@srcnik: ideja, da so težave predvsem pri VW ni zrasla na mojem zelniku, ampak to je zelo očitno razbrati iz tiste teme - zato sem tudi avtorju svetoval, da preden kupi TSI motor, si tisto temo prebere. Da pa nebo kdo rekel, da favoriziran VW skupino - sestra ima 1.2 TSI Ibizo s 105 KM, sedaj 7400 prevoženih (rezervirana konec novembra 2011, kupljena januarja 2012) in so jo sedaj povabili na izredni pregled avtomobila. Je dobila s strani avtohiše dopis. Pa sem že nekajkrat njen avto peljal in nima nobenih težav. Očitno bodo TSI porihtal. Ampak še vednpo: če bi kupoval Polo / Ibiza / Fabia, bi vsekakor vzel TSI motor, ker je res bomba - potegne lepo, za furat ko dizl in nizka poraba če znaš furat. Mogoče še to: če je avtorju dovolj 85 KM TSI, je Fabia bolša izbira, saj Seat nima 85 KM TSIja v ponudbi.
Kar se pa atmosfercev tiče, lahko dodam še svoj lonček: 1.4 VTI je motorček s 95 KM, ki so ga začeli vgrajevati pred nekaj leti v 207ke in C3ke, razvit pa naj bi bil po besedah soforumašev v sodelovanju s BMW. Motor sicer ni neka raketa, vendar je za P208 dovolj zmogljiv (tukaj moram upozoriti, da je 208ka od predhonika 207 lažja za več kot 100kg, krajša in tudi nižji količnik zračnega upora ima). Motor v 207ki naj nebi bil tako prepričljiv, zato morda svetujem testno vožnjo tako s 208 kot C3 (dobro poglejta težo avtomobila). Sem pa od vseh slišal pohvale za ta motor: motor naj nebi mel nekih problemov in serijskih okvar. Je pa motor v primerjavi s tisto žalostjo atmosferskim VW 1.4 nekaj čisto drugega, vendar spet dosti bol len od 1.2 TSI. Imaš tudi 1.6 VTI motor s 120 KM, ki lepo leti, vendar pa se dvignejo stroški zavarovanja, poraba goriva je vsaj liter višja od 1.4 VTI,... Če rabiš za PSA koncern idealen motor za v 208/207/C3 ti je pa to 1.6 HDI s 92 KM. Ta motor je pa bomba - če nisi res zahteven, ga ne zmanjka.
V času testiranja celega kupa malčkov, sem preizkusil še Fiesto s okol 100 KM, Corso s okol 100 KM in Kio Rio. Fiesta s 95 KM se lepo pelje, notranjost sprejemljiva in se drži ceste, poraba goriva pa je nekje na nivoju 1.4 VTI motorja. Opel Corsa je zame najslabši avto kar sem jih vozil: v ovinkih nestabilen, volan čisto nekomunikativen, motor pa vleče ko da jih ma 10 pod havbo - poraba pa tudi čez 6 litrov. Potem je tukaj še Kia RIO, ki se tudi zelo lepo pelje, vozil sem dizla - poraba brez težav pod 5L -
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5957896&show=1 - za bencince pa nebi znal povedat kako so - preizkusita.
Morda še en dobronamen nasvet: prilepil si link do bencinca, nakar smo se začenjali pogovarjati tudi o dizlih. Pred npr. 5 leti, je bilo bistveno "lažje" kupit dizla, tudi če si vmes naredil nekaj kratkih relacij, nato pa je sledilo tudi nekaj dolgih. Danes pa so vsi dizli EURO 5 norme in imajo vgrajeno žalost od DPF filtra, katerega kratke relacije sodeč po besedah tukaj na forumu ubijajo. Tako, da če bo to dizel, imejta to pri avtu v glavi. Če bi se rada vozila ugodno, je še vedno alternativa dovolj zmogljiv atmosferski bencinar in kasneje predelava na plin. V to smer se nagivava tudi z ženo, zato sva naročila Peugeota 208 s 1.4 VTI motorjem s 95 KM. Predelava motorjev TSI motorjev (za TCE od Refaulta ne vem) je dražja in testa na plin - ker mora po injektorjih še vedno kapljati bencin, da se ti ne pregrejejo.
Če kupujeta novo vozilo mogoče še trije namigi: Peugeot 208 je pred nekaj meseci zmenjal 207ko, vendar je še vedno ostalo nekaj bencinsko gnanih 207 (tudi karavanov) po avtohišah - cene so ugodne. Vendar nikar ne spusti žene v 208ko, ker potem ne boš nikol kupil 207ke

. Clio pride jeseni nov, kar pomeni, da bodo obstoječim modelom na zalogi cene padle - tudi to je priložnost za nakup. Podobno če bosta glede razred više, Golfov razred, pride jeseni Seat Leon III, kar pomeni, da bo spet ostal cel kup Leonov na zalogi, katerih cene bodo padle - npr.
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3054130&show=1 - ta ima že sedaj ugodno ceno.