Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

just.jsVW
Nov uporabnik

Kaj je bolje za v vožnjo po snegu - Twingo, Clio ali Polo ?

Napisal/-a just.jsVW To sep 04, 2012 1:48 pm

Zdravo

Že nekaj časa se odločam za nakup novega vozila, trenutno se odločam med Renault twingom (1.2, 12V), Renault Cliom ter VW polotom (1.4 ali 1.6) vsi letniki od 1999 - 2000. Zanima me predvsem to, kakšni so ti avtomobili za v sneg (sam sem doma bolj iz hribov, kjer zima ni tako huda, je pa pluženje bolj slabo). To me sploh zanima, če kdo ve, kako se Twingo obnese v snegu.

Lp
Zadnjič spremenil just.jsVW, dne To sep 04, 2012 4:34 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Re: Kaj je bolje za v vožnjo po snegu - Twingo, Clio ali Pol

Napisal/-a ban To sep 04, 2012 1:57 pm

Vse je odvisno od gum.

just.jsVW
Nov uporabnik

Napisal/-a just.jsVW To sep 04, 2012 2:02 pm

ban je napisal/-a:Vse je odvisno od gum.

Se pravi, da če maš vredu gume, bi moral priditi tudi s Twingom (pa seveda načinom vožnje) povsod?

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik To sep 04, 2012 2:16 pm

Ozke gume so najboljše za v sneg + da je sama kvaliteta gume dobra, pa prideš skoraj povsod tudi s twingotom. Za sneg so pa najboljši 8 ventilski motorji saj imajo več navora v nizkih obratih od 16v motorjev. 12V pa ne obstaja pri renoju ;)

Lp

just.jsVW
Nov uporabnik

Napisal/-a just.jsVW To sep 04, 2012 2:22 pm

srcnik je napisal/-a:Ozke gume so najboljše za v sneg + da je sama kvaliteta gume dobra, pa prideš skoraj povsod tudi s twingotom. Za sneg so pa najboljši 8 ventilski motorji saj imajo več navora v nizkih obratih od 16v motorjev. 12V pa ne obstaja pri renoju ;)

Lp

Ah, to sm pa fajn napisu, 12V. Se vidi, da se ne spoznam praktično nič:) zdej ta avto ma gor SS gume (zimsko-letne). Po vsej verjetnosti niso ravno ta boljše, ane?

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic To sep 04, 2012 2:35 pm

just.jsVW je napisal/-a:

Se pravi, da če maš vredu gume, bi moral priditi tudi s Twingom (pa seveda načinom vožnje) povsod?

Povsod ne, vse gre le do neke mere.

Načeloma pa:
- čimboljše gume (dobra znamka, prave zimske gume, z veliko profila in ne prestare)
- čim ožje gume - poglej na gumo kje piše nekaj v obliki recimo 145/70 R13 - prva številka ( v tem primeru 145) je širina gume v milimetrih - manj je načeloma bolje, če pelješ po snegu)
- čim več razdalje med tlemi in 'trebuhom avta', da ob globljem snegu ne nasede takoj.
- motor je pomojem še najmanj pomemben, ampak je načeloma res, kar so prej napisali, da je fajn čimveč navora že v nizkih obratih, pa da se da že od začetka lepo počasi in mehko kontrolirano dozirat gas (preizkusi v vožnji).

Skratka med temi avti, ko izbiraš, poglej podatke, kateri ima homologirane najožje gume ter poglej/pomeri pri katerem je karoserija najvišje nasajena. Potem pa kupi dobre zimske gume in to je to.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

just.jsVW
Nov uporabnik

Napisal/-a just.jsVW To sep 04, 2012 2:40 pm

sonic je napisal/-a:
just.jsVW je napisal/-a:

Povsod ne, vse gre le do neke mere.

Načeloma pa:
- čimboljše gume (dobra znamka, prave zimske gume, z veliko profila in ne prestare)
- čim ožje gume - poglej na gumo kje piše nekaj v obliki recimo 145/70 R13 - prva številka ( v tem primeru 145) je širina gume v milimetrih - manj je načeloma bolje, če pelješ po snegu)
- čim več razdalje med tlemi in 'trebuhom avta', da ob globljem snegu ne nasede takoj.
- motor je pomojem še najmanj pomemben, ampak je načeloma res, kar so prej napisali, da je fajn čimveč navora že v nizkih obratih, pa da se da že od začetka lepo počasi in mehko kontrolirano dozirat gas (preizkusi v vožnji).

Skratka med temi avti, ko izbiraš, poglej podatke, kateri ima homologirane najožje gume ter poglej/pomeri pri katerem je karoserija najvišje nasajena. Potem pa kupi dobre zimske gume in to je to.

Hvala vsem, zelo ste v pomoč!! :))

Lep dan še naprej

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik To sep 04, 2012 2:45 pm

Verjetno misliš M+S guma:

M+S in smrekica ali trikotnik s snežinko je pravilna oznaka za zimsko gumo, samo M+S imajo gume za terence in celoletne gume.

Najverjetneje ima gor potem zimske gume, ker so najbolj pogoste, vprašaj za firmo in znamko zimskih, ter leto izdelave (DOT oznaka).

Če so pa zimske vidiš pa po teh narezanih profilih, tisti majhni rezi cikcak ali ravni, drugače so letne gor.

Slika

Uporabniški avatar
gaši
Poznavalec foruma

Kraj: Šentilj

Napisal/-a gaši To sep 04, 2012 3:48 pm

jaz sem imel twingota 3 leta gume so ble gor 145 70 13, z dobrimi gumami pozimi sploh nisem imel težav ..tak da če vzameš twingota mislim da boš zadovoljen.

Uporabniški avatar
NoF3ar
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a NoF3ar To sep 04, 2012 5:53 pm

Od teh malckov se twingo odnese najbolse, bolse se mi je odnesla edino corsa (verjetno zaradi teskega motorja 1,7D. Mel sem gor skoraj nove gume 145 pa me je samo 1x pustil na cedilu oz, in sicer ko je bil sneg tako visok da sem z odbijacom spredaj pluzo+ 12% naklon.Sicer ni bilo problema, se je nekdo prislono zadaj (minimalna sila) pa sem prisel na vrh brega brez tezav :D

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream To sep 04, 2012 7:04 pm

Za vožnjo po snegu je tudi izjemno pomembno stanje podvozja. Jaz sem se z zanič premo ter zadnjimi blažilniki po dežju vozil kot po snegu, po snegu vozit pa je bila sploh umetnost enormnih razsežnosti:)

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Sr sep 05, 2012 8:11 am

just.jsVW je napisal/-a:Zdravo

Že nekaj časa se odločam za nakup novega vozila, trenutno se odločam med Renault twingom (1.2, 12V), Renault Cliom ter VW polotom (1.4 ali 1.6) vsi letniki od 1999 - 2000. Zanima me predvsem to, kakšni so ti avtomobili za v sneg (sam sem doma bolj iz hribov, kjer zima ni tako huda, je pa pluženje bolj slabo). To me sploh zanima, če kdo ve, kako se Twingo obnese v snegu.

Lp

Za normalno vožnjo po snegu bodo dobri vsi. Twinga sem imel (letnik 1997) ampak načeloma je tudi letnik 2000 enak, razen nekaj lepotnih popravkov in nekoliko močnejšega motorja. Po snegu se s pravimi gumami pelje odlično. Tudi velike hitrosti na snegu niso težavne, treba se je le zavedati da je medosna razdalja dokaj kratka in temu primerno zna zadek presenetiti (sicer pa je ta težava enaka pri vseh kandidatih). Tudi oddaljenost trebuha od tal je odlična (dokler je avtomobil serijske višine). Edina šibka točka Twinga je plastika pod motorjem. V primeru vožnje po zelo globokem in čvrstem snegu se zna polomiti ali sneti - če so razmere take lahko ploščo snameš v 5 min (odviješ nekaj vijakov).

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
Volvej
Novinec

Napisal/-a Volvej Sr sep 05, 2012 1:32 pm

Moja dva kolega imata en Cliota I drugi pa Twingota I, oba zimske gume sava eskimo S3 in s tem rineta po snegu kje hočeš. Lani sem vozil tega Cliota po makemadski cesti na kateri je bilo 20-30 cm snega in še ni bila nič zvožena pa je avto šel brez problema, sneg pa je metalo preko vetrobrana in strehe. Ima pa ta D7F motor fajn navor v nizkih obratih in gre prav lepo zadeva po snegu.

just.jsVW
Nov uporabnik

Napisal/-a just.jsVW Če sep 06, 2012 7:28 am

Še enkrat, hvala vsem za pomoč:)) Twingo je že v garaži, zdaj mora sam mal sneg zapadat, da ga sprobamo:))
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov