Povzetek spodaj obarvan rdeče.Da preusmerim debato iz konkrentih romov... So stereotipi, ampak niso vsi isti in načeloma nimam nič proti njim (dokler nimam nič z njimi- vsaj ne kar je proti moji volji). Moram potrkati, da nikoli nisem imel težav z romi, ali kakšnimi drugimi "zaznamovanimi" narodi, tolpami,... Sicer sem se vedno izogibal, ampak če je bilo kdaj potrebno, smo tudi dobro komunicirali. Se trudim biti korekten in tudi z normalnim mirnim pristopom je do sedaj vedno šlo (ni bilo potrebno začeti z napadom, oziroma kazati hrabrosti).
Zato tudi nimam (vsaj nisem imel) predsodkov o prodaji avtomobilov- komu prodajati. Pač človek je človek. Ne vem kdaj je kdo nazadnje prodajal avto, ampak danes prodati avto (ni važna starost, cena, ohranjenost,...) je misija nemogoče. Zato razumem brata, da je avto prodal konkretno temu kupcu, ker bi verjetno tudi jaz naredil enako. Pač realno pogledano, koliko je kupcev 15 let starega "dotrajanega" dostavnika, oziroma kdo bi ti kupci bili?
Pri meni (oziroma v družini) je to prvi primer težav s kupcem (jih pa poznam od ostalih). Sicer se pri nas doma bolj malo prodaja, ampak se pa veliko kupuje (kot sem že pisal, ne maram prodajati- mogoče ravno zaradi takšnih bedarij). Ne vem, jaz grem avto pogledati, če se mi zdi OK, je to to. Skoraj vedno po nakupu najdem napake (skrite, prikrite, neopažene,...), pa jih pač odpravim.
Nazadnje sem kupil Espaca (aktualnega, NE 15 let starega). Prodajalec (fizični) se mi (še vedno) zdi prijazen in dober, čeprav po njegovem avto nima nikakršnih napak in se je izkazalo, da nekaj jih pa le je (OK niso ravno skrite, prikrite). Ampak kot sem napisal, meni to ni problem odpraviti in mi niti na kraj pameti ne pride, da bom šel težit prodajalcu za par 100€. Pa čeprav vem, da bi lahko. Oziroma ravno nasprotno, bi šel kdaj kar tako malo počvekati, ker je "faca".
V tem bratovem primeru se mi res dozdeva, da gre za poskus natega. Sem namreč precej prepričan, da jim mogoče kaj drugega ne paše na avtu (recimo rja o kateri so bili obveščeni in videli, da je bila "slabo" popravljena- ampak zaradi tega avta ne morejo vrniti, ker so to lahko videli, ampak se niso metali pod avtom) in da so ga mogoče zato namerno pokvarili (češ skrita napaka). V tem primeru upam, da ne gre za "zaslužkarje po luknjah zakona".
Dopuščam (sicer zelo majhno) možnost, da se je avto dejansko pokvaril. Sicer, da je zakuhal, vseeno krivim voznika. AMPAK par dni pred prodajo sem si od brata sposodil tega Kangoo-ja, ker sem nekaj prevažal. Avto je laufal večinoma na mestu kakšno uro (pa je bilo še kar krepko zraven)- se opravičujem zelenim za onesnaževanje, in avto ni kazal znakov kuhanja, pregrevanja,... karkoli.
Torej, da je avto zakuhal včeraj pri teh temperaturah pod ali okoli ničle?
Romi gor ali dol, ampak to lahko izrablja vsak. Dejansko sem prepričan, da lahko od tega dobro živijo posamezniki prevarnati. Par kolegov, ki pišejo račune tu in tam,... pa na sodišče (stroške itak plača tisti, ki zgubi- kar je večinoma prodajalec, vsaj glede na pravice kupca).
Evo novo obliko organiziranega kriminala. Zavarovalniške goljufije so "pase", fizični prodajalci niso tako pravno podkovani kot zavarovalnice.Torej zaenkrat potencialna rešitev tega konkretnega primera. Avto recimo kupec pripelje nazaj. Pregleda se avto, predvidevajmo, da je poleg okvare v takšnem stanju kot je bil (da nima zamenjanih pol stvari). Od njega se poskusi izterjati vsaj povračilo stroškov, ki so nastali z okvaro (za katero so krivi oni). Če dogovor ne bo obrodil sadov, gremo na registracijo vozil (upam da pride, če sploh pride, preden tam zaprejo) tam naredimo ponovno kupoprodajno pogodbo (pač avto se vrne bratu) z opombami, da se s tem zaključijo vsi pretekli in bodoči spori v zvezi s tem avtomobilom in v zvezi s prejšnjo pogodbo (katero dvomim, da bodo imeli sabo).
S tem torej brat vrne denar, se jih reši in vsaj načeloma izključi možnost dodatnih zahtevkov s strani kupca?Ne razumeti kot, da se ne znam postaviti zase. Da se ne znam boriti (čeprav mi gre birokratsko mogoče bolj od rok

). Ampak 500€ mi meni res v tem primeru ne pomeni "nič". Brat trenutno res nima denarja, ampak treba je gledati še na druge stvari. Doma imam recimo (poleg že omenjenih avtomobilov) tudi malega otroka. Vem kakšne grožnje s požigi itd. so že letele, tako da samo, da se jih rešim.
Če še ima kdo kakšen predlog, idejo, mnenje, karkoli, bom hvaležen.
BTW: Zveza potrošnikov je obveščena, policija tudi in je na standby za vsak slučaj. Pa zveza potrošnikov, oziroma tisti, ki se borijo za te neumne zakone, bi morali vedeti, da so prodajalci v določenih primerih tudi "potrošniki"?!?!?
PS: Če sem žleht in vsaj malo optimist... V tem primeru bi bila nova druga kupoprodajna pogodba in bi v tem primeru bil brat kupec. Potem jaz pokvarim nekaj drugega na avtu in jim ga potem brat pelje nazaj

z vsemi pravno pripadajočimi stroški, majko.
LP, Primož