Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

GrEgEcN95
Novinec

4x4 Karavan

Napisal/-a GrEgEcN95 Po avg 12, 2013 12:25 pm

Torej lepo pozdravljeni.
Moj dosedanji Tiguan je prevozil že lepo št. Kilometrov ( malo preko 300000 ) in ker sem dobil zelo lepo ponudbo sem ga tudi prodal. Sedaj pa se odločam o nakupu novega avta, kjer sem pa sedaj v mali dilemi.

Letno delam okoli 40.000km zato so pogoji sledeči:
Dizel
4x4
Karavan
Avtomatski menjalnik
Nekaj opreme...
Cena do 33.000€

Torej zaradi kilometrov v upoštev pride samo dizel. Ker sem precej na poti na zelo odročnih mestih ( predvsem pozimi), mora avto imeti 4 kolesni pogon. Z Tiguanom v vseh teh 6 letih nisem imel nobenega problema, ker je bila oddaljnost od tal prava in tudi 4motion je bil velika prednost. So me pa pri Tiguanu motili predvsem sedeži, ki niso bili najbolj udobni za dolge vožnje ( katere so pri meni kar pogoste, od 1000-1700km v eno smer )
Karavana rabim zaradi otrok, kot tudi zaradi službe...
Avtomatski menjalnik me je navdušil predvsem v ženinem golfu z DSG menjalnikom zato bi ga želel tudi v svojem.
Ker bi rad tudi neko oddaljenost od tal sem prišel na dva avtomobila, ki sta mi všeč. In sicer VW Passat Alltrack in pa Peugeot 508 RXH.

Pri Passatu mi je všeč skoraj vse. Gledal sem 2,0 TDI z DSG menjalnikom z Highline opremo. Sem ga že tudi vzel na testno vožnjo in mi je bil zelo všeč. Všeč mi je videz, sedeži v Highline opremi so izjemni, motor in menjalnik tudi.
Potem sem pa videl 508 RXH, ki pa mi je vizualno izjemen. Tako da sedaj sem v nekakšni dilemi. 508 še nisem vzel na vožnjo in tudi ne poznam kako je z njihovimi motorji in predvsem kakšni so ti avtomatski menjalniki na Peugeotu.
Zato me zanima če kdo bolj pozna Peugeote in mi lahko poda kakšno mnenje.

Sem pa odprt tudi za kakšne alternative...

Hvala in lp
"A clever person solves a problem. A wise person avoids it."

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Re: 4x4 Karavan

Napisal/-a tristan01 Po avg 12, 2013 1:09 pm

Pozdravljen,

Glede na omenjena kandidata bi sam raje izbral Passata zaradi preverjene tehnike (predvsem 4motion in DSG). Pri Peugeotu govorimo o hibridu, avtomobil je v osnovi gnan na prednji kolesni par, zadnjega pa po potrebi poganja elektromotor. Kako se zadeva obnese v slabih razmerah še ni niti dobro preizkušeno, saj je avtomobil prišel na trg pred kratkim. Pri Peugeotu me zmoti tudi sedenje za volanom (vozil sem ga le nekaj 100m) ampak nikakor mi ne sede volan med koleni (višje se ga žal ne da nastaviti).

Kot alternativo izbranima modeloma bi razmislil še o Passatovem bratrancu - Superbu. Primeren bi bil morda tudi BMW serije 3 z X drive pogonom ali pa kakšen Volvo XC60 ali XC70...

LP Tristan01

PS: sem pozabil predlagati še Škodo Octavijo. 4x4 pogon bo na voljo v kratkem. Po prenovi je postala res konkreten avtomobil (od Passata je le malce manjša), Po trenutnih cenah pa si s tvojim proračunom lahko omisliš novo vozilo z DSG menajlnikom, 2.0 TDI motorjem in paketom opreme Elegance za cca. 25.500 EUR, k temu dodaj še nekaj pretirane 3 tisočake za štirikolesni pogon... Skratka s proračunom kot ga imaš lahko kupiš avtomobil ki je dovolj prostoren tudi za 4 odrasle osebe, opremljen s kupom opreme (tudi za usnje in navigacijo je še prostora)...
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po avg 12, 2013 5:17 pm

tristan01 je napisal/-a:
PS: sem pozabil predlagati še Škodo Octavijo. 4x4 pogon bo na voljo v kratkem.

Nova Octavia combi je že na voljo s 4x4 pogonom, vendar je v kombinaciji 4x4 + DSG (trenutno) na voljo le bencinski 1.8TSI 132kW ;)
Dizli 4x4 ima le ročni 6-stopenjski menjalnik.

Superb combi pa ima možnost 4x4 DSG 2.0TDI 125kW.

GrEgEcN95
Novinec

Napisal/-a GrEgEcN95 Po avg 12, 2013 8:58 pm

Rabil bi predvsem nekaj več oddaljenosti od tal. Nove Octavie Scout še ni kajne?
"A clever person solves a problem. A wise person avoids it."

JG2
Novinec

Napisal/-a JG2 Po avg 12, 2013 9:19 pm

Glede na to, da gledaš karavana, ki je dvignjen pomojem kakšne alternative ni, razen kot si sam ugotovil prihajajoči Scout in mogoče Subaru Outback, čeprav pri slednjem se bojim, da je cena kar hitro preko postavljene meje. Glede ostalega pa verjetno veš, so še Audiji in Volvoti, ki pa so občutno izven 33k.
Mogoče pa kaj takšnega:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6872428&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7476974&show=1
pomojem kar pošten voz .
Zadnjič spremenil JG2, dne Po avg 12, 2013 9:27 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po avg 12, 2013 9:22 pm

Subaru forester dizel. Ga dobiš komot za tam okol 32 jurčkov novega. Pa imaš pravi 4x4 pogon (ne neke kvazi pogone).
Old subarus never die, they just get faster!

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po avg 12, 2013 9:25 pm

Scouta se ni. Lahko pa pri Octavii ali Superbu 4x4 narocis paket za slabse terene, kar med drugim vkljucuje tudi ca. 15mm visjo oddaljenost od tal od navadne.

Ne vem koliksno oddaljenost od tal ima Passat alltrack.

JG2
Novinec

Napisal/-a JG2 Po avg 12, 2013 9:32 pm

nebivedu je napisal/-a:Subaru forester dizel. Ga dobiš komot za tam okol 32 jurčkov novega. Pa imaš pravi 4x4 pogon (ne neke kvazi pogone).

Sem mu tudi sam predlagal Subaruja, sicer se v Outbacku (za katerega verjamem da se pelje vredu) še nisem vozil, ampak Forester, sam si ne predstavljam v temle (http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4096744&show=1) vozit 1000-1700km. To je avto za v gozd, pa naj ima pogon sposoben prit na luno zarad mene.

mike133
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a mike133 To avg 13, 2013 7:58 am

Na Subaruje pozabi...to je samo za res slabe terene. Passat bo verjetno najboljša izbira.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To avg 13, 2013 8:27 am

mike133 je napisal/-a:Na Subaruje pozabi...to je samo za res slabe terene. Passat bo verjetno najboljša izbira.

Od kod ideja da je Subaru le za slabe terene? Avtomobil ima res nekaj značilnosti pravih terencev - stalni simetrični štirikolesni pogon in lastnosti značilnih le za Subaru (boxer motor...), ki ima svoje pluse in minuse, vendar zaradi tega Subaruji niso le terenska vozila. Če izvzamemo drugačno zasnovo pogona je npr. Legacy ravno toliko terenca kot Audijevi Allroadi ali pa Passat Freetrack ali Volvo XC70 ali kakšen podoben križanec med karavanom in SUV.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

sim
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a sim To avg 13, 2013 8:49 am

Kolikor jaz vem avtorjevim zahtevam odgovarjajo samo 508 in Alltrack ter Superb (z dvignjenim podvozjem ima slednji manjši minus zaradi izgleda - osebno mnenje). Potem je tu še A4 allroad vendar je nekoliko dražji.

Pri Subaruju ni možnosti avt. menjalnika. Opcija je tudi Insignia, vendar mislim da nima možnosti dvignjenega podvozja. Več izbire je razred višje: 320xd, MB c in Volvo V60 (vsi imajo možnost avtomatike, nisem pa prepričan glede oddaljenosti podvozja - morda ponujajo kakšno varianto zračnega vzmetenja ipd.) so pa vsi cenovno nekoliko nad proračunom.

Sam bi sicer izbral Alltrack, vendar je tudi ta s takšno konfiguracijo preko 33k€ (s popustom verjetno tam nekje?)

mike133
Nov uporabnik

Napisal/-a mike133 To avg 13, 2013 8:53 am

tristan01 je napisal/-a:
mike133 je napisal/-a:Na Subaruje pozabi...to je samo za res slabe terene. Passat bo verjetno najboljša izbira.

Od kod ideja da je Subaru le za slabe terene? Avtomobil ima res nekaj značilnosti pravih terencev - stalni simetrični štirikolesni pogon in lastnosti značilnih le za Subaru (boxer motor...), ki ima svoje pluse in minuse, vendar zaradi tega Subaruji niso le terenska vozila. Če izvzamemo drugačno zasnovo pogona je npr. Legacy ravno toliko terenca kot Audijevi Allroadi ali pa Passat Freetrack ali Volvo XC70 ali kakšen podoben križanec med karavanom in SUV.

LP Tristan01

zato ker se avto tako obupno pelje po cesti-avtocesti, kot da ima podvozje iz leta 1980 ;) ...možak pa rabi avto za dolge proge!

gassa
Nov uporabnik

Napisal/-a gassa To avg 13, 2013 10:00 am

mike133 je napisal/-a:
tristan01 je napisal/-a:

LP Tristan01

zato ker se avto tako obupno pelje po cesti-avtocesti, kot da ima podvozje iz leta 1980 ;) ...možak pa rabi avto za dolge proge!

Daj se enkrat usedi v enga novega Outbacka pa se malo pelji pa potem govori. Forester pač ni za 40.000km in več letno avtobahna.

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim To avg 13, 2013 10:04 am

Glede na vse napisano, je verjetno logična izbira Passat Alltrack. Sicer ne vem do koliko €€ se povzpne z vsemi zahtevami.

Kar se pa Subarujev tiče.. Pri nas doma imamo odlične izkušnje s Subaruji. Smo imeli Foresterja Turbo od 00-04 in je foter naredil z njim v tem času čez 250.000 km - torej nekje 60.000 km/letno in to v dokaj zahtevnih pogojih in tudi ture po 8, 10h naenkrat (1000 km+), nekaj krat sem ga vozil na te poti tudi jaz in daleč od tega, da bi bilo neprijetno. En poslovni partner ima že dolgo časa Legacy-je (Outback-e) in tudi dela čez 50-60.000 km/letno brez težav. Dejansko je zelo udoben avtomobil. So bili pa to vse bencinarji, zadnji njegov Outback pa je 3.6 s cca 260KM (nevem točno), avtomatik. Kako se obnesejo njihovi dizli, ne vem. Hočem povedati samo to, da so super avtomobili za vse podlage, pa tudi na dolgih turah se super obnesejo. Da so pa nekateri "touring" avtomobili boljši na AC, pa vsekakor. Čeprav sem prepričan, da je Outback precej bolj prijeten za dolge ture, kot pa Tiguan.

Sicer pa imam tudi sam rad vozila te vrste in bi, v kolikor bi finance dopuščale, gledal:

- Subaru Outback
- Škoda Octavia Scout
- VW Passat Alltrack

- Volvo XC70
- A. A4 allroad

mike133
Nov uporabnik

Napisal/-a mike133 To avg 13, 2013 10:11 am

gassa je napisal/-a:
mike133 je napisal/-a:
tristan01 je napisal/-a:

LP Tristan01

Daj se enkrat usedi v enga novega Outbacka pa se malo pelji pa potem govori. Forester pač ni za 40.000km in več letno avtobahna.

Sem imel Outbacka en teden na testu ;)...sicer benicnar (pa si rabil bencinsko za sabo na prikolci vozit ker tolko pije)...Passat je popolnoma drug svet, tako da bi jaz tebi priporočil, da si rajši le-tega vzameš za kak dan test :) . Predvidevam da je Forester potem še bolj "terenski", če še bolj SUV.

gassa
Nov uporabnik

Napisal/-a gassa To avg 13, 2013 10:18 am

Eh, še en vw fan :D
Sem imel priložnost vozit vsa novejša vw vozila tako, da vem marsikaj o njih. Sploh ne pravim, da so to slabi avtomobili (ravno nasprotno). :)

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Napisal/-a .com To avg 13, 2013 11:31 am

dec sprašuje o jabolkih in hruškah, vi mu pa ponujate grozdje pa slive...sploh kdo prebere naslov in prvi post ter vprašanje/težavo avtorja???
izbiram med passatom in 508.... kupi subaruja ... mislim wtf???
a je napisal da išče alternativo???? ne...

da ne bo samo off:
glede na tvoj profil, kateri mi je zelo znan: če lahko za 33keur naročiš spodobno naložen passat...go for it...
ker noben drug cenovno podoben primerek ni tako izpopolnjen kot tale passat alltrack... soliden 4pogon, vrhunski menjalnik, dobro udobje na AC in cena ti ne bo tako padla kot pri 508 ali octavio...
s tem, da ima passat več prostora kot octavia in manj utesnjen kot 508... sem imel na testu 508, passata pa si lasti oče... ni primerjave, posebej, če si navajen tiguana...
moj glas gre k passatu 2.0tdi(po možnosti 170KM) z dsgjem...

lp, .com
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n To avg 13, 2013 11:38 am

GrEgEcN95 je napisal/-a:Sem pa odprt tudi za kakšne alternative...

Sicer pa, avtorjeve zahteve "kličejo" po Passatu Alltrack.
Zadnjič spremenil IcEm4n, dne To avg 13, 2013 11:45 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Napisal/-a .com To avg 13, 2013 11:41 am

potem se pa opravičujem...ampak ste pa daleč zašli, glede na njegov profil, da ste omenili subaruja...
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To avg 13, 2013 12:01 pm

GrEgEcN95 je napisal/-a:Potem sem pa videl 508 RXH, ki pa mi je vizualno izjemen. Tako da sedaj sem v nekakšni dilemi. 508 še nisem vzel na vožnjo in tudi ne poznam kako je z njihovimi motorji in predvsem kakšni so ti avtomatski menjalniki na Peugeotu.
Zato me zanima če kdo bolj pozna Peugeote in mi lahko poda kakšno mnenje.

Hvala in lp

Sicer sem imel na testu model 3008 Hybrid, ki pa si lasti isti pogonski sklop, kot 508 RXH. O pravem štirikolesnem pogonu tukaj pač ni moč govoriti - v hibridni kombinaciji dizelskega motorja ter elektromotorja, slednji (z močjo 27 kW) zgolj poganja zadnji kolesni par (če je seveda dovolj napolnjen!). Kljub hibridnosti prav posebne varčnosti (3008 Hybrid) ni kazal, kakor tudi ne 508 RXH (http://www.avtomobilizem.com/testi/peug ... 8-08-2012/). Nenazadnje je sparjen še z neprepričljivim robotiziranim avtomatskim menjalnikom, ki je precej počasen in cukajoč.

VW Passat Alltrack je na Slovenskem dokaj redek primerek ter po ceniku dokaj drag (z DSG menjalnikom 39.251 eur). Cenejša alternativa bi bil že omenjeni Superb Combi TDI 4x4 DSG, ki pa se ceni v Elegance opremi na 34.551 € (brez morebitnega popusta ter želene dodatne opreme!). Če karavanske izvedbe niso dokončni predpogoj, bi bile zanimive alternative tudi pri nekaterih srednje velikih SUV (Mazda CX5, Hyundai Santa Fe).
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov