Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Sjee
Nov uporabnik

Kraj: Trojane

Rabljen avto..

Napisal/-a Sjee Če sep 20, 2012 11:15 am

Lep pozdrav!
V naslednjem mesecu bom kupoval rabljen avto srednjega razreda. Budget je cca. 4500eur. Avto se bo vozil 40%AC, 40%mesta in pa 20%relacij. Letno prevoženih približno 20k km.
Rad bi imel največ 7 let star avto, torej letniki tam nekje 2005-2007.
Čeprav bo tudi veliko krajših razdalj, bi se rajši odločil za dizla. Vem kako je z nakupom rabljenih vozil, zato bom pozoren na servisno knjigo, št. lastnikov in pa ohranjenost ter izvor vozila. Pred dejanskim nakupom bom s seboj seveda peljal mehanika, da mi avtomobil temeljito pregleda, če ne pa ga bom peljal na temeljit pregled na amzs.
Zanimal serm se malo in gledal za avtomobili kot so Reanault Laguna, Peugeot 307, Citroen C4, Mazda3,...
Primeren bi bil seveda tudi kakšen Clio, vendar sem visok skoraj 190cm in semizdi rahlo utesnjen, vsaj kolikor sem prevozil z njim(1k km).
Rad bi da mi poveste kaj je najbolj primerno za ta denar. Iz vaših izkušenj z prej omenjenimi avtomobili in pa nasplošno.
Rajši imam avto z manj opreme in odlično ohranjen, kot pa avto višjega ranga in bom imel potem stroške. Vesel pa bom tudi vseh vaših predlogov.
Najlepša hvala.

Uporabniški avatar
Atomic Sound
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: Rabljen avto..

Napisal/-a Atomic Sound Če sep 20, 2012 12:16 pm

Servisna knjiga potrjena, malo prevožen, varčen skratka odličen za moje pojme.

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6460478&show=1

Sjee
Nov uporabnik

Napisal/-a Sjee Če sep 20, 2012 12:34 pm

Prešibak je za moje pojme. Sm pelu ta motor v Cliotu, mislem da 86KM, pa ne gre glih, Megan je pa še težji.. Sicer sm gledu 2.0 HDI C4 in 307, za renojeve dizle sm pa slišu da znajo bit problematični. Zanima me pa za 1.9dCi 120KM..

Uporabniški avatar
Atomic Sound
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Atomic Sound Če sep 20, 2012 1:13 pm

To sm slišu da so mogoče mal prešvoh 1.5dci, samo nism vedu da gledaš tud na moč. Potem pa 1.9dci te motorji so odlični in kar dobro potegne.
Glede okvar je pa tko, odvisno na kaj naletiš, če je avto redno servisiran mislim da nebi smelo bit težav, zato pa bodi pozoren pri nakupu, sploh pri dizlih.
Če ti ta avto ni všeč mislim da po tvoji izbiri mi je še najbolši 307. Lp :)

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Če sep 20, 2012 3:02 pm

Samo naj opomnim, da je od vseh avtomobilov, ki si naštel, v srednjem razredu le laguna. Peugeot 307, megane, golf... so v nižjem srednjem razredu. Clio in podobni (polo, fabia, 206, ibiza, aveo...) so v nižjem razredu. Če si se v cliotu počutil utesnjenega, priporočam nakup avtomobila nižjega srednjega razreda. Poglej za kakim meganom 1.5 DCI, morda focusom 1.8 ali 1.6 TDCI (1.6 je varčenjši, je pa 1.8 bolj dinamičen), 307 1.6 HDi (enak motor kot v focusu, po možnosti glej za 110 konjsko različico) in ostalimi. Kupi avto slovenskega porekla, s preverljivo zgodovino.

Sjee
Nov uporabnik

Napisal/-a Sjee So sep 22, 2012 12:36 pm

Kaj pa Ford Focus karavan 1.8 tdci 115KM?? Motor ima verigo in pa dobil bi ga za 5k eur.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx So sep 22, 2012 4:23 pm

Sjee je napisal/-a:Kaj pa Ford Focus karavan 1.8 tdci 115KM?? Motor ima verigo in pa dobil bi ga za 5k eur.

Motor NIMA verige, ima lepo velik servis na 200kkm, ampak pustmo to, kak letnik je ta avto?
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Sjee
Nov uporabnik

Napisal/-a Sjee So sep 22, 2012 5:48 pm

2006 ne vem kater mesec, ima pa 150kkm prevozenih..

Se rajsi bi pa imel laguno letnik 2006. So bencinarji dosti bolj zihr pri renaultu kot dizli? Zanima me konkretno za 1.6 112KM..

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo So sep 22, 2012 11:48 pm

Sjee je napisal/-a:2006 ne vem kater mesec, ima pa 150kkm prevozenih..

Se rajsi bi pa imel laguno letnik 2006. So bencinarji dosti bolj zihr pri renaultu kot dizli? Zanima me konkretno za 1.6 112KM..

1. 1.6 v laguni je premalo.
2. Če delaš km kupi dizla.
3. Ne odkrivat tople vode - vsak avto ima svoje hibe (enim crkujejo ene zadeve drugim druge). Ni važno kaj kupiš - Felicio, golfa al pa jebeno Tatro - glej kako je avto vzdrževan, vzami sabo mehanika, pelji avto na kak AMZS na pregled pred nakupom - seveda če se lastnik strinja, če se ne se zahvališ in greš domov.
Če boš kupil dobro laguno ne bo nekih večjih resnejših problemov..

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Ne sep 23, 2012 7:59 am

Badzo je napisal/-a:
Če boš kupil dobro laguno ne bo nekih večjih resnejših problemov..

Lagune so kao po letu 2003 porihtane sploh pa letnik 2006. Je pa vsak avto dober toliko kolikor je bil vzdrževan in servisiran. Jest mam eno prvih lagun 2, letnik 2001 mesec februar z t.i. skretom od motorja 1.9dci pa mam 200.000 pa avto dela u nulo. Je pa res, da je bil od novega servisiran na 15.000km.

Je pa res, da pri laguni dobiš največ za svoj denar med konkurenti. S tem mislim na varnost, opremljenost in udobje. No ja recimo, da še pri citroenu c5 dobiš podobno. Ostalo je predrago in preveč oskubljeno.

lp

Sjee
Nov uporabnik

Napisal/-a Sjee Ne sep 23, 2012 8:57 am

Ja sej bom tko gledu focua 1.8tdci 115KM pa laguno 1.9dci 120km.
Kolikor sem gledal podatke je laguna 10cm daljša od Focusa karavan. In pa zasledil sem da ima Focus odzivnejši volan. Rad pa bi imel večje in udobnejše sedeže, kjer pa zmaga laguna.
Torej kaj priporočate med tema dvema glede na moje želje, če bi bila oba dva letnik 2006 z enakim številom prevoženih kilometrov?

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Ne sep 23, 2012 11:29 am

za takšen denar ti toplo priporočam da se izogibaš uvoženim avtomobilom če želiš kupit laguno. Uvožena laguna = strošek. Kupiš slovensko in se voziš kot je napisal king1, brez težav tudi z 1.9 dci 120. Sem imel že nekaj uvoženih j**c in tudi slovenskih vozil. ne moreš vrjet kakšna razlika, pa če kupiš uvožen avto star le 2 leti ali pa slovenskega mogoče 1 leto starejšega, ampak 10x manj iztrošenega. Moj nasvet, kupi laguno, ampak le če bo slovenskega porekla in servisirana redno - pa tudi če je doma se servisirala. Jebeš štemple od pooblaščenca, važno je da so olje menjavali na 15 000km ali pa na max 20 000km redno.
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Sjee
Nov uporabnik

Napisal/-a Sjee Ne sep 23, 2012 3:25 pm

Ja sej to iščem. Hočem avto s petimi vrati in dokaj velikimi sedeži. Mislem da tukaj laguna zmaga. Focus ima namreč kar majhne. Že v Golfu 6 se mi zdijo dosti manjši kot v domači Zafiri, pa niso neki veliki. Všeč pa mi je ta prenovljena oblika od 2005 naprej. More pa bit obvezno temne barve. Torej siva, rjava, črna ali pa modra.
Vendar je težko za 5k€ dobit slovenski avto letnik 2005/06 z manj kot 150.000 prevoženih, potrjeno servisno in pa 1.9dci 120KM. Bo treba redno oglase pregledovati.
Kakšen pa je ta 6 stopenjski menjalnik v Laguni? Morda kakšne graje ali pa pohvale?
In pa zanima me še kako je s pametnim ključem(kartico?) in pa tisto avtomatsko ročno zavoro? Najraje bi imel običen ključ in navadno ročno, če je to seveda sploh mogoče.
Govori pa se o navadni laguni in ne karavanu.
Če pa slučajno ne bi dobil nič, bi pa gledal za Meganom grantour 1.9dci ali pa že prej omenjenim focusom.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne sep 23, 2012 3:47 pm

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Ne sep 23, 2012 3:49 pm

Sjee je napisal/-a:Ja sej to iščem. Hočem avto s petimi vrati in velikimi sedeži. Mislem da tukaj laguna zmaga. Focus ima namreč premale. Že v Golfu 6 se mi zdijo dosti manjši kot v domači Zafiri, pa niso neki veliki. Všeč pa mi je ta prenovljena oblika od 2005 naprej. More pa bit obvezno temne barve. Torej siva, rjava, črna ali pa modra.
Vendar je težko za 5k€ dobit slovenski avto letnik 2005/06 z manj kot 150.000 prevoženih, potrjeno servisno in pa 1.9dci 120KM. Bo treba redno oglase pregledovati.
Kakšen pa je ta 6 stopenjski menjalnik v Laguni? Morda kakšne graje ali pa pohvale?
In pa zanima me še kako je s pametnim ključem(kartico?) in pa tisto avtomatsko ročno zavoro? Najraje bi imel običen ključ in navadno ročno, če je to seveda sploh mogoče.
Govori pa se o navadni laguni in ne karavanu.

Menjalniki so dobri oz. ne vem kako misliš kaki so. Meni se vedno zdi suuper pa naj bo avto mrzu ali pa topel. Drgače kot kartica v laguni ne gre. Je pa res, da je zadeva ko se jo navadiš super in jo ne zamenjaš kar tako. Pri prvih lagunah tako kot jo imam jaz so bili problemi z čitalci le teh a so kasneje to odpravili. Sicer pa ni bilo nič dramatičnega. Kar se tiče ročne je tako, da jo imaš v vseh lagunah 2 po FL-ju naprej. To je tam od letnika 2005 meseca pa ne vem natačno. Mislim, a od maja naprej. V prvih lagunah od 2001 do 2005 pa so bile običajne. Malo več problemov je z tako ročno, ker jo vsakič ko vgasneš avto zategne ali to potrebuješ ali pa ne. In to s časoma se pokvari. Če te zanima še kaj pa le vprašaj. ;)

lp

p.s. pametna kartica in navadna kartica se razlikujeta po tem, da navadno daš v režo in prižgeš avto z gumbom. In odklepaš z gumbi na njej. Pri pametni pa je dovolj, da jo imaš v žepu in avto se sam odklene ko se približaš in zagarbiš za kljuko. Pa tudi pri vžigu ostaja v žepu. Samo pritisneš start in že pelješ.

Sjee
Nov uporabnik

Napisal/-a Sjee Po sep 24, 2012 11:31 am

Ja potem vzamem rajši Laguno letnik 2004 pred FL-jem z pametno kartico in pa navadno ročno zavoro.
Me pa zanimajo še dve opciji. In sicer prva je Audi a3 letnik 2003/04 2.0tdi 140KM z prevoženimi skoraj 180k km za dobrih 5k eur. Kaj pravite na tole?
Druga pa je izbira med Opel Merivo 2005 1.7cdti 101KM in pa Renault Megane karavan letnik 2006 1.9dci 131KM.
Sam se najbolj nagibam k Laguni.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Po sep 24, 2012 2:09 pm

Kje si pa zdej Merivo najdu ? To je mejhno. Audi A3 tut ni ravno velik.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Sjee
Nov uporabnik

Napisal/-a Sjee Po sep 24, 2012 3:14 pm

To so bile sam opcije, ker jih je veliko z okrog 100k prevoženih km.
Audi mi je pa še kar všeč in ima dosti prostora spredaj.
Maniaxxx, kako bi mi ti svetoval glede tistega focusa??

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Po sep 24, 2012 5:14 pm

Sjee je napisal/-a:To so bile sam opcije, ker jih je veliko z okrog 100k prevoženih km.
Audi mi je pa še kar všeč in ima dosti prostora spredaj.
Maniaxxx, kako bi mi ti svetoval glede tistega focusa??

Ne poznam ga, 1.8 tdci ni slab motor, je pa avto ravno toliko star in ima toliko km da te čaka nekaj stroškov, samo če to porihtaš bo delal dolgo in brez težav, samo če ti je pomembno udobje raje vzam laguno, focus je precej manj udoben
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Sjee
Nov uporabnik

Napisal/-a Sjee Pe sep 28, 2012 9:44 am

Torej, sem raziskal in premislu mal vse skupi zdej, tko da mam ožji izbor.
Renault Megane 1.6 16v letnik 2006 - Je res tako težko zamenjati žarnico pri tem FL modelu??
Audi a3 1.6(ali 1.9tdi, če dobim pod 200k prevoženih km) letnik 2003/04
Ford Focus karavan 1.8tdci letnik 2006 -Ima motor kakšne hibe??
Fiat Grande Punto letnik 1.4 16v letnik 2007
Opel Mervia 1.6 16v ali pa 1.7cdti letnik 2005/06

To je to. Audi mi je najbolj všeč, Pri Focusu bi dobil največ za ta denar(5k eur-sem zvišal budget), vem pa da je Punto najbrž najbolj racionalna odločitev glede na to kaj hočem.
Prosil bi vas če mi pomagate pri odločitvii. Hvala.
Vem da so avti čisto različni med seboj, vendar sem jih pač zbiral glede na osebni kriterij.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov