Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

qwertz21
Nov uporabnik

Nakup avto (do okoli 10.000 eur)

Napisal/-a qwertz21 Sr avg 08, 2012 1:51 pm

Pozdravljeni,

Da najprej opišem situacijo.
Punca je imela Sparka 1.0 (68KM), katerega pa je po pol leta prodala ker pač nikakor ni bil primeren za kakšne vožnje po avtocesti (vsaj če si želel koga prehiteti :) )

Sedaj išče(va) nekaj v rangu do 10000 eur.
- do 25000 prevoženih km
- bolj poskočen avto od Sparka :)
- zanesljiv motor (avto bo imela vsaj 5 let)
- zelo se je zagrela za vw Polo, (ker ji je zelo lep) tako da gledava predvsem te avte naprimer tale: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6336013&show=1

Zanima me ali je Polo dovolj dober avto ali obstajajo še boljše alternative za to ceno?

Upam da mi boste znali pomagati, ker sam nisem najbolj domač v svetu avtomobilizma :)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Nakup avto (do okoli 10.000 eur)

Napisal/-a Energetik81 Sr avg 08, 2012 2:28 pm

Prilepil si enega od najdražjih avtov v svojem razredu in sprašuješ, če obstaja cenejša alternativa?
Poleg tega, Spark z 68KM ima 950kg, Polo s 86KM pa okoli 1100kg - ne bo kakšne hude razlike v pospeških, KM/kg imata skoraj enak. Če hočeš poskočnejši avto, mora imeti pri taki masi vsaj 100KM.

Glede alternativ - enostavno na avto.net izberi želene pogoje in si poglej še ostale znamke. Recimo za približno tako ceno kot je ta rabljen Polo dobiš dobro opremljenega novega Hyundai I20 (sicer s 3 vrati) s 100KM CVVT motorjem, 6 airbagi, ESP, bluetooth, komandami na volanu, avtomatsko klimo.
Seveda se dobi še marsikateri drugi avto.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Sr avg 08, 2012 2:42 pm

Živjo!

Motor 1.4 s 85 KM je za moje pojme žalost. V nižjih obratih, kjer je treba vozit če želiš ugodno porabo je klinično mrtev, nekaj da od sebe v višjih obratih, kjer pa poraba goriva strmo raste. Podobno velja za avtocesto - tudi tam je ta motor glasen, požrešen in čisto neodziven. O čem govorim: mesto krepko čez 8, relacije pa vsaj 6+ do nekje 7 l. Če se res cijaziš se približaš 6 litrom, na avtocesti s dobrih 100 na uro prideš tudi na pet - vendar hvala lepa za tak motor. V kolikor ni Polo edina alternativa, je lahko odlična alternativa tudi Škoda Fabia 1.2 TSI s 85 KM - gre za motor s turbino zato je napram temu precej poskočen, voziš pa ga kot dizla in temu primerna je potem tudi nižja poraba goriva - ne pričakuj sedaj sicer porabe 2 l / 100km, na vsaj liter manj pa lahko. Vendar pa tudi TSI je žejen, če ga teraš! Bodo pa prehjitevanja bistveno lažja s tem motorjem. Primer dobrega avtomobila: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6016864&show=1

Še opomba: na forumu pod rubriko Popravila in okvare vozil imaš temo, v kateri imaš opisano težavo z motorjem 1.2 TSI (ropotanje verige, veriga, ipd). Če prebereš celo temo lahko vidiš, da imajo težave pred pri Volkswagnu, bistveno bistveno manj pa pri Seatu in skoraj nič pri škodi. Zato nakup VWja s 1.2 TSI odsvetujem, medtem ko pri Škodi osebno nebi pomišljal o izbiri motorja, če bi imel na voljo 1.2 TSI s 85 KM ali 1.4 s 85KM.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Sr avg 08, 2012 3:56 pm

Men se zdi, da bi morala bit velika razlika v performansih sparka al polota 1.4. Sparka 1.0 sem vozil in je bil kr dosti len. Če si navajen na sparka potem če greš na testno vožnjo s polotom boš že po prvem pospešku videl, kolikšna je razlika.
1.2 tsi 86 je varčen http://www.spritmonitor.de/en/overview/ ... owerunit=3
ima veliko navora za svoje konje ampak prestave so dizelsko dolge, tako da tok živ.
polo je zdaj najbolj prodajan avto v sloveniji, če ti je zelo všeč, kupi
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik Sr avg 08, 2012 4:06 pm

Glede na to, da vse 1.2 tsi motorje izdelujejo v škodi, je malce čudno, da bi samo na vw bili problemi.

Drugače pa avtorju:

Polo je najboljši in hkrati tudi najdražji predstavnik tega razreda, če ga že jemlješ vzemi 1.2 tsi motor, ker je miljonkrat boljši od navadnega 1.4 atmosferca.

Malce slabše in cenejše alternative temu sta še Škoda Fabia in Seat Ibiza, spet obe TSI. Najcenejši je pa verjetno Clio TCE. Ti vsi so turbo bencinarji, kateri so v užitek za vozit in brez problema za prehitevat.

Če pa že gledata atmosferce :( je pa tu še Fiesta precej lepa zadeva in tudi novi 208 ali pa malce starejši C3, ki ima ponavadi dobro zalogo opreme in nizko ceno.

Evo, primer zadnjega: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6094075&show=1

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Sr avg 08, 2012 4:09 pm

Kaj pa kaj takega:
Volkswagen Polo 1.6 TDI Comfortline DSG SLO 1LAST
Volkswagen Polo 1.6 TDI Comfortline

Poraba tam okoli 5L mestna vožnja, relacija še manj. Ta drugi bi moral imeti še 3 leta garancije, ta prvi pa 2, če ima 4 letno jamstvo.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Če avg 09, 2012 8:06 am

@srcnik: ideja, da so težave predvsem pri VW ni zrasla na mojem zelniku, ampak to je zelo očitno razbrati iz tiste teme - zato sem tudi avtorju svetoval, da preden kupi TSI motor, si tisto temo prebere. Da pa nebo kdo rekel, da favoriziran VW skupino - sestra ima 1.2 TSI Ibizo s 105 KM, sedaj 7400 prevoženih (rezervirana konec novembra 2011, kupljena januarja 2012) in so jo sedaj povabili na izredni pregled avtomobila. Je dobila s strani avtohiše dopis. Pa sem že nekajkrat njen avto peljal in nima nobenih težav. Očitno bodo TSI porihtal. Ampak še vednpo: če bi kupoval Polo / Ibiza / Fabia, bi vsekakor vzel TSI motor, ker je res bomba - potegne lepo, za furat ko dizl in nizka poraba če znaš furat. Mogoče še to: če je avtorju dovolj 85 KM TSI, je Fabia bolša izbira, saj Seat nima 85 KM TSIja v ponudbi.

Kar se pa atmosfercev tiče, lahko dodam še svoj lonček: 1.4 VTI je motorček s 95 KM, ki so ga začeli vgrajevati pred nekaj leti v 207ke in C3ke, razvit pa naj bi bil po besedah soforumašev v sodelovanju s BMW. Motor sicer ni neka raketa, vendar je za P208 dovolj zmogljiv (tukaj moram upozoriti, da je 208ka od predhonika 207 lažja za več kot 100kg, krajša in tudi nižji količnik zračnega upora ima). Motor v 207ki naj nebi bil tako prepričljiv, zato morda svetujem testno vožnjo tako s 208 kot C3 (dobro poglejta težo avtomobila). Sem pa od vseh slišal pohvale za ta motor: motor naj nebi mel nekih problemov in serijskih okvar. Je pa motor v primerjavi s tisto žalostjo atmosferskim VW 1.4 nekaj čisto drugega, vendar spet dosti bol len od 1.2 TSI. Imaš tudi 1.6 VTI motor s 120 KM, ki lepo leti, vendar pa se dvignejo stroški zavarovanja, poraba goriva je vsaj liter višja od 1.4 VTI,... Če rabiš za PSA koncern idealen motor za v 208/207/C3 ti je pa to 1.6 HDI s 92 KM. Ta motor je pa bomba - če nisi res zahteven, ga ne zmanjka.

V času testiranja celega kupa malčkov, sem preizkusil še Fiesto s okol 100 KM, Corso s okol 100 KM in Kio Rio. Fiesta s 95 KM se lepo pelje, notranjost sprejemljiva in se drži ceste, poraba goriva pa je nekje na nivoju 1.4 VTI motorja. Opel Corsa je zame najslabši avto kar sem jih vozil: v ovinkih nestabilen, volan čisto nekomunikativen, motor pa vleče ko da jih ma 10 pod havbo - poraba pa tudi čez 6 litrov. Potem je tukaj še Kia RIO, ki se tudi zelo lepo pelje, vozil sem dizla - poraba brez težav pod 5L - http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5957896&show=1 - za bencince pa nebi znal povedat kako so - preizkusita.

Morda še en dobronamen nasvet: prilepil si link do bencinca, nakar smo se začenjali pogovarjati tudi o dizlih. Pred npr. 5 leti, je bilo bistveno "lažje" kupit dizla, tudi če si vmes naredil nekaj kratkih relacij, nato pa je sledilo tudi nekaj dolgih. Danes pa so vsi dizli EURO 5 norme in imajo vgrajeno žalost od DPF filtra, katerega kratke relacije sodeč po besedah tukaj na forumu ubijajo. Tako, da če bo to dizel, imejta to pri avtu v glavi. Če bi se rada vozila ugodno, je še vedno alternativa dovolj zmogljiv atmosferski bencinar in kasneje predelava na plin. V to smer se nagivava tudi z ženo, zato sva naročila Peugeota 208 s 1.4 VTI motorjem s 95 KM. Predelava motorjev TSI motorjev (za TCE od Refaulta ne vem) je dražja in testa na plin - ker mora po injektorjih še vedno kapljati bencin, da se ti ne pregrejejo.

Če kupujeta novo vozilo mogoče še trije namigi: Peugeot 208 je pred nekaj meseci zmenjal 207ko, vendar je še vedno ostalo nekaj bencinsko gnanih 207 (tudi karavanov) po avtohišah - cene so ugodne. Vendar nikar ne spusti žene v 208ko, ker potem ne boš nikol kupil 207ke :). Clio pride jeseni nov, kar pomeni, da bodo obstoječim modelom na zalogi cene padle - tudi to je priložnost za nakup. Podobno če bosta glede razred više, Golfov razred, pride jeseni Seat Leon III, kar pomeni, da bo spet ostal cel kup Leonov na zalogi, katerih cene bodo padle - npr. http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3054130&show=1 - ta ima že sedaj ugodno ceno.

atek
Novinec

Napisal/-a atek Ne avg 26, 2012 10:14 am

Tudi ford fiesta diesel ima podobno porabo. En lep primer:

http://www.Avto.net/ad.asp?ID=6376983
Lp atek
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov