Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

td01
Nov uporabnik

Ford S-max - poraba

Napisal/-a td01 So nov 23, 2013 5:06 pm

Živjo.

Odločam se za nakup Ford S-max, 2.0 tdci (140KM), 1-2 leti star.

Avto skoraj v vseh pogledih zadosti potrebam, le ekonomičnost/poraba je manjša neznanka, mi je pa pomembna postavka pri nakupu. Pri navajanju povprečne porabe se po spletu pojavljajo zelo različne navedbe s porabami ... od 6l/100km vse do 8l/100km in več. Spiritmonitor kaže povprečje na 7,3l.

Zavedam se, da je to odvisno od stila vožnje in ali gre večinoma za (ne)mestno vožnjo. V mojem primeru bi bil avto namenjen pretežno magistralke in avtocesto, redko za mestno vožnjo. Z leti se je tudi način vožnje umiril, zato so hitra pospeševanja in visoke hitrosti redka izjema.

In ker je na tem forumu verjetno tudi kakšen lastnik S-maxa, bi prosil še za vašo uporabniško izkušnjo, koliko dejansko je povprečna poraba takšnega avtomobila.

Hvala za odgovore.

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Re: Ford S-max - poraba

Napisal/-a Gricko So nov 23, 2013 7:54 pm

kakšno porabo pa ti pričakuješ??

glede na to, da je avto velik, težak (nov model je cca 200 kil shujšal....se dosti pozna)....porabo glih kakih 6 litrov težko dosežeš ( razen če se cijaziš 100 po AC, speljuješ ko stara mama, mesta skoraj nimaš, regionalke pa so 70kmh)....potem imaš lahko tudi manjšo....če greš v drugo skrajnost pa imaš lahko tudi 9 litrov in več....

če mene vprašaš. imajo vsi dizli porabo tam tam ( govorim o normalnih kubaturah ) potem se pozna način vožnje, relacije ki jih delaš, gume ki jih voziš ( ali imaš športne, široke, ali imaš ozke z majhnim kotalnim uporom....).....manjše kubature (npr 1.4 - 1.6) so boljše glede porabe po mestu, večji (npr. 1.9 - 2.4) so bolj suvereni na relacijah......

glede na to, da je max dosti težak, je poraba po mestu ( semaforji) hitro malce višja....relacije so mu všeč

mirkos
Novinec

Napisal/-a mirkos So nov 23, 2013 9:41 pm

Brat ima na njegovem S-maxu ki ga zdaj prodaja povprečno porabo ca. 6,5l (70% avtocesta in regionalke, 30% mesto). Je pa motor 1.8 tdci (125KM) kar se glede na težo ne zdi ravno veliko ampak ima 320NM navora in se avto zelo lepo pelje. Ponavadi na avtocesti je imel tempo 120-130 (torej ne preveč težko nogo) :)
Zadnjič spremenil mirkos, dne So nov 23, 2013 10:30 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron So nov 23, 2013 10:12 pm

jaz imam porabo z 2.0 tdci 140 KM okrog 7 l. Normalna vožnja po magistralki, brez nekega preseravanja, pa tudi cijazenja ne. Občasno ga stisnem do rdečega polja, drugače pa večino med 1500 -2500 rpm.

Ima pa ta motor enak navor (320Nm, overboost 340 Nm), kot pa 1.8 125KM.

td01
Nov uporabnik

Napisal/-a td01 Ne nov 24, 2013 10:21 am

Gricko je napisal/-a:kakšno porabo pa ti pričakuješ??

glede na to, da je avto velik, težak (nov model je cca 200 kil shujšal....se dosti pozna)....porabo glih kakih 6 litrov težko dosežeš ( razen če se cijaziš 100 po AC, speljuješ ko stara mama, mesta skoraj nimaš, regionalke pa so 70kmh)....potem imaš lahko tudi manjšo....če greš v drugo skrajnost pa imaš lahko tudi 9 litrov in več....

če mene vprašaš. imajo vsi dizli porabo tam tam ( govorim o normalnih kubaturah ) potem se pozna način vožnje, relacije ki jih delaš, gume ki jih voziš ( ali imaš športne, široke, ali imaš ozke z majhnim kotalnim uporom....).....manjše kubature (npr 1.4 - 1.6) so boljše glede porabe po mestu, večji (npr. 1.9 - 2.4) so bolj suvereni na relacijah......

glede na to, da je max dosti težak, je poraba po mestu ( semaforji) hitro malce višja....relacije so mu všeč

saj ne rečem, da bi poraba naj bila občutno nižja. gre le za to, da je razpon povprečne porabe "na netu" zelo velik. vem, da v rdečih obratih ne vozim, v mesto z avtom grem redko, ker mi je povezava z vlakom bistveno bolj ugodna (časovno in finančno), avto je dejansko za relacije in S-max tudi zato, ker potrebujem veliko placa (velika pasja kletka, dva bicikla,...).

kot je videti iz ostalih objav v tej temi je poraba med 6,5 - 7l, kar pa je v bistvu zelo OK za tako veliko škatlo.

hvala vsem za info.

Uporabniški avatar
enaguma
Novinec

Napisal/-a enaguma Ne nov 24, 2013 2:35 pm

najboljše bo da ga vzameš na daljšo testno vožnjo, se z njim zapelješ po svoji običajni trasi, prej zreseteraš potovalni računalnik in bo stvar najbolj realna.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Ne nov 24, 2013 4:44 pm

S tem avtom in s tem motorjem lahko računaš na cca. 7L/100km.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Ne nov 24, 2013 9:59 pm

td01 je napisal/-a:
gre le za to, da je razpon povprečne porabe "na netu" zelo velik.

kot je videti iz ostalih objav v tej temi je poraba med 6,5 - 7l, kar pa je v bistvu zelo OK za tako veliko škatlo.

razpon je velik, ker imaš dve skrajnosti pri folku
1....ga špara na fulll, vozi pod 1500 obrati in proba privarčevati povsod....no pri takih gre ponavadi pol dokaj hitro dvomasni vztrajnik, ker mu te obrati res ne pašejo........kaj si prišparal??

2 ga vozijo normalno, glede na to, da se dokaj fino pelje, se ga tudi rado malo pohodi......

tudi pri drugih avtih je podobno

Jaz imam sicer 2.2 -129kw povprečna pa se giblje nekje pri 7,5 litrih mogoče še kak deci več......imam pa dosti mesta (živim dokaj v centru Lj in predno prideš do obvoznice...)
relacije mu pašejo, poleti na morje tempomat 130 - 140 in nazaj, po regionalkah umirjeno, mesta skoraj nič.... je bilo cca 6.2 l
naložen na polno ( 4 ljudje) , z strešnim kovčkom ( letne počitnice, kampi, ogledi mest...) hitrosti ravno tako okoli 140..... pa je bilo cca 7,8l

Avto ni glih šparovc, ampak glede na velikost, na moč, na moje relacije se mi zdi čisto ok ( napram drugemu osebnemu avtu - isto dizel 1,9, je poraba cca 1 - 1,5 l manjša, ampak od avta imam pa veliko manj) in sem za enkrat zelo zadovoljen z njim
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov