Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

liskas
Nov uporabnik

Diesel ali bencin+plin do 10.000€?

Napisal/-a liskas Sr apr 03, 2013 8:26 am

Zdravo!

Imam Mazdo 6, letnik 2006, s katero delam 25.000 km letno, od tega 10.000 km mestne vožnje in 15.000 km relacij. Ta prva serija "novih" Mazd ima težavo s filtrom prašnih delcev, ki se mi zamaši vsaj 2x na leto, kar se sicer da odpraviti s kompletno menjavo olja in elektronsko regeneracijo, kar pride ene 150€/servis, vendar je serviser rekel, da bo potrebno sčasoma menjati ta DPF filter, kar pa stane vsaj 2000€. Ker je avto vreden 5000€, se mi ne da več vlagat v ta avto, čeprav je super udoben in se krasno vozi.

Iščem rabljeno družinsko vozilo do vrednosti 10.000€ in zasledujem čim nižje stroške porabe in vzdrževanja. Za luksuz nimam več denarja. Letnik 2010 ali mlajši. Mi priporočate, da za ta način uporabe avta (pol mesto, pol relacija, vendar skupaj kar precej km) kupim diesel ali bencin+plin?

Vesel bom vsakršnih konkretnih predlogov (model avta in gorivo).

hvala za pomoč vnaprej,

Igor

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Re: Diesel ali bencin+plin do 10.000€?

Napisal/-a Cefizelj Sr apr 03, 2013 10:09 am

Kaj pa če bi dal filter odstranit? Mislim da so odstranitve+čipanje okrog 600€. Če veš da je avto dober in se ti ne splača menjati bi morda razmislil v tej smeri.

liskas
Nov uporabnik

Napisal/-a liskas Pe apr 05, 2013 8:22 am

Prvič slišim, da bi bilo to mogoče. Glede na to, kako občutljiva je Mazda že na olje (mora biti glih njihovo, so mi rekli različni mehaniki, uradni in neuradni), nisem prepričan, če je to sploh alternativa. Nimam pojma o tehniki, se mi pa zdi, da je filter prašnih delcev tam z nekim namenom, torej da ščiti motor pred poškodbami?

R 34 GT-R
Uporabnik

Kraj: Najlepša dolina

Napisal/-a R 34 GT-R Pe apr 05, 2013 8:31 am

liskas je napisal/-a:Prvič slišim, da bi bilo to mogoče. Glede na to, kako občutljiva je Mazda že na olje (mora biti glih njihovo, so mi rekli različni mehaniki, uradni in neuradni), nisem prepričan, če je to sploh alternativa. Nimam pojma o tehniki, se mi pa zdi, da je filter prašnih delcev tam z nekim namenom, torej da ščiti motor
pred poškodbami?

Včasih se ni dobro preveč vesit na tuja mnenja, majstr ta filter imaš v izpuhu....
RiDe hArD

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe apr 05, 2013 10:45 am

liskas je napisal/-a:Prvič slišim, da bi bilo to mogoče. Glede na to, kako občutljiva je Mazda že na olje (mora biti glih njihovo, so mi rekli različni mehaniki, uradni in neuradni), nisem prepričan, če je to sploh alternativa. Nimam pojma o tehniki, se mi pa zdi, da je filter prašnih delcev tam z nekim namenom, torej da ščiti motor pred poškodbami?
Vzameš katerokoli olje, ki ustreza predpisanemu standardu, torej da je namenjen motorjem z DPF/FAP in je ustrezne gradacija. Poglej v servisno knjižico in ne poslušaj mehanikov.

Ja, filter prašnih delcev je tam z namenom, ampak ne da ščiti motor, ampak pljuča mimoidočih. Zato ga ne odstranjuj.

Sicer pa - glede na to da delaš kar precej km in da imaš zdaj težave z zamašenim DPF (veliko mestne vožnje), bi bil najverjetneje boljša izbira bencinar+plin.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

spektr
Novinec

Kraj: Cerklje

Napisal/-a spektr Pe apr 05, 2013 1:54 pm

Če bi res konstantno imel blokiran DPF potem najbrž to drži. Sicer je pa to bolj strašenje. Jaz imam ravno tako s prvo generacijo šestke prevoženih malo pod 200k km pa stvar špila. Res je sicer, da se ne cijazim preveč po mestu, kar je pač nuja da pridem do službe. SIcer pa, če ti že odleti, se dobi nadomestni za okoli 400-500 evrov. Smo na forumu preverili pri Strajnarju, ki se s tem ukvarja. Za obupat ni, če ti avto sicer dobro služi.
lp dejan

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Pe apr 05, 2013 2:04 pm

Se absolutno strinjam, da je prav, da je DPF tam kjer je, da opravlja svoje delo. Ampak da so uporabniki neke vrste "beta testerji" izdelkov, ki bi morali delovati kot morajo pa temu niti slučajno ni tako, hkrati povzročajo še nenehne stroške, je pa prav tako nesprejemljivo! In prva generacija teh filtrov v Mazdah je točno to, zato si naj grehe uporabnikov, ki so filtre že odstranili, pripiše tovarna.

Sam delam praktično enako km/leto kot avtor teme (res, da je pri meni razmerje relacija/mesto precej bolj v prid relacije oz. AC) in nimam nikakršnih problemov z DPF filtrom, ki pa je v mojem primeru 3. generacije (Mazda 6, l. 2011). Sicer pa ni važna znamka olja ampak točna specifikacija le tega, ki mora biti za Mazde "JASO DL-1" oz. "A5/B5 - C1". Je pa tudi res, ko vidiš da se filter vklopi (to vidiš po trenutni porabi, ki je kake 2-3 nad normalno), ne ugašaj avta ampak vozi nad 2.000 obrati, dokler se ne zaključi regeneracija (kar ponavadi traja kakih 10min oz. 10-15km, odvisno od okoliščin). S pravilnim ravnanjem se lahko izognemo težavam in podaljšamo življensko dobo filtra. :idea:
Antiznačkar po prepričanju

liskas
Nov uporabnik

Napisal/-a liskas To apr 09, 2013 2:26 pm

Hvala vsem za informacije in predloge. Mazda načeloma dobro dela in mi ga je malo škoda dat, samo zaradi tega DPF filtra sem imel že težave pri vračanju iz smučanja v Italiji (drži, da smo se vozili na smučišče in da se motor ni pregrel), vendar se mi je DPF alarm in potem varnostno zmanjšanje moči motorja zgodilo tudi poleti, na AC, pri vračanju iz Zadra, pri tempomatu na 130km/h. Vsakič sem se komaj privlekel domov. Zadnjič mi je lučka začela utripat 10.000km po rednem servisu. In zdaj sem skoz v stresu, kdaj me bo spet zaj...

Če se bom odločil za menjavo, mi dejansko na omenjen način vožnje večina predlaga avto s pogonom na bencin+plin.

spektr
Novinec

Napisal/-a spektr To apr 09, 2013 3:09 pm

K pelkotu jo pelji na en check :-)
lp dejan

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Napisal/-a mtl Sr apr 10, 2013 2:40 pm

liskas je napisal/-a:Če se bom odločil za menjavo, mi dejansko na omenjen način vožnje večina predlaga avto s pogonom na bencin+plin.

Jah, preden se odločiš za to, se temeljito pozanimaj. Ni to ravno isto kot sedaj dizel. Pa kolikor vem bi se DPF moral ''sčistit'' ob daljših vožnjah in če jih imaš vsaj čez vikend, po mojem mnenju ne bi smelo prihajat do težav. Za te letnike Mazde 6 so pa žal znani problemi z DPF-jem. In dviganjem olja v motorju. :roll:

Še en nasvet, če voziš dizla v nizkih vrljajih in ga ne pritiskaš (to ti sicer ne bo pomagalo pri DPF-ju). Sam sem vedno na pospeševanju od cestninskih postaj (seveda, če je bil avto na delovni temperaturi) zavrtel tretjo do rdečega polja, da je ''zadihal''. Sicer je bila vožnja tam do 2000 vrtljajev na minuto. Pri 270.000 km, ko je šel avto od hiše, na avtu ni bilo nobenega problema z motorjem.

Konkretno primerjavo med dizel in bencin+plin si pa lahko prebereš tukaj.. Sicer gre za Octavijo, ampak sta pa primerjana avta direktno primerjiva.
Še več pametovanj na Mtl blog.

liskas
Nov uporabnik

Napisal/-a liskas Po apr 22, 2013 2:27 pm

Evo, danes se mi je spet prižgal DPF... po 3 mesecih vožnje. Kaj pa če bi res odstranil DPF in preprogramiral računalnik, da ne bi več posvečal pozornosti tej sondi (menda to nekateri znajo narediti). Pozna kdo koga, ki je kaj takega že naredil? So bile kakšne negativne posledice?

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po apr 22, 2013 3:05 pm

Se bom kar citiral:
Energetik81 je napisal/-a: filter prašnih delcev je tam z namenom, ampak ne da ščiti motor, ampak pljuča mimoidočih. Zato ga ne odstranjuj.

Če ne moreš vzdrževati dizla s DPF, ga prodaj in nabavi (turbo)bencinarja ali (turbo)plinaša. Ali pa vzami zamašitve DPF v zakup in vzdržuj/menjaj po potrebi.

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Po apr 22, 2013 3:11 pm

http://www.rsrmotorsport.com/slo/dpf-filter/odstranitev-dpf-fap-filtra-trdih-delcev/

http://www.sbs-tuning.com/index.php?s=dpf-odstranitev

Ekološke debate pa pusti za takrat ko bomo mel tovornjake na železnici pa avtobuse s filtri.

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po apr 22, 2013 5:08 pm

Cefizelj je napisal/-a:Ekološke debate pa pusti za takrat ko bomo mel tovornjake na železnici pa avtobuse s filtri.

Morda nisi na tekočem - ti delci so dokazano rakotvorni, torej to ni eko debata, ampak predvsem zdravstvena. Najbolj pa so občutljivi otroci in starejši

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Po apr 22, 2013 5:20 pm

esem je napisal/-a:
Cefizelj je napisal/-a:Ekološke debate pa pusti za takrat ko bomo mel tovornjake na železnici pa avtobuse s filtri.

Morda nisi na tekočem - ti delci so dokazano rakotvorni, torej to ni eko debata, ampak predvsem zdravstvena. Najbolj pa so občutljivi otroci in starejši

Fair enough....in to spremeni bistvo debate kako? Glede na to da delci pm10 in manjši niso samo stvar zdravja ampak tudi ekologije, ker niso samo stvar izpustov dieselskih vozil. Ne mislim se pa tukaj zapenjat zato, ker ena Mazda brez filtra ne bo pobila 2 upokojencev pa 4 otrok. In ja argument - kaj pa če bi vsi tako razmišljali.... ko bo tehnologija DPF delovala tako kot zdej delujejo katalizatorji (zanesljivo in dolgo časa), takrat se bomo pa pogovarjal o smislu odstranjevanja.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To apr 23, 2013 7:29 am

Cefizelj je napisal/-a:Ne mislim se pa tukaj zapenjat zato, ker ena Mazda brez filtra ne bo pobila 2 upokojencev pa 4 otrok. In ja argument - kaj pa če bi vsi tako razmišljali.... ko bo tehnologija DPF delovala tako kot zdej delujejo katalizatorji (zanesljivo in dolgo časa), takrat se bomo pa pogovarjal o smislu odstranjevanja.
Ena Mazda mogoče ne, ampak gre za princip. A če tovornjak zraven izpušča PM10, pol bom pa še jst, a ne. Čeprav pri PM10 in podobnih zadevah (azbest) ni toliko odvisno od koncentracije, kot od verjetnosti. Tako da je lahko tudi samo 1 Mazda dovolj.

DPF čisto v redu deluje v primerih, ko se dizla vozi na njemu primernih relacijah in razdaljah. Problem je, ker se dizle skoraj vsiljuje folku, ki se vozi malo in/ali na kratke razdalje. Ali pa folk nabavi dizla, ker ima na uni glupi nalepki majhne emisije CO2 in potem mislijo, da so "eko". :roll:
Potem se pa začnejo problemi z DPF, ki ga pa nočejo vzdrževat/menjat.

liskas
Nov uporabnik

Napisal/-a liskas To apr 23, 2013 7:43 am

Diesel je bil kupljen, ker sem računal porabo in normalno vzdrževanje za skupaj 25.000km/leto, kar bi se mi moralo splačat. Če seveda ta model ne bi imel očitne serijske napake pri DPF (kar so potrdili tudi na uradnem servisu) in ki so jo menda odpravili v naslednjem modelu. Žal to izveš prepozno in na precej drag način.

Glede zdravja in ekologije pa... jaz se vozim v službo z vlakom in imamo le en avto v družini, tako da smo po tem naslovu že zdaj čudni za slovensko povprečje. :)

spektr
Novinec

Napisal/-a spektr To apr 23, 2013 7:47 am

Kašna serijska napaka naj bi pa bila? So ti kaj povedali?
lp dejan
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov