Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

kkmardigrce
Nov uporabnik

Enoprostorec za družino s tremi malčki

Napisal/-a kkmardigrce Po mar 11, 2013 4:14 pm

Pozdravljeni!

Priznam, da sem na podobno vižo našel že dve temi, ki pa sta obe precej stari. Kakorkoli, sem en tistih moških, ki jim avtomobili pomenijo način prevoza in ne način življenja, zato jih tudi ne poznam prav dobro. Vozim 13 let star Subaru Legacy (kupil sem ga, ko je bil star 8 let) in bi pri njem tudi ostal, če ne bi življenje pisalo svoje zgodbe. Pričakujem še tretjega otroka, zato trenutni avto žal ne zadošča več. Trije otroški sedeži v drugi vrsti so izziv, ki ga ne premaga vsak osebni avto...
Od vozila, ki ga nameravam kupiti, imam enake zahteve, kot od trenutnega avta - zanesljivost, varnost in prostor za prtljago/prevoz gradbenega materiala. Cena je seveda zelo omejevalen faktor, namen se imam ustaviti nekje pri 10 do največ 12k€. Ker se zavedam svojih omejitev pri poznavanju avtomobilov, vas prosim za vaše mnenje glede primernega avtomobila. Nekako sem se odločil za večjega enoprostorca, od tu naprej pa nisem ravno pameten.

Trenutno gledam po avtomobilih, kot so Citroen C8, Renault Espace, VW Touran, Lancia Phedra, Fiat Ulysse, Peugeot 807 in podobno. Ti v glavnem omogočajo namestitev treh otroških sedežev, ostalih značilnosti pa ne poznam prav nič. Gledal sem tudi pickup izpeljanke (Kangoo in Berlingo), pa imajo premalo prostora v prtljažniku.

Če imate s katerim od teh avtomobilov izkušnje in bi ga priporočili, vas lepo prosim za vaše mnenje. Ne pričakujem linkanja konkretnih ponudb ali česa podobnega, zgolj mnenja glede posameznih tipov avtomobilov. Z nakupom se mi sicer še ne mudi, vendar se bojim, da imam veliko za nadoknadit. ;) Vnaprej hvala!

airbus320
Novinec

Re: Enoprostorec za družino s tremi malčki

Napisal/-a airbus320 Po mar 11, 2013 4:55 pm

Živjo,
Imam 3 otroke in Renault GrandEspace, vendar ni bil kupljen z takim budgetom, kot je tvoj :D
med temi, ki si jih naštel, bi definitivno vzel enega od četvorčkov, zaradi drsnih vrat, ki so definitivno bolj praktična, kakor pa "navadna". Komoditeta vožnje je pa po moje pri vseh naštetih ista (beri udobna). V mojem GEspace-u je prostora ogromno, je pa res, ko gremo na morje, je obvezna oprema strešni kovček :D
Kar se tiče zanesljivosti, ti bojo pa svetovali drugi, ki so bolj tehnično kompetentni.
Mogoče edino še, podaj informacijo, kaj iščeš;bencin ali diesel. Bencinarjev omenjnih četvorčkov je zelo malo pri nas, Espace-ov (bencinarjev) je pa kar nekaj na Avtonetu.
lp

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik Po mar 11, 2013 5:06 pm

Če je touran dovolj vzemi tega 1.9 tdi (manjši avto=manj stroškov - načeloma), drugače pa ima dosti več prostora espace, pa z 2.0 dci motorjem, ki bi naj bil dober. Ne vem, odvisno od potreb...

Citroen C8, Lancia Phedra, Fiat Ulysse, Peugeot 807 so isti avtomobili z drugimi maskami. Izdelujejo jih v isti tovarni. (ok fiata in lancie ne več)
Prvi modeli naj bi bili zelo problematični, sploh elektronika, kdaj so pa to rešili, pa ne vem.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Po mar 11, 2013 6:35 pm

Najprej, bi moderatorjem predlagal premik teme v 'Kupovanje avtomobilov'.

Zdaj pa po vrsti:

- Touran: med naštetimi izstopa, ker sodi v razred kompaktnih enoprostorcev (kjer so še Opel Zafira, Renault Scenic itd), ostali so ful size enoprostorci
V svojem razredu ima sicer skoraj največji prtljažnik, pa tudi 3 otroške sedeže se da spraviti zadaj, ampak gre na tesno. Priporočal bi letnike 2007 in novejše (za dober primerek sicer hitro trčiš ob zgornjo mejo tvojega budžeta).

- kot je bilo že napisano, Citroen C8, Lancia Phedra, Fiat Ulysse, Peugeot 807 so isti avtomobili z drugimi maskami.
Z njimi je menda relativno dosti problemov. Prednost: so full size enoprostorci (velikost) in drsna vrata

- VW Sharan oz. Seat Alhambra je v trenutni generaciji super avto, vendar je za tvoj budget ne dobiš; dobiš prejšnjo generacijo, ki nima drsnih vrat

- Espace tudi nima drsnih vrat; z dCi motorji zna biti menda dosti problemov, posebej pri rabljenih, ker je Renault rad predpisoval predolge intervale menjave olja, karima pogosto slabe posledice za motor; 2.2. dCi recimo pa se odsvetuje v vsakem primeru

Kaj izbrati?
Mogoče varianto, ki je sploh nisi omenil: Chrysler Voyager (ali celo Grand Voyager). Polna velikost, drsna vrata, cca 5 let stari so znotraj tvojega budžeta.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Po mar 11, 2013 7:28 pm

Če bi jaz bil na tvojem mestu ---> Renault Traffic PASSENGER 2.0 DCI, dobiš 2008 letnik za 11 - 12.500 €, seveda slovenskega porekla z relativno manj kilometri. To bi jaz izbral ;)

druga opcija Espace.

Touran je pa majhen v primerjavi s temi avti - skoraj premali kar se tiče prostornosti v prtljažniku, sploh za kakšno turo na morje
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Nejko
Novinec

Napisal/-a Nejko Po mar 11, 2013 7:48 pm

Imam tri malčke (5let, 3 leta in 9 mesecev) in vozim Grand Scenica zadnje generacije...Prostora je dovolj ne pa na pretek. Med full size enoprostorci bi ti pa priporočal (Grand) Espacea z 2 literskim dizlom oziroma turbobencinarjem ali pa enega od trojčkov Galaxy/Alhamba/Sharan minule generacije zadnjih letnikov, kajti ti štirje avtomobili imajo za razliko od francosko italijanskega četvorčka ali pa Trafica, tri isofix pritrdišča za otroške sedeže v drugi vrsti.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Po mar 11, 2013 7:55 pm

Se mi zdi, da boš največ prostora in tudi udobja dobil v Grand Voyagerju.

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Napisal/-a gusti85 Po mar 11, 2013 8:15 pm

V februarski številki slovenskega avto bilda je test 138 avtomobilov in sicer z namenom ali se da v njega spravit 3 otroške sedeže. Test je na 4ih straneh, če želiš da ti ga skeniram mi pošlji PM.

Lahko ti pa prepišem seznam avtov v katere je možno vgradit 3 sedeže (po abecedi):

Cadillac Escalade
Citroen Grand C4 Picasso, Berlingo Multispace, C8, Jumpy
Dacia Logan, Duster, Lodgy
Fiat Scudo, Freemont
Ford S-MAX, Galaxy
Hyundai Santa Fe
Lancia Voyager
Mercedes ML, Viano
Nissan X-Trail, Pathfinder, Evalia
Opel Zafira
Peugeot 5008, Partner Tepee
Porsce Cayenne
Renault Kangoo, Scenic, Grand Scenic, Grand Espace
Toyota Prius+, Verso Travel, Land Cruiser
VW Touran Cross, Sharan

Je še kar nekaj avtomobilov za katere piše, da se jih sicer da vgradit ampak na tesno, v ostale testirane pa sploh ni možno namestit treh otroških sedežev.

airbus320
Novinec

Napisal/-a airbus320 Po mar 11, 2013 8:42 pm

cruiser1 je napisal/-a:Se mi zdi, da boš največ prostora in tudi udobja dobil v Grand Voyagerju.

ja, tega sem pa pozabil omenit, smo ga imeli (oba, Granda in navadnega), meni osebni super voz, edina pomankljivost je sedežna konfiguracija. Pri grandu sta bila 2 posamična sedeža in zadaj klop, pri navadnemu pa namesto 2-eh posamčnih sedežov, je bila "kratka" klop. Pri osnovni postavitvi sedežev, od prtljažnika ne ostane praktično nič (tudi v grandu ne). Če pa sem 2 sedeža (oz krajšo klop) pospravil v klet, zadnjo klop pomaknil naprej, je pa bilo prtljažnika dovolj, vendar sem imel pa na klopi probleme z nameščanjem 3-eh otroških sedežev. Avta sta bila letnik 99, ne vem kakšno konfiguracijo imajo novejši. Škoda glede teh sedeežv, načeloma zelo dober in trpežen avto. Z nobenim nismo imeli v 4 letih problemov.
lp

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Po mar 11, 2013 8:56 pm

cruiser1 je napisal/-a:Se mi zdi, da boš največ prostora in tudi udobja dobil v Grand Voyagerju.

No no dejmo bit realni pa si priznat, da je tukaj še vedno vodilni espace. Tako v varnosti in udobju. Tale voyager ni nek biser varnosti. Navsezadnje obstaja tudi grand espace. ;)

lp

kkmardigrce
Nov uporabnik

Napisal/-a kkmardigrce Po mar 11, 2013 9:08 pm

Pardon za objavo na napačnem forumu - in hvala za premik v pravega.

gusti85 je napisal/-a:V februarski številki slovenskega avto bilda je test 138 avtomobilov in sicer z namenom ali se da v njega spravit 3 otroške sedeže. Test je na 4ih straneh, če želiš da ti ga skeniram mi pošlji PM.

Fenomenalno, to se sliši kot naročeno za "aberveznika", kot sem sam. Ne vem pa, kako naj ti pošljem PM, ker nikjer ne vidim kakšnega gumba. Mogoče imam to možnost kot nov član zaklenjeno, da ne bi spemal kakšnih reklam.

Sicer hvala vsem za informacije. Naštete avtomobile bom moral kar dobro pregledati... Sicer sem bil danes pri znancu, ki ima Tourana. Načeloma gredo trije sedeži noter, ni pa ravno enostavno zapenjanje, ko moraš že uporabljati pas in ne več pet-točkovnega zapenjanja. Malo me je strah še večjih živinčet, pa tudi stroški se verjetno višajo. Touran sicer ni ravno prvi med mojimi izbirami - kot rečeno, predvsem zaradi cene.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Po mar 11, 2013 9:21 pm

kkmardigrce je napisal/-a:Pardon za objavo na napačnem forumu - in hvala za premik v pravega.

gusti85 je napisal/-a:V februarski številki slovenskega avto bilda je test 138 avtomobilov in sicer z namenom ali se da v njega spravit 3 otroške sedeže. Test je na 4ih straneh, če želiš da ti ga skeniram mi pošlji PM.

Fenomenalno, to se sliši kot naročeno za "aberveznika", kot sem sam. Ne vem pa, kako naj ti pošljem PM, ker nikjer ne vidim kakšnega gumba. Mogoče imam to možnost kot nov član zaklenjeno, da ne bi spemal kakšnih reklam.

Sicer hvala vsem za informacije. Naštete avtomobile bom moral kar dobro pregledati... Sicer sem bil danes pri znancu, ki ima Tourana. Načeloma gredo trije sedeži noter, ni pa ravno enostavno zapenjanje, ko moraš že uporabljati pas in ne več pet-točkovnega zapenjanja. Malo me je strah še večjih živinčet, pa tudi stroški se verjetno višajo. Touran sicer ni ravno prvi med mojimi izbirami - kot rečeno, predvsem zaradi cene.

Grand picasso ali grand scenic, ugodna cena ugodna poraba....

npr:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7018434&show=1
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Po mar 11, 2013 10:11 pm

glede na ceno mislim, da boš z grand picasojem najmanj falil - je pa res, da je espace širši
espace ima za moje pojme prenizke zadnje sedeže- za odraslo osebo - vendar, če imaš majhne otroke - beri otroške sedeže, jahače to ne predstavlja nikakršnega problema
morda je za premisliti kakšen trafic kot so ga že omenili, je pa dejstvo, da to ni osebni avto in se niti tako ne vozi - je prej kombi
morda je za razmisliti zudi o doblotu, v katerega naj bi šli trije otroški sedeži (srednji brez isofixa) - ima drsna vrata in za dostavnika naj bi bil zelo udoben - lahko dobiš relativno novega - za okoli 11000

LP

kkmardigrce
Nov uporabnik

Napisal/-a kkmardigrce To mar 12, 2013 9:11 am

Hvala za omembo, to sem pozabil napisati - ISOfix mi ni pomemben, ker imam že tri sedeže, vse brez njega. Razlika v ceni sedežev je bila prevelika (pa trenutni avto itak nima ISOfixa), da bi vnaprej kupoval nekaj, česar morda nikoli ne bi rabil.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To mar 12, 2013 9:23 am

Ko boš kupoval, pelji s seboj vse 3 sedeže in jih probaj postavit v avto. Ne prvo avta kupit, pa potem ne bodo šli sedeži notri.
Kolega je tako hodil naokoli in je iskal avto, je bilo pa pri njem še več pogojev, ki so mu je kr zakompliciral vse skupaj. prvi pogoj je bil 4x4 pogon, drugi pa bencinski motor. Edina varianta od vseh modelov enoprostorcev je bil sharan 3.2 bencinar V6 s 4x4 pogonom, da je lahko spravil vse 3 sedeže zadaj.

Je pa z avtom res zadovoljen, ker ima ogromno opreme in je dovolj zmogljiv pogon za vsake razmere v kakršnih se vozijo naokoli.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic To mar 12, 2013 11:37 am

airbus320 je napisal/-a:

ja, tega sem pa pozabil omenit, smo ga imeli (oba, Granda in navadnega), meni osebni super voz, edina pomankljivost je sedežna konfiguracija. Pri grandu sta bila 2 posamična sedeža in zadaj klop, pri navadnemu pa namesto 2-eh posamčnih sedežov, je bila "kratka" klop. Pri osnovni postavitvi sedežev, od prtljažnika ne ostane praktično nič (tudi v grandu ne). Če pa sem 2 sedeža (oz krajšo klop) pospravil v klet, zadnjo klop pomaknil naprej, je pa bilo prtljažnika dovolj, vendar sem imel pa na klopi probleme z nameščanjem 3-eh otroških sedežev. Avta sta bila letnik 99, ne vem kakšno konfiguracijo imajo novejši. Škoda glede teh sedeežv, načeloma zelo dober in trpežen avto. Z nobenim nismo imeli v 4 letih problemov.
lp

Tukaj je najbrž bistven podatke, da je šlo za Voyager letnik '99, to je 3. generacija Voyagerja. Potem je bila še 4. generacija (2001-2007), trenutno je 5. generacija (2008-). Lahko da so vmes že kaj izboljšali.
Na avto.net milim da so vsi Voyagerji pod na začetku omejitvijo proračuna 10-12 jurjev in to že v oglaševani ceni. Morda bi se za 12 jurjev ali malenkost več dalo dobiti že kak primerek zadnje generacije.

V vsakem primeru pa pojdi pogledat kakega Voyagerja.
In zelo dober nasvet je bil zgoraj - privleči s seboj vse tri svoje sedeže in jih poskusno montiraj v avto, tako boš vsaj glede tega vedel 100%.

Kot vidiš, je airbus320 sicer zelo pohvalil Voyagerja, in če je pri novejših rešen problem glede 3 sedežev, je z drsnimi vrati in trenutnimi cenami to lahko zmagovalec.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

kkmardigrce
Nov uporabnik

Napisal/-a kkmardigrce To mar 12, 2013 3:41 pm

Za referenco sem si malo pogledal oglase Chryslerjev Voyagerjev. Nobenega oglasa za novejše od 2009 (kar je verjetno podatek, ki govori v dobro avtomobilu), 2008 pa se že dobi za cca. 10k€. Ima pa tale:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7044614&show=1

v drugi vrsti samo dva sedeža v drugi vrsti. Ali je to standardno v C-V ali ne?

airbus320
Novinec

Napisal/-a airbus320 To mar 12, 2013 4:32 pm

kkmardigrce je napisal/-a:Za referenco sem si malo pogledal oglase Chryslerjev Voyagerjev. Nobenega oglasa za novejše od 2009 (kar je verjetno podatek, ki govori v dobro avtomobilu), 2008 pa se že dobi za cca. 10k€. Ima pa tale:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7044614&show=1

v drugi vrsti samo dva sedeža v drugi vrsti. Ali je to standardno v C-V ali ne?

Jaz mislim, da imajo (vsi) Voyagerji podobno konfiguracijo sedežev, kot ima ta na sliki (aja, btw, ta prodajalec ni glih zaupanja vreden), se pravi, prtljažnik, ki ga boš ti potreboval zaradi vozička, je nula.
Kaj pa kakšen od četvorčkov?
lp

ps, žena ima C4Picasso, avtoček je super, prostora dovolj, ampak pripenjanje sedežev je kar na knap. Meni osebno je žal, da sem se zaletel z nakupom GrandEspace-a, v veliki meri vložka denarja za servise :evil: in ker nima drsnih vrat.
Jaz bi za ta denar šel pogledat tega (Lancia Phedra): http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6717077&show=1 (za prodajalca ne vem kakšen je)
lp

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron To mar 12, 2013 6:12 pm

Vzami Ford S-max / Galaxy, avto je prostoren (od nekod imam v glavi, da je širši kot espace), varen, pelje se boljše kot večina enoprostorcev!! Vsekakor boljša izbira od starega sharana, in prosotrnejši od tourana, C4 picasso ipd.

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7004955&show=1

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Napisal/-a gusti85 To mar 12, 2013 6:26 pm

kkmardigrce je napisal/-a:Pardon za objavo na napačnem forumu - in hvala za premik v pravega.

Ja se mi zdi, da imate novi uporabniki nekaj časa onemogočene PM-je. Sem ti skeniral te štiri strani, upam da piše kaj koristnega in ti bo pomagalo pri iskanju avta.

Slika
Slika
Slika
Slika

Lp.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov