Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
pavlich
Uporabnik

Kraj: Domžale

Vzdrzevanje vozila

Napisal/-a pavlich Če nov 28, 2013 6:13 pm

Lep pozdrav,

kolega se spravlja kupovat avto, v rangu 8.000€, ogledane pa ima ( nimam linkov) audi a8 4.2 v8, bmw530xd, mercedes e500 na plin, in podobne stvari, in kot nesteokovnjak mu tezko dopovem kolk stane vzdrzevanje takega avtomobila ker tocnih stevilk nevem.
zato vas sprasujem, kok pride recimo ce ma avto narjen velik servis, skozi dve leti stroskov, bencin, gume, redni servis, zarnice, malenkosti pac, npr za e500 ali a8, letnik 2005(cca) in okoli 200.000 km.

hvala za kakrsnekoli podatke

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Re: Vzdrzevanje vozila

Napisal/-a abbe Če nov 28, 2013 8:20 pm

vzdrževanje redno ni toliko dražje glede materjala.
izredna popravila so pa razdred zase.
nevem sicer kaj tvoj kolega sedaj vozi da bi lahko dal za primerjavo.ampak ok olja je 2x več,sveč je 2x več kot pri večini vozil.
zavore so 3x dražje.gume zlo odvisn od dimenzije...
deli podvozja niso veliko dražji (končniki,stabilizatorji,zglobi..) roke so veli dražje.
od teh mislm da je bmw še najceejši za vzdrževanje.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Če nov 28, 2013 9:00 pm

Take avte za tako ceno najbrž dobiš samo zjahane od preprodajalcev. Lahko pa ima srečo in bo deloval dobro brez kakšnih posebnih vložkov.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Če nov 28, 2013 9:21 pm

LeQuack je napisal/-a:Take avte za tako ceno najbrž dobiš samo zjahane od preprodajalcev. Lahko pa ima srečo in bo deloval dobro brez kakšnih posebnih vložkov.

To nikakor ni nujno, da so le od preprodajalcev, je pa res, da se takih avtov precej manj prodaja in je težje dobiti primerek, ki je iz prvih rok.

Vzdrževanje pa...hja. Kot je napisal abbe. Poceni sigurno ni - če bi bile cene malo višje, kot pri avtih a la Passat, potem bi veliko več ljudi vozilo take avte oz. z drugimi besedami, ne bi bili tako poceni, ko so stari npr. 10 let.

Naj močno premisli, ker ga lahko fajn tepe. Tak avto je dandanes težko prodat. In mimogrede lahko stroški narasejo - če ga kje po lastni krivdi karambolira (pa tudi, če je majha škoda), bo tudi cvikal kot velik - razen, če bo kasko, ampak kasko sigurno ni poceni in če bo škoda malo večja bo hitro totalka, ker popravilo z deli, ki jih ne zvohaš sam, je sigurno drago ki svina.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če nov 28, 2013 9:25 pm

Če ga pri neki taki kravi kjer je že cestnina 400€+ zanima kok pride vzdrževanje naj tega raje ne kupuje.

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Če nov 28, 2013 9:47 pm

Recimo informativni izračun zavarovanja pri Triglav za tale avto, ki je na Avto.net za nekje 8.000:

Osnovno zavarovanje za PR14 (brez popusta):
Premija skupaj z DPZP 1.029,44 EUR

Cestnina pa je:
Letna dajatev 565,00 EUR (nad 4000 ccm)

Slika

Uporabniški avatar
pavlich
Uporabnik

Napisal/-a pavlich Če nov 28, 2013 11:18 pm

ja ravbo sem hotel napisat da je groba racunica takoj cca 1500, pol pa se vinjeta zravn 115 k je pa ne mors na obroke vzet:) hvala za mnenja in okvirne podatke :)

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Pe nov 29, 2013 4:48 pm

Če o kakršnih koli obrokih razmišlja, naj ne kupuje takih avtov... :)

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Pe nov 29, 2013 10:38 pm

Če prejema povprečno plačo (beri okrog jurja neto na mesec) naj računa da ga letno stane tak avto stane kakšne 4 plače če se bo vozil le v službo in enkrat letno na morje. V to vsoto štejem gorivo, registracijo, komplet solidnih gum in en servis pri solidnem mehaniku. K temu prištej še preventivni servis avtomatike ob nakupu, pošten servis motorja (svečke, filtri, olje, kak senzor ali lambda da bo motor tekel kot je treba...). Sam bi s takim proračunom raje kupil solidnega A4, BMW3 ali kaj podobnega. Vsaj vem, da bi imel od življenja še kaj drugega kot avtomobil na parkirišču.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Pe feb 14, 2014 12:07 pm

Zanima me, kako pa je s stroški vzdrževanja vozila v premium rangu npr. MB C, BMW 3, A4, tudi volvo v primerjavi z "nepremium" vozili kot je npr. laguna, passat, kak japonec? Abbe in tristan sta že nakazala odgovor, ampak zanima me bolj konkretno - lahko kdo pove iz lastnih izkušenj - je očitnejša razlika v vzdrževanju (če sploh)?

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan Pe feb 14, 2014 3:23 pm

thunderbolt je napisal/-a:Zanima me, kako pa je s stroški vzdrževanja vozila v premium rangu npr. MB C, BMW 3, A4, tudi volvo v primerjavi z "nepremium" vozili kot je npr. laguna, passat, kak japonec? Abbe in tristan sta že nakazala odgovor, ampak zanima me bolj konkretno - lahko kdo pove iz lastnih izkušenj - je očitnejša razlika v vzdrževanju (če sploh)?

Lahko ti primerjam moj Volvo S60 D5 2003 in očetovo Laguno 1.9 dci letnik 2002. Poraba podobna (moja celo nižja, a imam večinoma AC medtem ko on kratke relacije do službe), gume enake, okvar nima noben nekih večjih. Moj kolesni ležaj je cca 100€, njegov 20-30€. Ves čas menja "kugle" in nosilce stabilizatorjev, jaz sem enkrat nosilce, 10-15€ na kos. Menjal sem še zadnje amortizerje, komplet 120 € (Monroe). Oče je moral menjati tisti čitalec kartice v kabini - cca 300€ pa ene 2x ali 3x vodila za električni pomik stekla (vsakič 80€ + delo) + en zvočnik v vratih + ključavnico v vratih za centralno zaklepanje (nova cca 150€, z odpada 40 ali 50€). Jaz sem menjal spredaj nosilce amortizerjev, on amortizerje. Pa to govorim v celem našem lastništvu in noben od avtomobilov nima malo km. Turbine noben od naju ni menjal niti zaenkrat ne kaže, da bo treba (mogoče jo je na laguni lastnik pred njim, na volvu baje ni bila menjana - besede lastnika pred mano). Sicer ima avto dlje od mene cca dve leti - on nekje 6 let, jaz pa 3,5 leta.

Če kupiš dober primerek, ki ne crkuje, bistvene razlike v vzdrževanju ni. Imam malo dražje zavarovanje, cestnine so iste. Ima pa vsak od teh dveh vozil prednosti in slabosti: volvo je trši, močnejša mašina, laguna bolj prostorna znotraj, volvo bolj varen, manj se ga krade, avdio sistem v volvu svetlobna leta pred laguninim, je pa dražji za kupiti pa težko je najti primerek, ki nima ogromno prevoženih km (vsaj po števcu)... Tudi rabljenih rezervnih delov ne najdeš čisto na vsakem odpadu, a vse se da.

Stric je pa imel passata, v katerega je zmetal ogromno denarja in ga na koncu zamenjal za......novejšega passata. Pravi da zato, ker so deli poceni. Če meni na Volvu kaj crkne pravi, da bo dražje kot če njemu... A jaz pravim tako - pri nakupu ne smeš razmišljati, da ti bo skoz crkoval ampak kupuješ tisto, kar misliš, da ne bo crknilo nikoli...

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Pe feb 14, 2014 3:27 pm

Daedalus je napisal/-a:Če o kakršnih koli obrokih razmišlja, naj ne kupuje takih avtov... :)

jst se s tem ne strinjam.
nevem zakaj nebi npr. zavarovanje vzel na obrokoe če maš to možnost.
men se velik bol pametn zdi vzet zavarovanje na obroke pa dat unga 1000 na stran,ker si pač glih kupu nov avto in maš 1000 več na stran za "nedajbože" aka. "bohnedaj", ker so stroški kakih izrednih odpovedi res lahko nehumani.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
pavlich
Uporabnik

Napisal/-a pavlich Pe feb 14, 2014 4:55 pm

abbe je napisal/-a:
Daedalus je napisal/-a:Če o kakršnih koli obrokih razmišlja, naj ne kupuje takih avtov... :)

jst se s tem ne strinjam.
nevem zakaj nebi npr. zavarovanje vzel na obrokoe če maš to možnost.
men se velik bol pametn zdi vzet zavarovanje na obroke pa dat unga 1000 na stran,ker si pač glih kupu nov avto in maš 1000 več na stran za "nedajbože" aka. "bohnedaj", ker so stroški kakih izrednih odpovedi res lahko nehumani.

zavarovanje ja, avto ne

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe feb 14, 2014 4:57 pm

Ja Abbe glede zavarovanja ki košta recimo 1000€ res ni nič hudga vzet na obroke,sam da pa pri vinjeti razmišljaš o obrokih in to pri avtu ki pije nad 10 litrov pa raje 15 potem pa enostavno moraš nehat razmišljat o takem avtu.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Ne feb 16, 2014 9:34 pm

jst sm govoru izklučno za zavarovanje vozila.
za ostalo se itak ve kako gre.
Ni vse res kar napišem
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov