Spomladi bom predvidoma menjal avto. Nekako sem pred dilemo oz. trilemo

Morda par pomembnih podatkov... živim v mestu in delam nekje 10k km letno (50% mesto 50% AC+lokalne ceste). Ne glede na avto se imam za umirjenega voznika... razen občasnih užitkov na kakšni pregledni neprometni ovinkasti cesti.
Torej... moje "srce" gleda proti novemu Focus ST karavanu. Razum mi govori, da dobim pri Škodi Superb karavan (1.8TSI DSG) za isti denar ogromno avta, ki bo bolj uporaben in cenejši za vzdrževanje. Potem je pa tu še "boljša polovica" ki pa ji je zelo všeč Mazda CX-5. Avto sem si ogledal in moram reči, da je zelo simpatičen in pravzaprav tudi zelo prostoren (vključno s prtljažnikom)... je sicer nekaj povsem drugega, ampak se mi zdi, da bi se nanj z lahkoto navadil. Gledal sem pa 175 KM dizla (čeprav sem enkrat rekel, da je življenje prekratko, da bi vozil dizla :P ).
Avto kupujem za naslednjih 6-8 let.
Imam pa par vprašanj:
- dizli in vožnja po mestu (krajše razdalje)?
- 1,8TSI z DSG ima suho sklopko in 7 prestav, če se ne motim?
- kolikšna je poraba pri "težkemu" Superbu s tem motorjem in menjalnikom? (kolega ima Yetija 4x4 z ročnim menjalnikom in mu pije 10l pri podobni vožnji kot pri meni, kar se mi zdi kar veliko... ker ST mi pri tej vožnji pije 10,5)
- servisi Mazde? dragi?
Morebitni predlogi, komentarji tistih, ki katerega od teh avtov poznate?
LP Uroš