Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

honda2
Nov uporabnik

Nakup Clio ali megane 1.5dci

Napisal/-a honda2 Ne nov 25, 2012 12:17 pm

Zanimam se za nakup R Clio ali Megane 1.5dci 82km. Zanimajo me slabe lastnosti teh motorjev oziroma kako se obnesejo. Na kaj je potrebno biti pri nakupu pozoren?
Hvala za odgovore.

Uporabniški avatar
enaguma
Novinec

Re: Nakup Clio ali megane 1.5dci

Napisal/-a enaguma Ne nov 25, 2012 7:33 pm

Clio z takim motorjem je uredu, za megana je pa to premalo.
Za megana bi bila boljš verzija z 100 KM, ker ima potem tudi 6st menjalnik.
Govorim iz izkušenj. Sam motor je pa zanesljiv.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Ne nov 25, 2012 7:56 pm

Največji problem pri teh motorjih so šobe in pumpa.
Slika

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik Po nov 26, 2012 12:52 am

Ne pisat, da je zanesljiv motor, ker ni. Prste stran od teh.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Po nov 26, 2012 8:14 am

srcnik je napisal/-a:Ne pisat, da je zanesljiv motor, ker ni. Prste stran od teh.

Ne klobasaj neumnosti. Ti motorji so zanesljivi ravno toliko kot konkurenca. V prvi seriji, letnik 2003 so imeli sicer nekaj težav, vendar večinoma zaradi slabega vzdrževanja in zlorab s strani lastnikov. Kot vsak dizel rabi tudi ta motor primerno vzdrževanje - tu je tovarna naredila veliko napako. Motor ima predpisan interval menjave olja 30.000 km ali dve leti. Zato se je pogosto dogajalo, da so zaribale turbine. V izogib težavam je bolje menjavati olje na 15.000km. Kot vsi motorji z visokotlačnim sistemom vbrizga goriva (commonrail) so se tudi tu pojavljale težave z odpovedjo visokotlačne črpalke ali šob. Pri prvih modelih se tu zopet pojavi težava, saj sistema ni mogoče kvalitetno popraviti ampak le zamenjati (Delphi). Kasneje (mislim da leta 2005) so ti motorji dobili boljši sistem vbrizga, ki je dosti manj problematičen.

Sam imam doma Clia, letnik 2003 s takšnim motorjem. Do sedaj ima avtomobil za sabo dobrih 150.000km (večina narejena do leta 2008, ko sem se z njim vozil na daljše razdalje), sem prvi lastnik, avtomobil je redno servisiran, motor primerno ogret pred priganjanjem... Težav z motorjem ni. Od izrednih okvar sem moral menjati le eno ogrevalno svečko. Poraba se vrti mer 4,5 in 5,5 litra na 100km. Motor lepo zvezno pospešuje, za razliko od VW TDI turbo luknje ni občutiti - navora je zadosti že iz prostega teka. Ker ni občutiti tipičnega prirastka moči kot pri konkurentih, motor deluje malce anemično, vendar je to le občutek. Brez težav je Clio s takšnim motorjem med najhitrejšimi v prometu. V Meganu je takšen motor precej povprečne sorte, vendar še vedno dovolj za tekoče pomikanje s prometom, za kaj več pa žal ne bo zadoščal.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder To nov 27, 2012 10:24 am

ti tristan nisi imel smolo s tem avtom. nekateri so jo imeli.

V prvi seriji, letnik 2003 so imeli sicer nekaj težav,

no sej to je to. servisni interval ali fabriški defekt, rezultat je enak, avto riskanten za kupit. možno celo da cene rabljenih dci-jev niso višje od bencinskih ravno zaradi tega
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
NoF3ar
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a NoF3ar To nov 27, 2012 10:36 am

Torej našteli smo težave:

-Dize strošek 500€
-turbina strošek 500€
-pumpa strošek 500€

Ter pozabili na ribanje ojničnih ležajev. Strošek vsaj 1000€. Meni se nezdi zanesliv avto, če ima napake tako rekoč na vsakem dragem delu. Se pa strinjam da z 500€ v denarnici je zelo zanesliv :twisted:

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder To nov 27, 2012 5:34 pm

niso injektorji pa pumpa še dražji od 500€?
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To nov 27, 2012 5:57 pm

tristan01 je napisal/-a:
srcnik je napisal/-a:Ne pisat, da je zanesljiv motor, ker ni. Prste stran od teh.

Ne klobasaj neumnosti. Ti motorji so zanesljivi ravno toliko kot konkurenca. V prvi seriji, letnik 2003 so imeli sicer nekaj težav, vendar večinoma zaradi slabega vzdrževanja in zlorab s strani lastnikov. Kot vsak dizel rabi tudi ta motor primerno vzdrževanje - tu je tovarna naredila veliko napako. Motor ima predpisan interval menjave olja 30.000 km ali dve leti. Zato se je pogosto dogajalo, da so zaribale turbine. V izogib težavam je bolje menjavati olje na 15.000km. Kot vsi motorji z visokotlačnim sistemom vbrizga goriva (commonrail) so se tudi tu pojavljale težave z odpovedjo visokotlačne črpalke ali šob. Pri prvih modelih se tu zopet pojavi težava, saj sistema ni mogoče kvalitetno popraviti ampak le zamenjati (Delphi). Kasneje (mislim da leta 2005) so ti motorji dobili boljši sistem vbrizga, ki je dosti manj problematičen.

Sam imam doma Clia, letnik 2003 s takšnim motorjem. Do sedaj ima avtomobil za sabo dobrih 150.000km (večina narejena do leta 2008, ko sem se z njim vozil na daljše razdalje), sem prvi lastnik, avtomobil je redno servisiran, motor primerno ogret pred priganjanjem... Težav z motorjem ni. Od izrednih okvar sem moral menjati le eno ogrevalno svečko. Poraba se vrti mer 4,5 in 5,5 litra na 100km. Motor lepo zvezno pospešuje, za razliko od VW TDI turbo luknje ni občutiti - navora je zadosti že iz prostega teka. Ker ni občutiti tipičnega prirastka moči kot pri konkurentih, motor deluje malce anemično, vendar je to le občutek. Brez težav je Clio s takšnim motorjem med najhitrejšimi v prometu. V Meganu je takšen motor precej povprečne sorte, vendar še vedno dovolj za tekoče pomikanje s prometom, za kaj več pa žal ne bo zadoščal.

Lp Tristan01

On "klobasa neumnosti", ti si pa njegovo trditev potrdil. :D Skoraj vsak rabljen avto je "zanesljiv", če je odlično vzdrževan od prvega lastnika, ki je delal servise na 50% predpisanega intervala in avta ni "zlorabljal". In velika večina rabljenih avtov na avto.net je ravno takšnih :?:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Sr nov 28, 2012 9:10 am

~toMmy~ je napisal/-a:On "klobasa neumnosti", ti si pa njegovo trditev potrdil. :D Skoraj vsak rabljen avto je "zanesljiv", če je odlično vzdrževan od prvega lastnika, ki je delal servise na 50% predpisanega intervala in avta ni "zlorabljal". In velika večina rabljenih avtov na avto.net je ravno takšnih :?:

Tommy a ni nekaj takega pri vseh rabljenih vozilih? Se nekatere primerljive znamke prodajajo po precej bolj zasoljenih cenah pa tudi niso imune na okvare...

Samo za primer, pred dobrima dvema letoma sem kupoval avtomobil, z boljšo polovico sva postavila par kriterjev, starost 3 ali 4 leta, karavan, BMW ali AUDI, soliden paket opreme, znano poreklo in servisna zgodovina. Finančno sva bila pripravljena tudi preskočiti svoj okvir. Pa se je na koncu zgodilo, da sem namesto rabljenega avtomobila kupil novega manjšega. Le zakaj? Preprosto zato ker v več kot pol leta nisem našel avtomobila kjer bi prodajalec lahko podkrepil svoje navedbe s servisno knjižico ali računi.

Tak pač je danes trg rabljenih vozil. Pa ne samo Renaultov... ampak kar vseh. Avtor te teme kupuje avtomobil ki se danes prodaja za cca 3.000 EUR, ponudba je velika (Clio in Megane sta na srečo ljudska avtomobila), stroški popravila resne okvare so lahko katastrofalno visoki, ampak je to poleg tveganja za kupca, tudi dobra novica. Tisti avtomobili ki se pokvarijo bodo zelo verjetno romali na odpad - tveganje za nakup slabega se zmanjšuje. Dobra novica je tudi stanje na trgu rabljenih vozil, saj je trenutno na netu okrog 50 vozil ki ustrezajo željam kupca. Kupcev bolj malo. Tako ne bo pretežko najti dober primerek za zmerno ceno. Je pa jasno, da bo potrebno dosti potrpežljivosti da se najde pravi avtomobil.

Če hoče povsem varno izbiro, pa je tu še vedno dobri stari in preverjeni bencinar.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr nov 28, 2012 1:44 pm

tristan01 je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:On "klobasa neumnosti", ti si pa njegovo trditev potrdil. :D Skoraj vsak rabljen avto je "zanesljiv", če je odlično vzdrževan od prvega lastnika, ki je delal servise na 50% predpisanega intervala in avta ni "zlorabljal". In velika večina rabljenih avtov na avto.net je ravno takšnih :?:

Tommy a ni nekaj takega pri vseh rabljenih vozilih? Se nekatere primerljive znamke prodajajo po precej bolj zasoljenih cenah pa tudi niso imune na okvare...

Saj to sem napisal, da je tako pri vseh, ampak ti dejansko govoriš, da ti motorji niso problematični, če so (od novega) servisirani na 15k km, kar pomeni polovico tovarniško predpisanega intervala. In koliko je v praksi takšnih? Če kupiš rabljenega, je verjetno že malo pozno za reševat težave s krajšimi intervali... se pravi, da v končni fazi so problematični.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 Sr nov 28, 2012 10:34 pm

tristan01 je napisal/-a:

Samo za primer, pred dobrima dvema letoma sem kupoval avtomobil, z boljšo polovico sva postavila par kriterjev, starost 3 ali 4 leta, karavan, BMW ali AUDI, soliden paket opreme, znano poreklo in servisna zgodovina. Finančno sva bila pripravljena tudi preskočiti svoj okvir. Pa se je na koncu zgodilo, da sem namesto rabljenega avtomobila kupil novega manjšega. Le zakaj? Preprosto zato ker v več kot pol leta nisem našel avtomobila kjer bi prodajalec lahko podkrepil svoje navedbe s servisno knjižico ali računi.

Tak pač je danes trg rabljenih vozil. Pa ne samo Renaultov... ampak kar vseh. Avtor te teme kupuje avtomobil ki se danes prodaja za cca 3.000 EUR, ponudba je velika (Clio in Megane sta na srečo ljudska avtomobila), stroški popravila resne okvare so lahko katastrofalno visoki, ampak je to poleg tveganja za kupca, tudi dobra novica. Tisti avtomobili ki se pokvarijo bodo zelo verjetno romali na odpad - tveganje za nakup slabega se zmanjšuje. Dobra novica je tudi stanje na trgu rabljenih vozil, saj je trenutno na netu okrog 50 vozil ki ustrezajo željam kupca. Kupcev bolj malo. Tako ne bo pretežko najti dober primerek za zmerno ceno. Je pa jasno, da bo potrebno dosti potrpežljivosti da se najde pravi avtomobil.

Če hoče povsem varno izbiro, pa je tu še vedno dobri stari in preverjeni bencinar.

Lp Tristan01

Se strinjam s tabo. Sam sem hotel bencinarja zamenjati za dizla (megana), pa sem po dobrem mesecu obupal, saj so avtomobili, ki sem jih šel gledat, bili v slabem stanju, brez servisnih, računov ipd. Najbolj pa me je raz***, da po telefonu vprašaš in eksplicitno poudariš, da želiš servisiran avto z nekimi dokazili, nato pa prideš avta gledat, pa ti pokažejo nek star papir, potegnjen od bogvekod, prej so ti pa rekli, da imajo vse ...

Sem pa si sam lastil clia dci, kot ga kupuje avtor teme. Prodal sem ga pri 150 tkm ravno zaradi starosti, tudi iztrošenosti, možnih okvar (pumpe, turbina ...) in posledično večjih stroškov. Bil sem prvi lastnik, avto redno servisiran na 15 tkm, v tem času brez večjih težav.
Več pa naj povejo lastniki omenjenega dci motorja, ki so z njim naredili še več kilometrov.

Bucko99
Stalni uporabnik

Kraj: Around Ljubljana

Napisal/-a Bucko99 Sr nov 28, 2012 11:04 pm

Zelo slab občutek dobiš, ko maš strošek popravila 3000€ pri 117k km, pri 4 leta starem in redno servisiranem avtu na pooblaščencu!
In to z letnikom 2006, ko so/naj bi bile napake že odpravljene :? Sicer pa motor dokler dela za moje pojme brez pripomb.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr nov 28, 2012 11:11 pm

To je pa to ko vozite pooblaščencem ki so kao najboljši.Potem pa spihavajo zračne filtre pa naftne menjajo na 60000 km...In to je kao v redu.

Bucko99
Stalni uporabnik

Kraj: Around Ljubljana

Napisal/-a Bucko99 Če nov 29, 2012 7:36 pm

čare je napisal/-a:To je pa to ko vozite pooblaščencem ki so kao najboljši.Potem pa spihavajo zračne filtre pa naftne menjajo na 60000 km...In to je kao v redu.

Vsaka šola nekaj stane ;)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 15 gostov