Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
FFST
Nov uporabnik

Karavan ali SUV

Napisal/-a FFST Sr jan 30, 2013 9:45 am

Pozdravljeni!
Spomladi bom predvidoma menjal avto. Nekako sem pred dilemo oz. trilemo :) Trenutno vozim Focusa ST, ki mi povsem ustreza v vseh pogledih razen občasne "premajhnosti".
Morda par pomembnih podatkov... živim v mestu in delam nekje 10k km letno (50% mesto 50% AC+lokalne ceste). Ne glede na avto se imam za umirjenega voznika... razen občasnih užitkov na kakšni pregledni neprometni ovinkasti cesti.
Torej... moje "srce" gleda proti novemu Focus ST karavanu. Razum mi govori, da dobim pri Škodi Superb karavan (1.8TSI DSG) za isti denar ogromno avta, ki bo bolj uporaben in cenejši za vzdrževanje. Potem je pa tu še "boljša polovica" ki pa ji je zelo všeč Mazda CX-5. Avto sem si ogledal in moram reči, da je zelo simpatičen in pravzaprav tudi zelo prostoren (vključno s prtljažnikom)... je sicer nekaj povsem drugega, ampak se mi zdi, da bi se nanj z lahkoto navadil. Gledal sem pa 175 KM dizla (čeprav sem enkrat rekel, da je življenje prekratko, da bi vozil dizla :P ).
Avto kupujem za naslednjih 6-8 let.

Imam pa par vprašanj:
- dizli in vožnja po mestu (krajše razdalje)?
- 1,8TSI z DSG ima suho sklopko in 7 prestav, če se ne motim?
- kolikšna je poraba pri "težkemu" Superbu s tem motorjem in menjalnikom? (kolega ima Yetija 4x4 z ročnim menjalnikom in mu pije 10l pri podobni vožnji kot pri meni, kar se mi zdi kar veliko... ker ST mi pri tej vožnji pije 10,5)
- servisi Mazde? dragi?

Morebitni predlogi, komentarji tistih, ki katerega od teh avtov poznate?

LP Uroš

Uporabniški avatar
pametni
Nov uporabnik

Re: Karavan ali SUV

Napisal/-a pametni Sr jan 30, 2013 10:07 am

Tole je no brainer, kupi superba in uživaj.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr jan 30, 2013 10:33 am

Če iščeš veliko prostora v avtu kupiš superba, za tvojo kilometražo bencinarja. Če gledamo porabo na spritmonitor.de imajo povprečno porabo za 1.8 motor 8.4 lita (min. 6.11, max. 11.05)

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr jan 30, 2013 10:51 am

Morda še malce poglej akcijski in cenovno precej mikavni ponudbi Superba ("žal" le v dizelski, 2.0 TDI opciji, vendar tudi z DSG) - Family in Style:

http://www.skoda.si/files/si/download/datei/708.pdf

http://www.skoda.si/files/si/download/datei/497.pdf
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

noj
Novinec

Kraj: Arja Vas

Napisal/-a noj Sr jan 30, 2013 11:26 am

Odvisno kaj želiš od avtomobila. Vsi trije so si kar preveč različni. Največje dilema mislim, da je suv ali karavan. Tu ti ne znam pomagat. Punca kar dosti vozi, ne? Potem poslušaj tudi njene želje, pa naj gleda še kaj več kot samo le videz. Če pa bo odločitev o karavanu, mislim da bo dokaj lahko. Na testno vožnjo s superbom, pa kaki lepo zaviti cesti, da si daš duška, pa boš videl ali boš trpel, ali boš zadovoljen. Z st-jem pa na izlet do morja in nazaj, pa da vidiš kako je z udobjem. Po teh testnih vožnjah, boš vedel kaj želiš. ;)
Ford Mondeo Wagon Titanium 1.6 SCTi Ecoboost (118KW)

Uporabniški avatar
pametni
Nov uporabnik

Napisal/-a pametni Sr jan 30, 2013 11:46 am

noj je napisal/-a:Punca kar dosti vozi, ne? Potem poslušaj tudi njene želje, pa naj gleda še kaj več kot samo le videz.

Bomo videli kdo ma hlače v tem razmerju. =P

Se malo hecamo. Vsekakor je boljši SUV kia sportage. Ali pa škoda yeti. Vsekakor pa izbor dominira superb, tu ni nobenega dvoma.

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden Sr jan 30, 2013 11:54 am

a ti prodajaš oranžnega focusa st iz fužin?
če je to ta, potem vidm da večinoma skoz stoji na parkingu :)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr jan 30, 2013 11:55 am

FFST je napisal/-a:- dizli in vožnja po mestu (krajše razdalje)?
LP Uroš
Skoraj gotovo ima vsak nov dizelski avto filter trdnih delcev. Ob uporabi avta, kot si jo opisal, je precej verjetnosti da boš z mestno vožnjo filter zabasal. No, ni rečeno, če imaš zraven tudi veliko avtocestne vožnje. V vsakem primeru pa bi na tvojem mestu gledal bencinarja in ne dizla. A za CX-5 nimajo bencinske variante?
Škoda Superb bo gotovo zelo dobra izbira, sploh 1.8 TSI in še DSG.
Poraba na spritmontor.de je za tako konfiguracijo med 7,5 in 8,8, povprečno 7,8. Kar se mi zdi čisto OK, sploh pa pri tvoji letni kilometrini mislim da ni treba skrbeti za porabo.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr jan 30, 2013 12:03 pm

pametni je napisal/-a:
noj je napisal/-a:Punca kar dosti vozi, ne? Potem poslušaj tudi njene želje, pa naj gleda še kaj več kot samo le videz.

Bomo videli kdo ma hlače v tem razmerju. =P

Se malo hecamo. Vsekakor je boljši SUV kia sportage. Ali pa škoda yeti. Vsekakor pa izbor dominira superb, tu ni nobenega dvoma.

Zakaj točno sta "vsekakor boljša"? CX-5 ima tudi z bencinskim motorjem zelo zgledno porabo, edina težava pri tem motorju so potencialne težave pri prodaji. Glede Superba se strinjam, posebno tisti STYLE je vrhunska ponudba in pa prostornost, da jo lahko samo sanjaš.

Test Mazde CX-5:

http://www.youtube.com/watch?v=psnNNzTSsOo
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
pametni
Nov uporabnik

Napisal/-a pametni Sr jan 30, 2013 12:14 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Zakaj točno sta "vsekakor boljša"?

Mogoče zato, ker sta boljša od japonca v vseh ozirih (pogooglaj za testi in primerjavami)? In morda zato, ker dobiš pri nas bencinsko kio že za 20.590, yetija za 15.500, mazda pa je šele od 22.590 na gor?

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Sr jan 30, 2013 12:14 pm

Osebno bi se pogledal Hyundai i40 karavan. Ugodne cene, veliko opreme, prostoren. In lepsi od superba, ki je ze malo v letih. Ali pa nova octavia.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr jan 30, 2013 12:21 pm

~toMmy~ je napisal/-a: CX-5 ima tudi z bencinskim motorjem zelo zgledno porabo, edina težava pri tem motorju so potencialne težave pri prodaji. Glede Superba se strinjam, posebno tisti STYLE je vrhunska ponudba in pa prostornost, da jo lahko samo sanjaš.
Po defoltu imajo karavani nižjo porabo kot SUV ali enoprostorci - zaradi manjše višine. Vem, ker vozim 1650mm visokega enoprostorca, hkrati pa imam možnost voziti hatchbacka s popolnoma enako mašino. Poraba je pri enoprostorcu skoraj 1L/100km večja kot pri 1350 visokem HB. Praktično samo zaradi višine in s tem večjega čelnega preseka.
Zato bi jaz avtorju priporočal raje Superba. Razen seveda če ti visoko sedenje in prostor za glavo odtehta večjo porabo.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
FFST
Nov uporabnik

Napisal/-a FFST Sr jan 30, 2013 12:25 pm

Tudi sam se zelo nagibam k bencinskem motorju... samo Mazdin bencinc v CX-5 je žal porazen... čist anemičen, brez navora... premalo za tisti avto. To so potrdili tudi novinarji na testih... da se ji dizelski motor precej bolje poda. Sicer bi rajš videl kakšenga 1,8T ali 2,0T bencinarja v tej Mazdi, samo ga žal ni, tako da v tem primeru bi požrl tudi dizla v kolikor bi se odločil za ta avto. Drugače mi je pri Mazdi všeč dobra preglednost (višje sedenje - ja, očitno se staram :) ), prostornost... zelo všeč mi je sistem podiranja zadnjih sedežev in relativno dobra opremljenost avtomobila.

@medven: ne, to ni ta avto.

Drugače glede Superba... avto je res super... placa ogromno, udoben. Po malem me celo skrbi, da bi bil "prevelik"... če razumete, kaj hočem rečt... vendarle je 30 cm daljši od drugih dveh. Sam sem vozil 3,6 bencinarja 4x4 in DSG... avto leti ko sneta sekira... ampak to je v današnjih razmerah in cenah "strel v koleno"... Vem, da se teh bencinarjev v Superbih relativno malo proda (glede na dizle), ali so kakšne znane težave tega sklopa 1,8TSI+DSG?

LP U

Uporabniški avatar
pametni
Nov uporabnik

Napisal/-a pametni Sr jan 30, 2013 12:29 pm

FFST je napisal/-a:Sam sem vozil 3,6 bencinarja 4x4 in DSG... avto leti ko sneta sekira... ampak to je v današnjih razmerah in cenah "strel v koleno"... Vem, da se teh bencinarjev v Superbih relativno malo proda (glede na dizle), ali so kakšne znane težave tega sklopa 1,8TSI+DSG?

1.8 je BP in povsem konkretna mašina, nikar pa ne kupuj 3.6, ker so težave z njimi. Itak ga bo pa 2.0 TSI z 200 konji kmalu zamenjal, mislim da se ga celo že dobi.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr jan 30, 2013 12:41 pm

pametni je napisal/-a:nikar pa ne kupuj 3.6, ker so težave z njimi.

Kakšne težave?

Uporabniški avatar
danatory
Novinec

Napisal/-a danatory Sr jan 30, 2013 12:54 pm

Z očetom sem ravno dal nakup SUVa skozi, no jaz sem bolj firbcal on pa kupoval.

Za tale Mazdin 2.2d lahko rečem, da je skoraj neslišen motor. Je tudi prvi dizel s katerim sem se peljal in se z lahkoto zavrti čez 5000 obratov/min in pri tem da prav nič dizelski zvok, celo malo zagrgra(če je to beseda) :D . Dvomim pa, da bi se lahko nekdo navadil CX5 ali kateregakoli SUVa, če je prej imel STja. Smešno je sedeti tako visoko.

Ne vem, kako lahko nekdo predlaga Yetija. Avto je dolg 4.22m. Sicer je sigurno eden najboljših SUVov, ampak avtor teme rabi prostor. Sportage ja pa utesnjen, neprostoren, plastičen in nič kaj poceni. V notranjosti se mi zdi slabši od prvega Proceeda. Ozka kabina je nasajena na široko podvozje.

http://img2.xgo-img.com.cn/product/29_2 ... fQZYqU.jpg

Vozne lastnosti pa niso na nivoju prej omenjenih SUVov. Kar se tega tiče je Mazda sigurno blizu vrha.

Superb je pa dnevna soba na kolesih. Ko pride na naše dvorišče zmanjka prostora. Res rabiš toliko prostora?

Na tvojem mestu bi jaz vzel ST karavana. V večini testov pravijo, da je hiter ter udoben. Kaj češ boljšega? Če lahko vzdržuješ zdajšnjega, zakaj ne bi moral tudi novega?

Uporabniški avatar
pametni
Nov uporabnik

Napisal/-a pametni Sr jan 30, 2013 1:00 pm

peroRS je napisal/-a:
pametni je napisal/-a:nikar pa ne kupuj 3.6, ker so težave z njimi.

Kakšne težave?

Naprimer: http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... ork-orders

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr jan 30, 2013 1:07 pm

Energetik81 je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a: CX-5 ima tudi z bencinskim motorjem zelo zgledno porabo, edina težava pri tem motorju so potencialne težave pri prodaji. Glede Superba se strinjam, posebno tisti STYLE je vrhunska ponudba in pa prostornost, da jo lahko samo sanjaš.
Po defoltu imajo karavani nižjo porabo kot SUV ali enoprostorci - zaradi manjše višine. Vem, ker vozim 1650mm visokega enoprostorca, hkrati pa imam možnost voziti hatchbacka s popolnoma enako mašino. Poraba je pri enoprostorcu skoraj 1L/100km večja kot pri 1350 visokem HB. Praktično samo zaradi višine in s tem večjega čelnega preseka.
Zato bi jaz avtorju priporočal raje Superba. Razen seveda če ti visoko sedenje in prostor za glavo odtehta večjo porabo.

Komentiral sem porabo bencinar vs. dizel pri sami CX-5, drugače mi je kristalno jasno, da je pri SUV-ih višja, prav tako so gume dražje ipd.

pametni je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Zakaj točno sta "vsekakor boljša"?

Mogoče zato, ker sta boljša od japonca v vseh ozirih (pogooglaj za testi in primerjavami)? In morda zato, ker dobiš pri nas bencinsko kio že za 20.590, yetija za 15.500, mazda pa je šele od 22.590 na gor?

Kot je že napisano, sta tako Yeti kot Sportage za potnike prostorsko en drek vredna, že če ju primerjaš recimo z i30, Ceed-om, Golfom, ...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
FFST
Nov uporabnik

Napisal/-a FFST Sr jan 30, 2013 1:08 pm

danatory je napisal/-a:
Na tvojem mestu bi jaz vzel ST karavana. V večini testov pravijo, da je hiter ter udoben. Kaj češ boljšega? Če lahko vzdržuješ zdajšnjega, zakaj ne bi moral tudi novega?

Jah... sej pravim... zarad voznih sposobnosti in "pripadnosti" znamki, bi tud sam najraj vzel ST-ja... kar je zaenkrat tud izbor št. 1... Ampak sej veš... razum morda res govori k čemu drugemu.

Uporabniški avatar
pametni
Nov uporabnik

Napisal/-a pametni Sr jan 30, 2013 1:13 pm

danatory je napisal/-a:Ne vem, kako lahko nekdo predlaga Yetija. Avto je dolg 4.22m. Sicer je sigurno eden najboljših SUVov, ampak avtor teme rabi prostor. Sportage ja pa utesnjen, neprostoren, plastičen in nič kaj poceni. V notranjosti se mi zdi slabši od prvega Proceeda. Ozka kabina je nasajena na široko podvozje.

Ne kurcaj yetija, je odličen avto. Podvozje oktavije in možnost 4x4 pogona, kaj češ boljšega.
Šit, če mu je samo plac pomemben naj kupi kombi... :roll: Sicer pa, yeti ima osnovo 416 l, če podreš zice pa orjaških 1760 l prostora, medtem ko ma CX-5 v osnovi sicer 503 l, ampak s podrtimi zici zgolj 742 l.
Tistih 90 litrov osnovne razlike pa že olajša dosti nižja cena, boljša vožnja in cenejši servisi. Ko pa greš v ikeo, podreš zice in zbašeš not celo dnevno sobo in še kuhinjo poleg. :mrgreen:

Glede sportage si pa ustrelu res velikega kozla! V gepeku ima celih 564 l prostora, kar je 61 več od mazde, s podrtimi zici pa solidnih 1353 l, tako da ne vem kdo je zdaj "utesnjen in neprostoren." Poceni pa je, sploh glede na mazdo, pa še trenutno je v akciji za 20.590 €, tako da tvoji argumenti žal ne držijo vode. Kar se tiče notranjosti pa je to stvar okusa, čeprav se mi zdi, da pretiravaš. Poglej si review: http://www.autocar.co.uk/car-review/kia ... e/interior
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 16 gostov