Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

TiMe25
Nov uporabnik

Audi klasičen vs. avtomatski menjalnik

Napisal/-a TiMe25 Sr maj 22, 2013 6:18 pm

Pozdravljeni,

Sem popolnoma nov na tem forumu in upam, da boste "prizanesljivi" s komentarji ob mojem vprašanju. Kupujem rabljeno vozilo Audi A4 2.0 TDI tam od letnika 2009 naprej. Ker sem imel priložnost voziti A6 multritronic in me je tale zadeva popolnoma navdušila. Po pogovoru s kolegi mi avtomatika vsi odsvetujejo češ da se kvarijo - če ne prej tam okrog 250.000 km in takrat je treba imeti pripravljenih 3-4k€.

Verjetno vas je kar nekaj ki imate izkušnje s tovrstnimi vozili in bi bil hvaležen če delite z mano (in ostalimi) vašo lastno izkušnjo - še posebej če so kilometri tam nad 250k.

Lep pozdrav,
HVALA

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Audi klasičen vs. avtomatski menjalnik

Napisal/-a kljukec Sr maj 22, 2013 6:55 pm

z avtomatiki je tako, da jih kritizirajo tisti, ki si jih niso nikdar lastili
tisti, ki so si ga kdaj lastili, si ga v 99% še vedno lastijo ;)
na dolgi rok, bodo skoraj vsi avtomobili avtomatiki
menjalnik če se okvari je drag, pravtako so skeptiki pred turbinami, verjetno pa se vsaj pri audiju najde na odpadu kakšen menjalnik karamboliranega avtomobila
lp

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Sr maj 22, 2013 7:33 pm

sam tist z odpada ti ne koristi poreveč če ga prodaja za 2000€ rabljenega v neznanem stanju :D
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
NoF3ar
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a NoF3ar Sr maj 22, 2013 8:00 pm

Ma ni tko hudo. Od 120-220k km se ti tudi pokvari dvomasni vstrajnik, pa predstavla pri novem avtu strošek 1000€. Je res da je dražje, ampak menjalniki se dajo tudi obnavljat, kjer se sučejo cene od 650€ naprej kar pa spet ni tako grozno, pri takšnem rangu avta.

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Sr maj 22, 2013 8:04 pm

multitronic NI avtomatik
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Sr maj 22, 2013 8:12 pm

najcenejši novi audi a4 na avto.net stane 26.000€ in 4 leta star a4 stane 12.000€

hmmmm. to pravim zato ker se sprašujem zakaj kupuješ letnik 2009 rabljen če bi lahko kupil 4 leta novejšega

ampak očitno po 4 letih izgubijo 14.000€ vrednosti

če ti je všeč vožnja z avtomatikom, potem ga vzami. brezveze je da imaš strah pri vožnji kao da se bo nekaj pokvarilo

tako lahko paničariš cel čas že z navadnim avtom: kaj če bo zdaj guma počila, kaj če bo zdaj amortizer počil, kaj če bo zdaj nehala delati bencinska pumpa, kaj če se bo zdaj oglasil kolesni ležaj, ....

no, jaz že zaradi tega nočem imeti avtomatika, ker hočem imeti nadzor nad prestavami, čeprav imam veliko izkušenj z avtomatiki (oplova oba tipa, pa mercedes in nek passat je še bil avtomatik ter golf dsg) in lahko rečem da so super zadeva ti avtomatiki.

TiMe25
Nov uporabnik

Napisal/-a TiMe25 Sr maj 22, 2013 8:56 pm

Najcenejši že mogoče 26k€, ampak tisto kar jaz iščem (oprema) novi stane krepko čez 30k€.

Avto je itak najslabša naložba denarja, če gledaš skozi "ohranjanje" vrednosti. Dejstvo je da v prvih treh letih tovrstni avtomobili izgubijo tja med 35-45% vrednosti, pozneje pa malo manj - pa še zmeraj veliko cca. med 2k€-3k€/leto. Če bi gledal tako, potem bi se še naprej vozil z Clio II, l.99, vreden borih 700€, in ki vrednosti skoraj več ne izgublja ker je nima, pa vendar spet ni tako, če si dosti na cesti kjer tudi varnost in udobje nekaj stane.

Meni ne gre za "strah" kaj pa se bo zgodilo ampak želim izvedeti kakšne so izkušnje drugih ki si ali so si avto že lastili.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Če maj 23, 2013 7:44 am

Multitronic ni klasičen avtomatski menjalnik niti ni DSG, gre za CVT menjalnik:
http://en.wikipedia.org/wiki/Multitronic

Audi ima potem še Tiptronic, klasičen avtomatik z možnostjo prestavljanja in S Tronic, ki je pa DSG.

Upam da nisem kaj falil. Vsekakor se pozanimaj o razlikah (vožnja/zanesljivost) preden kaj kupuješ.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx Če maj 23, 2013 8:57 am

Avtomatski menjalnik ima sigurno veliko večjo možnost okvare kot klasični, pa še dražje je popravilo. Sam če si želiš imet avtomatski si ga pa tudi kupi.

Jaz vem, da nebi imel nikoli avtomatski menjalnik. In ker zgleda, da bo v prihodnosti večina avtov z avtomatskim menjalnikom upam, da bo vsaj z doplačilom možno kupiti tudi navaden menjalnik.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov