Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Kraj: Postojna

Nakup prvega avta za obdobje cca. 4 let

Napisal/-a Matey_ Po sep 24, 2012 9:53 am

Pozdravljeni.

Najprej se opravičujem, ker je to le še ena tema v stilu '''kaj naj kupim'' ...

Stanje je sledeče. Proti koncu leta se nameravam zaposlit in bom potreboval zanesljiv avto za cca. 20.000 km letno.
Ker pa vsi vemo, da se ne splača preveč zaletet v nakup in kupt nekaj ''na hitro in sam da je'' sm se počasi spravu v iskanje potencialnih kandidatov.
S-Budget znaša med 3000 in 4000€.

Od avta pričakujem prostornost za dve osebi (in mogoče še prtljaga za na morje), zadnji sedeži so obvezam ni pa nujno, da so zelo prostorni, saj bova v avtu 95% samo dve osebi.

Seveda tukaj ne gre mimo stroškov vzdrževanja - da se ne ponavljam, si preberite kako drugo temo, kakšne so želje v teh recesijskih časih ;)

Glede motorja - nisem agresiven voznik, cenim pa, da avto ''potegne'', saj so tako vključevanja na avtocesti in prehitevanja (vsaj v mojem pogledu) varnejša in ne oviraš ostalih udeležencev v prometu - nenazadnje pa je meni osebno vožnja veliko bolj sproščujoča, če lahko prehitim ali pospešim brez potrebe po prestavljanju v nižjo prestavo. V tem pogledu so dizli idealna izbira - a glej ga zlomka za moj budget jih je večina uvoženih in z zbitimi kilometri, brez servisnih podatkov. Drugače povedano je nakup dizla za omenjen denar, isto kot gospodiču, ki ima izpit en mesec zaupat vozilo z 500KM - zelo rizično.

V tem smislu je varnejši nakup atmosferskega bencinskega motorja, ki pa nisi niti tako prožni, niti ekonomični. V primeru nakupa bencinarja je zelo verjetna dodatna vgradnja plinske naprave.

Pogoji, ki jim mora avto zadostiti pa so sledeči:
- letnik MIN. 2000.
- moč motorja MAX. 100kW oz. 136KM.
- ABS, servo volan, klima in el. pomik stekel.
- sama moč motorja ni toliko pomembna, več mi pomeni razmerje med težo in močjo ampak pod 100KM raje ne (izjema so npr. Clio ipd).
- zmerna poraba (ne pričakujem porabe 5l ipd.) ob relacijski vožnji ... diesel do 6,5l in bencin nekje do 7,5l/100km.
- spodobne vozne lastnosti.
- odpadejo karavani, enoprostorci in cabrio.

Zaželjeno pa je še:
- SLO poreklo
- servisna knjiga oz. še raje računi od posameznih servisov.
- ESP
- sedeži z dobrim bočnim oprijemom
- pnevmatike do širine 205 in nekako 16'' platišča
- športna oblika votila (coupe)

Nekako ''pobožna' želja pa ostaja:
- RWD ali 4WD

Internet sem obrnil po dolgem in po čez, brebral veliko testov in primerjav in kandidate zožil nekako na sledeče:
- Fiat Stilo 1.9JTD 116KM
- Renault Megane 1.9 dci 120KM
- Citroen Xsara 2.0 hdi 109KM
- Renault Clio 1.4 16V ali 1.5dci 82KM + chip
- Hyundai Coupe 1.6 16V 105KM - bolj za dušo in počutje med vožnjo, motor podhranjen?

Zelo bom vesel vaših izkušenj, mnenj in predlogov.

LP
Matej
Getting so drunk, the paramedics find blood in your alcohol stream. :D

''... the last time I had this much fun, some furniture got broken ...'' by J. Clarkson

Uporabniški avatar
arijan
Novinec

Re: Nakup prvega avta za obdobje cca. 4 let

Napisal/-a arijan Po sep 24, 2012 10:40 am

Kaj pa kakšen Audi A3, Golf 4 ali Seat Leon?
Vsi so v tem cenovnem rangu, vsaj ta letnik kot iščeš.

Za Audija A3 ti lahko povem iz lastnih izkušenj. Od opreme ima kar iščeš.
Letnik 2001, 1.6 75kW bencin.
Avtomatska klima, ABS, ESP, 4x Airbag, električen pomik stekel in mislim da imajo tudi EDS.
Relacijska poraba je okoli 7 litrov.
Raje glej 2001 letnik ali novejši, ker je že faceliftan. Leče v sprednjih lučh in zadaj beli žmigavci. Pa še znotraj je malo lepši.
Oba s potrjeno servisno.
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6462480&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6443297&show=1
PS. nimata xenon žarometov, čeprav piše.

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ Po sep 24, 2012 10:57 am

@arijan
Hvala za predlog.
Ja A3 je zanimiv, mogoče me skrbijo edino stroški vzdrževanja ...
Drugače pa, če se pojavi kak zanimiv, je to definitivno kandidat.

LP
Matej

''... the last time I had this much fun, some furniture got broken ...'' by J. Clarkson

Uporabniški avatar
arijan
Novinec

Napisal/-a arijan Po sep 24, 2012 11:04 am

Trenutno sem lastnik že malo več kot eno leto in nekih večjih stroškov z vozilom nisem imel. Sem ga pa tudi kupil s potrjeno servisno knjigo.
Zamenjati sem moral edino kompresor klime, ker je bil glasen in bi verjetno kmalu odpovedal.
Srečno pri iskanju in nakupu
LP

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po sep 24, 2012 12:07 pm

Ravno VAG ima nizke stroške vzdrževanja, tako da ne vem zakaj te A3 skrbi. Če boš gledal kakšnega Stilota, daj temeljito pregledat podvozje, da te ne bo pozneje kap, kot kolega. :D

Kaj pa Focus?
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ Po sep 24, 2012 1:33 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Ravno VAG ima nizke stroške vzdrževanja, tako da ne vem zakaj te A3 skrbi. Če boš gledal kakšnega Stilota, daj temeljito pregledat podvozje, da te ne bo pozneje kap, kot kolega. :D

Kaj pa Focus?

No na VAG grupo se res ne spoznam, tako, da so lahko krivi tudi predsodki ... =P

Glede Focus-ov pa so modeli z 1.8 tdci motorjem večinoma vsi karavani (kar jih je v trenutni ponudbi).

LP
Matej

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po sep 24, 2012 2:11 pm

Kater VAG ima nizke stroške vzdrževanja?? Golf II mogoče ajde pa trojka vse ostalo pa je isti drek kot ostali,pri Stilotu maš pa za 200€ nove sprednje roke,silene zadnjega mosta in stabilizator štangce pa je mir.Na tvojem mestu bi iskal dizla oz. od naštetih stila ali xsaro.

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti Po sep 24, 2012 2:34 pm

Punto Grande si že gledal kaj? Al pa kaka Fiesta? Kako 06 Corso (ki ima po mojih izkušnjah precej več prostora kot clio)?
S corso sem mel minimalno možno stroškov: benz (cca 6litrov porabe), redni servisi, ki so me stali nekje 80-100 z delom vred pri fušarju. Enako je z maminim cliotom2 01 letnik, vozi, redni servisi, poraba 6.7 (relacije 10km) - pa še dobiš ga za male pare.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po sep 24, 2012 2:40 pm

čare je napisal/-a:Kater VAG ima nizke stroške vzdrževanja?? Golf II mogoče ajde pa trojka vse ostalo pa je isti drek kot ostali,pri Stilotu maš pa za 200€ nove sprednje roke,silene zadnjega mosta in stabilizator štangce pa je mir.Na tvojem mestu bi iskal dizla oz. od naštetih stila ali xsaro.

200€ za par gumic, pa po možnosti brez dela?!?!?!?!? In to je zate poceni? :huh:

Se vidi, da nikoli nisi imel opravka z nobenim VAG avtom, zato pa jih pljuvaš na vsakem koraku. :roll:

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ Po sep 24, 2012 2:47 pm

Sej nekako me najbolj vleče v smeri Cliota, ravno zato ker so poceni in jih je ogromno na cesti - kose ni težko dobit.
Z motorjem 1.5dci pa je ugodna tudi registracija oz. zavarovanje - po konkretnem servisu pa bi sledilo še čipanje ... baje, da je pol že kar mala petarda.

Spet po drugi strani me pa vleče k Hyundaju - sam enkrat si mlad in ko bo čas za družino coupe počasi odpade =P.

LP

gdi
Novinec

Napisal/-a gdi Po sep 24, 2012 3:17 pm

Če boš gledav za audijem A3 dobro preglej spodnje robove vrat ter streho okoli letvic in okoli sprednjega stekla ker močno rjavijo. Imam en tak nemški biser A3 TDI letnik 2000 in ima pleh kot kakšna stara škoda :lol: Drugače pa kar prijazno vdrževanje. Na tvojem mestu bi pa gledav za xsaro 2.0 HDI

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Po sep 24, 2012 3:24 pm

Ja to so buče. Kupil si prevrnjen avto.

Doma je (med drugim) A3, 97' letnik, kupljen na Porsche Lj. Če najdeš rjo, ti plačam gajbo pira in odojka. Ti avti ne rjavijo, v kolikor niso popravljani. Nikjer. Tudi po zadnjih obrobah, okoli stekel in na spojih ne.
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ Po sep 24, 2012 4:43 pm

Citroen Xsara je zlo mikavna opcija ja.
Stric od punce jo ma in morm rečt, da je zlo solidn avto. Pri opremi exlusive se mi neverjetno dopadejo sedeži, ki so udobni, hkrati pa nudijo razmeroma veliko bočne opore, motor pa tudi ni ravno podhranjen. najbolj me zmoti podvozje, ki je za moje pojme enostavno premehko - zadevo se reši z nižanjem in drugimi amortizerji.
Mogoče kdo ve kako je z čipanjem 2.0 hdi motorja ? Kake težave?
čipa se ga baje na cca. 130KM, kar je pa že zelo solidna zadeva za moj način vožnje.

LP
Matej

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti Po sep 24, 2012 4:43 pm

Slika

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti Po sep 24, 2012 4:43 pm

Slika
Zadnjič spremenil ninjeti, dne Po sep 24, 2012 4:45 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

gdi
Novinec

Napisal/-a gdi Po sep 24, 2012 4:46 pm

Verjemi da ni prevrnjen in tudi štrihan ne, je to že drugi A3 pri hiši res da jeta iz uvoza Nemčija, ampak barva je prva preverjeno. Tudi avtoličar je potrdiv da je imev že več primerov A3 ki so imele mehurje na strehi spredaj nad steklom ter okoli lajšt na strehi. Toko da niso lih buče res pa da je odvisno koko je bil avto vzdrževan skozi vsa leta je le 12-13 let star avto. Na obrobah ni problema z rjo je pa na vratih in to je bilo pri obeh audijih do sedaj.

Lp

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Po sep 24, 2012 5:02 pm

Če dobiš lepega focusa ti ga priporočam, podvozje ima zelo zelo konkretno, kot sam veš, samo boš težko dobil tapravega, moraš pa vedeti da je med xsaro pa focusom velika razlika v filozofiji, sta pa oba dobra avta, tudi samo vzdrzevanje A3 ne bi smelo biti nič dražje od ostalih ker konec koncev je olje olje filter pa filter, samo 1.6 motor je malo premalo za audija, če ti pa odgovarja pa lahko gledaš tudi kakega focusa 1.6 s 100 konji, ki je malo da ne večen motor.

Če je OK je to to

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6480448&show=1

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6243646&show=1
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ Po sep 24, 2012 5:09 pm

maniaxxx je napisal/-a:Če dobiš lepega focusa ti ga priporočam, podvozje ima zelo zelo konkretno, kot sam veš, samo boš težko dobil tapravega, moraš pa vedeti da je med xsaro pa focusom velika razlika v filozofiji, sta pa oba dobra avta, tudi samo vzdrzevanje A3 ne bi smelo biti nič dražje od ostalih ker konec koncev je olje olje filter pa filter, samo 1.6 motor je malo premalo za audija, če ti pa odgovarja pa lahko gledaš tudi kakega focusa 1.6 s 100 konji, ki je malo da ne večen motor.

Hehe ... mam eno zanimivo prigodo s te strani ;)
Pred par leti smo kupli Focusa z omenjenim motorjem (ki je nesrečno končal na strehi - R.I.P.) od starejšega gospoda iz okolice Celja. Avto redno servisiran, motor okoli 100.000km. In glej ga hudiča - po cca. pol leta (mogoče še manj - se ne spomnem točno), je motor dobesedno odprlo - ojnica je pršla pokukat skozi blok od motorja :D
Kaj je bil problem? Prejšni lastnik je imel zelo lažerno in umirjeno vožnjo, zaradi česa je bil motor dost zamorjen, mi smo se pa kmalu po nakupu odpravili z avtom na morje cca. 2000km v 10 dneh in zgleda je je blo motorju dovolj :P

LP
Matej

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po sep 24, 2012 5:17 pm

peroRS je napisal/-a:
čare je napisal/-a:Kater VAG ima nizke stroške vzdrževanja?? Golf II mogoče ajde pa trojka vse ostalo pa je isti drek kot ostali,pri Stilotu maš pa za 200€ nove sprednje roke,silene zadnjega mosta in stabilizator štangce pa je mir.Na tvojem mestu bi iskal dizla oz. od naštetih stila ali xsaro.

200€ za par gumic, pa po možnosti brez dela?!?!?!?!? In to je zate poceni? :huh:

Se vidi, da nikoli nisi imel opravka z nobenim VAG avtom, zato pa jih pljuvaš na vsakem koraku. :roll:

Ja pero res je za VW-ja dobiš zglob in selene posebej in jih lahko menjaš,pri Stilotu zgloba ne moreš posebej zamenjat in moraš celo roko,zadnji sileni tud na kakem VAG-u crknejo in ni neke silne razlike med Stilom in VW-jem v glavnem več je dela kot materjala in ja 200€ za komplet obnovljeno podvozje razen amortizerjev ni drago,vsaj tok ne da bi govoril o nekih glavobolih pa samomorih pa ne vem še čem.Staro kanto je treba rihtat pa naj bo nemc al pa italjan.In ne ne pljuvam po nemcih sam butasto se mi zdi ko jih nekateri tako hvalite kot da drug avto ne obstaja ali pa čez druge pljuvate kot da so res tak sekret....Vozim pa italjane samo zato ker so 2X cenejši od nemcev ko pa mi bo kdo za isti denar ponudil kak nemški avto pa ga bom z veseljem kupil do takrat pa ni šans.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Po sep 24, 2012 5:19 pm

Matey_ je napisal/-a:
maniaxxx je napisal/-a:Če dobiš lepega focusa ti ga priporočam, podvozje ima zelo zelo konkretno, kot sam veš, samo boš težko dobil tapravega, moraš pa vedeti da je med xsaro pa focusom velika razlika v filozofiji, sta pa oba dobra avta, tudi samo vzdrzevanje A3 ne bi smelo biti nič dražje od ostalih ker konec koncev je olje olje filter pa filter, samo 1.6 motor je malo premalo za audija, če ti pa odgovarja pa lahko gledaš tudi kakega focusa 1.6 s 100 konji, ki je malo da ne večen motor.

Hehe ... mam eno zanimivo prigodo s te strani ;)
Pred par leti smo kupli Focusa z omenjenim motorjem (ki je nesrečno končal na strehi - R.I.P.) od starejšega gospoda iz okolice Celja. Avto redno servisiran, motor okoli 100.000km. In glej ga hudiča - po cca. pol leta (mogoče še manj - se ne spomnem točno), je motor dobesedno odprlo - ojnica je pršla pokukat skozi blok od motorja :D
Kaj je bil problem? Prejšni lastnik je imel zelo lažerno in umirjeno vožnjo, zaradi česa je bil motor dost zamorjen, mi smo se pa kmalu po nakupu odpravili z avtom na morje cca. 2000km v 10 dneh in zgleda je je blo motorju dovolj :P

LP
Matej

Tako je če kupiš avto iz Celja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: , drugače pa dvomim da je bil to razlog, ker imamo doma podoben primer ( focus od starejsega, takoj po nakupu dolga relacija) in dela avto še zdaj OK.

Če ti je ta modri zanimiv ga lahko grem mogoče drug teden pogledat, nimam daleč do tam
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov