj je manjkalo nad glavo :D Ampak pustmo to. Mene je bil C3 izredno simpatična stvarca, za normalno vožnjo odlično, vendar ta motor :roll: Poraba mi je bila presenetljivo nizka (kot si tudi sam ugotovil), ampak vzponi in klima pa me nista prepričala. Motorju enostavno zmanjka moči. Mi je obudilo spomine na vižnjo s Cliom 1,2 16V (75KM). Podoben občutek na klancu.

Za 1,6HDI 92KM, pa ti lahko povem samo lepe stvari. Imam ga v Berlingu in mi je dovolj, čeprav nekaterim ne bi bilo dovolj niti V6 motor s parimi stotimi konjički. Pri nakupu sem se odločal med 110 in to 92 konjsko izvedenko in po testni vožnji, mi je zadostovala izvedenka z 92KM. Zamera gre malček na prožnost pod 1500RPM, ampak ko se navadiš, da se ne spuščaš pod to mejo, ne vidim več problema. Menjalnik (ne vem ali ima 208 enakega kot berlingo ali ne) mi je bil sprva čuden (navajen na VW), ampak sem se ga takoj navadil. Teče tudi zmeraj lepše. Poraba se mi po slabih 7k prevoženih giblje okoli 6,4l/100km. Večina časa sem na AC (potovalna hitrost od 110-130, kar je več poraba lepo naraste). Olja ne pije, servisi so na 20k km, stanejo pa cca. €170-190. Vglavnem zaenkrat prijetno presenečeni nad uglajenostjo motorčka, tišino v kabini (velik čelni upor, 215 širina koles in kar velika teža) in ekonomičnostjo. Če te še kaj zanima glede motorja - vpraši.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če jun 28, 2012 12:56 pm

Kael je napisal/-a:poleg Peugeota 206 kateremu se življenska doba počasi izteka (od žene) imam jaz Seat Leona starega dobrih 5 let (prevoženih 120.000) in mislim, da ni potrebe po nakupu dveh večjih avtomobilov. Kot drugo Leona trenutno nimamo registriranega (bo urejeno do konca leta) in trenutno živimo z 206ko in smo ugotovili, da večjega avtomobila kot je velikost malčka ne potrebujemo.
Moram rečt da ne štekam te zgodbe s tvojim leonom - zakaj ga pa ne registriraš, pa enostavno ne uporabljaš Leona, dokler gre? Saj nima neposredne zveze s podrobnostmi glede samega nakupa P208, ampak vseeno me bega?

Pa tudi v malčku s 1000 kg bo 92 KM kar nekaj, medtem kot v večjem in težju avtomobilu ranga Golf rabim tudi močnejši motor - če govorimo na primeru Leona je to 2.0 TDI s 143 KM ali 1.4 TSI s 125 KM - s tema dvema motorjema sem bil na testnih vožnjah zelo zelo zadovoljen (sprobal sem vse žive Leone), medtem ko je 1.9 TDI s 105 KM žalost

Tukajle tudi ne vidim nobene logike - kako to misliš, "1.9 TDI s 105 KM je žalost"?
Sori, ampak spet nekonsistentnost: glede na to kako si spodaj opisal svoj način vožnje, bi moral biti motor, kot je 1.9 TDI, v avtu ranga leon/golf čez glavo dovolj zmogljiv; v bistvu bi za tako vožnjo kot imaš ti, ravno tako (če ne še bolj) ustrezal celo novi 1.6 TDI,
Poleg tega mi tudi ni jasno, kako gre to skupaj: 1.9 TDI ti je prešvoh, 1.6 HDi bo pa dovolj ali kako?? (pa vozil si celo 1.4 atmosferskega bencinarja, pa ne mi rečt da se to lahko primerja z 1.9 TDI, ker poznam primerjavo iz lastnih izkušenj, clio Mk2 1.4 vs. Golf V TDI)
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov