Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

trakus
Nov uporabnik

Kraj: Ptuj

Nakup novega avtomobila

Napisal/-a trakus Sr jul 18, 2012 7:24 pm

Torej po 16ih letih se je tudi naš foter končno odločil, da je čas za nakup novega vozila. Gledamo vozila tam do največ 25k€, letno se ne naredi več kot 15k km in je avto bolj kot ne vožen na kratke relacije, manj kot 5km v eno smer in zato se mi zdi, da bi bilo boljše kupiti bencinarja ali se motim? Mogoče res največ 1x na teden da se pelje kako daljšo turo recimo 60km. V izbiro so do sedaj prišli mazda cx-5, hyundai ix35, kia sportage, škoda superb in pa novi passat. Predvsem za prve tri me zanima če se sploh splača kupiti 4x4, ker je tu bolj kot ne sama ravnica in bo avto vožen zgolj po normalnih cestah, pa še pri gorivu potem prišparaš? Za passata in superba pa me zanima če ima kdo kakšne izkušnje z 1.8 tsi motorjem(160KM) in če je motor okej? Starša si nekako najbolj želita suv-a, čeprav mi res ni jasno kakšna je njihova prednost v primerjavi z navadnimi limuzinami, razen da dobro zgledajo. Vem da bo pri nakupu popust odvisen predvsem od naših pogajalskih sposobnosti, ampak me slučajno zanima če kdo ve za kakšno avtohišo pri kateri bi bili še posebej radodarni. :D Če ima kdo seveda kak drug predlog pa prosim z besedo na dan, saj bomo verjetno vse avte pred nakupom tudi sprobali. Če sem kaj čudnega napisal se pa že vnaprej opravičujem, ker sem komaj letos dobil izpit in se pred tem za avte sploh nisem zanimal.
Hvala za vse odgovore že vnaprej.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Re: Nakup novega avtomobila

Napisal/-a RedBaron Sr jul 18, 2012 7:42 pm

Starša si verejtno želita SUV delno zaradi izgleda, najverjetneje pa zaradi nekoliko višjega sedenja.

Če se splača vzet 4×4?? Odvisno kje živiš oz. kje se voziš, če se voziš samo po ravnem oz. po urejenih cestah in tudi pozimi po spluženih in posipanih cestah, potem pač ne vzameš 4×4. Nekaj prihraniš pri nakupu in pri porabi. Čeprav potem lahko kdaj malo nerodno izpade v določenih situacijah, ko se pripelješ z nekim SUV, pa nima 4×4 in hitro zakoplje oops

Če se starša ne bosta odločila za 4×4, potem lahko še pogledata za Touranom (mogoče celo crossTouran) ali C-max-em. Se tudi sedi višje in je več prostora kot pri SUV.

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Sr jul 18, 2012 8:08 pm

ce pride touran v postev prodajam svojega, super opremljenega

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Sr jul 18, 2012 9:12 pm

trakus je napisal/-a:Torej po 16ih letih se je tudi naš foter končno odločil, da je čas za nakup novega vozila. Gledamo vozila tam do največ 25k€, letno se ne naredi več kot 15k km in je avto bolj kot ne vožen na kratke relacije, manj kot 5km v eno smer in zato se mi zdi, da bi bilo boljše kupiti bencinarja ali se motim? Mogoče res največ 1x na teden da se pelje kako daljšo turo recimo 60km. V izbiro so do sedaj prišli mazda cx-5, hyundai ix35, kia sportage, škoda superb in pa novi passat. Predvsem za prve tri me zanima če se sploh splača kupiti 4x4, ker je tu bolj kot ne sama ravnica in bo avto vožen zgolj po normalnih cestah, pa še pri gorivu potem prišparaš? Za passata in superba pa me zanima če ima kdo kakšne izkušnje z 1.8 tsi motorjem(160KM) in če je motor okej? Starša si nekako najbolj želita suv-a, čeprav mi res ni jasno kakšna je njihova prednost v primerjavi z navadnimi limuzinami, razen da dobro zgledajo. Vem da bo pri nakupu popust odvisen predvsem od naših pogajalskih sposobnosti, ampak me slučajno zanima če kdo ve za kakšno avtohišo pri kateri bi bili še posebej radodarni. :D Če ima kdo seveda kak drug predlog pa prosim z besedo na dan, saj bomo verjetno vse avte pred nakupom tudi sprobali. Če sem kaj čudnega napisal se pa že vnaprej opravičujem, ker sem komaj letos dobil izpit in se pred tem za avte sploh nisem zanimal.
Hvala za vse odgovore že vnaprej.

Glede na želje bo bencinski motor boljša izbira, saj bo nabavna vrednost nižja, ni težav z DPF in EGR, ki se na kratke razdalje rad zamaši zaradi saj... Tudi 1x tedensko 60km niso ravno dolge razdalje zaradi katerih bi se splačalo razmišljati o dizlu. Kaj kupiti? Želje so res različne, na eni strani predvsem šminkerski SUV-ji, ki poleg modnega izgleda nudijo še visoko sedenje (všečno predvsem starejšim) in posledično malce boljšo preglednost nad dogajanjem pred vozilom. 4X4 pogon je za povprečnega voznika uporaben le nekaj dni na leto ko so snežne razmere res katastrofalne, preostanek leta pa predstavlja le dodatno težo, ki jo voznik vlači s sabo, kar se odraža v malce višji porabi. Torej če nimate kakšenga vinograda ali vikenda nekje bogu za hrbtom prave potrebe po 4X4 pogonu ni - glede na opis voženj verjamem da tistih nekaj sneženih dni lahko zdržite tudi brez uporabe avtomobila.

1.8 TSI je za vaše potrebe skoraj optimalna izbira. Motor ima dovolj navora za skoraj dizelsko vožnjo, ob upoštevanju indikatorja primerne prestave pa zna biti tudi poraba zelo ugodna. Pri SUV priporočam izbiro dizelskega motorja - velika čelna površina in 4X4 pogon v kombinaciji z atmosferskim bencinskim motorjem pomenita dokaj veliko porabo in anemično vožnjo. Je pa precej odvisno od želja in potreb voznika - o tem bo največ povedala testna vožnja. Preskusite kar vse 4 kandidate. Potem bo bolj jasno kateri ustreza vašim potrebam.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Če jul 19, 2012 2:33 pm

To kar si naštel niti niso pravi SUV-i, bolj "kompaktni SUV", ampak imajo glavne prednosti SUV-ov za večino cilje publike: višje sedenje ter izgled (slednje sicer dokaj subjektivno).
Višji sedeži so za starejše ljudi dobrodošli zaradi lažjega vstopa in izstopa iz vozila.

Motor: pri teh kilometrih vsekakor bolj priporočjivo bencinar, zlasti če je s turbino (pri Škodi in VW torej motorji TSI).

Jaz bi sicer predlagal nobenega od naštetih, temveč Škoda Yeti 1.2 TSI DSG. DSG pomeni, preprosto povedano, da ima avtomatski menjalnik, ki se odlično obnese (govorim iz lastnih izkušenj, glej podpis).
Yeti ima vse prednosti (kompaktnih) SUV z višjim sedenjem, pa tudi dokaj veliko prostora (mislim da ne dosti manj kot kak Touran), oblika je sicer stvar okusa (meni se zdi zelo zanimiva in mi je všeč), motor pa je (menda) povsem dovolj zmogljiv, zlasti v kombinaciji s tem menjalnikom (7-stopenjski DSG).

Tudi cenovno bo gotovo pod navedeno omejitvijo proračuna - tudi če ga res dobro opremita, bo najbrž še vedno par jurjev pod mejo 25k EUR...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

dejanz75
Novinec

Napisal/-a dejanz75 Če jul 19, 2012 9:30 pm

Sam sem se tudi odločal med malim SUV-om in klasičnim avtom srednjega razreda. Po par testnih voženj sem hitro ugotovil da je vsaj zame SUV bedarija.
Edina prednost kompaktih SUV-ov je lažje vstopanje/izstopanje, ker zna biti zelo pomemben faktor pri starjših ljudeh. Če bi bil sam star 65 ali 70 let bi brez pomisleka kupil SUV-a, saj se mi ne bi dalo kobacati na nizke sedeže.

FLINK
Uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a FLINK Če jul 19, 2012 10:03 pm

Škoda Yeti je zdaj ze SUV.....svašta!
:)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če jul 19, 2012 10:30 pm

FLINK je napisal/-a:Škoda Yeti je zdaj ze SUV.....svašta!
Ja, uradno je Yeti 'kompaktni SUV'. Tako kot mazda cx-5, hyundai ix35, kia sportage, omenjeni v prvem prispevkov.
Se pa strinjam, to ni pravi SUV. Pravi SUV je, oh kaj pa vem... Chevy Suburban, recimo.

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ Pe jul 20, 2012 7:50 am

Ne vem, če je enako pri VWjih, vem pa, da je imel 1.8TSI težave z menjalnikom pri SEATih. Je za preverit.
Nakup SUVa nima preveč smisla, sploh pa ne 4x4.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe jul 20, 2012 8:24 am

Ceed je napisal/-a:Ne vem, če je enako pri VWjih, vem pa, da je imel 1.8TSI težave z menjalnikom pri SEATih. Je za preverit.
Nakup SUVa nima preveč smisla, sploh pa ne 4x4.
No, kot sem rekel: nakup takega 'malega SUV' ima nekaj smisla zaradi višjega sedenja, če to potrebuješ.

BTW, gor ko sem predlagal Škodo Yeti: v tej verziji (z 1.2 TSI) nima 4x4 pogona, ki pa ga avtor te teme oz. njegovi starši itak verjetno res sploh ne potrebujejo.

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 Pe jul 20, 2012 8:57 am

Pa kaj obstaja pri vagu kakšen pogon ki nima problemov?
Slika

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply So jul 21, 2012 3:28 pm

Seveda 1.1. MPI letnika 1982 ter 1.6d v Golfu II.

No tudi novi 2.0 TDI CR z 110 KM niso za odmet.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov