Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

bosko25
Nov uporabnik

kupovanje avtomobila

Napisal/-a bosko25 Sr jun 05, 2013 7:48 pm

torej kupit moram avto za dnevno voznjo na delo, zato je prioriteta da cimmanj porabi. sem totalni laik kar se avtomobilov tice, zato sem cisto zgubljen, saj se v zivljenju nisem kupil avtomobila. kupil bi seveda rabljen avto, ker imam omejene finance. prosil bi vas za nasvet glede modelov, moj cenovni rang pa je nekje 10k€, raje manj. ampak rabim nekaj kar bo zdrzalo kar nekaj casa in zlorabe. dnevna voznja bo tja in nazaj okoli 120km, vecinoma avtocesta.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Re: kupovanje avtomobila

Napisal/-a Ivan36 Sr jun 05, 2013 8:36 pm

ZMOGLJIV TER VARČEN DCI MOTOR 75KM
KOMBINIRANA PORABA GORIVA 3.9 l/100km
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6781418&show=1 :mrgreen:

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx Sr jun 05, 2013 8:52 pm

bosko25, za moje pojme si napisal premalo podatkov. Lahko ti priporočam majhno kindar jajčko, kot je Twingo ali pa večji avto kot Laguna. Vse kar ti lahko napišem, da se splača kupit dizla za tvoje številko kilometrov.
Daj bolj podrobno napiši kako velik avto bi imel.

Če pa ti je res vseeno katero znamko voziš ( in ti je avto dovolj velik), pa je avto, ki ga je predlagal Ivan36 tudi dober. Imaš nov avto, z garancijo. Prav tako pa imaš v njem preverjeno renaultovo tehnologijo.

Osyris
Nov uporabnik

Napisal/-a Osyris Sr jun 05, 2013 9:51 pm

matejxx je napisal/-a:Če pa ti je res vseeno katero znamko voziš ( in ti je avto dovolj velik), pa je avto, ki ga je predlagal Ivan36 tudi dober. Imaš nov avto, z garancijo. Prav tako pa imaš v njem preverjeno renaultovo tehnologijo.

Prav tako ima potem neverjetno grd avto haha.. Vsaj glede na moj okus..

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr jun 05, 2013 9:52 pm

Osyris je napisal/-a:
matejxx je napisal/-a:Če pa ti je res vseeno katero znamko voziš ( in ti je avto dovolj velik), pa je avto, ki ga je predlagal Ivan36 tudi dober. Imaš nov avto, z garancijo. Prav tako pa imaš v njem preverjeno renaultovo tehnologijo.

Prav tako ima potem neverjetno grd avto haha.. Vsaj glede na moj okus..

Grd in "idealen" za na avtocesto :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr jun 05, 2013 10:24 pm

matejxx je napisal/-a:bosko25, za moje pojme si napisal premalo podatkov. Lahko ti priporočam majhno kindar jajčko, kot je Twingo ali pa večji avto kot Laguna. Vse kar ti lahko napišem, da se splača kupit dizla za tvoje številko kilometrov.

Ho hum. Jaz bom seveda predlagal nekaj drugega - vsekakor ne "kindar (sic) jajčko, kot je Twingo", še manj pa dizla.

Ampak gremo po vrsti.

Najprej malo računanja: 120 km na dan, pri čemer ima povprečen mesec 22 delovnih dni, odštejemo praznike in kak dan bolniške, recimo 20. Leto ima 12 mesecev, od tega si en dober mesec na dopustu. Torej 120 km x 20 x 11 = 26.400 km na leto. Dovolj da je nujno imeti dizla? ljudska modrost vneto pravi da ja, a dejstvo je da ljudstvo ni najbolj modro, sploh v našem Butalistanu.
Pri taki letni kilometrini vsak dodaten liter porabe pomeni cca 400 EUR dodatnih letnih stroškov.
Predlagal bi da se kupi bencinski motor, kjer bo (ob podobnem tipu avta in zmogljivosti motorja ter opisani pretežno avtocestni uporabi), bencinar realno žrl kake 2 litra več od dizla, torej dodatnih 800 EUR letno.

Avtor teme pravi "rabim nekaj kar bo zdrzalo kar nekaj casa in zlorabe" - no, bencinski motor (brez turbine) je precej bolj verjetno da bo bolj odporen na težave. Koliko natančno pomeni "kar nekaj casa", ne vem, ampak recimo da to pomeni 4 leta. V tem času boš za gorivo zmetal z bencinarjem okoli 3000 EUR več kot če bi imel dizla. To lahko pokompenziraš tako, da namesto dizelaša za 10 jurjev, kupiš bencinarja za 7 jurjev.

In kaj se dobi za tak denar?
Recimo tole, 2 leti star Chevy Cruze s samo 30.000 km in kar impresivnim spiskom opreme: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6945167&show=1
(naj te ne skrbi cena 8000 EUR, pomojem ga za 7 jurjev jutri odpelješ)
Poraba na avtocesti (130 kmh+) naj bi bila 6,8-7 litrov/100 km (vir: http://cruze-forum.de/viewtopic.php?f=9&t=2212)
(to je samo1 liter do 1,5 litra manj, kot pri istih pogojih pogojih porabi Golf V 1.9 TDI, mi lahko verjameš.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr jun 05, 2013 10:53 pm

Če že živimo v Butalistanu, si ti eden bolj uveljavljenih Butalistancev po tem postu sodeč! :D

Kot prvo, po kakšni logiki naj bi avto stal parkiran med vikendi, prazniki, dopustom in nenazadnje bolniško (tudi do zdravnika je treba nekako prit), da si "magično" izračunal tako nizko letno kilometrino??

Kot drugo, bencinarji, ki imajo zmerno višjo porabo od dizlov, so ali turbaki (možnost okvar precej bližje dizlu) ali pa manj neprimerni za avtocesto (menjalnik-obrati, navor). No pa na okvare tudi niso imuni.

Kot tretje, npr. s tem Cruzom verjetno zaradi izgube vrednosti ne bi popušil nič manj kot s par tisočakov dražjim dizlom, pa še težje ga bo prodat.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

bosko25
Nov uporabnik

Napisal/-a bosko25 Sr jun 05, 2013 10:57 pm

haha, hvala za odgovore. ja, racunam da bi avto moral vzdrzati vsaj kaksnih 6 let. nisem nor na avte(ocitno), ampak na estetiko vseeno dam nekaj, tako da Dacia zal odpade.

glede tipa avta sem res neodlocen. ne rabim velike stvari, tako da karavan odpade. tudi ta Cruze ce me spomin ne vara je kar konkretno velika zadeva, zato nisem siguren da mi bo sel na parkirno mesto. parkiram pred blokom, in sem malo omejen s prostorom, predvsem sirino. drugace se pa mi avto dopade, njegova poraba malo manj.

malo sem gledal vw golfa in passata, dizelasa, in imata veliko boljso porabo, recimo 4-5l/100km. tudi predragi niso. obstajajo kaksne alternative, ki bi bile po kakovosti v istem rangu, mogoce cenejse? torej zanima me najboljse razmerje price/value, ob nizki porabi - to je do 5l/100km kombinirana. in seveda v rangu do 10k€ oz. manj.

ko smo ze pri volkswagnih, je za omenjena modela in ostale znano da je kateri letnik se posebej dober oz. slab(okvare)?

Gregor Humar
Nov uporabnik

Napisal/-a Gregor Humar Sr jun 05, 2013 11:13 pm

Čakej mal - Cruze ti je kao prevelik, gledaš pa Passata?

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr jun 05, 2013 11:13 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Kot prvo, po kakšni logiki naj bi avto stal parkiran med vikendi, prazniki, dopustom in nenazadnje bolniško (tudi do zdravnika je treba nekako prit), da si "magično" izračunal tako nizko letno kilometrino??

Ne vem. Avtor teme je napisal koliko se vozi v službo, drugega pa ne. Kako naj potem vem?
Naj ljudje povedo popolno informacijo...

Kot drugo, bencinarji, ki imajo zmerno višjo porabo od dizlov, so ali turbaki (možnost okvar precej bližje dizlu) ali pa manj neprimerni za avtocesto (menjalnik-obrati, navor). No pa na okvare tudi niso imuni.
A nisi bral? Sem izvrtal podatek da cruze menda 1.6 pije cca 7 litrov na AC pri 130+, moj Golf TDI pa pri taki vožnji redko pride kaj dosti pod 6... Pa pred leti ko sem imel Vectro A 1.6 bencin, je tudi na avtocesti pila okoli 6-7..
Turbobencinarjev pa itak ne bi priporočal, ker si sicer prav povedal da možnost okvar precej bližje dizlu, pa za tak denar težko dobi kaj pametnega, pa tudi večje število konjev slabo vpliva na stroške zavarovanja (sploh pri prvem avtu, ko še nima bonusov)

Kot tretje, npr. s tem Cruzom verjetno zaradi izgube vrednosti ne bi popušil nič manj kot s par tisočakov dražjim dizlom, pa še težje ga bo prodat.
Kot je spodaj povedal, bo po planu tak avto imel 6 let - karkoli bo sedaj kupil, bo tedaj imelo vsaj 8-10 let ali več, in bo prodal za max jurja ali dva.
Sploh se pa jaz ne bi obremenjeval s tem 'ohranjanjem vrednosti' - in Cruze je, kot vsak avto ravno po 2 letih že izgubil največji del vrednosti, BTW

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr jun 05, 2013 11:26 pm

bosko25 je napisal/-a:Cruze ce me spomin ne vara je kar konkretno velika zadeva, zato nisem siguren da mi bo sel na parkirno mesto. parkiram pred blokom, in sem malo omejen s prostorom, predvsem sirino.
Kot je bilo že vmaes povedano, če boš lahko parkiral passata, boš cruze-a še lažje. Cruze je velikostno bolj golfov razred, le v dolžino ga je malo več, ker je limuzina.

malo sem gledal vw golfa in passata, dizelasa, in imata veliko boljso porabo, recimo 4-5l/100km. tudi predragi niso.
Niso predragi? Za 10 jurjev bo težko mlajši kot 5 let, to je že kar.
Pa ne se obremenjevat s porabo- nizka poraba ni sama sebi namen, pomembna je zaradi manjših stroškov. Malo večje stroške goriva pa lahko več kot pokompenziraš drugje - pri manjši nabavni ceni, manjših stroških popravil, tudi pri zavarovanju. Če gledaš golfe/passate, so mašine 1.9 TDI, kjer boš vsako leto nekaj več plačal pri registraciji zaradi prostornine motorja (1.6 tukaj pade v nižji razred), posebej pri passatu je dosti verjetno da bo 2.0 TDI, ki s svojimi 140 konji pomeni tudi večje stroške obveznega zavarovanja.

Pa ne pozabit, da rabljeni dizli, kakršni pridejo v poštev oz. jih gledaš, so stari 4-5 let in imajo za seboj ponavadi najmanj 100.000 km, nekateri še precej več tudi 150-200.000. Tisti Cruze je pa star 2 leti in ima 30.000 km... Pri teh dizlih tudi ne veš, kako so jih vozili, ali so jih redno vzdrževali itd. Veliko stvari gre lahko narobe in mnoge okvare niso poceni, malo poglej po forumu.

Res priporočam, da ne pretirano fetiširat male porabe, ampak da se gleda celotne stroške, ki jih imaš z avtom, od nakupne cene do zavarovanj, popravil itd..

bosko25
Nov uporabnik

Napisal/-a bosko25 Če jun 06, 2013 11:18 am

hvala vsem za input. Koliko sta vecja registracija in zavarovanje ce ima motor vecjo prostornino/moc?

saj poraba ni moj glavni indikator. za passata sem gledal, ker si bom v doglednem casu verjetno omislil familijo, in ne bo smiselno takrat predcasno menjavat avta, ker bi to pomenilo dodaten strosek. tako da sem v razcepu.

kako je z masinami po veliko prevozenih km, rade crknejo? ker gledam da bo avto v mojem cenovnem rangu verjetno imel na stevcu med 100 in 150k km

bosko25
Nov uporabnik

Napisal/-a bosko25 Če jun 06, 2013 11:19 am

nobeden ni priporocil renaulta, predvsem mislim na megana?

Uporabniški avatar
M-power
Nov uporabnik

Napisal/-a M-power Če jun 06, 2013 12:07 pm

Megana imaš omenjenega v prejšnem postu link 2. Kakšen GT line je resnično lep.

Glede Cruze pa je bilo tukaj na forumu dosti napisano in pije prej 9 kot 8, sploh na A/C.

http://www.spritmonitor.de/de/uebersich ... owerunit=2

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če jun 06, 2013 12:32 pm

bosko25 je napisal/-a:hvala vsem za input. Koliko sta vecja registracija in zavarovanje ce ima motor vecjo prostornino/moc?

To si lahko za katerikoli avto izračunaš tule:
http://www.amzs.si/izracun_registracije/default.aspx
"Bonus/malus premije" boš imel verjetno v razredu PR14: 0%

Pri obveznem zavarovanju se gleda moč motorja, pri 'nadomestilu za uporabo cest' ali kako se reče in moraš vsako leto plačati pri registraciji, se gleda pa prostornina motorja.
Recimo za passata 2.0 TDI, ki ima 140 KM (103 kW), pade pri registraciji prostornina v razred 1800-2500 cm3, kar znese 135 EUR, zavarovanje v razredu 100-110 kW pa pride pri Triglavu dobrih 630 EUR (so razlike med zavarovalicami, jaz vedno gledam Triglav). Skupaj torej 760-770 EUR
Za tistega Cruze-a, (ki ga sicer ne silim, bolj sem dal kot primer) in ima motor 1.6 z 91 kW, pa tako moč kot prostornina pdata v razred nižje in je registracija 85 EUR, zavarovanje pa 540-550 EUR, torej skupaj cca 630-640 EUR.

Torej letno cca 140 EUR razlike.

saj poraba ni moj glavni indikator. za passata sem gledal, ker si bom v doglednem casu verjetno omislil familijo, in ne bo smiselno takrat predcasno menjavat avta, ker bi to pomenilo dodaten strosek.

Tukaj je seveda vprašanje, kaj točno pomeni "v doglednem casu", koliko let je to?. Razen če to res ne bo zelo kmalu in ker itak kupuješ rabljeno, raje kupi sedaj nekaj primernega trenutnim potrebam, ko se bo otrok rodil pa po potrebi ustrezno zamenjaš avto.

kako je z masinami po veliko prevozenih km, rade crknejo? ker gledam da bo avto v mojem cenovnem rangu verjetno imel na stevcu med 100 in 150k km

Odvisno, kako so bile vožene in vzdrževane. Pri rabljenih je pa to pogosto uganka.
Saj ravno zato ti svetujem bencinarja, ker z njimi praviloma niso delali toliko kilometrov, tako da so precej manj zjahani.

V bistvu glede na planirano družino bi morda na tvojem mestu sedajle kupil nekega solidnega bencinarja za max 2-3 jurje, ki ga boš čez nekaj let še vedno prodal za kakega jurja, potem pa nekaj bolj družinskega kupiš... saj pravim, odvisno čez koliko let točno misliš imeti otroke.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če jun 06, 2013 12:41 pm

M-power je napisal/-a:Megana imaš omenjenega v prejšnem postu link 2. Kakšen GT line je resnično lep.

Glede Cruze pa je bilo tukaj na forumu dosti napisano in pije prej 9 kot 8, sploh na A/C.

http://www.spritmonitor.de/de/uebersich ... owerunit=2

Iz teh podatkov ne moreš vedeti, koliko pije konkretno na avtocesti. Tukaj so tudi precej mestne vožnje, kjer poraba takega avta res naraste. Na avtocesti pa (če ne goniš preveč) je v aerodinamičnem avtu poraba čisto znosna.
Pa ne pozabit tudi pri avtocesti, da pri podatkih iz Nemčije je treba tukaj paziti, oni lahko legalno vozijo tudi precej več kot 130, to pa pomeni tudi višjo porabo.

Tukaj bi jaz bolj zaupal navedbam ki sem jih prej dal, iz enega nemškega foruma o trenutni porabi pri 130-150 kmh. Glej gor, sem napisal. Tudi glede na moje izkušnje z bencinarji bi kar verjel (primer 140-konjskega bencinskega Tourana avtomatika, ki je ne-aerodinamična škatla; pri 130-140 porabi 8-8,5 litrov /100km; bencinar limuzinske oblike in z morda manj močnim motorjem bo pri 120-130 kmh porabil tudi 2 litra manj).

Uporabniški avatar
M-power
Nov uporabnik

Napisal/-a M-power Če jun 06, 2013 4:50 pm

Neprimerjaj, TSI motorjev z tem. Tukaj imas test z 1.8 kjer pije povprečno 9,4l

http://www.avtomobilizem.com/?p=9692

Ker, že vidim, da je tole 1.8 in je full pozrešn pa še avtomatik, ti bom kr prilepil še test 1.6 motorja:

Spodaj imaš grafe, kjer je lepo vidno, da pri 120km/h prije 8,5l torej pri 130km/h pije 9l
http://www.moto.rs/test_chevrolet_cruze ... pc-18799.i

Če prebereš, še spodaj komentar ti je pa vse jasno:

ivan nece to u gradu ispod 11-12 !!!

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če jun 06, 2013 5:58 pm

M-power je napisal/-a:Spodaj imaš grafe, kjer je lepo vidno, da pri 120km/h prije 8,5l torej pri 130km/h pije 9l
http://www.moto.rs/test_chevrolet_cruze ... pc-18799.i

Ne vem kje si ti videl podatek za 130 kmh, v testu je navedeno samo do 120.
Sicer pa pišejo tudi: "Potrošnja na otvorenom putu je oko 7 litara benzina, mada se pažljivijom i sporijom vožnom po magistralnim putevima može postići i 6 litara na 100 kilometara." - torej natanko to kar tudi jaz pripovedujem...

BTW, v temle testu je bil hatchback verzija, limuzina je ponavadi bolj aerodinamična - saj razlika najbrž ni dramatična, nekaj pa najbrž je.

Če prebereš, še spodaj komentar ti je pa vse jasno:

ivan nece to u gradu ispod 11-12 !!!

No ja. Jaz bi precej bolj kot nekemu anonimnežu ki je ta komentar celo 5x ponovil (tip najbrž ni čisto gladek), raje zaupal avtorjem članka oz. testa.
Ki so BTW kar frajerji, toliko informacij in podatkov v testih niti približno ne dobiš, tako naši kot nemški novinarji bi se lahko zgledovali po tehle.

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Če jun 06, 2013 6:23 pm

ti se jaz potrdim da je cruze zejen avto. kolega ima 1.6 in mu tu po obali pije vecinoma okoli 9 - 9.5 (vrjetno bi se ga dalo nizje spravit, ampak spet ne tolko nizje).
ce pogledamo astro (ki ima isti 1.6 motor) na primer na relaciji ankaran - bolnica izola pije 8.5 l/100km. najnizje sem jo spravu na 6 pa se to je bilo pri omejitvi 90, na zelo ravni cesti in z zelo neznim dodajanjem gasa.
turbo inside
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: kiki13 in 7 gostov