Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

super_mini
Nov uporabnik

Nakup avtomobila kategorije Supermini

Napisal/-a super_mini To jun 18, 2013 4:33 pm

Razmišljam o nakupu novega avtomobila v kategoriji Supermini s skupnim proračunom do 11.000€.
Trenutno imam v fokusu nekaj avtomobilov, vendar bi potreboval dodaten nasvet, saj pri pooblaščenih prodajalcih ne morem prebrati osebnih izkušenj voznikov, ki pa so nenazadnje najbolj pomembne.

V fokusu imam naslednje avtomobile:
Peugeot 208
Opel Corsa
Seat Mii
Ford Fiesta

Najbolj se nagibam med zgornjima (Peugeot in Opel), vendar sem nekje zasledil, da ima slednji model Peugeota dokaj nezanesljivo kontrolo volana in ne-ergonomske sedeže.

Najbolj pomembne postavke, ki jih iščem pri avtomobilu so:
- varnost
- nizka poraba
- prostornina motorja nad 1.2
- komofrt (kolikor se pač, da v tej kategoriji vozil)

Hvala za pomoč in odgovore :)

Uporabniški avatar
tade320
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: Nakup avtomobila kategorije Supermini

Napisal/-a tade320 To jun 18, 2013 5:21 pm

Imamo Corso 1.2 (80km), letnik 2007, easytronic menjalnik, kupljena nova.
Res je starejša, vendar relno se nova ni veliko spremenila.

Motor je za na avtocesto malo prešvoh, sicer so zdaj izboljšani, svetujem ti 1.4 (100km), za po mestu je pa čisto dovolj šibkejši.
Porabe ima naš od 6 do 8, odvisno kje in kako pelješ.

Prostora za voznika je dovolj, sam sem visok 185cm pa lahko udobno sedim, sicer potem za mano ne ostane veliko prostora. Kar se tiče samega upravljanja z radiom in BC je super, vsa na volanu, gumbi preprosti. Edino kar je moteče je, da ni gumba za ON/OFF klimo, je treba v meni, ampak se hitro navadiš. Če se boš odločil, obvezno kupi z tavelkim zaslonom za radio (oz zdej majo baje že navigacijo, tega ne poznam).
Prtljažnik je kakršen je, to boš videl v salonu, če ti ustreza.

Pa še malo manj prijetne zadeve:
pri 100.000 šla dihtnga na glavi (700€)
zdajle ma 140.000 in bo treba menjat ketno (450€)
volan se je začel luščiti

to sta dva takšna večja izatka v 6 letih uporabe, drugače pa pač manjše zadeve (stabilizatorji (50€), zadnji amortizerji(100€), drugega mislim da ni bilo)

Tako na hitro, če kupoval zdaj, bi se vrjetno odločil za istega z močnejšo mašino.
Če te kaj spcifično zanima pa prašaj ;)

Uporabniški avatar
tha_man
Uporabnik

Napisal/-a tha_man To jun 18, 2013 5:34 pm

Seat Mii je manjši avto, za svojo velikost sicer kar prostoren (sodim po WV Up, ki je v osnovi enak), ampak samo za svojo velikost. Corso sem fural pred 5 leti, ko sem tudi sam kupoval avtomobil tega razreda, ampak me ni posebej prepričala, ful trda se mi je zdela za furat. Fiesta je kul, le zadaj je bolj malo prostora za noge, vsaj če spredaj sedi nekdo čez 180cm, medtem ko o P208 ne vem prav veliko. V vsakem primeru ne poslušaj preveč govoric ampak pojdi avto sam probat, pa ti bo hitro jasno, kaj ti je po volji in kaj ne. Še posebej to velja za sedeže, saj so glede tega mnenja zelo odvisna od vsakega posameznika.

Aja, takrat sem se odločil za Grande Punto (sedaj na voljo faceliftan model imenovan Punto Evo), z njim v 4 letih naredil cca 120k km in bil zelo zadovoljen. Še sedaj je pri hiši, le da nisem več jaz lastnik. Je pa to drugače sestrski model Corse.

Uporabniški avatar
NoF3ar
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a NoF3ar To jun 18, 2013 8:07 pm

Glede na tvoje kunkurente bi Seat MI takoj izbrisal iz liste, saj je manjši in nemore kunkurirat ostalim.. Prav tako bi zbrisal iz liste Opel Corso, saj je ze zelo dolgo vuni, in bo vsak čas vuni novi model. Mislim pa da ti ni potem lepo ko imaš 6 mesecov star avto, v salonih pa prodajajo že novi model.

Torej glavna favorita sta p 208 in Fiesta. Osebno bi se odločil za Fiesto, iz preprostega vidika, ker so mi Fordi bol pri srcu, in je povsem novi model vuni (prenovljen). Ti pa predlagam da vse odpelješ na vožnjo in se tako odločiš.

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Sr jun 19, 2013 12:24 am

Fiesta je bolj voznikov avto kot 208. Čez ovinke gre odlično. p208 pa je favorit mnogih v tej velikosti, sam ga sicer še nisem peljal. Ne pozabi na novega clia, ter prepogosto pozabljenega Swifta. Kul avto z "attitudom." z 1.5 motorjem se tudi solidno premakne.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr jun 19, 2013 10:05 am

super_mini je napisal/-a:
Peugeot 208
Opel Corsa
Seat Mii
Ford Fiesta

- varnost
- nizka poraba

Če velikost vozila ni osnovni predpogoj, bi znal precej presenetiti tudi trojček Seat Mii, VW Up! in Škoda Citigo. Seat Mii sicer še ni prišel na naš trg, ostala dva se prodajata že kakšno leto. Njihove vozne lastnosti so precej "odrasle" in voznik ima velikokrat občutek, da se pelje v razred večjem vozliu. Navdušuje precejšnja okretnost ter kljub 75 konjičem (v ponudbi je sicer "zgolj" 1.0 motor) dokajšnja živahnost (gre le za precej lahka vozil-ca, težka okrog 900kg) ter presenetljivo dovolj prostora na sprednjih sedežih (inteligentno oblikovana notranjost).

Od ostalih kandidatov je morda še najsmotrnejši nakup faceliftane Fieste (ne vem zakaj, a osebno mi je bila lepša pred kozmetično prenovo =P ), ki od omenjene trojice ponuja najbolj suverene vozne lastnosti (precej komunikativen volanski mehanizem). 208 sem žal peljal zgolj na zelo kratki par kilometrski razdalji-ci, pa mi je deloval že na prvo žogo dokaj "plastično-sterilno" ter kot celota rahlo nedodelano. Ok, za kakšno bolj resno ekspertizo bi ga sicer moral voziti dlje časa. Kot veliki večini preizkuševalcev, pa tudi sam nikakor nisem našel pravega položaja za volanom, pri katerem kritiziram tudi to, da obroč volana preveč zakrije merilnike.
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Sr jun 19, 2013 8:34 pm

Kolega ima corso staro cca. 4 leta z 1,4 90 konjskim motorjem. Prevoženih ima cca. 130k km. Pri 120k km je šla prav tako dihtunga glave (kake večje škode k sreči še ni bilo). Porabo pri mešani vožnji ima prek 130k km 7 l (vedno prižgana auto klima), pod 7 se ga pa praktično ne da spravit (pa se ne vozi grdo). Je pa avto res trd (čez luknje pošteno stresa), motor pa nikamor ne gre - ne vem, a je po prenovi kaj bolje. Praktično vsako omembe vredno pospeševanje na AC zahteva pretik v 4. prestavo - za vožnjo po AC je stvar res zoprna (razen če je AC prazna :) ).

PEUGEOTT 207
Nov uporabnik

Napisal/-a PEUGEOTT 207 Sr jun 19, 2013 8:50 pm

Glih zadnjič mel za nadomestno vozilo Opel Corso 1.4 100km, pa moram priznati da avto negre nikamor prehitevanje s takim motorjem je samomor.

Če ne kupuješ čisto novega in dopustiš 1500km http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6945000&show=1, je pa malo čez 11.000€

fiesta 1.4 na testu je bila zelo poskočna in zanimiv avto sicer ta je prejšni model ampak je lepa cena http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6642575&show=1
nov model z 1.0 Ecoboost motorjem http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7324279&show=1 predvsem je nižja registracija

Corso dobiš lepo opremljeno za relativno malo denarja vendar je avto pretežak za 1.2 in 1,4 motor mogoče je kak diesel bolj poskočen http://www.avto.net/_AVTO/results.asp?znamka=Opel&model=Corsa&tip=katerikoli%20tip&znamka2=&model2=&tip2=katerikoli%20tip&znamka3=&model3=&tip3=katerikoli%20tip&cenaMin=0&cenaMax=11000&letnikMin=2013&letnikMax=2090&bencin=0&zavore=&pogon=&klima=&servo=&lastnik=&servis=&automatic=0&starost2=999&star1=1&star2=1&star3=&star4=1&star5=&karambolirano=0&oblika11=1&oblika12=1&oblika13=1&oblika14=1&oblika15=1&oblika16=1&oblika17=1&ccmMin=&ccmMax=&mocMin=&mocMax=&kmMin=0&kmMax=999999&kwMin=0&kwMax=999&lokacija=0&izpis=1&brezcene=0&sirina=&lezisc=&presek=&premer=&vozilo=&plin=&prodajalec=2&estekla=&leder=&navi=&alufelge=&sibedah=&gretje=&tempomat=&centralno=&vlecna=&aklima=&SLOavto=&xenonke=&espsistem=&garage=&airbag=&najem=0&hibrid=&garancija=0&barva=&broker=&checkall=1&showguarantee=&weltauto=&levjapriloznost=0&G2=&toygar=&citroenselect=0&sedezev=0&petzvezdic=0&topp=0&EKO=0&door=0&MEN=0&zaloga=10&presort=2&tipsort=ASC&stran=

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Sr jun 19, 2013 9:44 pm

Nekaj telih mini avtov sem že uspel peljat. Fiesta z 1.4 motorjem zelo pozitivno preseneti s poskočnostjo, seveda ni športnik, ampak prehitevanja če nisi ravno polno naložen niso preveč otežena. Poraba je zmerna okoli 7. Vožnja udobna, sedeži super, avto je na 15kah ravno pravšnji.
Corsa 1.4 z 90km je katastrofa. Avto trd, pelje se sicer lepo čez ovinke, poraba sicer bila pod 7, ker več kot 120 itak nima smisla. Motor je len, zmotilo me je upravljanje avta (način vklopa brisalcev, izklo/vklop klime) v glavnem moraš že malo študirat kako in kaj.
Glas gre tako Fiesti.

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx Če jun 20, 2013 5:38 pm

super_mini je napisal/-a:Razmišljam o nakupu novega avtomobila v kategoriji Supermini s skupnim proračunom do 11.000€.
Trenutno imam v fokusu nekaj avtomobilov, vendar bi potreboval dodaten nasvet, saj pri pooblaščenih prodajalcih ne morem prebrati osebnih izkušenj voznikov, ki pa so nenazadnje najbolj pomembne.

Peugeot 208
Opel Corsa
Seat Mii
Ford Fiesta

Najbolj se nagibam med zgornjima (Peugeot in Opel), vendar sem nekje zasledil, da ima slednji model Peugeota dokaj nezanesljivo kontrolo volana in ne-ergonomske sedeže.

- varnost
- nizka poraba

Hvala za pomoč in odgovore :)

Napišeš, da kupuješ supermini avte, potem pa daš v izbor samo en avto iz te kategorije (pa še ta se ne prodaja v Sloveniji, ker VW ve da bi jim bil prevelika konkurenca). Potem zopet napišeš, da te zanima varnost, kar pa v super mini avtu ne moreš pričakovati.
V rangu supermini avtov imaš veliko izbiro : -Škoda Citigo, Opel Adam, VW uP, FIAT 500,Peugeot 107, Renault Twingo... Toda jaz ti priporočam, da ne kupuješ teh malih kindar jajčkov.

Tako, da kupi rajši avto, ki bo v malce višjem razredu. Od teh, ki si jih napisal bi izbral Corso. Toda po mojem je najboljši nakup novi Renaul Clio.

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Če jun 20, 2013 8:09 pm

matejxx je napisal/-a:Napišeš, da kupuješ supermini avte, potem pa daš v izbor samo en avto iz te kategorije (pa še ta se ne prodaja v Sloveniji, ker VW ve da bi jim bil prevelika konkurenca). Potem zopet napišeš, da te zanima varnost, kar pa v super mini avtu ne moreš pričakovati.
V rangu supermini avtov imaš veliko izbiro : -Škoda Citigo, Opel Adam, VW uP, FIAT 500,Peugeot 107, Renault Twingo... Toda jaz ti priporočam, da ne kupuješ teh malih kindar jajčkov.

Ti pa imaš pomoje malo pomešane pojme. Citigo, Adam, up, 500.. nikakor niso superminiji.

V supermini kategorijo sodijo 208, corsa, fiesta in podobni. V njih je človek v teh časih že zavidljivo varen.

Supermini (also called B-segment across Europe)[2] is a class of automobile larger than a city car but smaller than a small family car.

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx Če jun 20, 2013 8:45 pm

Se opravičujem za mojo napako, toda res nikoli nisem slišal, da bi bil B- razred imenovan Supermini.

Po moje je Mini avto : up, 500, Twingo...
Nato pa je mali avto (B razred) : Clio, Fiesta, Corsa...

Še vedno pa predlagam, da si avtor teme kupi Renault CLIO, ker je moderen, dober in udoben za vožnjo.

matjazek
Novinec

Napisal/-a matjazek Po jun 24, 2013 8:51 am

Tudi pri nas smo kupovali tak avto pol leta nazaj. Vsi ti, ki se omenjajo, so bili v igri in še nekateri drugi. Na koncu je padel Rio. Presenetljivo prostoren, pa tudi cenovno OK.
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov